• No results found

Afspraken met het openbaar ministerie

3 De praktijk bij de politie in beeld

3.2 Het behandelingsproces in de praktijk bij de politiekorpsen

3.2.6 Afspraken met het openbaar ministerie

Het geweldsprotocol is niet alleen een belangrijk handelingsdocument voor de politie maar ook voor het openbaar ministerie. Er gelden vooralsnog geen landelijke afspraken tussen het openbaar ministerie en de politie over de behandeling van geweldszaken tegen politieambtenaren. De korpsen worden geacht met de arrondissementsparketten op lokaal niveau (werk)afspraken te maken over de aanpak en het vervolgingsbeleid van gewelds-zaken tegen politieambtenaren.

De strafvorderingsrichtlijn voor geweld tegen werknemers met een publieke taak en de brief van het College van procureurs-generaal aan alle parketten waarin het beleid is uiteengezet, vormen de basis voor het maken van (werk)afspraken tussen politie en het openbaar ministerie op lokaal niveau. Deze afspraken dienen vastgelegd te worden in het regionale geweldsprotocol en moeten in de kern betrekking hebben op het vervolgings-beleid, de wijze van contactlegging, de kwaliteit en inhoud van het proces-verbaal en de wijze van informatieverstrekking.

Uit de interviews komt naar voren dat alle korpsen op het merendeel van de genoemde punten afspraken hebben gemaakt met het arrondissementsparket. Enkel op basis van de interviews is de exacte inhoud van deze afspraken niet te benoemen.

In algemene zin kunnen we allereerst stellen dat de kracht en werkzaamheid van de af-spraken omtrent de behandeling van geweldszaken verschillen tussen de korpsen. Als er afspraken zijn gemaakt tussen het korps en het openbaar ministerie dan zijn deze veelal – meer of minder gedetailleerd – vastgelegd in het geweldsprotocol. Onderhavig onder-zoek behelst geen analyse van de regionale geweldsprotocollen, dus een toetsing van de feitelijk vastgelegde afspraken is niet mogelijk. Wel kunnen we hiervan op basis van de interviews een globaal beeld geven.

Hoewel de meeste korpsen de afspraken geformaliseerd en inmiddels soms ook alweer herzien hebben, zijn er echter nog korpsen waar de afspraken met het openbaar ministerie nog van de grond moeten komen.

In onze politieregio staat het hele behandelingsproces van geweldszaken tegen collega’s nog in de kinderschoenen. Er zijn nog nauwelijks afspraken met het openbaar ministerie tot stand gekomen. Ik laat me als schadebemiddelaar van het korps leiden door het openbaar minis-terie. Bron: interview

Tabel 3.6 – Het bestaan van afspraken tussen het korps en het OM (N=26) 8

Afspraken absoluut procentueel

Vervolging 21 81

Contact 16 61

Proces-verbaal 21 81

Informatieverstrekking 20 77

De in het protocol vastgelegde afspraken zijn in samenspraak met het openbaar minis-terie gemaakt, maar dit gebeurt voornamelijk met de hoofdoffi cier van Justitie op be-leidsniveau. Uiteindelijk zullen de betrokken parketsecretarissen en offi cieren van Justitie die de zaken voorgelegd krijgen door het politiekorps ernaar moeten handelen.

De respondenten van de politiekorpsen geven aan dat de kennis van de inhoud van het geweldsprotocol en de gemaakte afspraken bij het openbaar ministerie nog te wensen overlaat. Korpsen die werken met een vast aanspreekpunt bij het openbaar ministerie zijn doorgaans tevreden over de werking van het geweldsprotocol. Korpsen die moeten wer-ken met wisselende contacten (verschillende offi cieren van Justitie) in geval van gewelds-zaken tegen dienders zijn er minder over te spreken: “sommige offi cieren van Justitie zijn niet op de hoogte van de afspraken of kennen het gewelds-protocol in zijn geheel niet”.

