• No results found

AgODi informeert, vormt en communiceert

AgODi is voor de scholen een belangrijke partner in onderwijsadministratie. Maar AgODi doet meer dan het correct verwerken van input vanuit de scholen. AgODi wil de scholen ook actief ondersteunen en begeleiden in de onderwijsreglementering.

AgODi onderneemt daarom, in samenwerking met andere entiteiten van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming, verschillende initiatieven om de scholen te informeren. Zo stimuleert AgODi een optimale beleidsrealisatie en versterkt het agentschap het beleidsvoerend vermogen van de scholen.

De jaarkalender

Al meer dan tien jaar maakt AgODi jaarkalenders op. Ze zijn een leidraad voor de scholen bij het tijdig opsturen van formulieren, elektronische berichten en documenten naar de verschillende afdelingen van het agentschap. AgODi zet die traditie – nu in elektronische vorm - voort voor de scholen van het basisonderwijs, het secundair onderwijs, het deeltijds kunstonderwijs en voor de centra voor leerlingenbegeleiding. AgODi stelt de jaarkalender elk jaar voor het einde van het schooljaar online ter beschikking. Dat engagement heeft AgODi genomen naar aanleiding van het klantentevredenheidsonderzoek van 2008. Vanaf september 2013 wordt deze jaarkalender ook geïntegreerd in ‘Mijn onderwijs’.

Opleiding van schoolsecretariaten

De kwaliteit van het administratieve werk van AgODi hangt deels af van de kwaliteit van het administratieve werk van de scholen. De schoolsecretariaten spelen daarbij een cruciale rol. Het agentschap stelt voor hen cursussen samen.

De complexe en omvangrijke onderwijsreglementering staat er klaar en duidelijk in uitgelegd. De cursussen behandelen de meest diverse thema’s. Ze worden aangeboden via de website en via opleidingen. AgODi nodigt regelmatig directies en schoolsecretariaten uit om kennis te maken met de administratie. Een praktische toelichting over de toepassing van de regelgeving hoort bij dat bezoek.

In 2013 bestond het opleidingsaanbod voor de administratief medewerkers van de basisscholen uit twee grote onderdelen.

Voor de nieuwelingen onder hen werd een ABC-cursus georganiseerd.

Onmiddellijk na de kerstvakantie werden zij uitgenodigd voor een tweedaagse opleiding waarbij het ABC van de communicatie tussen school en administratie aan bod kwam. Ook konden zij kennis maken met hun dossier- en relatiebeheerder van het werkstation en het schoolbeheerteam.

Daarnaast werden er diverse thematische opleidingen aangeboden: zending van leerlingengegevens en DISCIMUS, verificatie van leerlingengegevens, omkadering gewoon basisonderwijs en invullen van BaO-formulieren, scholenmaterie voor het buitengewoon basisonderwijs, moederschapsrust, verloven, verlof tijdelijk andere opdracht, salaris en schoollisting en puntenenveloppen. Nieuw in 2013 waren de opleidingen indiensttreding en tijdelijke aanstelling van doorlopende duur, vaste benoeming en terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking.

De administratief medewerkers konden vrij kiezen welke opleiding zij volgden in functie van hun persoonlijke opleidingsbehoeften.

Het volledige opleidingsaanbod voor het administratief personeel van het basisonderwijs bereikte ruim 1.000 deelnemers.

De afdeling Personeel Secundair Onderwijs en DKO zette in 2013 in op een doelgericht opleidingsaanbod. De cursusthema’s werden bepaald in functie van de meest recente ontwikkelingen in de regelgeving. Dit jaar gingen de opleidingen dus over de uitstapregeling, het Personeel op Werkingsbudget en over de wijzigingen bij loopbaanonderbreking.

De afdeling Scholen SO en DKO organiseerde zoals vorig jaar opnieuw de cursussen over leerlingendossier, omkadering, regelgeving in het DBSO, elektronisch communiceren van leerlingengegevens in het gewoon SO en Buso via WebEDISON en DISCIMUS …

In 2013 organiseerden de afdeling PSK en de afdeling SSK 42 opleidingssessies over de verschillende thema’s. De opleidingen vonden plaats in Antwerpen, Brussel, Hasselt, Leuven en Gent en bereikten in totaal zo’n 1.145 deelnemers.

Informatiepunt Ouders en Leerlingen

Ouders en leerlingen, maar ook scholen en onderwijskoepels kunnen met al hun vragen terecht bij het informatiepunt Ouders en Leerlingen via telefoon, e-mail of brief. Hun vragen handelen over zeer uiteenlopende thema’s: pesten, verloren studiebewijzen, conflicten tussen ouders en de school, gezondheid en veiligheid op school, schoolkosten …

Ontvangen en opleiden nieuwe directeurs

AgODi werkt samen met diverse organisaties die opleidingen aanbieden voor nieuwe directeurs. Ook een bezoek aan AgODi kan daarbij op het programma staan. Het bezoek is een win-winsituatie. De nieuwe directeurs maken kennis met het agentschap;

de medewerkers van AgODi houden voeling met wat leeft in het onderwijs.

Website

De uitbouw van een performante website is voor AgODi noodzakelijk om proactief en klantgericht informatie te kunnen verstrekken aan scholen, schoolbesturen, onderwijsmensen, ouders, leerlingen en andere geïnteresseerden.

AgODi levert een grote bijdrage tot diverse onderdelen van de algemene website www.ond.vlaanderen.be:

- De pagina’s ‘Wedde-info onderwijspersoneel’ bieden het personeel ruime informatie over het salaris, het uitstapplan 58+ …;

- De technische specificaties van EDISON staan er ter beschikking.

www.agodi.be speelt in op specifieke en actuele thema’s. Verder kan op eenvoudige wijze de dossierbehandelaar of verificateur van een school opgezocht worden.

Ook de nieuwe rapporten van AgODi krijgen steevast een plaats op de website.

Acties om het lerarentekort te helpen oplossen

AgODi wil een actieve bijdrage leveren om het lerarentekort te verminderen en de onderwijsarbeidsmarkt te optimaliseren. Daarvoor neemt het agentschap verschillende initiatieven.

Cel ‘Word leerkracht’

De Cel ‘Word Leerkracht’ biedt eerstelijnshulp aan kandidaat-leerkrachten.

Dit callcenter beantwoordt telefonische en elektronische vragen over onderwijsbevoegdheid, bekwaamheidsbewijzen, nuttige ervaring, solliciteren in het onderwijs … Ook voor informatie over de samenstelling van het salaris, geldelijke anciënniteit en salarisschalen en voor een beperkte salarissimulatie kunnen geïnteresseerden bij de cel ‘Word Leerkracht’ terecht.

In samenwerking met de VDAB werkte AgODi bovendien de leerkrachtendatabank uit. De cel ‘Word Leerkracht’ speelt daarin een belangrijke rol omdat de cel diploma’s certificeert en de onderwijsbevoegdheid bepaalt van kandidaat- leerkrachten in de leerkrachtendatabank.

Infosessies aan laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding

De infosessies aan de laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding aan hogescholen en universiteiten hebben als doel de eerste indiensttreding van een personeelslid in het onderwijs vlot te laten verlopen. In de infosessie schetsen medewerkers van AgODi het onderwijslandschap en lichten zij de begrippen

‘onderwijsbevoegdheid’ en ‘bekwaamheidsbewijzen’ uitgebreid toe aan de hand van voorbeelden. Ook de praktische kant van de indiensttreding komt aan bod: sollicitatietips, contactgegevens, de nodige documenten bij een eerste indiensttreding … De infosessies worden gegeven op vraag van de hogescholen en universiteiten en bereiken jaarlijks zo’n vijfhonderd studenten.

Leerkrachtendatabank

Om vraag en aanbod in het onderwijs vlot samen te brengen ging in juni 2005 de leerkrachtendatabank van start in een samenwerkingsverband tussen AgODi en de VDAB. Interessant voor scholen én voor toekomstige leerkrachten op zoek naar een job.

AgODi was in 2013 op verschillende jobbeurzen aanwezig. Er werd info verstrekt aan werkzoekenden met een interesse in het onderwijs. De deelname was telkens succesvol. Op Talentum Brussel 2013, een beurs niet bedoeld voor een job in het onderwijs, kwamen er bijna even veel werkzoekenden om info over een job in het onderwijs als voor een job bij het ministerie van Onderwijs en Vorming.

Centraal informatiepunt …

Op de website www.agodi.be brengt AgODi alle informatie samen die leerkrachten nodig hebben bij de start van hun onderwijsloopbaan. Deze informatie wordt ook op papier aangeboden in de publicatie ‘Je Verdiende Loon’ en verdeeld op jobbeurzen zoals Talentum in Brussel, afstudeerevenementen zoals ‘Blijf bij de les’ in Antwerpen … Bij elke wijziging wordt de informatie bijgewerkt. Een QR-code in de brochure geeft lezers toegang tot de laatste update van de brochure.

AgODi vulde in 2013 de rubriek op de website voor Nederlandse leerkrachten verder aan. Naast de beschikbare informatie voor startende leerkrachten wordt op een overzichtelijke manier informatie aangeboden met betrekking tot thema’s die van belang zijn bij grensarbeid: fiscaliteit, werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioenen en kinderbijslag. Deze thema’s worden aangepast in functie van de wijzigingen.

Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te stimuleren is het bundelen en gericht verspreiden van informatie van groot belang. Daarom participeert AgODi ook aan diverse overlegmomenten en projectvergaderingen rond dit thema. In 2013 nam het agentschap deel aan een overleg met het arbeidsmarktplatform primair onderwijs, een verkennend overleg van euregio Scheldemond, een overleg met stichting Leertij in Axel en een overleg met het schoolbestuur Acis uit de Hoeksche waard.

Maandelijkse monitoring van de onderwijsarbeidsmarkt

Sinds de financieel-economische crisis werd de noodzaak duidelijk om de evolutie op de onderwijsarbeidsmarkt op de voet te volgen. Sindsdien publiceert AgODi een arbeidsmarktbarometer, die ook jaarlijks wordt gebundeld. De maandelijkse nieuwsbrieven over de onderwijsarbeidsmarkt worden sinds februari 2010 op de website van het agentschap gepubliceerd (www.agodi.be). In 2013 veranderde de VDAB opnieuw haar bedrijfsregels. AgODi evalueerde de impact van deze wijzigingen op de kwaliteit van de beschikbare cijfers en bezorgde feedback aan de VDAB. Eind 2013 was er een overlegmoment om alsnog vanaf 2014 een maandelijkse rapportering mogelijk te maken en de situatie op de arbeidsmarkt op te volgen.

Samenwerking met Antwerpen en Onderwijstalent

AgODi maakte ook in 2013 deel uit van het sectoraal netwerk dat zich buigt over een sector- en netoverstijgende aanpak om het lerarentekort in Antwerpen op te vangen. Daarnaast participeerde AgODi ook in verschillende deelwerkgroepen rond cijfers en rekrutering, stage platform en zijinstroom.

Naar analogie met de sectorfoto basisonderwijs werkte de stad Antwerpen in 2013 met medewerking van AgODi aan een sectorfoto secundair onderwijs: een lokale analyse van de arbeidsmarkt voor secundair onderwijs in Antwerpen. AgODi bood ondersteuning via het aanleveren van gegevens en methodiek.

Tijdens het afstudeerevenement ‘Blijf bij de les’ konden aanwezigen bij medewerkers van het agentschap terecht met vragen over de regelgeving.

In 2013 werd voor het eerst een jobdate voor Nederlandse leerkrachten georganiseerd. AgODi werkte actief mee aan de uitwerking van het evenement.

44 Nederlandse leerkrachten kregen er een toelichting over het Vlaamse onderwijs (AgODi), informatie over fiscaliteit en sociale zekerheid (BBZ en GWO), informatie over wonen en werken in de stad (Stad Antwerpen) en een toelichting over de werking van Onderwijstalent (VDAB).

Met Onderwijstalent – een lokaal samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, de VDAB en AgODi – ondersteunen we niet alleen werkzoekenden in hun zoektocht naar een geschikte job maar ook de toekomstige leerkrachten en directies van scholen. AgODi stelde in 2013 personeel ter beschikking om – op maandag en woensdag – de loketfunctie van Onderwijstalent te verzekeren. Een single point of contact binnen het agentschap garandeert een continue dienstverlening op maat van de partners en klanten. AgODi is als partner aanwezig op relevante acties door Onderwijstalent opgezet. Medewerkers van het agentschap waren in 2013 aanwezig op de informatienamiddag voor werkzoekende kinderverzorgsters in de regio Antwerpen, de studie-informatiedagen in Antwerpen, het overleg te Amsterdam over het invallersproject De Zoete Inval …

Grensoverschrijdende samenwerking : Interreg - Tendenzen zonder Grenzen

In 2013 werden de eerste stappen gezet om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten ook in andere regio’s te ondersteunen. Het interreg-project ‘Tendenzen zonder Grenzen’ heeft als doel de grensoverschrijdende samenwerking aan te moedigen en de tewerkstelling van leerkrachten over de grenzen heen te faciliteren door het oprichten van een mobiliteitscentrum. AgODi ondersteunt dit project door het aanbieden van heldere en eenduidige informatie voor leerkrachten, directies en schoolbesturen.

Ondersteunen van scholen in hun elektronische communicatie met het agentschap

AgODi maakt er een punt van om de scholen optimaal te ondersteunen in hun elektronische communicatie met het agentschap. Scholen kunnen met hun vragen hierover terecht bij de helpdesk, kunnen een mail sturen naar de EDISON-mailbox of informatie opzoeken op de EDISON-website.

In 2013 beantwoordde de helpdesk 12.004 telefoons, meer dan 99% van de telefoons werden binnen één dag beantwoord. Er werden in totaal 4.532 mails geregistreerd. Hiervan werd meer dan 99% binnen één dag beantwoord, alle mails werden binnen vijf dagen beantwoord. Ook de EDISON-website werd frequent geconsulteerd. Op deze website werden in totaal 149 berichten gepubliceerd.

Het agentschap onderhoudt nauwe contacten met de softwareleveranciers zodat de softwarepakketten tijdig aangepast kunnen worden. AgODi publiceerde in totaal 1.243 berichten bestemd voor de softwareleveranciers. Ook over DISCIMUS werd regelmatig gecommuniceerd via SharePoint. Er werden in 2013 meer dan 2.000 telefoons en mails beantwoord over web-EDISON en nog eens meer dan 1.500 telefoons en mails over DISCIMUS.

Ambitie 11 Scholen kunnen bij het agentschap terecht voor al hun vragen over onderwijsadministratie

Het Agentschap heeft er zich toe geëngageerd om binnen de 14 kalenderdagen een effectief antwoord te geven op 80% van de door externen gestelde vragen.

Voor de personeelsafdelingen (Personeel Basisonderwijs en Clb en Personeel Secundair Onderwijs en DKO) werd de norm ruimschoots gehaald:

90,9% van de vragen werd tijdig beantwoord (4.848 op 5.334).

Voor de afdeling Scholen Basisonderwijs en Clb werd de norm net niet gehaald: 78,65% van de vragen werd tijdig beantwoord (140 van 178).

Voor de afdeling Scholen Secundair Onderwijs en DKO werd de norm dan weer wel ruimschoots gehaald: maar liefst 92% van de vragen werd tijdig beantwoord (186 op 202).