• No results found

3.1 Respecteert de academie de erkenningsvoorwaarden?

3.1.1 Voldoet de academie aan de onderwijsdoelstellingen?

3.1.1.2 Beeldende kunst: beeldende vorming

De lespraktijk aan deze academie betrekt de leerlingen op een heel actieve wijze in hun artistiek beeldend leerproces met een evenwichtig aanbod van alle leerplandoelstellingen. De leerlingen bereiken deze op heel overtuigende wijze.

Sinds de vorige doorlichting daalde het leerlingenaantal van deze optie met 13,64%. Op Vlaams niveau daalde dit met 2%. Ten opzichte van het

leerlingenaantal van vorig schooljaar is het leerlingenaantal de afgelopen 15 jaar stabiel gebleven met een schommeling tussen een groei van 21% en een daling van 5%.

Het aandeel van deze optie aan deze academie daalde in deze periode daalde lichtjes tot 16,9% en blijft hiermee nipt onder het Vlaams niveau van 17,4%

verhoudingsgewijs met hetzelfde studieaanbod in deze academie.

Op basis van een andere steekproef verklaart de academie dat ongeveer 65%

van de leerlingen uit het eerste jaar doorstoomt naar het zesde jaar. De grootste zijdelingse instroom is in het tweede jaar.

Onderwijsaanbod

Het aanbod van de optie is vergelijkbaar met deze van de optie algemeen beeldende vorming. Inhoudelijk, op artistiek pedagogisch vlak, is het aanbod identiek. Ze streeft ernaar dat de leerlingen en leerkrachten projecten realiseren naar de geest van het actueel kunstgebeuren en stelt het

kunstenaarsatelier als de inspiratie voor haar werking. Eens in de academie kan de leerling zich voelen als een kunstenaar die in zijn atelier aan artistiek

beeldende projecten werkt. De leerling is heel bepalend voor wat hij wanneer zal doen. De leerkracht staat in voor de kwaliteit van het traject van elke leerling, rekening houdend met de leerplandoelstellingen uit het minimum leerplan en de artistiek pedagogische doelen uit het APP. De voorbereidende intentieplannen benoemen dit duidelijk en vertonen hiermee een sterk horizontaal verband. De hierin opgenomen visie en onderwijsmethodiek getuigen hiervan.

De leerlingen hebben het vermogen om persoonlijke ervaringen op authentieke wijze inhoudelijk en vormelijk uit te drukken. Ze voelen en herkennen de authenticiteit aan van het werk van anderen. Ze hebben inzicht in de beeldaspecten, kleur- en vormstudie, techniek, motoriek en methodiek van werken. Op verschillende wijze komen ze tot waarneming en ze begrijpen tal van cultuurhistorische artefacten. Voor de oudste leeftijdscategorie is er wekelijks een uur specifiek uur kunstgeschiedenis. Via deze lessen verwerven de leerlingen inzichten in tal van cultuurhistorische onderwerpen uit

verschillende tijdsperiodes met een grote aandacht voor het tijdsbesef van de kunstenaar, zijn artistieke drijfveren en aangewende technieken in dienst van zijn expressie en inhoud. Het doel is om de leerlingen de link te laten maken tussen die kunstenaars en hun eigen traject op artistiek beeldend vlak.

Eveneens kennen de intentieplannen een sterk verticaal verband met de ontwikkelde leerlijnen voor technieken en artistieke creatie. Ze bouwen bovendien verder op de plannen van de lagere graad maar zijn toegankelijk voor nieuwe leerlingen. Deze krijgen bij aanvang meer opdrachten om een algemene basis te vormen, waarna ze groeien om stapsgewijs zelf hun opdrachten te bepalen.

Impliciet vormen het atelier en haar uitrusting mee deel uit van de jaarplannen of intentieverklaringen maar ze staan er niet in beschreven. Het

tentoongestelde werk van de medeleerlingen of de leerlingen uit de hogere graad, vormt eveneens een belangrijke stimulans om zijn vraag of verhaal te bepalen. De leerlingen werken met een grote zelfstandigheid en een duidelijk sterke artistieke maturiteit. De technieken die ze hiervoor aanwenden zijn opmerkelijk heel divers van aard en bewust gekozen.

Uitrusting Leermiddelen en ICT Logistiek

Het aangeboden basismateriaal en gereedschap is opvallend ruim en uitgebreid.

Naast de bakoven en een kleine basisuitrusting voor non-toxische grafische technieken zoals de pers en zeefdruk is er het materiaal van het

beeldhouwatelier zoals was, massief hout, veel vindmateriaal, 3D-tekenpennen, hout- en steenkapmateriaal, slijpmachines, een lintzaag, enz. Voor elk atelier is er een tablet of computer met internetverbinding. De academie biedt voor de oudste leeftijdscategorie gedurende een korte periode levend model aan voor een of meerdere lessen waarnemingstekenen. Een uitgebreide kunstbibliotheek van een vierduizendtal boeken is toegankelijk voor elke leerling.

