• No results found

5.3 ‘Holland as other place and other time: alterity in projected tourist images of the Netherlands’

5.4 Actuele analyse van toeristisch aanbod –

5.4.1 Promotie door Nationaal Bureau voor Toerisme en

Congressen

Vergeleken met de aanbodanalyse van brochures begin jaren negentig is er enorm veel veranderd in de wijze waarop Nederland gepromoot wordt door het NBTC. Uit de analyse van Goossen et al. (2005; interne notitie, Alterra) bleek al het belang van internet. Dit lijkt anno 2008 alleen nog maar toegenomen. Op de vraag van het NBTC welke informatiebronnen men gebruikt heeft bij de voorbereiding op de reis naar Nederland komt internet verreweg als belangrijkste bron naar voren. Op ruime afstand volgen reisboeken, familie/vrienden/ kennissen en brochures/folders.

Hoewel niet kwantitatief onderbouwd of representatief blijkt uit een eerste verkenning van het toeristisch-recreatief product Nederland op de website van het NBTC (www.holland.com) dat het landschap nog steeds een factor van belang is in de codering. Je zou zelfs kunnen spreken van enige verfijning of verbreding van de codering wat wellicht samenhangt met het feit dat 2008 een themajaar is in de promotiestrategie van het NBTC met als thema ‘Nooit verwacht Nederland of ‘Hidden Holland’.

In het kader van dit thema worden een jaar lang de zogenaamde ‘verborgen schatten van Nederland’ onder de aandacht gebracht, de ‘minder bekende hot spots buiten de geijkte paden’. Het ligt voor de hand dat deze ‘parels’ een aanvulling zijn op de welbekende stereotypen.

De campagne voor Nooit verwacht Nederland bestaat uit drie pijlers: Cultuur & Historie, Land & Water, Gastronomie & Logeren. Binnen alle drie deze pijlers maar vooral binnen Land & Water wordt aandacht besteed aan het Nederlandse landschap. De Engelstalige introductie- pagina van Land & Water is als volgt:

“The Dutch live from, on out and in the water. Half of Holland lies below sea level. So Holland offers some unusual and not so well-known landscapes. There are wetlands, polders and peat bogs, which are unique in Europe. You can explore, cycle and sail her to your heart’s content. Holland even has an authentic Watermuseum” (www.hiddenholland.com)

Ook via de Amerikaanse toegangspoort van het NBTC is sprake van een duidelijke codering met behulp van het landschap.

“Hidden Holland The Netherlands - Compact, varied, international.

Though small and compact the landscape is highly varied, with woodland and sandy heath in the south and east. Protected from the sea by dikes, the reclaimed polder land of the west and north features many rivers, canals, lakes, sandy beaches and bulb fields. Windmills and castles abound and there are 55,000 listed buildings. Most densely populated is the Randstad conurbation including Amsterdam, The Hague, Rotterdam and Utrecht, each with their own distinctive character, attractions and traditions”.

http://us.holland.com/e/17084/Hidden+Holland.php

Ook uit het toeristisch-recreatief product van andere aanbieders blijkt dat het landschap regelmatig gebruikt wordt in de codering van het aanbod. Een enkele touroperator biedt zelfs speciale landschapsthematochten aan.

Dutch landscapes

"A tour in Holland is a tour through the first books of Euclid" is a saying by the English writer Aldous Huxley about the mathematical division of Dutch landscapes. A country as small as the Netherlands has nevertheless six distinguishable types of landscape, unique in the world and, according to Unesco, well worth preserving. These landscapes of peat, river clay, dunes and sea clay are not far apart so that a tour can easily give an impression of various areas. One such area, a sea claypolder, was recently added to the Unesco World Heritage list. There are not many countries in the world with such a large diversity of nature and environment on such a small surface area. So it is not surprising that the low-lying Netherlands can boast some beautiful wetlands”.

http://www.hollandexploringtours.nl/holland-dutch-landscapes2.htm

Vaak lijkt het thema water leidend in het toeristisch-recreatief product en ligt er een accent op gebruik en beleving. Wat gepresenteerd wordt als parels of verborgen schatten zijn veelal (watergerelateerde) activiteiten. Toch wordt er bijvoorbeeld ook verwezen naar een boomkronenpad in Drenthe of de mogelijkheid om met een herder en zijn schaapskudde op stap te gaan.

Bij navraag lijkt het NBTC bewust nog een stap verder te willen gaan met de promotie van een toeristisch-recreatief product dat niet alleen een beleving is maar ook een verrijking. Een verrijkende ervaring wordt daarbij gezien als een ervaring die ook langer beklijft. Dit geïnspireerd op Pine en Gilmore (1998) die in hun boek ‘The experience economy’ een overgang schetsen van een behoefte aan ‘experience’ naar een vraag naar ‘transformation’., ervaringen die tot een blijvende verandering leiden.

5.4.2 Product-marktcombinaties

Het NBTC maakt in haar marketingstrategie gebruik van een aantal zogenaamde product- marktcombinaties (NBTC, 2008d). De volgende combinaties worden daarin onder andere onderscheiden:

• Holland Classics - met de nadruk op de highlights en iconen; • Holland City Style - hoofdzakelijk gericht op de stedengangers;

WOt-rapport 95 44

• Holland Beach fun - gericht op het strandtoerisme;

• Holland Country fun - met veel aandacht voor platteland, streekproducten en actievere vormen van toerisme;

• Holland The Good Life - met de nadruk op meer luxe vormen van toerisme en thema’s zoals ‘wellness’.

De steden en de ‘classics’ blijken nog steeds tot de grote trekpleisters te behoren en daar wordt, ook onder invloed van de verdergaande globalisering, ook in de toekomst verdere groei verwacht. Dit zijn en blijven de pijlers onder de marketingstrategie van het NBTC (Tabel 4).

Tabel 4: Grootte PMCP’s, gemiddelde bestedingen per verblijf en klantwaarde (NBTC, 2008d)

Het strandgerelateerde toerisme lijkt enigszins aan het plafond te zitten en staat voor de uitdaging om nieuwe doelgroepen aan te trekken.

The Good Life wordt gezien als een product-marktcombinatie met groeipotentieel, mede onder invloed van de vergrijzing en de trend van meer en kortere vakanties. Ook wat betreft Country fun lijken er (meer bescheiden) groeimogelijkheden te liggen ook al wordt hier niet heel nadrukkelijk op ingezet.

Voor het landschapsgerelateerde toerisme lijken vooral de twee laatste combinaties potentieel te hebben. Ook het strandgerelateerde toerisme biedt wellicht aanknopingspunten in gebieden waar de ruimtelijke kwaliteit een impuls kan gebruiken.