• No results found

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil de volgende punten in een dialoog met betrokkenen graag nader uitwerken tot een gezamenlijk per- spectief. Exacte vorm, inhoud en termijnen krijgen de komende tijd daarbij de aandacht.

Onderscheid kan worden gemaakt in de meer strategische agendapunten voor de lange termijn (1-5) en de meer tactische agendapunten voor de

Doel: Het realiseren van een samenhangend, kwali- tatief en hoogwaardig regionaal collectief ver- voersnetwerk op basis van een gezamenlijk gefor- muleerde visie. Het gaat daarbij om voorzieningen en infrastructuur, met een begroting van de beno- digde extra middelen voor infrastructuur en exploitatie. Hiervan maakt ook deel uit een goede afstemming en benutting van OV-investeringen voor de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen.

Agendapunt 2

A a n s t u r i n g en Dekostiging van regiotilial opeizbririr vervoer en collectief vraagafhankelijk vervoer Doel: Verkeer en Waterstaat kiest voor een herschikking ten gunste van de bereikbaarheids- functie en een regionale, brede, bekostiging.

De wijze van exploitatiebekostiging zal toegesne- den worden op het totstand brengen van regionale netwerken, waarbij de verantwoordelijkheden op het geeigende bestuurlijk niveau liggen. Hierbij zullen ervaringen uit ons omringende landen worden betrokken.

Agendapunt 3

Bekostiging vuti infrastructuur, priorileiteli eri programmering

Doel: Aangeven van benodigde investeringen voor de middellange termijn, prioriteiten daarbij en een concrete programmering op basis van beschikbare middelen.

ing

Agendapunt 4

Ruimtelijke ordetiing e i i inrichting in lijn met

regionale OV-netwerken en H S W H S T - n e t w e r k e n Doel: Nadrukkelijker afspraak met betrokkenen over afstemming van de ruimtelijke ontwikkeling op de centrale locaties aan het HSL/HST-netwerk, inclusief ondersteunend restrictief beleid.

Agendapunt 5

I/isie-ontwikltelirig intertintioiiale bereikbaarheid ( H S L / H S T - n e t w e r k )

Doel: Ontwikkelen van het gewenste beeld voor het internationale stelsel van hogesnelheidsverbin- dingen van en naar Nederland, en de faseringen daarin. Daarbij tevens aangeven welke technieken (HST, HSL, Magneetbaan) hierbij aan de orde zijn.

Agendapunt 6

Corridorsgewijze versterlting openbaar vervoer op korte termijn (2000)

Doel: Corridorgewijze versterking van het OV-stel- sel in het kader van Samen werken aan bereikbaar- heid als eerste stap op weg naar het uiteindelijk door partijen beoogde beeld van een samenhan- gend regionaal OV-netwerk. Verkeer en Waterstaat trekt hiervoor extra geld uit. Regionale partijen hebben het initiatief en krijgen extra middelen als plannen zijn aangemeld.

Agendapunt 7

i ijdige uitvoering maatregeler?prikltet ‘ D e Boer’

Doel: Het betreft een effectievere inzet van diverse maatregelen (door direct betrokken partijen, te weten besturen en bedrijven) ter verhoging van de kostendekkingsgraad en stimulering van vervoer- groei.

De nadruk bij de besteding van de ‘De Boer- gelden’ moet volgens Verkeer en Waterstaat liggen op de versterking van de bereikbaarheidsfunctie van het openbaar vervoer, door middel van snel- heidsverhoging en betere doorstroming. Verkeer en Waterstaat zal dit bij de programmabeoordeling van regionale plannen betrekken.

.

l..

Agendapunt 8

Invoering light rail op het spoorwegnet i n de liand- stad over 2-3 jaur

Doel: Een eerste kennismaking van mobilisten, overheden, vervoerbedrijven en publiek met een light-rail-vervoerconcept binnen afzienbare ter- mijn, waarbij gedacht wordt aan de Hofpleinlijn en Zoetermeerlijn. Dit onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Randstadrail.

