• No results found

In hoeverre is een hypertekst een gebruiksvriendelijkere vorm voor een piramidaal adviesrapport dan een adviesrapport in de vorm van een PDF?

In hoeverre is de hypertekst handig te gebruiken?

Gemiddelde cijfer: 5,6

Menu (overzichtelijk / handig / makkelijk / duidelijk)

RH1 Ik vind het er wel mooi uit zien. Overzichtelijk. Dat menu maakt het vooral heel overzichtelijk.

RH2 De kopjes staan wel duidelijk gerubriceerd in het linkermenu.

RH3 Nou het makkelijke is dat hier in het menu de rode draad inzichtelijk is. Dan kun je het plaatsen.

RH4 Ik vind het ook handig met die iPad dat hij steeds bij de laatste paragraaf het volgende hoofdstuk weer netjes opent.

RH5

RH5

En wat ik ook heel erg leuk vind is dat als je op de hyperlinks klikt, dat het dan erachter weg komt en als je op terug klikt dat je dan weer in die subkopjes komt. Dat vind ik erg leuk. Dat vind ik ook makkelijk. Dat is gewoon intuïtief. Het gaat vanzelf.

Ik vind het heel erg makkelijk dat je al die kopjes hebt en dat alles heel overzichtelijk hiernaast in een linker kolom staat.

RH7

RH7

Ik denk dat het heel goed is onderverdeeld in verschillende aandachtspunten. En goed is opgedeeld waardoor het een goed overzicht geeft en ik denk dat alle aandachtspunten ook goed aan de orde zijn gekomen.

Ik vind het goed overzichtelijk. Je hebt in feite je menu structuur links en je hoofdstukjes kun je stuk voor stuk openen, dus je houdt goed overzicht als je terug wilt kijken. Terug in je menu van dat hoofdstukje wil ik nog even kijken hoe dit of dat met elkaar in verband staat. Dat is heel makkelijk terug te vinden, dus wat dat betreft zit er goed structuur in.

RH7 RH7

Maar ook dat het hier onderverdeeld is in verschillende aandachtsvelden. Je kunt zo goed stap voor stap alle punten bij langs door hier te klikken.

Je kunt ook heel makkelijk terug gaan naar eerdere onderdelen of eerdere hoofdstukken, dus dat werkt wel handig.

RH8 RH8 RH8

Ik vind het op zich best wel een overzichtelijke indeling.

Ik vind dit inderdaad heel overzichtelijk. Als je de inleiding hebt gelezen kun je zo klikken naar één en naar twee.

Bijvoorbeeld bij.. Hier dat menu links. Dat staat hier heel makkelijk en duidelijk. Dat kun je zo scannen. Is netjes.

RH10 Nouja nogmaals dat ik vind dat het rapport zo is ingedeeld dat de indelingen zijn echt de acties die je moet uitvoeren. Dat maakt het overzichtelijk.

Overzichtelijk / handig / makkelijk

RH1 Ik vind het heel overzichtelijk dat er heel weinig tekst op 1 pagina staat. RH2 Alles is zeer overzichtelijk

RH4 RH4

Eh.. Ik vind het overzichtelijk Ik vind het wel overzichtelijk. RH9 Maar op zich is het duidelijk

Niet kunnen scrollen / swipen

RH2 RH2

Alleen je kunt er niet echt handig doorheen swipen. Nee.. dat vind ik niet handig.

Maar ik mis het swipen. Het totaaloverzicht ben ik hier kwijt.

RH3 Twee: ik wil terug kunnen kijken naar een plaatje eerder in het verslag ofzo. Nou als ergens een figuur wordt toegelicht in het algemeen en daarna wordt het toegepast, dan wil ik dat er nog wel eens naast leggen. En dan blader je wel eens terug van ‘hoe zat dat ook alweer’. En dat kan hier heel lastig, want als ik hier terug ga dan ben ik mijn plaatje ook weer kwijt. Als je het echt hebt over echt onderzoeksrapporten waar echt onderzoek is gedaan met grafieken enzovoort dan zit je te lezen en dan denk je heee dat heb ik ergens anders ook gezien. En dan kun je het naast elkaar leggen. Als ik het op papier heb kan ik terugbladeren en het naast elkaar leggen om te kijken of de trend die je hierin zit ook daarin zichtbaar is. En dat kan ik hier niet.

