• No results found

Briefing

Beste deelnemer,

Hartelijk bedankt dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. Ik wil u vragen om voor dit onderzoek de vragenlijst zo eerlijk mogelijk in te vullen. Bij het beantwoorden van de vragen is het de bedoeling dat u aangeeft in hoeverre u het eens bent met een stelling. Dit onderzoek bestaat uit 1 vragenlijst met 4 verschillende casussen, en aan het einde nog twee algemene vragen. Er bestaan geen goede of foute antwoorden. Het invullen van de vragenlijsten zal ongeveer tien minuten duren. U bent geheel vrij om wel of niet deel te nemen aan het onderzoek en u mag er op elk moment voor kiezen om te stoppen met dit onderzoek. Deze vragenlijst is anoniem en uw gegevens zullen vertrouwelijk worden verwerkt.

Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!

Iris Douw,

50 Wat is uw leeftijd? …..

Wat is uw geslacht? Man/vrouw Heeft u wel eens gebruik gemaakt van:

 Peerby Ja/Nee

 Thuisafgehaald Ja/Nee

Informatie vooraf:

Soms heb je even iets nodig wat je niet in huis hebt. Waarom zou je het kopen als je het van je buren kunt lenen? Peerby is een online platform waarbij je spullen kan lenen van je buren. Je kan op deze website een oproep plaatsen als je iets nodig hebt, en wanneer één van je buren dit bezit kan hij hierop reageren en worden jullie met elkaar in contact gebracht. Er mag een kleine vergoeding worden gevraagd, zolang dit geen commerciële activiteit wordt.

Casus 1:

Sven en Eva zijn allebei aangemeld bij Peerby.nl. Eva geeft aankomend weekend een

afstudeerfeestje en wil graag een partytent in de tuin zetten. Omdat ze zelf niet beschikt over een partytent, en ze het bedrag van €40 voor de huur van een partytent voor één dag bij het plaatselijke verhuurbedrijf te hoog vindt, plaatst ze een oproep op Peerby. Sven heeft wel een partytent in zijn schuur staan, en reageert op de oproep van Eva. Eva leent de tent van Sven. Tijdens het afstudeerfeestje regent het flink. Na een tijdje ontdekt Eva iets ernstigs: er zit een lek in de partytent waardoor één van haar dure muziekboxen, die onder dit lek stond, helemaal natgeregend is en geen geluid meer geeft. Eva wil graag haar schade (€250) vergoed krijgen. Vast staat dat de schade in de box is ontstaan door de regen, en dat het lek al in de partytent zat voordat Eva deze leende. Sven wist dit echter niet.

In hoeverre bent u het met de volgende stellingen eens?

1. Indien Sven de partytent zonder tegenprestatie zou uitlenen aan Eva, is het niet gerechtvaardigd om hem aansprakelijk te stellen voor de schade van Eva.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

2. Indien Sven €2,50 zou hebben gevraagd voor het lenen van de partytent, dient hij de schade van Eva te vergoeden.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

3. Indien Sven €12,- zou hebben gevraagd voor het lenen van de partytent, dient hij de schade van Eva te vergoeden.

51

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

Casus 2:

Louisa wil graag voor een etentje een taart bakken. Ze heeft echter geen oven, en plaatst daarom een oproep op Peerby.nl. Oscar, woonachtig een paar straten verderop, is in het bezit van een combimagnetron en wil deze wel uitlenen aan Louis. Louisa haalt de

combimagnetron op, en zet de net gemaakte appeltaart erin. Na een half uur ontstaat er tot de schrik van Louisa kortsluiting in de combimagnetron. Ze haalt de stekker er snel uit, maar het is al te laat: er zit een beschadiging op het houten aanrechtblad van Louisa. Louisa heeft sinds een half jaar een nieuwe keuken en baalt dan ook flink. Vast komt te staan dat de oorzaak bij de combimagnetron lag, omdat Oscar het apparaat niet goed onderhouden had. Oscar wist echter niet dat de combimagnetron gebrekkig was.

In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen?

