• No results found

Activeren en meten

In document Intrige & social media (pagina 47-52)

05 concept en productontwikkeling

Stap 7: Activeren en meten

• Om te zien of de doelstellingen behaald zijn, wordt er gekeken naar: - Groei - Aanwezigheid - Interactie - Branding - Conversie

• Key Performance Indicators (KPI):

- Aantal keer dat geklikt wordt op (social media) iconen - Aantal vernoemingen

- Aantal links - Aantal comments - Aantal unieke “views” - Aantal volgers

- Aantal berichten die doorgestuurd zijn

- Aantal reacties op berichten/vragen/discussies

- De doorplaatsing op blogs, social networks en andere online platforms (het virale effect)

- Aantal groepsleden - Vragen en antwoorden

- Comments en discussies die anderen hebben toegevoegd - Participatie in groepen en lijsten

- Aanbevelingen

• Gebruik tools om bovenstaande punten te monitoren: - Luisteren: RSS (Google Alerts, Google Blogs, TweetBeep), Cadmus, Social Media Check

- Analyseren: Klout, Twitter Analytics, Google Analytics - Engaging: Hootsuite, TweetDeck, Seesmic, CoTweet • Beïnvloeden:

- Wederkerigheid: eerst content delen, vraag daarna medewerking van de doelgroep.

- Consistentie: eerst medewerking aan de doelgroep vragen voor iets klein, later medewerking vragen voor iets groters .

- Autoriteit: zorg dat de organisatie een expertstatus op een bepaald vakgebied krijgt of laat een expert de organisatie aanprijzen.

- Aantrekkelijkheid: zorg voor een aantrekkelijk profiel (fysiek, mentaal, karakter en de mensen waarmee geassocieerd wordt) en zorg voor connecties met ‘aantrekkelijke’ mensen (die ook aan deze eigenschappen voldoen).

- Sociale bewijskracht: zorg voor positieve reacties op content en breng het onder de aandacht (laat je aanbevelen).

- Schaarste: maak producten gewild door aan te geven dat er nog maar weinig beschikbaar is.

• Bijsturen

- Negatieve reacties - Te weinig reacties - Te weinig volgers - Kost te veel tijd

- Campagne slaat niet aan

• Na een half jaar is te zien of de strategie effect heeft, waarbij stap 7 wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar de KPI’s. Waar nodig, wordt er bijgestuurd en/of aangepast.

Stap 7 kan ook eerder uitgevoerd worden, om te zien wat er over Intrige geschreven wordt en bij te houden wat de ontwikkelingen zijn. Daar kan weer op ingespeeld worden bij het verspreiden van content en in contact komen met de doelgroep.

Resultaten/ het effect van de strategie zijn pas na een half jaar zichtbaar

Op basis van dit stappenplan is een uitgewerkte strategie gemaakt. Deze is te vinden in bijlage I.

Naar aanleiding van de uitgewerkte strategie is er een document met eenmalige en dagelijkse taken gemaakt voor Intrige, zodat werknemers gemakkelijk terug kunnen zien wat de taken zijn rondom social media. Deze is te vinden in bijlage J.

Conceptideeën

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten die uit de enquête naar voren kwamen zijn er een aantal brainstormsessies gehouden. Uit de enquête kwam onder andere naar voren dat de doelgroep social media interessant vindt in combinatie met: • Ervaringen en nieuws/actualiteit

• Een online en offline combinatie, waarbij de online campagne in de echte wereld een aansluitende en/of aanvullende rol heeft

• Inhoud toevoegen, zoals foto’s en video’s

Met deze punten in het achterhoofd zijn er een aantal concept ideeën op papier gezet, welke terug te vinden zijn inbijlage L.

Centraal stond bij de concepten dat het een sociaal element moest bevatten, ofwel het delen van content met anderen of iets doen voor/met anderen. Dit speelt in op de kernwaarden van Intrige en goede doelen.

De ideeën zijn gepresenteerd aan Ariën Kingma, en er is vervolgens één van de ideeën, goede dader uitgewerkt tot een concept.

Definitief concept

Goede dader

In de social media campagne ‘Goede dader’, staat de gedachte ‘Iets goeds doen voor een ander en daarbij het goede voorbeeld geven’ centraal. Met ‘Goede dader’ wil Intrige laten zien dat iets goeds doen voor een ander ook op een leuke, speelse manier kan. Ze wil mensen prikkelen en uitdagen, om zelf ook goede daden uit te voeren.