Te ver doorklikken/ linkjes niet handig

RH3 Eh.. En op een gegeven moment kon je wel heel ver doorklikken. Dan wordt het ook wat schimmig, want dan komt ie hier niet meer. Dat zat hieronder volgens mij. Ik kon ergens nog een laag dieper. Ja hier. Dan wordt het lastig ‘waar zit ik’. Dan moet je heel aandachtig gaan lezen.

RH9 RH9 RH9

Alleen ik vind de linkjes binnen de subpagina’s onhandig. Die zou ik dan ook links in het menu als aparte kopjes terug willen zien.

En de linkjes vind ik niet prettig werken.

Ik vind de linkjes niet handig. Het is teveel subsubsubpagina. Het voelt een beetje als verborgen info.

Geen mogelijkheid om aantekeningen te maken

RH3 Eén: ik wil op- en aanmerkingen kunnen maken en dat kan niet.

RH9 Ik heb zelf een voorkeur voor adviesrapporten op papier. Ik print het altijd uit. En dan ga ik voor mezelf met een pen: tik tik tik tik. Dit is even wennen en ik kan het dus ook niet vergelijken met andere. Ik weet niet hoe dit er in geprinte versie uit zou zien.

Niet één geheel door het klikken

RH5 Je hebt heel veel verschillende kopjes waar je op moet klikken en het is niet zeg maar een doorlopend verhaal, een management samenvatting. Dus ik heb het idee dat je heel veel verschillende kopjes allemaal moet onthouden. Maar goed, dat kan ook aan mij liggen. Dit zijn allemaal losje kopjes die je echt apart.. Het is heel overzichtelijk, maar om een verhaallijn erin.. Dat moet je er omheen bedenken.

POSTTEST - In hoeverre is de hypertekst handig te gebruiken?

Menu

RP1 Ik kan dit (hypertekst) gemakkelijker eigen maken, omdat ik hier een menu zie. RP2 Het staat hier wel handig hoor, door de structuur hier links.

RP5 Je ziet die punten hier wel mooi naast elkaar, zeg maar alle manieren waarop je die doelgroepen kunt bereiken. Dat mis je wel in het eerste rapport (PDF). Ik vind de tweede vorm (hypertekst) dus efficiënter.

RP7

RP7

RP7

Dit is duidelijker en je kan per kopje zeg maar doorklikken. En als je daar geen zin in hebt dan niet, maar het verhaal is duidelijker. De belangrijke dingen komen beter naar voren. Het is wat duidelijker. Ik vind het handiger.

Overzichtelijk kan ik het beter noemen. Het is gewoon duidelijker. Er zit meer een duidelijk verhaal in. Je hebt de kopjes en onder de kopjes staat tekst en dan kun je verder klikken. Als je er meer over wilt weten. Als je dat niet wilt weten blijft het verhaal wel duidelijk op zich. Je hebt de aanbeveling en dan staan hier de puntjes met aanbevelingen en dan kun je verder klikken van he.

Ik vind het wel fijn dat de structuur overzichtelijk is. Dat je kopjes hebt en dat je dan verder kan klikken. Ik heb het nog niet vaak zo gezien, maar ik vind het wel goed. Het is niet zo dat het ja.. Ik vind het wel fijn lezen.

RP8 RP8 RP8

Dat is wel een goeie.. Ja wat is handig. Op zich heeft dit wel wat dat je een beetje kunt klikken enzo. Je hebt niet zo’n ellenlange lap tekst.

Het is wel belangrijk dat je die structuur hier links hebt. Dat je kunt zien waar je zit.

Als je deze optimaliseert vind ik deze ook wel handig. Misschien nog wel

handiger zelfs, want je kunt hier wel altijd aangeven waar je zit in het rapport en dat is wel handig vind ik. Hoever ben je en hoever ben je gevorderd.

RP9 Omdat het.. ik denk dat het ook beter leesbaar is op een iPad. Het is een duidelijke structuur. Voor m’n gevoel. Hoewel dezelfde tekst erin staat. Het lijkt duidelijker.

RP10 RP10

Nu zie je een mooie beknopte samenvatting. Nu je de kopjes ziet staan kun je er gelijk al het een en ander bij voorstellen.

Omdat die termen aanspreken. Bijvoorbeeld visie. Dan kan ik dat gewoon aanklikken. Bij die vorige moet ik dan helemaal terug lezen. Voor het inzoomen op iets is dit een stuk makkelijker. Hier heb ik eigenlijk geen papieren versie voor nodig.

RH1 RH1 RH1

Omdat het gebruiksvriendelijker is en omdat het overzichtelijker is.

Plus bij die andere vorm (hypertekst) hou je de hele tijd overzicht, omdat je aan de linkerkant blijft zien wat er nog meer is.

RH4

RH4

Omdat je het overzicht blijft bewaren. Je weet niet wat de volgende bladzijde is bij wijze van spreken en niet wat de vorige bladzijde was. Bij de vorige blijft het overzicht van het totale document zichtbaar. Dus dat vind ik eigenlijk wel prettiger.

Ik denk dat het makkelijker is om er doorheen te bladeren. Dat je makkelijker door het rapport heen springt op deze manier.

RH5 En ik denk dat dat andere misschien nog wel sneller en soms overzichtelijker is als je er snel doorheen moet bladeren dan deze originele vorm. Omdat die kopjes aan de zijkant staan.

Overzichtelijk / makkelijk / handig

RP4 Dat is wel een boeiende vraag, want als ik na moet denken over.. Qua begin is deze heel overzichtelijk.

RP9 Nou dit ziet er wel netjes uit. Duidelijk. Ik vind deze handiger. RH1 Ik vind die andere (hypertekst) veel makkelijker

RH7 [...] en geeft in een kort moment meer overzicht denk ik. RH8 Het andere (hypertekst) is veel overzichtelijker.

Verliezen van overzicht

RP3

RP3

RP3

Omdat dit onoverzichtelijk is. Wat ik net ook aangaf. Dat je links en rechts moet kijken. Het is voor mij hetzelfde dat je geen kopjes hebt en dat je elke keer terug moet bladeren.

Als ik een blad heb staat het van onder naar boven. Als ik dit zie dan moet ik en van onder naar boven kijken en van links naar rechts. Dus m’n ogen schieten en dan ben ik moe naar een half uur lezen. Ik moet m’n hersenen teveel gebruiken, omdat het niet vanzelf gaat.

Het leidt me gewoon erg af. Zo’n rapport waar de bijlage op de andere pagina zit, vind ik ook heel vervelend. Dat heb ik bij dit ook.

RP6

RP6 RP6

Ik ben het overzicht een beetje kwijt. Als ik doorga naar de paragraaf moet ik steeds.. Ja dat kan trouwens toch wel, als je er even aan gewend bent. Voor mijn gevoel is dat minder handig.

Bij de eerste (PDF) had ik ook een totaal overzicht. Dat heb ik hier bijvoorbeeld niet.

Ja. Toen ik net het hele rapport doornam ging ik ook elke keer even terug naar de inhoudsopgave. Hoe zit het totaal in elkaar. Een totaaloverzicht.

RP8 maar aan de andere kant.. het overzicht ben je ook een beetje kwijt, want je weet niet hoeveel tekst overal staat. Dus als je snel iets door moet lezen en je bladert zo dan kun je een beetje inschatten van ‘ik heb zoveel tijd en ik moet zoveel lezen’. Je weet niet hoeveel er is hier. Dat is lastig. Dat zegt natuurlijk niks over de inhoud, maar dat mis je wel. Dat zorgt ervoor dat je niet echt overzicht hebt.