Vervolging

Norm: Het openbaar ministerie dient altijd de verdachte te vervolgen – mits er voldoende bewijs is – bij zowel fysiek als verbaal geweld en bedreigingen en de schaderegeling dient daarbij zoveel mogelijk benut te worden.

In 21 korpsen gelden er afspraken met het arrondissementsparket ten aanzien van de vervolging van geweldszaken tegen politieambtenaren. Deze houden in de kern in dat – indien mogelijk – geweldsfeiten tegen politieambtenaren altijd strafrechtelijk worden vervolgd. ‘Indien mogelijk’ wil zeggen dat er een verdachte moet zijn en dat de zaak qua bewijskracht voldoende hard moet zijn om te kunnen vervolgen. Sommige korpsen hebben deze afspraak expliciet uitgebreid met de zinsnede dat alle geweldszaken tegen politieambtenaren op zitting moeten komen en dat er in principe geen transactie wordt aangeboden. Dit geldt dan vaak overigens alleen voor die zaken waaraan een schadever-goedingstraject gekoppeld is (voegen in het strafproces).

Buiten de norm om gelden in een paar politiekorpsen afspraken over prioritering van geweldszaken tegen politieambtenaren. Eén van de korpsen geeft aan dat zij voornemens is om tot afspraken met het openbaar ministerie te komen over het verlenen van voorrang van incidenten waarvan politiemensen het slachtoffer zijn.

Sommige korpsen hebben afspraken gemaakt over een zo snel mogelijke afhandeling van de zaak in geval van geweld tegen de politie. Waar het ene korps wat meer algemenere

afspraken overeengekomen is het met openbaar ministerie betreft het bij een aantal korp-sen soms ook een heel specifi eke invulling van de afspraken rond de afhandeling, zoals het niet-opleggen van bepaalde sancties.

Er is met het openbaar ministerie afgesproken dat de verdachte altijd in persoon wordt gedagvaard. Daarnaast bestaat de afspraak dat er bij fysiek geweld geen taakstraf wordt gevorderd en dat er voor het slachtoffer altijd de mogelijkheid bestaat een gesprek met de offi cier van Justitie te hebben. Bron: interview

Het maken van een melding en aangifte leidt er volgens de respondenten in de meeste gevallen ook toe dat de zaak voor vervolging wordt ingezonden naar het openbaar minis-terie: “als we verbaal opmaken, gaan we ook niet meer seponeren; we zitten als politie immers aan de initiatiefkant”. Dat geldt ten minste voor die zaken die naar inschatting voldoende kans maken om succesvol vervolgd te kunnen worden. Zaken waarbij onvol-doende wettig bewijs is vergaard, worden – in overleg met het openbaar ministerie – niet ingestuurd.

De inschatting van de haalbaarheid van een voeging in het strafproces in een zaak is daar-bij cruciaal. Deze beoordeling wordt door de korpsen op verschillende wijzen gemaakt. Waar het ene korps dit weglegt bij de juridische afdeling, leunt een ander korps in dat proces sterk op de ‘hopper’ (de tussenpersoon tussen politie en justitie ofwel de politie-parketsecretaris).

Contact

Norm: In geval van ernstige vormen van fysiek geweld en lichamelijk letsel dient er altijd contact te worden opgenomen met het openbaar ministerie.

Van alle korpsen zeggen er 16 expliciet afspraken met het openbaar ministerie gemaakt te hebben over de contactlegging in geval een politieambtenaar geconfronteerd wordt met geweld. Op basis van de interviews is echter niet goed te beoordelen in hoeverre er in de praktijk altijd voldaan wordt aan de norm om contact op te nemen met het openbaar ministerie in geval van fysiek geweld en letsel.

