• No results found

6.4 Kwaliteit DGTB en BGT

6.4.1 Actualiteit

6.4.1.1

6.4.1.2

Actualiteit Algemeen

Deze subparagraaf beschrijft de verschillen in actualiteit en de invloed die dit heeft op de afdeling Landmeten. De BGT omschrijft actualiteit als volgt: “Actualiteit is de mate waarin de gegevens binnen een gedefinieerd tijdsinterval overeenstemmen met de werkelijke situatie.”38

Actualiteit BGT en DGTB

Het ‘Informatiemodel BGT’ geeft de volgende termijnen voor actualiteit met betrekking tot de desbetreffende objecten:

• Panden overeenkomstig de BAG dienen een actualiteit te hebben van 6 maanden.

• Wegdelen dienen eveneens een actualiteit te hebben van 6 maanden.

• Overige objecten dienen een actualiteit te hebben van 12 maanden.

De ‘Productbeschrijving DGTB’ spreekt van een ‘projectmatige’ actualiteit van circa 12 maanden en schrijft het volgende voor:39

• Harde topografie met uitzondering van achterbebouwing en harde topografie die ligt op een afstand van meer dan 30 meter vanaf de openbare weg op een terrein dat niet openbaar toegankelijk is.

• Infrastructuur.

38 Programma BGT. Informatiemodel BGT, gegevenscatalogus. versie 0.9_7, 2011, p. 20.

39 Gemeente Utrecht. Productbeschrijving Digitaal Grootschalig Topografisch Bestand. Utrecht, 1994, p. 9.

• Zachte topografie met uitzondering van elementen die liggen op particulier terrein en liggen op een afstand van meer dan 5 meter vanaf de openbare weg.

• De actualiteit van de overige elementen is afhankelijk van de beslissing van de gebruikersraad.

De ‘Productbeschrijving DGTB’ spreekt van een ‘projectmatige’ actualiteit. Dit houd in dat mutaties bijna nooit individueel worden geregistreerd, maar dat verschillende mutaties die voorkomen in een relatief klein en overzichtelijk gebied worden verzameld en als één project ineens worden geregistreerd. Dit verhoogt de efficiëntie van de afdeling Landmeten aanzienlijk. De productbeschrijving verstaat het volgende onder een project:40

• Een verzameling mutaties van zodanige omvang dat registratie middels tachymetrie en verwerking op efficiënte wijze kan plaatsvinden.

• Een verzameling mutaties welke zodanig van invloed is op de kaartinhoud dat registratie en verwerking gewenst zijn.

• Een verzameling mutaties, aangemeld voor een grootgebruiker, die door de gebruikersraad als belangrijk ervaren wordt en aan de prioriteitenlijst toegevoegd wordt.

De afdeling Landmeten maakt gebruik van een Inventarisatie en Planning Systeem (IPS) waarin aangemelde of gesignaleerde mutaties worden geregistreerd in een MicroStation tekening en administratief worden geregistreerd in een Oracle database. Als mutaties van grote omvang plaatsvinden, wordt een heel gebied afgebakend en worden alle in dat gebied vallende kleinere mutaties hierin opgenomen. Op deze wijze kunnen mutaties in één projectgang worden geregistreerd en verwerkt.41

Invloed BGT actualiteit op DGTB

Een groot deel van de efficiëntie die bereikt wordt door het gebruik van IPS, zal ingeleverd moeten worden wanneer de afdeling Landmeten aan de actualiteitseisen van de BGT moet voldoen. Binnen de afdeling wordt dit gezien als een kwalijke zaak en als zeer storend ervaren. In financieel opzicht leidt dit tot hogere personeelskosten door extra uren die gemaakt moeten worden voor herhaaldelijke bezoeken van één locatie. Ook in praktisch opzicht is dit nadelig voor de landmeter die voor iedere meting het proces moet doorlopen van registreren, verwerken, controleren, leveren en archiveren. Dit zou normaal gesproken voor meerdere metingen in één keer gedaan worden. Een bijkomend effect is de inefficiënte bezetting van kostbare meetapparatuur. Meetinstrumenten worden voor een dagdeel ingepland door de Landmeter. Dit wordt gedaan, omdat er minder meetapparatuur beschikbaar is dan er landmeters zijn. Landmeters die geen instrument gebruiken verwerken in die gevallen eerder uitgevoerde metingen. Wanneer veelvuldig kleine mutaties gepland worden door alle landmeters, zijn de meetinstrumenten tussen deze metingen vaak ongebruikt, tenzij de landmeters vaker van meetinstrumenten wisselen. Dit heeft tot gevolg dat landmeters op elkaar aan het wachten zijn, waardoor de actualiteit van het DGTB mogelijk omlaag gaat. Hierbij moet opgemerkt worden dat mutaties bij de afdeling Landmeten bekend moeten zijn om een uitspraak te kunnen doen over de actualiteit van het DGTB.