Te veel klikken

RP1

RP1

De hele tijd weer moet klikken. […] Als ik alles wil begrijpen van het advies, dan moet ik de hele tijd van het een naar het ander. Dat vind ik veel vermoeiender dan dat ik een beetje met m’n vinger moet bewegen en er snel langs loop. Als ik alles tot me wil nemen, dan vind ik dit vervelend.

Ik voel me belemmerd met het maken van afwegingen, doordat ik er doorheen moet klikken.

RP2 RP2

Dit is veel meer klikwerk

omdat ik nu te veel aandacht ga besteden dat ik moet doorklikken. RP3 Ik moet hier op allemaal dingen klikken. Als ik lees moet ik niet op allerlei

dingen hoeven klikken. Een bladzijde om doen, dat is prima, daar kan ik nog wel inkomen, maar dat ik weer moet gaan zoeken wat waar staat. Nee, dat is niet mijn ding.

RP6 Nee dit vind ik minder. Ik weet niet waarom eigenlijk. Waarom vind ik dit minder. Ja ik moet nu meer doen om het rapport tot me te nemen. Dat vind ik niet prettig. Ik moet iets doen. En dan moet ik nog iets aanklikken. En dan moet ik nog iets aanklikken. Ik moet nu meer handelingen doen en dat vind ik vervelend. Terwijl ik hoefde alleen maar te bladeren, dat vond ik makkelijker.

RP8 Hier (hypertekst) blijf je klikken en voor snelheid is dat denk ik wel.. Ja je blijft de hele tijd klikken.

Vergt concentratie / te veel afgeleid

RP2 Maar het klikken vind ik niet prettig. Ik word veel afgeleid. Ja dat is denk ik goed. Bij die eerste (PDF) kan ik echt geconcentreerd lezen. Bij deze kost het meer aandacht, dus ik kan me niet 100 procent concentreren op lezen, want ik moet ook steeds zien waar ik ben in het verhaal. Als je begrijpt wat ik bedoel. Omdat ik steeds moet klikken denk ik ho.. het was bijvoorbeeld bij die, dan moet ik wachten.. terug.. volgende.. brrrr. Nogmaals ik kan heel snel lezen.

RP8 En hier moet je toch even kijken van hoe werkt de structuur en hoe werkt het überhaupt om het door te lezen. En dat vergt ook concentratie om het zo te zeggen.

Verliezen van overzicht (onoverzichtelijk)

RP1 Als je er doorheen moet klikken verlies je het overzicht.

RP2 Ik kan heel goed snel scrollend lezen. Dat doe ik liever zodat ik overzicht heb, dan dat ik steeds dingetjes aan moet klikken, want dat kost in verhouding veel meer tijd. Ik heb liever overzicht.

Geen aantekeningen

RH3 Je mist nog steeds de aantekeningen. Eigenlijk zou je een soort kladblokje naast moeten kunnen maken waar je wat in opschrijft. Of zoals Word, maar dat is redigeren dan he. Dat je hier gewoon zegt van ‘hup tik tik tik tik tik’ en later open je het weer en dan staat het met commentaar er naast.

RH9 Ik zou het wel graag willen markeren. En aantekeningen op maken. Als dat niet kan vind ik een papieren versie prettiger.

Even handig

RP4 Het zou mij niet zoveel uitmaken als ik eerlijk ben. RP8 Beide rapporten hebben wel voordelen en nadelen.

Te ver doorklikken / linkjes niet handig

RH9 Als die eerste (hypertekst) beter in elkaar zou zitten kan ik me wel voorstellen dat die eerste prettiger zou zijn. Maar ik vind niet dat die eerste vorm handig in elkaar zit. Er zijn teveel subsubpagina’s.

Pagina liever scrollen

RP5 Ik zou het logischer vinden als alles onder hoofdstuk 1 ook in één overzicht staat. Ik zou het handiger vinden als je dan in 1.1 klikt en dat hij dan in de pagina scrolt naar 1.1.

