• No results found

ANALYSE PIRAMIDAAL ADVISEREN In hoeverre wordt het gewaardeerd?

Goede opbouw / structuur / opmaak / indeling / opzet

RP1 Nou verder de indeling over wie is de doelgroep en de uitsplitsing van hoe bereik ik de hoofddoelgroep, de subdoelgroep. En dan vervolgens per hoofddoelgroep een subdoelgroep en welke middelen kan ik inzetten en waarom werken die middelen en hoe werken die middelen en wat voor dekkingsgraad hebben die middelen. Dat zit allemaal goed in elkaar, dus dat draagt ook bij aan een hogere score.

RP2 RP2

Het eerste stuk ging over die hoofddoelgroep en dat was heel mooi opgebouwd

Het was makkelijk te gebruiken. […] Het was gewoon makkelijk. Je hebt een titel en dan en denk je waar gaat dit over. En dan komt als eerst de inhoudsopgave en ik wil natuurlijk graag even door scrollen, want wat ga ik verwachten.

RP3 Hoewel dat er geen samenvatting in staat is het wel handig opgebouwd. Je schiet er zo doorheen.

RP4 Tegelijkertijd vind ik de opbouw hiervan goed.

RP5 Ik vond het wel duidelijk opgezet, omdat alle acties die je zou moeten

ondernemen duidelijk in een kopje waren weergegeven en daaronder uitgelegd. RP10 De opbouw is makkelijk en overzichtelijk.

RH2 De structuur is goed en het leest prettig. RH4

RH4 RH4

en vervolgens wordt er eerst een conclusie gegeven en dan een uitwerking ervan gegeven.

Ja dat heb ik daarnet al eigenlijk gezegd. De hele heldere opmaak maakt dat je heel snel tot de kern van de tekst komt.

Als je eenmaal die indeling weet lees je er heel makkelijk doorheen om die kernpunten eruit te halen.

RH6

RH6

Nouja er zit wel een bepaalde opbouw in en eh dat werkt altijd wat prettiger. Ik bedoel, als je vanuit stapjes werkt. Ik vind stappen maken altijd wel aardig. Eerst vaststellen van de doelgroep, dan hoe ga je die doelgroep benaderen en daarna welke middelen pas je toe enzovoort. Dus je maakt wel stappen.

Nogmaals, door die stapsgewijze opbouw. Als ik het doorlees snap ik hoe het zit.

Duidelijke kopjes (kopjes dekken de lading)

RP3 Ik lees altijd eerst de kopjes en dan hoef ik eigenlijk dat daaronder niet te lezen. RP5

RP5

Duidelijke kopjes.

omdat alle acties die je zou moeten ondernemen duidelijk in een kopje waren weergegeven en daaronder uitgelegd.

RP6 Ja dat komt omdat alle kopjes in het rapport zijn statements. Als je de

inhoudsopgave goed doorneemt dan weet je eigenlijk al wat de boodschap is. En dan heb je vrij snel te pakken hoe het in elkaar zit. Eigenlijk als je de koppen goed snelt hoef je het rapport niet helemaal te lezen.

RP7 Ik vind het wel duidelijk. De kopjes zijn de aanbevelingen. Dat is duidelijk. Alleen je begint wel gelijk met.. Je hebt echt een advies en daaronder staat een stukje toelichting. Soms is dat ook andersom. Maar op zich is het wel duidelijk. Duidelijk en helder.

RP8

RP8

RP8

Op zich vind ik het wel redelijk handig. Er zitten wel voordelen.. Ik vond het wel handig als je naar de inhoudsopgave kijkt dan zie je drie puntjes met daarbij tussenkopjes die best wel duidelijk aangeven wat er gaat staan. De tekst

daaronder die licht dat nog meer toe, terwijl hier eigenlijk gewoon de kern staat. Je kunt dus heel snel scannen en dat is volgens mij best wel handig.

Het is duidelijk opgedeeld in drie thema’s of drie hoofdstukken. Eh.. met eigenlijk.. de subkopjes waren eigenlijk de kern naar mijn idee met daarbij de drie regels daaronder die toelichten wat de kern ongeveer inhoudt. Dus ik heb voornamelijk dat gelezen. De titel en dan de eerste zinnen daaronder en vaak staat daaronder nog iets uitgelegd, maar wat er tussen staat sla je een beetje over, maar je kunt best wel snel de kern eruit halen.

Helemaal in het begin vond ik het wel handig, omdat ik gelijk dacht die inhoudsopgave vertelt al best wel veel. Dus ik dacht, dat is wel goed.