Agendapunt 9

Snelle implementatie marktwerking en beheerste concurrentie

Doel: Een snelle verzelfstandiging van de GVB’s en het aanbesteden van het vervoersnet met mede- dinging van meerdere vervoerders is eveneens noodzakelijk. Verkeer en Waterstaat wil komen tot concrete stappen in de verzelfstandiging van vervoerbedrijven, aanbesteding en marktwerking in de verstedelijkte gebieden, volgens de uit- gebrachte Implementatienota Marktwerking regio- naal openbaar vervoer.

Agendapunt 10

A f s t e m m ing co m m u n ica tie van diverse p a r t ;je n Doel: De maatregelen die voortvloeien uit Samen werken aan bereikbaarheid worden via gezamen- lijke of afgestemde communicatie van partijen aan de keuzereizigers en mobilisten bekendgemaakt.

Betere en meer afgestemde voorlichting omtrent mogelijkheden het huidige openbaar vervoerstelsel beter gebruiken, maken hiervan deel uit.

3 1

i ' ' ' ' Bijlage,'I.i;e'raadp,leegde .I . l i t e r a t u u r

:i0 :.

, . , . , 'f. . ;<,

., ,

/: . ,.., .

Tweede Structuurscheila ,Verkeer en Vervoer;

' ' 'Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1991

Nota SVV-lld BelGd in Cijfers, Regionale mobiliteitsindices;

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1991 Overstappen op openbaar vervoer;

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1992

Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra; Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, 1993 Tweede Tactlsch Pakket Investeringsprogramma spoorweginfra- structuur; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995 Naar een sterker stads- en streekvervoer, kabinetsstandpunt b i j het advies van de Auditcommissie Stads- en streekvervoer (Commissie De Boer): Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995 Aspecten b i j het ontwerpen van netwerken voor het stads- en streekvervoer; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, projectbureau IVVS, 1995

Overgangscontract Rijksoverheid en Nederlandse Spoorwegen;

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995

Potentie van het spoorwegnet voor nieuwbouwlokaties, gezien vanuit de mogelijkheden voor de vervoerders: Railned, 1995 Light Rail: verkennende studie naar de mogelijkheden van light rail i n Nederland; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995 Ruimte voor regio's; Ministerie van Economische Zaken, 1995 Visie op verstedelijking en mobiliteit: Een bouwsteen voor de actualisering van het ruimtelijk beleid na 2005; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995

Situatie-analyse middellange termijn strategie bereikbaarheid;

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995

Pkb-deel 3, HSL-Zuid; Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, 1996

Reizen met chauffeur; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1996 SVV-2, Stand van zaken uitvoering en verlenging PKB SVV-2;

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1996

Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport 1997-2001;

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1995

Samen werken aan bereikbaarheld: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1996

Beleidseffectrapportage 1995; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1996

Kiezen en Sturen; Raad voor Verkeer en Waterstaat, 1996 Knooppunten i n openbaar vervoer netwerken; Raad voor Verkeer en Waterstaat, 1996

Marktwerking i n het regionaal openbaar vervoer, Implementatie- nota: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1996

. I . . . * * . . , . . .

Mlnlsterlc van Verkeer en Waterstaat Infoairnatic en Documentatie Postbus 20901

2SoQ EX Den Haag

Tel, 070.3517086 i Fax. 070-3516430

Een uitgave van het ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal voor het Vervoer

Directie Collectief Personenvervoer Postbus 20901, 2500 EX Den Haag

Meer exemplaren van deze publicatie zijn onder vermelding van de titel

verkrijgbaar b i j Hageman Verpakkers BV Telefoon 079 - 361 11 88

Voor meer informatie kunt u bellen met de directie Voorlichting van het ministerie Telefoon 070

-

3 5 1 71 20

Teksten : ministerie van Verkeer en Waterstaat, Den Haag Tekstredactie : Kerkvliet & Vanderwilt, Den Haag

Vormgeving : Paul Wennekendonk, Amsterdam Ontwerp omslag : Design '88, Utrecht

Opmaak kaarten : Nieuwe Gracht, Utrecht

Druk : TDS Drukwerken, Capelle aan de IJssel Den Haag, mei 1997