Anderen vinden het vast wel handig

RP3 Ik snap wel dat een heleboel mensen dit makkelijker vinden.

Niet duidelijk wat subkopjes zijn

RP8 Dit is eigenlijk je boom, hoe het opgebouwd is, maar aangezien de verschillende hoofdkopjes dezelfde.. ja is het vind ik.. Ik zag later pas dat het hoofdkopjes en subkopjes waren.

Wel handig bij groot rapport

RP8 Ook omdat het nog een bescheiden verslagje was. Ik denk dat als dat 500 pagina’s was dat dit misschien wel makkelijker is.

In hoeverre is de informatie uit de hypertekst efficiënt te ontvangen?

Gemiddelde cijfer: 5,7

Snel / efficiënt

RH1 Het werkt heel efficiënt omdat ik dit niet zo snel door had kunnen nemen als het gewoon op papier had gestaan.

RH10 Ik vind het ontzettend snel.. Ik kan het heel snel tot me nemen. Dat maakt de vormgeving mogelijk.

Mist totaalbeeld

RH2 Ik mis een totaalbeeld waardoor ik het niet zo efficiënt op kan slaan.

POSTTEST - In hoeverre is de informatie uit de hypertekst efficiënt te ontvangen?

Snel / efficiënt

RP5 RP5

Maar ik denk dat die andere vorm (hypertekst) sneller is. Ik vind de tweede vorm (Hypertekst) dus efficiënter.

RH1

RH1

Het werkt sneller, want nu kijk je in de inhoudsopgave en dan zie je dat iets op pagina 8 staat. En dan moet je eerst een hele tijd scrollen en dan ben je pas bij pagina 8. Terwijl bij dat andere kon je er gewoon op klikken en dan was je meteen daar. Maar nu, als ik paragraaf 1.5 heb gelezen en ik wil kijken wat nog meer belangrijk voor me is, dan moet ik eerst terug scrollen naar de inhoudsopgave, dan moet ik kijken wat er nog meer is, dan moet ik kijken welke pagina dat is en dan moet ik daar heen scrollen.

De vorige vorm (hypertekst) veel efficiënter. Bij deze vorm (PDF) is er niet heel veel verschil met gewoon vanaf papier lezen. Eigenlijk geen verschil. De vorm is hetzelfde als wanneer je door papiertjes zou bladeren.

RH5

RH5 RH5

En ik denk dat dat andere (hypertekst) misschien nog wel sneller en soms

overzichtelijker is als je er snel doorheen moet bladeren dan deze originele vorm (PDF). Omdat die kopjes aan de zijkant staan. Je springt er gewoon heel snel doorheen, zoals een website. Je hoeft niet alle pagina’s door te bladeren. Maar goed. En als je iets wilt weten dan klik je gewoon op die hyperlinks en dan zie je bijvoorbeeld die kernwoorden. Die zie je gewoon daarachter staan. Je hoeft het alleen aan te klikken als je het niet weet en anders kun je gewoon doorlezen. En als je hier iets op wilt zoeken ben je weer aan het bladeren door die bladzijdes heen. En met die andere klik je gewoon op het linkje en dan heb je het meteen voor je.

Het is niet zo’n hele lap tekst. Ik denk dat het sneller is dat je die kopjes hebt. Als je er eenmaal aan gewend bent.

Maar ik denk als je dat van begin af aan leert, dat ik dan voor de eerste vorm (hypertekst) zou gaan, omdat het dan veel mooier en sneller kan en efficiënter is. RH6 Nou.. In basis natuurlijk. Als je aan de zijkant de draft hebt. Als ik nu op de

laatste zit, maar ik wil even weten wat er op pagina 2 wordt gezegd, dan is het efficiënter als je je draft aan de zijkant hebt en dan op de knop drukt om naar 2 te gaan.

RH7

RH7

Als je iemand snel wilt kennis laten maken en nemen van dit rapport dan denk ik dat de manier van presenteren op een iPad met de menustructuur die je er aan