RP9 Wat wel krachtig is dat in de inhoudsopgave het advies staat. Het advies staat al in de titel van de paragrafen. Wat er gaat komen. Eigenlijk is de inhoudsopgave een samenvatting.

RP10 In de inhoudsopgave kon ik in feite zien wat de rode draad ongeveer was. RH4 en ik vind het mooi dat het ook in de opzet van de tekst dat het kopje dekt de

lading van de tekst

RH10 Ik kan het vrij snel eh.. En de indeling als zodanig.. Laten we zo zeggen de indeling van de hoofdstukken zijn in feite de acties die je gaat doen. Ik bedoel, de hoofstukken heten de acties.

Beknopt / bondig / kort / krachtig / concreet

RP3 De schrijfstijl of de zinsopbouw is wel goed. Het is direct naar het punt

geschreven. Het is een mooie nota. Het is kort en krachtig zeg maar en het komt gelijk op het doel af, dus dat vond ik heel goed.

RP4 RP4

Omdat het prima te lezen is en prima te onthouden is. Niet te veel. Het is wel concreet.

RP5 Het is wel duidelijk, niet te langdradig.

RP6 Ja er komen hele concrete aanbevelingen uit. Dat vind ik heel positief. Er wordt heel concreet gezegd wat er moet veranderen aan het merkinnerlijk en wat er moet veranderen aan het merkuiterlijk en ook hoe je de communicatie aan moet pakken.

RP7 RP7

Het is wel een duidelijk advies. Het is echt een communicatieadvies. Voor de rest. Dit zijn niet heel veel pagina’s. Dat is wel prettig. RP8

RP8

Maar aan de andere kant toen ik aan het lezen was viel het ook best wel mee hoe snel je er door bent. Je kunt best wel snel scannen nog. Achteraf vond ik het ook wel weer mee vallen. Alleen in het midden had ik een beetje een dipje. Ja eigenlijk een beetje dezelfde argumenten als net. Het is best wel

overzichtelijk qua inhoud, hoe je het moet lezen. Er staat niet zo heel veel en het staat er redelijk bondig.

RH2 Alles staat er zeer beknopt in. en bondig.

RH10 Het is sowieso heel kort en bondig geformuleerd.

Makkelijk leesbaar

RP1 Toen ik las.. het was gewoon prettig lezen.

RP2 Ik vond het eerste hoofdstuk vrij gemakkelijk en duidelijk Het is gewoon prettig leesbaar.

RP3 Het leest gewoon makkelijk weg. De kopjes lazen in een keer door. RP4 Omdat het prima te lezen is en prima te onthouden is. Niet te veel. RP10 Ten eerste. Het is makkelijk te lezen.

RH2 Ik dacht aanvankelijk dat het nogal taaie kost kon gaan worden, maar het was vrij makkelijk leesbaar.

Duidelijke inleiding

RP2 Nou wat betreft de structuur, wat ik net ook zei, er is een inleiding, dus er wordt even uitgelegd van waar gaat het over. En er wordt ook even uitgelegd met welke hulpstukken.

RH8 Ik vind het wel echt een.. Ja wat ik zeg. Wel echt duidelijk. Direct als je de inleiding weet denk je: ‘Oke dit is wat ik moet weten. Even een voorstukje, aanleiding en doel’, nouja dan weet je direct waar je moet beginnen.

RH9 En omdat alles in de inleiding staat.. Dat is in feite een samenvatting van wat het rapport inhoudt. Hoofddoelgroep en subdoelgroep. En dat heb je dan weer daaronder als indeling van de hoofdstukken. Heel simpel.

In hoeverre spelen genreverwachtingen een rol?

Ontbreken conclusie / samenvatting

RP1

RP1

RP1

RP1

RP1

Ik ben gewend aan samenvattingen of een conclusie op het eind. Dus dat miste ik eigenlijk toen ik begon. Voor mensen die weinig tijd hebben is dat gewoon altijd heel erg fijn om even op die manier te werken.

Maar het versterkt toch een beetje de essentie van de boodschap, door het nog een keertje te herhalen. De herhaling is altijd de kracht van de boodschap. Een conclusie of een samenvatting is toch een soort herhaling van wat je zegt, dus dat is een beetje..

Een beetje hetzelfde verhaal van de conclusie of samenvatting. Ik bedoel, dat helpt altijd om het beter tot je te nemen. Want nu moest ik zelf gaan recapituleren zeg maar. Het hele verhaal in gedachten weer langs lopen om tot een conclusie of samenvatting te komen om de essentie te achterhalen.