De kernwaarden die Intrige centraal stelt in de campagne: be- trokkenheid, humaniteit, menselijkheid (sociaal) en

eigenwijsheid, komen overeen met (enkele) kernwaarden van goede doelen. De campagne is zowel bedoeld voor goede doelen als alle andere mensen die eraan deel willen nemen. Zo wil Intrige haar bereik vergroten. Intrige zal zich wel focussen op de doelgroep.

5.3 social media campagne

De naam goede dader omvat de kern van de campagne, goede daden verrichten door/voor een persoon. Dader wordt onder andere geassocieerd met een muts, bivakmuts en het

appelleert aan het gevoel dat iemand iets te verbergen heeft of kwaad wil doen. Door de woorden goede en dader met elkaar te combineren zal dit bij mensen een gevoel van tegenstelling veroorzaken. Deze woorden staan normaal heel ver van elkaar af en kan interesse wekken om er meer van te willen weten. De campagne bestaat uit de combinatie van online en offline elementen. Offline wordt een zogenaamde 'Goede dader' ingezet. Een medewerker van Intrige zal gestalte geven aan dit personage. Deze persoon zal met een rode bivakmuts, en daarop de tekst 'goede dader' aan de voorzijde en

‘www.goededader.nl’ aan de achterzijde, in de stad goede acties verrichten.

De goede acties hebben betrekking op de branches waarin goede doelen werkzaam zijn. Om de vier weken komt een an- der thema aan bod, welke de verschillende branches vertegen- woordigen. Elk nieuw thema wordt geïntroduceerd door Intrige door middel van een foto en/of video, welke wordt geüpload op de campagne website, waarin een actie rondom dat thema centraal staat. Op deze manier wil Intrige mensen inspireren en enthousiasmeren om ook ‘goede dader’ te worden.

Thema’s die aan bod zullen komen zijn, in volgorde van uitvoering:

• Kunst & Cultuur • Mensen • Inzameling • Dieren • Natuur

Voorbeelden van goede acties:

• Graffiti van gebouwen afhalen (met hogedruk spuit)

• Een dakloze helpen met de daklozenkrant uit te delen op het station

• Lege flessen cadeau doen aan een zwerver in de stad Het is belangrijk de kernwaarden van Intrige in het oog te houden bij het bedenken en uitvoeren van acties. Daarnaast dient het aan te sluiten op de wensen van de doelgroep.

Offline elementen van de campagne:

• ‘Goede dader’ van Intrige die een goede actie verricht • ‘Goede dader’ stickers (worden verspreid op ‘plaats delict’) • ‘Goede dader’ stickers worden aan geïnteresseerde omstanders en ‘goede daders’ in spé gegeven

• Foto’s en/of video’s worden gemaakt van de actie door Intrige

Online elementen bestaan uit een campagne website www.goededader.nl en social media kanalen waarmee de boodschap ‘iets goeds doen voor een ander en het goede voorbeeld geven’ zal worden verspreid en waarmee de goede doelen kunnen worden bereikt.

Online elementen van de campagne: • Goede dader campagne website

• Goede dader social media kanalen (LinkedIn, Twitter, Face book, Hyves en Youtube)

• Verspreiding van actie d.mv. foto’s/video’s op de website te posten door Intrige en gebruikers

• Op social media kanalen wordt aandacht gegenereerd voor de campagne, dmv foto’s en video’s te uploaden en berichten te posten door Intrige en gebruikers

Ontwerp 'goede dader' campagne website

Mogelijkheden van de website:

• Gebruiker kan foto’s en video’s van ‘goede dader’ Intrige en andere ‘goede daders’ bekijken

• Gebruiker kan eigen materiaal uploaden van goede acties (mits in bezit van ‘goede dader’ bivakmuts)

• Gebruiker kan waarde toekennen aan een foto en/of video d.m.v. sterren-waarderingsysteem

• Gebruiker kan ‘goede dader van de maand’ worden aan de hand van sterrenwaarderingssysteem en eindoordeel van Intrige

