• No results found

Over het algemeen stellen de professionals dat zij in de eerste plaats het belang van de cliënt dienen Men beseft daarbij dat het voor de cliënt ook van belang is dat het goed gaat

Interviewleidraad trialoog NAH Kennismaking (Uitleg, doel etc.)

4 Over het algemeen stellen de professionals dat zij in de eerste plaats het belang van de cliënt dienen Men beseft daarbij dat het voor de cliënt ook van belang is dat het goed gaat

met hun mantelzorger. Echter wordt aangegeven dat de mantelzorger ook geen tweede cliënt moet worden. Er zijn verschillen in de wijze waarop professionals mantelzorgers

ondersteunen. Twee professionals geven aan hier meer een gezamenlijke lijn in te willen volgen. In hoeverre valt hier wat voor te zeggen en wat is hiervoor nodig ?

90

5 Ervaringskennis

“Die kennen allemaal de partner best wel lang, ook vaak voor het hersenletsel, eigenlijk allemaal voor het hersenletsel dus dat maakt ze heel erg waardevol voor informatie en soms ook wel lastig met name voor de zorg, die ervaren soms een controle i.p.v. samenwerking”

Op welke wijze kunnen we kennisuitwisseling tussen cliënten, mantelzorgers en professionals bevorderen en hoe kan de trialoog daar een rol in spelen?

6 Mantelzorgbijeenkomsten

“Nou ik denk, ik ben een zus van een cliënt. Er zijn ongetwijfeld nog meer zussen of broers. Misschien kan het zinvol zijn, het hoeft helemaal niet frequent om toch een keer een bijeenkomst te hebben van meer zussen, broers, mantelzorgers om te kijken is er veel overeenkomst in dingen waar ze tegenaan lopen en kunnen ze steun bij elkaar vinden of kunnen van elkaar leren.”

“Het zou wel…ik zou binnen Nieuw Amstelrade, volgens mij zou het heel goed zijn als er een bepaald forum is of podium is voor mensen, van mantelzorgers om daar, een keer in de zoveel tijd bepaalde voorlichting is of informatieavond. Iets wat ja, je met elkaar kan delen zodat mensen, dat je dan misschien toch weer meer hoort van wat er leeft of hoe moeilijk mensen het vinden of waar ze tegenaan lopen. Het is zeker iets wat we meer onder de aandacht kunnen brengen, zeker gezien de toekomst staat dat ons steeds meer te wachten”

Is het aan Nieuw Amstelrade om zulke initiatieven te faciliteren en zo ja, op welke wijze kunnen we daar dan vorm aan geven?

7. Beloften en verwachtingen

Uit de interviews blijkt dat eerder gedane toezeggingen de samenwerking lastig kunnen maken.

-Op welke wijze kan via de trialoog hernieuwde overeenstemming worden gevonden met cliënt en mantelzorger?

-Hoe kunnen ‘valse’ beloften worden voorkomen?

8 “.…communicatie met de zorg, die verloopt best wel stroef. Tussen Y en de zorg gaat wel eens wat mis en dan is de communicatie heel snel verhit. Dan worden ze heel snel boos over en weer. Dat vind ik wel eens lastig, dus in de communicatie van de mantelzorger vind ik dat er af en toe wat meer respect over en wat meer respect over en weer naar de zorg kan en ook van de zorg naar de mantelzorger.”

91

Bijlage 6 Codeboom focusgroep Memo #

Code System 440

Organisatie 12

Intake procedure en externe partners 10

Bejegening 14

beroepshouding 0

Onderling respect 4

Clientenoverleggen 10

Ideeën 34

Wat is er nodig om de trialoog te bevorderen?

2

Adequate communicatie 9

Checken van kennis 1

Transparantie 16 Visie en kennis m.b.t mantelzorgondersteuning 26 Open houding 5 Verdieping 6 Kennisuitwisseling 4 Besef 4 Tijd 3 Moed 4

92 Inzicht in Eigen regie, belangen en

doelen 17 Transcript Focusgroep 0 Transcript Focusgroep 1 Duur 1 O 12 Eerste bevinding 1 R1 34 R7 55 R5 9 R3 35 R2 48 R6 45 R4 12 Tijd 5

93 Bijlage 7 Logboek

Week 6 In afwachting beoordeling masterplan.

Update praktijkgericht onderzoek gegeven in casemanagersoverleg. Collega’s gaan nadenken over deelname aan interviews en mogelijke cliënten en mantelzorgers.

Week 8 Go gekregen van beoordelaars voor uitvoering masterplan.

Afspraak gemaakt met twee collega casemanagers i.v.m. input interview leidraad.

Week 9 Gesprek gehad met de twee collega casemanagers, zij willen zelf ook mee doen als respondent. Uitnodiging gemaakt die zij en andere collega’s aan mogelijke cliënten en mantelzorgers kunnen geven/doorsturen.

Week 10 Een tweede gesprek gehad met thesisbegeleider. Eerste deelnames interviews bevestigd.