Maar als je het een dik rapport zou zijn en ik heb weinig tijd.. Dan wil je een conclusie of samenvatting lezen. Kijk, jij bent er heel veel tijd aan kwijt geweest, maar je moet zorgen dat je opdrachtgever het heel snel tot zich kan nemen. En als hij dan meer wil weten kan hij ook in de body van het verslag gaan lezen. Dus dat iets wat ik altijd heel sterk bij mijn werkgever heb geleerd. Zorg dat de manager.. die heeft heel weinig tijd.. zorg dat hij heel snel de essentie van jouw ding tot zich kan nemen. Het feit dat jij er heel veel tijd aan besteed hebt is er leuk, maar dan hoef je niet te laten zien.

Eigenlijk een beetje de combinatie van het voorgaande. Ik miste de conclusie aan het eind of de samenvatting aan het begin. Waar je even, als je weinig tijd hebt, heel snel de kern van het advies tot je kunt nemen.

RP2

RP2

Wat ik heel handig vind is om eerst even met een samenvatting te beginnen. En als je een samenvatting hebt gehad dan denk je moet ik het hele stuk gaan lezen of kan ik dat heel snel lezen. Nogmaals, ik moet heel veel stukken lezen, dus als er eerst een samenvatting was geweest, dan was het makkelijker geweest om te selecteren van goh, moet ik het hele stuk lezen, want nu moest ik het hele stuk lezen omdat er geen samenvatting is.

Maar nogmaals, dan mis ik even een samenvatting van eigenlijk de conclusies. Ik denk dat dat handig is voor mensen die heel veel moeten lezen om daarmee te beginnen.

RP3 RP3 RP3

Ik miste de samenvatting wel.

Aan het begin een 2 omdat ik geen samenvatting zag dus toen scrolde ik gelijk naar het einde. Conclusie stond er ook niet in en aanbevelingen ook niet. en dat de samenvatting mist en dat de aanbevelingen en de conclusie missen. RP4

RP4

Eén maar misschien. Geen samenvattinkje aan het eind. Geen conclusie. Dat had ik wel handig gevonden. Wat bullits zo van: tik tik tik.

Een samenvatting mis ik. RP8

RP8

RP8 RP8

Maar wat ik een beetje miste en waar ik naar zocht in het begin was een korte samenvatting naar echt het resultaat. Ja is misschien gewoon gewenning dat je daar naar zoekt, dat weet ik niet.

maar misschien als je echt een korte conclusie hebt, ja, daar zoek je in eerste instantie naar. Puur omdat je het verwacht hoor. Als je weet dat je kort de tijd hebt dan is één A4’tje beter dan zes.

En toen dacht ik: ‘ik mis een samenvatting als ik het snel moet lezen’ en dan scroll je dit door en dan zie je wel veel pagina’s tekst.

Ja toch nog een korte samenvattende conclusie. Dat is wel handig denk ik. RP9 Ja. Ik mis een samenvatting, want daar zocht ik gelijk naar.

RH4 Ik vind het alleen jammer dat er geen conclusie is. Of samenvatting..

RH5 Ik ben het gewend dat wanneer je een management samenvatting doorleest, dat je dan globaal de lijnen weet. Ik denk dat ik de samenvatting juist mis. RH9

RH9

Je hebt wel een inleiding en vervolgens heb je twee hoofdstukken, maar wat ik erg mis is een advies. In Engelse rapporten heet het een executive summary. Maar dat je gewoon heel kort puntsgewijs de conclusie opsomt. Dit zijn de conclusies en dit zijn de belangrijkste aanbevelingen. Dat mis ik hier wel in. Nouja een beetje dezelfde punten als ik al genoemd heb. Ik mis vooral een conclusie. Een korte puntsgewijze conclusie.

Wennen aan opbouw / structuur / opzet / indeling

RP2 RP2

maar bij het tweede hoofdstuk was ik de kluts kwijt.

Ja weet ik niet. […] maar bij de tweede had ik een beetje.. het ging opeens over een subdoelgroep en dat vond ik een beetje warrig.

RP5 Je moet wel even wennen aan de structuur. En als je het gelezen hebt wordt het begin ook duidelijker. In het begin begin je ergens te lezen en dan is nog niet gelijk helemaal duidelijk. Pas later als je nog een keer dezelfde indeling tegenkomt dan denk je, ohja. Eerst dacht ik huh hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2. Dat vond ik niet logisch gelinkt. Op het eind snapte ik dat pas.

RP9 RP9 RP9

RP9 RP9

Het is even wennen, omdat je het anders gewend bent.