• Gebruiker kan een ‘goede dader’ bivakmuts toegestuurd krijgen d.m.v. ‘Pay with a tweet’. Pay with a tweet maakt het mogelijk om te betalen d.m.v. een Twitter berichtje. Een digitaal product, bijvoorbeeld een pdf of een link naar een pagina etc., wordt zichtbaar gemaakt, wanneer de gebruiker een bericht op Twitter verspreid rondom het product of dienst. Dit gebeurt wanneer er op ‘Pay with a tweet’ wordt geklikt. • Gebruiker kan reacties op foto’s en video’s achterlaten, door een ‘comment’ te posten

• Gebruiker kan via integratie van Hyves, Facebook en Twitter, foto’s, video’s en reacties delen op social media kanalen • Gebruiker kan Hyves, Facebook en Twitter updates van ‘goede dader’ kanalen op de website actueel volgen. Tevens wordt hashtag* #goededader getoond.

Samenwerking

Om de ‘goede dader’ vorm te kunnen geven is het de bedoeling dat deelnemers aan de campagne een ‘goede dader’ bivakmuts opzetten tijdens hun acties. Dit zorgt voor herkenbaarheid. Om deze bivakmuts naar zo veel mogelijk mensen te kunnen sturen is het verstandig dat Intrige samen gaat werken met een fabrikant of leverancier die de bivakmutsen en de teksten ‘goede dader’ laten drukken, wil sponsoren.

Redenen waarom fabrikanten/leveranciers/goede doelen de actie van Intrige zouden willen steunen:

• Er wordt reclame gemaakt voor het merk en/of leverancier, dit draagt bij aan de naamsbekendheid en kan nieuwe klanten/donateurs tot gevolg hebben

• Zij steunen onbaatzuchtige daden en willen zo ook bekend staan bij consumenten, dit is goed voor het imago.

• Op de campagnewebsite van ‘Goede dader’ zal een logo van de fabrikant/leverancier geplaatst worden, als zijnde ‘mede mogelijk gemaakt door’ en op de muts zelf kan het logo geplaatst worden (of staat er mogelijk al).

Mocht dit niet voldoende zijn voor een fabrikant/leverancier om Intrige te sponsoren, kan Intrige er iets tegenover stellen. Zo kan Intrige een gratis workshop geven over social media bijvoorbeeld.

Wanneer Intrige de bivakmutsen heeft laten bedrukken en ze klaar zijn, kan Intrige een goede daad uitvoeren en dit online plaatsen. Daaropvolgend worden 72 bivakmutsen opgestuurd naar de geselecteerde goede doelen.

Deze organisaties krijgen een grote envelop toegestuurd met de bivakmuts erin. Op de envelop staat enkel het adres van de organisatie waar het aan geadresseerd is. Er wordt geen begeleidende brief of flyer toegevoegd, om de doelgroep te prikkelen en naar de website te lokken. De link naar de website staat achter op de muts geprint.

Uit de mailing die Intrige vorig jaar heeft gedaan naar goede doelen, blijkt dat zij open staan voor acties zonder directe afzender en er ook op gereageerd wordt.

Mocht blijken dat goede doelen weinig tot geen respons geven op de campagne en bijvoorbeeld niet willen deelnemen als ‘goede dader’, kan Intrige hen aanspreken via social media om met hen samen te werken. Intrige kan een goed doel vragen om de naam van de organisatie te verbinden aan de actie en berichten rondom de actie te verspreiden voor Intrige. Samen komen zij dan in actie om het sociale belang en betrokkenheid te stimuleren van mensen om iets goeds te doen voor een ander.

Redenen waarmee goede doelen overtuigd kunnen worden om aan de campagne deel te nemen:

• Er wordt reclame gemaakt voor het goede doel, wat bijdraagt aan naamsbekendheid en nieuwe donateurs als gevolg kan hebben.

• Wanneer de organisatie toestemt, laat zij zien dat zij onbaat- zuchtige acties steunen, wat goed is voor het imago.

• Op de campagnewebsite zal een logo van het goede doel geplaatst worden, als zijnde ‘mede mogelijk gemaakt door’. Mocht dit niet voldoende zijn voor een goed doel om

medewerking te verlenen, kan Intrige er iets tastbaars tegenover stellen. Zo kan Intrige een gratis workshop geven over social media bijvoorbeeld.

Logo

Het logo wat ingezet wordt voor de campagne, heeft een ietwat ‘mysterieuze’ uitstraling door de abstracte vormgeving. Daarnaast heeft het door de ronde vormen een vriendelijke en zachte uitstraling.

Het logo stelt ