• No results found

Afwegen van persona’s

In document Bereiken van bedrijven (pagina 37-40)

6. Discussie

7.3 Afwegen van persona’s

Zoals eerder vermeld in dit hoofdstuk is er een communicatieplan opgesteld voor een van de sectoren. Om te bepalen voor welke persona het communicatieplan opgesteld moest worden, zijn er criteria opgesteld waarmee de persona’s worden afgewogen. Deze criteria en wegingsfactoren zijn

samengesteld in overleg met opdrachtgever van dit onderzoek. Het belang van de criteria is te meten met de wegingsfactor die eraan is toegekend. De criteria krijgen een wegingsfactor van 1, 2 of 3. Bij elk criterium krijgt een persona een score van 1 tot en met 5. De criteria en de wegingsfactor hiervan zijn toegelicht in paragraaf 7.3.1. De verantwoording van de gegeven punten is weergegeven in paragraaf 7.3.1. Deze score is vermenigvuldigd met de wegingsfactor. De persona die het best aan de criteria voldoet wordt uitgewerkt in het communicatieplan. Tabel 7.1 geeft inzicht in de verkregen punten van de sectoren.

Tabel 7.1. Behaalde punten per sector

Criteria Wegingsfactor Gemeentes Onderwijs instellingen

Gezondheidszor g

Het aantal evenementen wat de sector organiseert

3 2 6 4 12 5 15

Het aantal medewerkers van de organisaties binnen de sector

3 3 9 4 12 5 15

De grootte van de sectoren 2 4 8 5 10 3 6 De wens betreft traject overname 3 5 15 5 15 3 9

Toelating van creativiteit 2 4 8 4 8 3 6

Het soort evenement 1 2 2 4 4 4 4

Totaal 48 61 55

7.3.1 Toelichting van de afwegingscriteria en wegingsfactor

Het aantal evenementen dat de sector organiseert

In de managementvraag van dit rapport staat beschreven dat VEO haar omzet wil verhogen door meer opdrachten binnen te krijgen. Dit criterium gaat over het aantal evenementen dat de bedrijven binnen de sector organiseert. Wanneer een sector veel evenementen organiseert, is dit interessanter voor VEO omdat hier dan meer opdrachten uitgevoerd kunnen worden, waardoor de omzet zal verhogen. Dit criterium heeft een wegingsfactor van 3. De opdrachtgever geeft aan dat hij in het eerste jaar minimaal tien opdrachten meer binnen wil krijgen om zijn omzet te verhogen. Hierdoor is het belangrijk dat een sector veel evenementen organiseert.

Het aantal medewerkers van de organisatie binnen de sector

Dit criterium gaat over het aantal medewerkers dat de organisaties binnen de sectoren hebben. Als een organisatie veel medewerkers heeft zal er daardoor ook een groter budget zijn voor de bedrijfsfeesten die zij organiseren. Als er een groter budget is voor de feesten kan VEO meer geld verdienen (Weijel, persoonlijke communicatie, 6 juni 2018).

Dit criterium heeft een wegingsfactor van 3. Dit criterium is belangrijk omdat VEO wenst om haar omzet te verhogen. Wanneer er feesten voor meer medewerkers worden gegeven zal de omzet stijgen.

De grootte van de sector

Dit criterium betreft de populatie van de sector. Wanneer er meer organisaties binnen de sector horen zijn er meer potentiële klanten waar VEO mee kan samenwerken.

Dit criterium heeft een wegingsfactor van 2. Dit criterium is minder belangrijk voor VEO, omdat zij het eerst belangrijk vinden om bedrijven aan te trekken en hier opdrachten voor uit te voeren. Het zal daarbij nog niet om de kwantiteit van de opdrachten gaan. Wanneer er meer bedrijven binnen de sector zijn, is de kans dat zij opdrachten binnen krijgen wel groter.

De wens betreft trajectovername

Wanneer een bedrijf wenst dat het hele evenement wordt georganiseerd, is dit interessanter voor VEO. Wanneer VEO het gehele evenement mag organiseren, kunnen zij omzet behalen op meerdere factoren

binnen het evenementen. Wanneer een bedrijf alleen bijvoorbeeld entertainment geregeld wil hebben door het evenementenbureau is dit minder interessant.

Dit criterium krijgt een wegingsfactor van 3. Wanneer VEO een opdracht binnen krijgt willen zij zoveel mogelijk kunnen uitvoeren voor deze bepaalde opdrachtgever waardoor zij meer omzet kunnen behalen. Hierdoor is dit criterium belangrijk.

Toelating van creativiteit

Wanneer een bedrijf creativiteit vanuit het evenementenbureau toelaat kan het evenementenbureau spelen met de inrichting van het evenement waardoor zij ook kunnen spelen met het beschikbare budget. Zo ontstaat er een kans om het winstpercentage te verhogen (Weijel, persoonlijke communicatie, 6 juni 2018).

Dit criterium krijgt een wegingsfactor van 2. VEO kan bij evenementen waar creativiteit wordt toegelaten zelf het budget indelen. Dit is niet zo belangrijk omdat zij ook winst maken wanneer een bedrijf alles zelf wil bepalen.

Soort evenement

Uit de resultaten is te zien dat er verschillen tussen evenementen zijn binnen sectoren. VEO heeft meer interesse in de sector die grote feesten geeft dan wanneer een sector alleen kleinschalige feestjes of uitjes wil organiseren.

Dit criterium krijgt een wegingsfactor van 1. VEO heeft voorkeur bij grotere evenementen, maar omdat zij ook graag hun klantrelaties en mond-tot-mond reclame willen stimuleren, willen zij zo veel

mogelijk opdrachten aannemen.

7.3.2 Verantwoording van de gegeven punten

Het aantal evenementen wat de sector organiseert

Om de punten toe te kennen aan de sectoren is er gekeken naar de codeboom en de fragmenten die zijn weergegeven in bijlage XII en de persona’s die zijn opgesteld in bijlage XIV. De sector

gezondheidszorg krijgt bij dit criterium 5 punten aangezien zij de meeste evenementen organiseren, namelijk tussen de zes en tien per jaar. De sector onderwijsinstellingen krijgt 4 punten. Zij organiseren jaarlijks één groot evenement en drie á vier kleinere evenementen. De sector gemeentes krijgt hier 2 punten aangezien zij twee evenementen per jaar organiseren.

Het aantal medewerkers van de organisaties binnen de sector

Om de punten te bepalen die de sectoren krijgen binnen dit criterium is er gekeken naar de potentiële klanten die zijn weergegeven in bijlage XI. Het aantal medewerkers is bepaald door het gemiddelde van de bedrijven binnen de sector te berekenen. Deze zijn ook weergegeven binnen de persona’s in bijlage XIV. De sector gemeentes telt gemiddeld 404 medewerkers. Hiermee is het de sector met het minst aantal medewerkers en daarom krijgt deze sector binnen dit criterium 3 punten. De sector

onderwijsinstellingen telt gemiddeld 511 medewerkers waardoor deze sector 4 punten krijgt op dit criterium. Binnen de gezondheidszorg is het personeel en de vrijwilligers meegenomen omdat zij allen uitgenodigd kunnen worden voor de evenementen. Deze sector heeft gemiddeld 3039 medewerkers en vrijwilligers en heeft hiermee veruit de meeste medewerkers. Hierom krijgen zij binnen dit criterium 5 punten.

De grootte van de sector

Om de punten binnen dit criterium te bepalen is er gekeken naar de potentiële klanten in bijlage XI. Hier is de omvang van de sector weergegeven. De sector gemeentes heeft een populatie van 25

gemeentes en krijgt daarmee 4 punten. De sector onderwijsinstellingen is groter, namelijk 38. Hiermee krijgt deze sector 5 punten binnen dit criterium. De sector gezondheidszorg telt een populatie van veertien. Hiermee zijn zij de kleinste sector waardoor zij hier 3 punten toegekend krijgen.

De wens betreft traject overname

Bij het toekennen van punten binnen dit criterium is er gekeken naar de wensen van de sectoren betreft de trajectovername van de evenementen. Hierbij is gekeken naar de onderzoeksresultaten en de conclusies hiervan die zijn weergegeven in paragraaf 4.2 en 5.3. Ook staan deze wensen

beschreven in de persona’s in bijlage XIV. De sectoren gemeentes en onderwijsinstellingen geven aan dat zij het liefst alles laten regelen door het evenementenbureau. Hierdoor krijgen zij, binnen dit criterium, beide 5 punten. De sector gezondheidszorg geeft aan zelf veel middelen te hebben die zij kunnen gebruiken bij het organiseren van evenementen. Hierdoor krijgt deze sector, binnen dit criterium, 3 punten.

Toelating van creativiteit

Om de punten binnen dit criterium te bepalen is er gekeken naar de wensen van de sectoren door gebruik te maken van de persona’s die zijn weergegeven in bijlage XIV. De sector gemeentes geeft aan dat zij de originaliteit van een evenementenbureau belangrijk vindt. Zij willen, net als de sector

onderwijsinstellingen, voorstellen en ideeën vanuit het evenementenbureau krijgen en hier vervolgens zelf een keuze in kunnen maken. Omdat zij het niet volledig overlaten aan het evenementenbureau krijgen zij binnen dit criterium 4 punten. De sector gezondheidszorg wil ook graag creatieve ideeën van het evenementenbureau horen maar wil uiteindelijk toch zelf bepalen wat er gaat gebeuren. Het evenementenbureau kan deze sector wel proberen over te halen door middel van creatieve ideeën. Hierdoor krijgt deze sector, binnen dit criterium, 3 punten.

Het soort evenement

Bij het toekennen van punten binnen dit criterium is gekeken naar de persona’s in bijlage XIV. Hierin staat beschreven wat de geliefde evenementen van de sectoren zijn. De sector gemeentes geeft aan dat zij van fietstochten, uitjes naar een stad, activiteiten en workshops houden. Dit zijn activiteiten waar door een evenementenbureau niet veel geregeld hoeft te worden. Hierdoor krijgt deze sector, binnen dit criterium, 2 punten. De sector onderwijsinstellingen geeft jaarlijks één groot evenement en 3 á 4 kleinere evenementen. Doordat het evenementenbureau veel kan regelen bij grote evenementen krijgt deze sector, binnen dit criterium, 4 punten. De sector gezondheidszorg is heel divers in de feesten die zij organiseren. Zij organiseren veel evenementen. Dit verschilt tussen grote feesten en festivals tot kleine uitstapjes en workshops. Bij de grote feesten die zij organiseren kan het evenementenbureau veel regelen waardoor deze sector, binnen dit criterium, 4 punten krijgt.

In document Bereiken van bedrijven (pagina 37-40)