Infrastructuur Het groot helder atelier met zijn vele kwaliteitsvolle diverse deelruimtes laten de leerlingen toe de gepaste plek te vinden voor de realisatie van hun werk. De leerlingen van de oudste leeftijdsgroep kunnen werken in de ateliers van de optie tekenkunst voor volwassenen en komen hierdoor nog explicieter in aanraking met de werkplek en het beeldend werk van de volwassen leerlingen.

Evaluatiepraktijk Evenwichtig en representatief Valide Betrouwbaar

De evaluatiepraktijk is een voortzetting van deze van de optie algemeen beeldende vorming. Regelmatig worden er evaluatiemomenten georganiseerd, vaak in de vorm van toonmomenten. Steeds gaan deze gepaard met

gesprekken met de leerling om duidelijk te maken hoe het proces is verlopen en welke de kwaliteiten zijn van het product. Er is ook aandacht voor de houding en de zelfredzaamheid van de leerling. Elke leerling wordt tweemaal per jaar formeel geëvalueerd aan de hand van een gelijkgerichte evaluatiefiche met evenwichtige criteria die gelinkt zijn aan het leerplan en het APP van de academie. Deze helder geformuleerde criteria maken de evaluatie

representatief. De werkwijze van evalueren maakt de evaluatie betrouwbaar.

Steeds is er een persoonlijk evaluatiegesprek met de leerling waarbij de doelstellingen voor de toekomst worden afgesproken. De transparantie van de evaluatie kan groter door de leerlingen op voorhand bij elke evaluatieperiode te informeren over deze criteria.

Rapporteringspraktijk Tijdens de evaluatiegesprekken vult de leerkracht de evaluatiefiche in. De fiches worden niet systematisch aan de leerlingen kenbaar gemaakt. Iedereen kan deze in het secretariaat opvragen.

Leerbegeleiding Zorgzaam en uitdagend Leerlingvolgsysteem

De leerbegeleiding speelt sterk in op de vragen van de leerling. Met gepaste divergerende en convergerende begeleiding in verband met creatief denken, stelt de leerling zijn beeldvorming en voorkeur voor bepaalde technieken in vraag.

Eveneens zijn voor deze optie leerlijnen ontwikkeld om de leerlingen te

begeleiden in het creëren van authentieke beeldende werken, zoals beschreven in de optie algemeen beeldende vorming van de lagere graad, waar deze optie op verder bouwt. Voor startende leerlingen of leerlingen met moeilijkheden is er in elke leeftijdscategorie begeleiding bij enkele opdrachten die hun een bepaalde technische en artistieke basis bijbrengen. Gevorderde leerlingen werken op de gangbare werkwijze van de academie vanuit hun verhaal, hun interesses of hun verlangens. Veel aandacht gaat in de begeleiding uit naar zelfstandig werken. De hoekwerking vormt met haar gespecialiseerd aanbod hierbij een belangrijke ondersteuning.

De leerbegeleiding is gekenmerkt door een algemeen sterke aanwezigheid van een respect voor de leefwereld van elke leerling. Getalenteerde leerlingen krijgen de nodige uitdagingen. Voor leerlingen met specifieke noden is er eveneens een gepaste omkadering van haalbare doelstellingen en gerichte begeleiding.

De werkplek nodigt uit om zelfstandige keuzes te maken. De lessen kunstgeschiedenis voor de oudste leeftijdscategorie legt de link tussen de kunstenaarspraktijk van meesters en hun intentie om beeldend te creëren.

Conform de algemeen beeldende vorming beschikt elke leerkracht voor zijn groep over een digitaal tablet om het proces en de vele stappen van de leerlingen bij te houden. Dit functioneert als een leerlingvolgsysteem binnen één atelier, voor één leeftijdsgroep. De doelgerichtheid in het verzamelen en bewaren van deze informatie is binnen het team nog niet bepaald. Hoe deze informatie kan bijdragen tot de evaluatiepraktijk en een leerlingvolgsysteem over de verschillende leeftijdsgroepen heen is nog onduidelijk.

Sociale en emotionele begeleiding

Klasklimaat Sociale vaardigheden

In de ateliers heerst een aangename sfeer. Opvallend veel aandacht gaat naar de leefwereld van de leerling. De jongeren voelen zich duidelijk heel goed aan de academie en werken nauwgezet aan artistiek en technisch sterke projecten.

Deskundigheidsbevordering Verspreiding van expertise Nascholingen

Zoals vermeldt bij de algemeen beeldende vorming plegen de leerkrachten heel regelmatig informeel overleg. Elke leerkracht heeft goed zicht op wat er in de andere ateliers gebeurt, welk werk er wordt gemaakt en hoe het tot stand komt. Eveneens wordt hier nagedacht over een systematische uitwisseling van expertise en over een zelf-evaluatie door elke leerkracht in functie van het optimaliseren en actualiseren van de intentieplannen.

3.1.1.3 Beeldende kunst: tekenkunst