Actualiteit verbeteren

De actualiteit van het DGTB hangt samen met de geregistreerde mutaties in IPS. Als niet alle mutaties gemeld en geregistreerd zijn, is het DGTB niet actueel. Niet alle mutaties worden gemeld door de beheerders. Van particulieren worden mutaties alleen geregistreerd als de WOZ-inspecteur hier melding van maakt of wanneer deze tijdens het verkennen van luchtfoto’s geconstateerd worden. Er wordt éénmaal per jaar gevlogen ten behoeve van de actualiteit van de luchtfoto’s. De meeste mutaties die ontstaan nà de jaarlijkse fotogrammetrische inventarisatie zijn hierdoor onbekend. Om een uitspraak te kunnen doen over de actualiteit van het DGTB zullen alle mutaties in de gemeente Utrecht bekend moeten zijn. Het mutatiemeldingsproces zou verbetert moeten worden. Hiervoor moeten afspraken gemaakt worden met de verschillende diensten bij wie de verschillende mutaties wel bekend zijn.

40 Gemeente Utrecht. Productbeschrijving Digitaal Grootschalig Topografisch Bestand. Utrecht, 1994, p. 9.

41 Zie ook § 4.3.1 voor IPS

6.4.1.6

6.4.1.7

Actualiteit berekenen

Figuur 18 toont een stroomdiagram waarmee de actualiteit valt te berekenen. Wanneer mutaties ontstaan wil dat niet zeggen dat het object thuis hoort in de BGT. Als het om een BGT-object gaat zal dit gemeld moeten worden. Wanneer er niets gemeld wordt, moet het meldingsproces van mutaties worden verbeterd. Hierover moeten afspraken gemaakt worden met de beheerder. Van bekende mutaties moet ook bekend zijn wanneer zij meetrijp zijn. Dit zou ook gemeld moeten worden door de beheerder van het object. Als alle mutaties volledig zijn geregistreerd, kan er een uitspraak gedaan worden over de actualiteit. Paragraaf 6.6.1.4 gaat verder in op het melden van mutaties.

Figuur 18; Actualiteit en volledigheid berekenen.

Conclusie

Voor de BGT moet de meeste harde topografie binnen 6 maanden geleverd worden aan de Landelijke Voorziening. Het DGTB kent een projectmatige bijhouding van 12 maanden voor de meeste harde topografie. Mutaties moeten met de komst van de BGT 6 maanden eerder geleverd worden dan nu het geval is. Hierbij moet vermeld worden dat dit alleen mogelijk is voor geregistreerde mutaties. Om een uitspraak te kunnen doen over de actualiteit van het DGTB zullen alle mutaties bekend moeten zijn. Niet alle mutaties binnen de gemeente Utrecht zijn bekend bij de afdeling Landmeten. Het proces van mutaties melden moeten verbeterd worden. Dit betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden met de beheerders die de mutaties veroorzaken. Wanneer ook de datum bekend is waarop mutaties gereed zijn, kan de actualiteit van het DGTB berekend worden.

ja wordt voldaan aan

registratie-voorwaarden BGT ?

ja

nee

aanpassen registratie-voorwaarden

ja nee

zijn alle mutaties in BGT-objecten geregistreerd ? volledigheid te

berekenen aanpassen

mutatie-registratiesysteem

is van alle mutaties datum gereed geregistreerd ?

ja

nee

aanpassen mutatie-registratiesysteem

actualiteit te berekenen