Omdat het een kwestie van wennen is om dit rapport te begrijpen. Als je een kleine toelichting zou geven zou ik dit sneller hebben begrepen denk ik zelf. Stel, er zou voor de inhoudsopgave staan: de opbouw van het rapport. Dus op welke manier het geschreven is. Dan zou het voor de lezer een stuk duidelijker worden denk ik.

Zoals ik net ook zei is het even wennen om het rapport te begrijpen. Het is echt een stukje gewenning. Nouja. Een inhoudsopgave met zoveel zinnen, geen samenvatting, maar dat is dan waarschijnlijk de inhoudsopgave bedenk ik me nu. Ja het is puur een kwestie van gewenning. Ik heb dit zo nooit geleerd. Het zal gerust goed zijn, maar het is voor mij wennen. Als je er eenmaal aan gewend bent kan ik me voorstellen dat het prettig werkt, maar voor mij nu is het een 3.

RH7

RH7 RH7

Toen ik begon met lezen denk ik dat het een 3 was, want ik moest even de opzet me eigen maken, maar gaandeweg het rapport werd dat beter, dus ik denk dat die zeker ook weer op een 6 eindigt.

Ik zag de opzet voor het eerst, dus ik moest eerst even wennen.

vervolgens moest je via de menustructuur er even achter proberen te komen hoe de opbouw was, maar gaandeweg werd dat wel duidelijker.

Inleiding anders dan verwacht

RP1 Ik heb de inleiding even overgeslagen in het begin en gelijk het rapport gelezen. Later ben ik terug gegaan naar de inleiding en dan merk je dat daar eigenlijk het doel staat. Ik denk ja.. dan is het geen inleiding. Een inleiding zou je in zekere zin moeten kunnen overslaan. Ik had dan eerder een hoofdstukje ‘doel’ verwacht.

RP1 RP1

RP1

De indeling werd wel in de inleiding duidelijk uitgelegd, maarja die was ik overgeslagen.

Ik heb de inleiding even overgeslagen in het begin en gelijk het rapport gelezen. Later ben ik terug gegaan naar de inleiding en dan merk je dat daar eigenlijk het doel staat. Ik denk ja.. dan is het geen inleiding. Een inleiding zou je in zekere zin moeten kunnen overslaan. Ik had dan eerder een hoofdstukje ‘doel’ verwacht.

De indeling werd wel in de inleiding duidelijk uitgelegd RP3 De inleiding is geen samenvatting en dat was het nu wel.

RP5 Nou ik vond dat de hoofddoelstelling heel.. je leest daar snel overheen. Dat maakt het minder duidelijk als je verder leest. Op een gegeven moment denk je ik ga hem terug lezen en dan kom je hem pas tegen. […] Nou ik vond de inleiding zo kort dat ik dacht, dit is een voorwoord, dus begon ik eigenlijk gelijk bij het eerst hoofdstuk. En toen dacht ik later ‘hee ik heb de doelstelling gemist.’

Kort rapport

RP1

RP1

Anderzijds is het zo dat dit negen pagina’s is en dus ook wel weer zo kort is dat je het gewoon in z’n geheel kunt doorlezen om zelf de samenvatting of conclusie te maken.

Maar ook dat is weer relatief beperkt omdat het maar negen pagina’s zijn. Dan kom je er nog wel gewoon achter.

RP8 Maar aan de andere kant het is een heel kort documentje a 6 pagina’s inhoud ofzo, dus in dat opzicht kun je dat ook best wel snel door scannen,

Wennen aan kort rapport

RP7 Ik ben niet zo bekend met dit soort adviesrapporten. Dit is best wel een klein rapportje. Een klein advies. Ik heb daar niet zo heel veel ervaring mee. Als ik een adviesrapport lees dan zijn het best wel grotere rapporten. Dit is meer een hoofdstukje van. Het is wat kleiner, maar op zich is het wel fijn.

Onduidelijke kopjes

RH8 RH8 RH8

Maar de namen van de kopjes vind ik.. De paragrafen hebben onduidelijke kopjes vind ik.

Nou de kopjes zijn lang. Het is bijna een zin. Alleen ik vind die subkopjes dus onduidelijk.

Wennen aan schrijfstijl

RH3 Puur format is hetzelfde, maar ik heb wel even moeten wennen aan de schrijfstijl. Eh.. Ik weet niet hoe ik dit moet benoemen gewoon. Het is een vorm van

schrijven zeg maar, daar moet je even aan wennen. Het is vrij direct zonder enige inleiding, poespas, achtergronden. Hup bam. Dat vind ik wennen.

Niet wennen

RH4 Beide vormen (kan ik gemakkelijk eigen maken), want dit komt me heel bekend voor.