• No results found

B EDRIJVEN EN MILIEUZONERING ( OMGEVINGANALYSE )

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering. Onder milieuzonering wordt het

aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds verstaan.

De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:

• het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies;

• het bieden van voldoende zekerheid aan bedrijven dat zij hun activiteiten duurzaam onder aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

Als uitgangspunt voor het bepalen van de aan te houden afstanden kan gebruik worden gemaakt van de VNG-publicatie “Bedrijven en Milieuzonering”

(editie 2009). Deze uitgave bevat een lijst, waarin voor een hele reeks van

17Van der Poel B.V, ‘Verkennend bodemonderzoek ter plaatse van Vernieuwd Verbonden Ter Aar’, 18 juli 2016

milieubelastende activiteiten (naar SBI-code gerangschikt) richtafstanden zijn gegeven ten opzichte van milieugevoelige functies. De lijst geeft

richtafstanden voor de ruimtelijk relevante milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste van de vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een milieubelastende activiteit in een milieucategorie en daarmee ook voor de uiteindelijke (indicatieve) richtafstand.

De richtafstanden zijn uitsluitend van toepassing voor nieuwe situaties (nieuwe ontwikkelingen) en niet voor bestaande situaties, waarbij het zo kan zijn dat gevestigde milieubelastende activiteiten en milieugevoelige functies op een kleinere afstand van elkaar gesitueerd zijn .

Hoe gevoelig een gebied is voor bedrijfsactiviteiten is mede afhankelijk van het omgevingstype. De in de bedrijvenlijst geadviseerde afstanden zijn gericht op het omgevingstype "rustige woonwijk" of een vergelijkbaar

omgevingstype, zoals een “rustig buitengebied”. Een rustige woonwijk heeft weinig verkeer en er zijn praktisch geen bedrijven en/of winkelcentra; het is daarmee een van de gevoeligste omgevingstypen. Naast het omgevingstype

‘rustige woonwijk’ / ‘rustig buitengebied’ wordt ook het omgevingstype

‘gemengd gebied’ onderscheiden. Bij een gemengd gebied kunnen kleinere afstanden tussen bedrijven en woningen worden aangehouden. Bij een gemengd gebied zijn dus kleinere richtafstanden van toepassing (zie bijgaande tabel 2).

Wet milieubeheer / Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) De VNG-publicatie is een handreiking, met standaard richtafstanden voor bepaalde type bedrijfsactiviteiten en omvang. In de omgevingsvergunning voor een bedrijf zijn echter ook specifieke regels opgenomen. Hier horen ook werkelijke hinderafstanden bij.

In het kader van de Wet milieubeheer/Wabo kunnen er milieuzoneringen zijn vastgelegd tussen inrichtingen en milieugevoelige functies. Dit betreft o.a.

voorschriften ten aanzien van stank, geluid en veiligheid. In het kader van de Wet milieubeheer zijn inrichtingen gehouden aan voorschriften in de

milieuvergunning of in een Algemene maatregel van Bestuur (AMvB), zoals het Activiteitenbesluit. Een bedrijf kan op grond van zijn vergunning en de hiermee impliciet toegekende milieuzone ruimtelijke rechten claimen. Een vergunning kent immers niet alleen plichten maar ook rechten. Bovenstaande geldt op een vergelijkbare wijze voor inrichtingen waarop een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van toepassing is.

Milieucategorie Richtafstand tot omgevingstype rustige woonwijk en rustig buitengebied

Tabel 2: Milieucategorieën en richtafstanden tot een rustige woonwijk en gemengd gebied

5.5.2 Relatie met plangebied Invloed plangebied op omgeving

In het IKC zullen diverse functies gevestigd en gecombineerd worden, zoals een school, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, de

buitenschoolsopvang, het Centrum Jeugd en Gezin, een bibliotheek en een sporthal (met sportkantine). Deze verschillende functies hebben op basis van de genoemde bedrijvenlijst verschillende richtafstanden waarmee rekening gehouden moet worden. In tabel 3 zijn deze in beeld gebracht.

Type bedrijfsvoering Richtafstand Scholen voor basis en algemeen

voortgezet onderwijs 30 meter

Kliniek (CJG) 10 meter

Kinderopvang 30 meter

Bibliotheek 10 meter

Sporthal 50 meter

Kantine 10 meter

Tabel 3: richtafstand beoogde type bedrijfsvoering IKC

De bovengenoemde functies worden middels de bestemming ‘Gemengd’ in voorliggend bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Omdat de

bestemmingsgrens op een aantal locaties op minder dan 20 meter van bestaande woningen ligt (o.a. aan de Morreestraat, Mijsstraat en

Westkanaalweg) wordt niet aan de richtafstanden voldaan. Vooral het aspect geluid is daarbij maatgevend. Dit betekent dat met een akoestisch onderzoek moet worden aangetoond of van de richtafstand afgeweken kan worden en het IKC inpasbaar is. In dit kader is er door adviesbureau Aldeco bv een akoestisch onderzoek uitgevoerd18. Voor de resultaten, conclusies en maatregelen wordt verwezen naar paragraaf 5.1 en bijlage 2 van deze toelichting.

De vrijkomende schoollocaties worden herontwikkeld voor woningbouw.

Woningen hebben geen richtafstand waarmee rekening gehouden hoeft te worden.

Invloed omgeving op het plangebied

Het gebied rondom de vrijkomende schoollocaties is te typeren als een woonomgeving. In de omgeving van deze locaties zijn geen bedrijven gesitueerd. Derhalve levert de milieuzonering van bestaande bedrijven geen belemmering op.

Ten zuiden en zuidwesten van het beoogde IKC is een tennisvereniging en een voetbalvereniging gesitueerd. Dergelijke functies behoren op grond van de VNG-publicatie ‘Bedrijven en milieuzonering’ tot categorie 3.1 met een richtafstand van maximaal 50 meter. Omdat het IKC (met gevoelige functies zoals onderwijs), en de daarvoor opgenomen bestemmingsgrens van de bestemming ‘Gemengd, op een kleinere afstand wordt gesitueerd is een nadere onderbouwing nodig.

Ook dit aspect is in het onderzoek van adviesbureau Aldeco bv meegenomen.

Geconcludeerd wordt dat de naastgelegen tennisvereniging en

voetbalvereniging geen belemmering vormen om geluidsgevoelige functies

18Alcedo bv, ‘Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai en industrielawaai - Bestemmingsplan Integraal Kindcentrum en woningbouw Ter Aar’, 1 augustus 2017

binnen het IKC te realiseren. In dit kader wordt verwezen naar paragraaf 5.1 en bijlage 2 van deze toelichting.

5.5.3 Conclusie

Dit onderdeel staat de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg.