• No results found

Energiefabriek 5 stakeholders, waaronder 2 initiatiefnemers 40/45 jaar, allebei visioenairs nodig om het eerste zaadje te planten die wat enthousiastelingen. Renee Dakkers en Jacob Brabbel.

Wonen beiden in Apeldoorn. Opleiding Renee Procestechniek. Beide getrouwd 2, 4 kinderen. 2 auto’s beide.

Belang van placemaking op Zwitsal is aantrekkingskracht. Het versterken van plekken op andere plekken. Zoeken naar initiatieven die elkaar versterken. 1,5 jaar geleden begonnen met HIL, invulling geven aan de hal. Geen geld voor aannemers. Je moet mensen enthousiast maken. Koppelen van netwerken om op die manier iedereen te laten doen waar die goed in is. Cohesie tussen huurders zie je ontstaan. Voornamelijk bij huurders die elkaar versterken: PLEK, HIL, Area 55, REALX,

PHOENIX, TIM versterken zonder elkaar dwars te zitten. Fietsenzaak moet nog landen.

Bierbrouwerij is typisch een partij die veel op zichzelf staat. Zoekt verbinding met commerciële partijen, en kijken moeilijk tegen burgerinitiatieven aan. Bierbrouwer zou een onderdeel kunnen worden van de hele cirkel. Zij hebben een afvalproduct: bostel, dat ze afvoeren naar een

kinderboerderij. Dat willen ze bij 055 graag gebruiken als circulair product energie. Lastig voor brouwerij om daar afspraken over te maken. Ze zien direct een economisch belang. Alfa gedrag, lineaire economie komt dan om de hoek kijken. Op alle vlakken bijdrage leveren aan territoriale binding. 5 spaken waar zij zich op richten: overheid, zorg, onderwijs, bedrijven en burgers. Die probeer je samen te laten werken: schaal, fysiek pand, en een terrein dat de ruimte heeft om verschillende dingen te ondernemen. Zwitsal perfect met water groen. Kenmerkend aan het terrein, geen sporen, geen vliegverkeer, lompe grote panden. Ander initiatief dat we starten: Media roots moet in de toekomst landen op Zwitsal. Media roots gaat over het koppelen van wat aanwezig is in de stad op het gebied van media. Hilversum heeft meer tijd dan ze willen, de jeugd kijkt TV on demand met burger journalistiek. Je moet zorgen dat dit een richting krijgt met professionals die burger journalistiek versterkt. Daar heb je een schaal/pand voor nodig om het medialandschap te laten veranderen. Dit is niet alleen maar op de Zwitsal mogelijk, de initiatieven hoeven niet perse hier, maar kunnen elkaar wel versterken op het terrein. Nieuwe economie de oude laten raken. Zwitsal

ontleent zich om verschillende initiatieven te laten landen. Je kunt nog steeds zaken laten landen hier mits je elkaar daarin versterkt, niet plat de panden gaat verhuren.

HIL is de broeiplek, van daaruit helpen we een idee verder. Van daaruit probeer je de panden en het netwerk invulling te geven. Basisprincipe is dat er geen baasjes zijn. Mensen hebben wel structuur nodig, bij HIL kan men onder de bescherming van een kastje, kan het zaadje ontkiemen. Het idee dat je hebt kun je verder in geholpen worden. Je mag best een maandelijks overleg plannen, maar dat is je eigen verantwoordelijkheid. We kijken echt naar de persoon en zorgen dat het netwerk eraan

gekoppeld wordt. Je hebt natuurlijk ook idee makers nodig. Er zijn allerlei dingen en ideeën al uit ontstaan, maar er zitten ook nog wat mooie in de kast.

HIL (ruimte) samen met de energiefabriek (stichting, bestuurlijke) die is zeker van belang voor placemaking. Wij hebben als doel om zo snel mogelijk weer op te heffen. Als wij ons werk goed doen werkt iedereen met elkaar samen. Zo belangrijk vinden wij onszelf. Verbinden is de kern van HIL. Met als doel dat 1+1 meer is dan 2.