4. Indien Oscar geen vergoeding zou vragen voor het lenen van de combimagnetron, is het naar mijn mening toch gerechtvaardigd dat hij moet opdraaien voor de schade van Louisa.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

5. Indien Oscar €2,- zou hebben gevraagd voor het lenen van zijn combimagnetron, is het naar mijn mening niet gerechtvaardigd om Oscar op te laten draaien voor de schade van Louisa.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

6. Indien Oscar €10,- zou hebben gevraagd voor het lenen van zijn combimagnetron, is het naar mijn mening gerechtvaardigd dat Oscar aansprakelijk is voor de schade van Louisa.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

Informatie vooraf:

Thuisafgehaald is een online platform waar thuiskoks hun maaltijden kunnen aanbieden aan buurtgenoten. Het werkt simpel: als je vanavond geen zin hebt om te koken, log je in op Thuisafgehaald.nl, en kun je zien wie er in jouw buurt een maaltijd over heeft en aanbiedt.

Casus 3:

52

buurtgenoten. Vandaag heeft ze een quiche Lorraine gemaakt, en omdat een hele quiche veel te veel is voor haar alleen biedt ze een aantal porties aan op Thuisafgehaald. De ingrediënten van de quiche bedragen €2,20 per portie. Max ziet de advertentie staan en heeft wel zin in een stuk quiche, en komt een portie ophalen. De dag erna krijgt Max opeens heel veel buikpijn. Hij gaat naar de huisarts en die constateert dat hij een darmbacterie heeft opgelopen. Max baalt hier erg van. Hij wil graag een schadevergoeding claimen bij Annemiek. Vast komt te staan dat de bacterie is opgelopen door de maaltijd van Annemiek.

In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen?

7. Indien Annemiek alleen de kosten van de ingrediënten zou terugvragen, is het niet gerechtvaardigd om haar aansprakelijk te stellen voor de schade.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

8. Indien Annemiek een vergoeding €3,50 voor de maaltijd zou vragen, is zij naar mijn mening aansprakelijk voor de schade van Max.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

9. Indien Annemiek €8,- voor de maaltijd zou vragen, is zij naar mijn mening aansprakelijk voor de schade van Max.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

Casus 4:

Peter werkt als buschauffeur, maar vindt het erg leuk om in zijn vrije tijd te koken. Hij is aangemeld bij Thuisafgehaald en maakt regelmatig extra maaltijden die hij aan zijn

buurtgenoten aanbiedt. Janneke haalt graag maaltijden bij Peter af omdat ze vindt dat hij erg lekker kan koken. Op een kwade dag wordt ze echter ziek van een maaltijd van Peter, en belandt ze uiteindelijk zelfs in het ziekenhuis. Janneke is boos op Peter en wil de

ziekenhuiskosten op hem verhalen. Vast komt te staan dat Janneke ziek is geworden door de maaltijd van Peter. De kosten van de ingrediënten van de maaltijd bedragen €3,-.

In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen?

10. Indien Peter slechts de kosten van de ingrediënten zou terugvragen, is het naar mijn mening toch gerechtvaardigd om Peter de ziekenhuiskosten te laten betalen.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

11. Indien Peter een vergoeding van €3,75 voor de maaltijd zou vragen, is hij naar mijn mening aansprakelijk voor de schade van Janneke.

53

12. Indien Peter €9,- per maaltijd zou vragen, is hij naar mijn mening aansprakelijk voor de schade van Janneke.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

Nu volgen nog een stelling en een vraag, die betrekking hebben op uzelf.

13. Ik zou eerder bereid zijn om producten uit te lenen/maaltijden aan te bieden wanneer ik niet aansprakelijk kan zijn voor eventuele schade, wanneer ik slechts een lage, symbolische vergoeding vraag.

Helemaal mee oneens 1 2 3 4 5 Helemaal mee eens

14. Zou u vaker uw eigendommen uitlenen/maaltijden aanbieden als u wel aansprakelijk kan zijn voor eventuele schade, maar een hoger bedrag mag vragen als vergoeding hiervoor? - Nee

- Ja, als ik een vergoeding zou mogen vragen van €……

Dit was het einde van de vragenlijst. Nogmaals heel erg bedankt voor uw medewerking! Bent u geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoek, dan kan ik u de resultaten mailen als u hieronder uw e-mailadres noteert. Voor eventuele vragen met betrekking tot het onderzoek kunt u ook contact opnemen met mij, via het volgende e-mailadres:

Iris.92@live.nl

Hartelijk bedankt!

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van de resultaten van dit onderzoek. Mijn e-mailadres is: ………..