De samenwerking tussen korpsen en parketten kan in de praktijk via vaste of wisselende contactpersonen verlopen. Van de politiekorpsen hebben er 21 aangegeven dat zij (soms heel recent) een korte lijn hebben in geval van geweld tegen de politie met een vaste of-fi cier van Justitie, een beleidsmedewerker op het arrondissementsparket of een mede-werker bij het Slachtofferinformatiepunt. De overige vijf korpsen geven aan met wisselen-de personen te maken te hebben. Zij geven daarbij overigens wel aan behoefte te hebben aan een vaste contactpersoon.

Tabel 3.7 – Vast contact bij het openbaar ministerie (N=26)

Vast contact absoluut procentueel

Ja 21 81

Nee 5 19

Proces-verbaal

Norm: Het proces-verbaal moet foto’s van schade en letsel bevatten, een proces-verbaal van bevindingen waarin de situatie beschreven wordt en in het proces-verbaal moet mel-ding gemaakt worden van recidive van de verdachte, toegepast geweld door de politie-ambtenaar en de duur van verhindering van de werkzaamheden.

Zoals de norm stelt, is het belangrijk dat er afspraken bestaan omtrent de kwaliteit en volledigheid van de zaaksdossiers die de politie ter vervolging instuurt aan het openbaar ministerie.

Volgens de meeste korpsen (21) wordt er in de regionale geweldsprotocollen wel aandacht besteed aan de verwachtingen die gesteld worden aan een politiedossier. In het algemeen geldt dan dat er verwezen wordt naar de standaard kwaliteitseisen die gelden voor elk strafrechtdossier bij elk type zaak. Soms wordt vermeld dat er foto’s van letsel aanwezig moeten zijn indien daar sprake van is. Verder lopen de vastgelegde criteria over de korp-sen uiteen. Waar in het ene korps een proces-verbaal van bevindingen voor het openbaar ministerie volstaat, geldt in het andere korps dat er een proces-verbaal van aangifte bij moet zitten. Daarnaast is er door sommige korpsen met het openbaar ministerie een tus-senvariant overeengekomen: in het proces-verbaal van aangifte kan volstaan worden met een verwijzing naar de inhoud van het proces-verbaal van bevindingen. Overigens zijn deze afspraken niet altijd op papier vastgelegd. Over de aspecten die in de norm zijn op-genomen ten aanzien van vermelding van recidive van de verdachte, eventueel toegepast geweld door de politieambtenaar en de mogelijke duur van verhindering van de werk-zaamheden is het op basis van de interviews onduidelijk of daarvoor afspraken gelden.

Informatieverstrekking

Norm: Het openbaar ministerie moet zorg dragen voor een correcte en persoonlijke bejegening van slachtoffers en voor een snelle en relevante informatieverstrekking.

Voor een adequate, snelle en eenduidige behandeling van geweldszaken tegen politie-ambtenaren is het zaak dat de lijnen tussen het politiekorps en het openbaar ministerie geformaliseerd zijn. De meeste korpsen (20) hebben afspraken met het openbaar minis-terie gemaakt over de informatieverstrekking.

Daarbij is van belang dat de korpsen een vast aanspreekpunt hebben bij het openbaar ministerie. Zoals ook de eerder aan bod gekomen aspecten van de zaaksbehandeling bij de korpsen kent ook de informatiestroom over het verloop van de zaken een couleur locale. De ervaringen met de informatievoorziening vanuit het openbaar ministerie naar het korps en het slachtoffer zijn wisselend. De meeste korpsen (17) zijn er erg over te spreken terwijl er ook korpsen zijn (9) die minder te spreken zijn over de terugkoppeling van informatie over het verloop en de afl oop van de zaak. Slechte beoordelingen houden veelvuldig verband met een te lange periode wachten op voegingsformulieren en de wijze waarop de zaken zijn afgedaan. Over de wijze waarop de slachtoffers door het openbaar ministerie in de praktijk worden bejegend, bestaat op basis van onderhavig onderzoek geen helderheid.