• No results found

Beantwoording van de centrale vraag

In document Op het juiste spoor naar arbeid (pagina 43-46)

“Hoe luidt de functiebeschrijving van een Adviseur Arbeid bij Tactus Verslavingszorg?” In de onderstaande functiebeschrijving is de functie van Adviseur Arbeid beschreven volgens de richtlijnen van het FWG 3.0 bureau en volgens het model “functiebeschrijving” (bijlage 5) zoals beschreven in de cao GGZ. Daarbij zijn de opzet en stijl aangehouden zoals deze bij Tactus worden gebruikt bij het vormgeven van functiebeschrijvingen. Dit om de eenheid van vormgeving en beschrijven te handhaven in het functiehuis.

Adviseur Arbeid Functiebeschrijving

Organisatie : Tactus, Instelling voor Verslavingszorg

Functie : Adviseur Arbeid

Onderdeel : Circuit Behandeling en Begeleiding Vastgesteld door directie op : -

A. Doelomschrijving

De functie van Adviseur Arbeid is gericht op het begeleiden, adviseren en ondersteunen van mensen uit de doelgroep naar betaalde of onbetaalde arbeid of dagbesteding om maatschappelijk herstel te bevorderen.

B. Organisatie 1 Toelichting

De Adviseur Arbeid is werkzaam binnen het circuit Behandeling en Begeleiding en houdt kantoor op de Henriette Hartsen Kliniek in Zutphen.

2 Leiding Niet bekend

3 Functie gebonden contacten Intern

Heeft dagelijks contact met cliënten, behandelaars, werkmeesters m.b.t. cliënt overdracht, cliënt voortgang en afstemming voor dagbesteding.

Extern

Heeft regelmatig contact met werkgevers, uitkerende instanties, naasten van cliënten. 4 Overleg

Neemt deel aan overleg inzake cliënt overdracht, overleg in Multidisciplinair Overleg (MDO), overleg met werkgevers, overleg met uitkerende instanties, overleg met opleidingsinstanties.

C. Omschrijving van de werkzaamheden

1. Begeleiden en adviseren van cliënten naar arbeid.

- Benadert vanuit mogelijkheden en wensen van cliënt potentiele organisatie, vrijwilligersorganisaties of werkgevers en zoekt passende arbeid.

- Heeft contact met uitkerende instanties over uitkeringen en het verloop van re- integratietrajecten.

- Geeft advies bij vragen over scholings- en opleidingsmogelijkheden en vraagt zo nodig een psychodiagnostisch onderzoek aan.

- Biedt hulp en advies aan werkgevers en mogelijk collega-werknemers tijdens het begeleidingstraject.

2. Leveren van bijdrage aan de behandeling.

- Aanleveren van trajectplan na intakegesprek betreffende arbeid in het behandelplan van cliënten in MDO’s.

- Bevordert de naleving van (arbeids)regels en afspraken.

- Verzorgt rapportages van acties en gesprekken in het cliëntvolgsysteem ten behoeve van collega’s.

- Maakt beleid of helpt bij het maken van beleid op het gebied van re-integratie voor de doelgroep.

3. Onderhouden en uitbreiden van het netwerk.

- Pleegt acquisitie ten behoeve van een betaalde of onbetaalde arbeidsplek. - Geeft voorlichting betreffende wet- en regelgeving en subsidiemogelijkheden aan

werkgevers.

- Overlegt met en rapporteert aan verwijzers, uitvoeringsinstanties, gemeenten en overige instanties over de voortgang en wijzigingen.

D. Functie-eisen 1. Kennis

Kennis van re-integratie op hbo-niveau met ruime ervaring in de psychiatrie en verslavingszorg is vereist. Kennis van wet –en regelgeving op gebied van arbeid en uitkeringen is vereist evenals kennis van de sociale kaart en de arbeidsmarkt. Kennis van de werkzaamheden van de organisatie,

organisatieprocessen en behandelingen binnen de organisatie. Vakkennis dient op peil te worden gehouden door vakliteratuur, cursussen en trainingen.

2. Zelfstandigheid

Binnen de aangegeven richtlijnen en protocollen worden werkzaamheden zelfstandig uitgevoerd en georganiseerd. Vindingrijkheid is vereist voor het begeleiden van cliënten en het vinden van

oplossingen binnen wettelijke kaders. Processen worden zelfstandig in gang gezet. 3. Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zoals tact, overtuigingskracht, corrigeren, motiveren en stimuleren en inlevingsvermogen zijn vereist voor het begeleiden van cliënten. Vaardigheden zoals tact, overtuigingskracht, inlevingsvermogen zijn vereist als intermediair en mediator tussen cliënten, werkgevers en externe partijen.

4. Risico’s verantwoordelijkheden en invloed

Er is risico op imagoschade bij veelvuldige externe contacten. Er is risico op het veroorzaken van geestelijk letsel bij cliënten bij het geven van adviezen met betrekking tot (re-) integratie. Heeft invloed op beslissingen op het gebied van zorgverlening/begeleiding voor cliënten door deelname aan multidisciplinair overleg.

5. Uitdrukkingsvaardigheid

Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid is vereist voor gesprekken met cliënten en het voeren van in- en extern overleg. Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is vereist voor het opstellen van rapportages ten behoeve van verwijzers, uitvoeringsinstellingen, gemeenten en overige instanties.

6. Bewegingsvaardigheid

Bewegingsvaardigheid is vereist voor het autorijden om bedrijven en organisaties te bezoeken en voor het verrichten van administratieve werkzaamheden met behulp van een personal computer. 7. Oplettendheid

Oplettendheid is gewenst bij het bewaken van de voortgang van trajecten. 8. Overige functie-eisen

Doorzettingsvermogen, volharding, eerlijkheid, integriteit, inlevingsvermogen, planmatig werken en betrouwbaarheid zijn noodzakelijk in de begeleiding van cliënten en in contacten met externe partijen. Eisen worden gesteld aan representatief voorkomen en gedrag als vertegenwoordiger van de organisatie met externe contacten.

9. Inconveniënten

Psychische belasting vindt plaats door confrontatie met lijden en leed van cliënten. Er is kans op persoonlijk letsel als gevolg van agressie van cliënten.

6 Aanbevelingen

6.1 Inleiding

Het onderzoek naar de functiebeschrijving van de functie van Adviseur Arbeid heeft een passende functiebeschrijving opgeleverd (paragraaf 5.3) die voldoet aan de eisen van het FWG 3.0 FUWA systeem en qua opzet en stijl overeenkomt met een functiebeschrijving zoals deze bij Tactus gebruikelijk is. Daarnaast heeft het onderzoek waardevolle informatie opgeleverd van diverse stakeholders over de functie van Adviseur Arbeid binnen Tactus Verslavingszorg.

Naar aanleiding van dit onderzoek is het aan te bevelen om de functiebeschrijving van de Adviseur Arbeid onveranderd in te zetten en na ondertekening (formeel document) door het MT te gebruiken binnen het integraal personeelsmanagement van Tactus. Verder is het raadzaam om de organisatie rondom deze functie in te richten volgens de gemaakte analyse. Dit houdt in dat daarmee de

beslissing om de afdeling re-integratie op te heffen ongedaan wordt gemaakt. In paragraaf 6.2 wordt kort ingegaan op het mogelijk opheffen van de afdeling en worden er aanbevelingen gedaan om deze heroverweging te ondersteunen.

6.2 Heroverwegen om het organisatieonderdeel Re-integratie te sluiten

In document Op het juiste spoor naar arbeid (pagina 43-46)