• No results found

3. Opzet onderzoek

4.7. Analyse van de vrije tekst antwoorden

De vrije tekst antwoorden die door de respondenten werden gegeven op de open (deel)vragen 8-9k en 14-15q werden geïnventariseerd en omdat het niet om een groot aantal gaat was het niet nodig de antwoorden van deze deelvragen te coderen. Op vraag 8k naar ‘andere nader te specificeren studiegerelateerde toepassingen die kunnen worden gebruikt op een tablet’ reageerden 16,5% (18 van de 109) respondenten. Op vraag 9k naar ‘andere nader te specificeren studiegerelateerde toepassingen die kunnen worden gebruikt op een smartphone’ reageerden eveneens 16,5% (18 van de 109) respondenten. Opvallend was dat bij 13 van de 18 (72,2%) antwoorden op vraag 9k het antwoord hetzelfde was als het antwoord dat door de respondenten bij vraag 8k werd gegeven. Tabel 27 laat de antwoorden zien die gegeven zijn op vraag 8 en 9k. In tabel 27 staan de antwoorden op de vraag of de respondenten nog andere studieregerateerde toepassingen relevant vinden naast de toepassingen die al aan de orde zijn geweest. Hierbij kwamen maar een enkele nieuwe

toepassingen naar voren zoals bijvoorbeeld het maken van een PDF van boeken en artikelen, toegang tot algemene naslagwerken en een Wi-Fi verbinding tot stand brengen.

Tabel 27. Antwoorden op de vrije tekst vragen 8k en 9k : andere nader te specificeren

studiegerelateerde toepassingen die kunnen worden gebruikt op een tablet (vraag 8k) of op een smartphone (vraag 9k)

Type respondent vraag 8k vraag 9k

AMS Algemeen naslagwerk 1 Identiek 1

PDF maken van art uit boeken die niet te leen zijn dit is goedkoper als kopiëren

1 Identiek 1

Toegang tot online antieke teksten en vertaling journals en databases

1 Identiek 1

BMS Agenda 2x en agenda + notities 1x 3 Identiek 2

Medische Apps 4 Identiek 4

Medische apps 2

Medicatie opzoeken 1 Identiek 1

Wikipedia en andere naslagwerken 1

Wi-Fi verbinding 1 Identiek 1

Scholieren Lezen 1

Uitleg zoeken 1 Identiek 1

Vertalingen opzoeken 1

Gamen; voor sport informatie opzoeken 1 Identiek 1 Ik gebruik meestal de laptop voor zulke dingen 1

Chatten met klasgenoten 1 YouTube, facebook 1 Youtube, spelletjes 1 Totaal 18 18

Van de 109 respondenten hebben 6 (5,5 %) er op vraag 14q “andere nader te specificeren tablet toepassingen voor gebruik tijdens je vrije tijd” gereageerd en 3 (2,8 %) op vraag 15q ‘andere nader te specificeren smartphone toepassingen voor gebruik tijdens je vrije tijd’ gereageerd. Bij vraag 15q betreft het in 2 van de 3 (66,6%) antwoorden dezelfde respondent met een identiek antwoord als bij vraag 14q (Tabel 28). Ook hier zien we dat er slechts 3 nieuwe toepassingen worden vermeld: webdesign, bankieren en een sport app. De overige toepassingen vallen onder de toepassingen die in eerdere vragen werden vermeld. Bijvoorbeeld verhalen schrijven op fora en blogs valt onder vraag 14-15b over sociale media en YouTube valt onder onder vraag 14-15j.

Tabel 28. Antwoorden op de vrije tekst vragen 14q en 9k : andere nader te specificeren tablet (vraag 14q en smartphone (15q) toepassingen voor gebruik tijdens je vrije tijd

Type respondent Vraag 14q Vraag 15q

BMS Fietsapp 1 Identiek 1

Webdesign 1

Verhalen schrijven op forum 1

Bankieren 1

Scholieren Blogs 1 Identiek 1

YouTube 2

Totaal 6 3

Op vraag 18 ‘Heb je verder nog opmerkingen over het gebruik van een smartphone of tablet?’ heeft 24,7% (27 van de 109) van de respondenten gereageerd. Het ging om 7 respondenten uit de groep alfa masterstudenten, 11 uit de groep bèta masterstudenten en 9 uit de groep scholieren. De antwoorden kregen in eerste instantie een code, later nadat een beter beeld ontstond van de antwoorden werden deze gecategoriseerd in thema’s. Er is gebruik gemaakt van de thema’s die Robinson et al. in zijn studie uit 2013 ook heeft toegekend aan vrije tekst opmerkingen. In zijn studie was er sprake van de thema’s 1. nuttig, 2. professionaliteit, 3. kosten, 4. aanbevelingen, 5. onnodig en 6. afhankelijkheid (Robinson 2013, p. 5). In het onderzoek dat verricht is voor deze scriptie kwamen er ook nog andere thema’s naar voren bij de vrije tekst antwoorden zoals 7. liefde voor het apparaat 8. beperkingen 9. opmerkingen over het gebruik, 10. persoonlijke bezwaren, 11. tablet versus PC en 12. Voorkeur voor tablet boven smartphone. De thema’s professionaliteit en onnodig van Robinson waren niet aan de orde. Zie voor een overzicht van de antwoorden tabel 29.

Tabel 29. Kwalitatieve gegevens die zijn verkregen uit het onderdeel opmerkingen aan het einde van de vragenlijst (vraag 18)

1. Nuttig (n = 2)

 Voor ik een smartphone had zag ik het nut er niet zo van in, nu ik er een heb is het toch wel erg makkelijk en wil ik er niet meer zonder (AMS)*

 Handig maar niet noodzakelijk (BMS)** 3. Kosten (n = 1)

 Te duur wel extreem handig (AMS) 4. Aanbevelingen (n =1)

 Als de universiteit overweegt tablet te verzorgen zou dat geen slecht idee zijn. Je kunt je leeswerk er op mee nemen en tegelijkertijd informatie opzoeken tijdens de les (AMS)

6. Afhankelijkheid (n = 4)

 Sterk afhankelijk van je dag. Dagje uit zonder smartphone is ellende. Normale dag zonder smartphone is geen probleem (AMS)

 Het is zowel verslavend als dat het je sterk het gevoel geeft altijd bereikbaar te moeten zijn, dat is wel erg eigenlijk (BMS)

 Persoonlijk vind ik dat mensen te veel gebruik maken van mobiele telefoons e.d. Niemand kan meer zonder en dat is jammer (BMS)

 Het is verslavend (LG)*** 7. Liefde voor het apparaat

 Ik vind het erg fijn dat ze bestaan (BMS)  Lekker chatten, gamen en bellen (LG)

 Het is erg leuk en het is mijn beste vriend hij weet al mijn geheimen en hij heet […….]@ (LG)  Leuk en mijn beste vriend (LG)

8. Beperkingen mobiele apparaten (n = 4)

 Niet alle apps zijn compatibel voor elk systeem en dat is jammer (AMS)  Scherm smartphone erg klein en daarom beperkt geschikt (AMS)  Wie leest er nou weer op zijn mobiel? (LG)

 Heb blackberry geen apps iPad gebruik ik nauwelijks (BMS) 9. Opmerkingen over het gebruik (n = 2)

 Gebruik ik het meest voor sociale media (LG)  Ze zijn voor vrije tijd en zaken, niet voor school (LG) 10. Persoonlijke bezwaren (n = 3)

 Door de huidige maatschappelijke visie is het bijna onmogelijk om geen smartphone of tablet te hebben en dat vind ik zonde (BMS)

 Ik heb er geen interesse in (BMS)

 Tegenwoordig ben je bijna verplicht om ten alle tijden bereikbaar te zijn via bellen, mail , sms, WhatsApp en social media. Dit is niet altijd een voordeel (BMS)

11. Tablet versus PC (n = 5)

 Dunne lijn tussen Windows tablet en laptop (BMS)

 Een tablet is handzamer dan een laptop zodat men hem vaker gaat gebruiken vormt een goede aanvulling op ander studiemateriaal (BMS)

 Tablet is handig en mobiel maar niet geschikt om veel op te werken (AMS)  Ik gebruik liever een computer vanwege je zithouding (LG)

 Als het over school en leren gaat gebruik ik liever de computer maar meestal is dat ook niet belangrijk en zoek ik het op in een boek of encyclopedie of woordenboek (LG)

12. Tablet beter als smartphone (n = 1)

 Sinds ik mijn IPad heb gebruik ik mijn smartphone veel minder (AMS) * AMS = alfa masterstudent,

**BMS = beta masterstudent, ***LG = scholier