Week 11 Eerste interviews afgesproken en gepland locatie A’dam-Noord, ruimte gereserveerd. Interviewleidraad gemaakt. Deze voorgelegd aan directe collega (en critical friend) naast professional is zij zelf in haar privésfeer ook mantelzorger.

Week 12 23 maart: interviews gehouden met casemanager 1 en casemanager 2. 24 maart: interview mantelzorger 1.

Interviews getranscribeerd. Transcripten teruggekoppeld.

Week 13 26 maart: bericht van mantelzorger 1 dat client 1 in ziekenhuis is opgenomen, interview client 1 gepland op 26 maart gaat niet door. Interview gehouden met mantelzorger 2 en client 2.

27 maart: interview gehouden met mantelzorger 3 en client 3 Transcripten mantelzorger 2 (teruggekoppeld) en client 2 gemaakt. Afspraken gemaakt met client (4) en mantelzorger (4) en betrokken casemanager (3) IJburg, deze client heeft letsel door degeneratief aandoening. Ik vind dit toch een goede respondent en representatief aangezien er qua gevolgen veel overlappingen zijn met acuut hersenletsel en wij relatief veel cliënten hebben met een degeneratieve aandoening. Week 14 3 april: interviews gedaan met client 4 en mantelzorger 4

94

Betrokken casemanager kon vandaag niet nog afspraak maken

Afspraak gemaakt met client 5 en betrokken casemanager (4) in A’dam- West. Afspraak betrokken mantelzorger in afwachting.

Op andere locatie in IJburg geweest i.v.m. gesprek andere critical friend. Transcripten client 3 en mantelzorger 3 (teruggekoppeld) gemaakt Week 15 9 april: in A’dam geweest, interviews gedaan met client 5 en betrokken

casemanager (4).

10 april: bericht gehad van betrokken mantelzorger (vader) dat hij mee wil doen, data voorgesteld, voorstel 20 april bevestigd.

Afspraak gemaakt met client 1 (deze is terug uit ziekenhuis) voor 16 april en betrokken casemanager (3) van client 4 en mantelzorger 4 op IJburg afgesproken op 18 april.

Transcripten client 4 en mantelzorger 4 gemaakt en teruggekoppeld.

Week 16 16 april: interview met client 1gedaan, afmelding (ziekte) van casemanager 3 voor interview 18 april.

Transcript client 1 gemaakt.

Transcripten client 5 en casemanager 4 (teruggekoppeld) gemaakt. 20 april: Interview gehouden met mantelzorger 5 in A’dam West.

Week 17 23 april: contact opgenomen met casemanager 3, is weer beter, interview gepland en gehouden op 25 april, interview getranscribeerd en

teruggekoppeld.

Afspraak gemaakt met client 6 (Diemen) op vrijdag 4 mei, betrokken mantelzorger op 2 mei, betrokken casemanager ook op 4 mei.

Week 18 Transcript mantelzorger 5 gemaakt en teruggekoppeld. 2 mei: interview gedaan met mantelzorger 6.

4 mei: interview gedaan met client 6 en betrokken casemanager (5). Week 19 Transcripten gemaakt van interviews client 6, mantelzorger 6 en

casemanager 5 alle drie teruggekoppeld.

Week 20 15 mei: Namens Nieuw Amstelrade deelgenomen aan eerste

netwerkbijeenkomst van het Expertsienetwerk NAH in OLVG-Oost (Thema: ‘NAH & Mantelzorgondersteuning’).

18 mei: Laatste bijeenkomsten MSW. Week 21 Update gemaild naar thesisbegeleider.

95 Coderen transcripten in MAXQDA.

Week 22 Coderen en analyseren transcripten in MAXQDA.

Focusgroep geprobeerd te plannen, is op korte termijn niet mogelijk gezien vakanties betrokkenen. Inventarisatie gedaan, beste optie is donderdag 12 juli, uitnodiging verstuurd naar casemanagers, kwaliteitsverpleegkundige, teamleider en zorgbemiddelaar. Manager kan ik niet meer uitnodigen aangezien hij op non-actief is gesteld. Casemanager 3 en Casemanager 4 evenmin, zij zijn met ontslag gegaan en hebben een andere betrekking gevonden. Rode zaal locatie A’dam Noord gereserveerd op donderdag 12 juli van 15-17 uur.

Week 23 Bevindingen interviews gerapporteerd. Week 24 Bevindingen interviews gerapporteerd. Week 25 Niks kunnen doen.

Week 26 Niks kunnen doen.

Week 27 Toelichting en leidraad focusgroep gemaakt.

Week 28 Toelichting en leidraad focusgroep + reminder naar betrokkenen gemaild. Focusgroep voorbereid.

12 juli: focusgroep gehouden.

Week 29 Focusgroep getranscribeerd, gecodeerd in MAXQDA. Week 30 Focusgroep geanalyseerd en bevindingen gerapporteerd.