Het ondernemershuis gaat landen in het HIM, bedrijvenkring Apeldoorn :gemeente en bedrijven gaat daar helft HIM innemen. Daar heb je een hele mooie mengeling tussen lineair en circulair, dit gaat op korte termijn plaatsvinden. Ondernemersloket komt daar, fysieke bemanning, ze willen onderdeel uitmaken van deze hotspot. Het Zwitsalterrein heeft een bepaalde aantrekkingskracht, dat zien de BKA en ondernemershuis ook. Dit jaar zullen er nog wel wat huurders bijkomen, er zijn ook onderhandelingen gestopt. Daar zou een warenmarkt komen, maar daar zagen we geen enkele versterking in, dan ga je alleen maar de tsunami aan spullen versterken. Niet dat we daar actief bij betrokken zijn, dat is een gemeentelijke afweging. Verhuur van stenen werkt dus niet altijd. Gemeente heeft meerdere petten op: Eigenaar van terrein, vastgoedmanager wil stenen verhuren. 13 miljoen moet terug, commercieel belang. Sociaal karakter: Area 055 heeft ook een commercieel belang maar sociaal ook, door verschillende wethouders met elkaar te laten praten. Het gaat niet alleen over muntjes of zorg, maar over allebei. Dit lukt, daarom zitten we hier ook. Vanuit de energiefabriek hebben we verschillende expertises. Je kunt sommige dingen ook op de vloer los kweken, bijv. praktijkonderwijs bij 055 en het uitnodigen van wethouder.

Faciliteren is volgens 055 de rol van de gemeente. Dit betekend niet gratis de panden ter beschikking stellen, Onderhoud, mogelijk maken moet ook gebeuren. Faciliteren betekent ‘Doe het samen’. Dat is voor een gemeente best eng. Langzaam zien we die verandering, we worden steeds meer gesprekspartner. Eens in de 8 weken hebben we overleg met gemeentelijk apparaat, over de stand van zaken op de Zwitsal. Nu worden we actief betrokken in de planvorming op de Zwitsal, maar daar was in het begin gezonde weerstand bij. Weinig huurders, terrein dicht, toegang met passen dat was 3jaar terug. Nu merk je dat langzamerhand de gemeente ziet dat de beweging veel groter is dan de energiefabriek. Er zitten zoveel mensen om heen, professionals, enthousiastelingen. Mensen die energie krijgen van verbinden. Cleantech doet financiële bijdrage. Remeha, Hollander techniek zijn voorbeelden van ondernemingen die betrokken zijn bij Zwitsal door het leveren van diensten en producten. Het is niet 1 partij, iedereen is actief in zijn rol. De een is goed in praten, de ander met de handjes. Ontdek dat eerst en zet in die kracht mensen in, daardoor kost het weinig energie en moeite.

Gemeentelijke apparaten zijn lompe organisaties. Een grote anarchie wil je ook niet. Met de gemeente zou je dat samen moeten doen als je initiatieven wil laten landen. Kijken naar

vergunningverlening, niet vanuit restricties maar wat is er wel mogelijk. Bierbrouwer produceert heel wat bier per jaar, maar willen wij een bio installatie plaatsen, staat de gemeente op de achterste poten, terwijl het proces precies hetzelfde is. Dan gaat het erom hoe je in gesprek gaat met zo’n gemeente, maar dan heb je de verkeerde persoon voor je. Meer transparantie of gemeentelijke lagen laten verdwijnen zodat ze betere kunnen participeren.

HIL werken allemaal belangeloos, is vrijwilligerswerk. We doen eigenlijk gratis werk voor de gemeente. Zij zien langzaam die waarde in. HIL maakt niet zoveel uit waar je zit. Living topsport,

mediaroots zijn allemaal andere ondernemers dan die wat op het Zwitsal terrein terecht komen. Er hangt een vraag boven de markt, die wordt bij HIL neergelegd, en die wordt vervolgens beantwoord. In je netwerk cross-over samenwerkingen realiseert, dan kom je weer op je verschillende rollen. Gebeurt ook al in Almere en op meerdere plaatsen buiten de Zwitsal om.

‘Zonder wrijving geen glans’ Je bent een aantal jaren bezig, een aantal dingen lukken. Juist door weerstand lukken bepaalde dingen. Dat is hetgene dat mij aanspreekt. Het hoeft niet altijd even makkelijk te gaan, het mag best wat moeite kosten.

Deze hal bijvoorbeeld was best lastig op verschillende vlakken. In eerste instantie een paar mensen weten te enthousiasmeren.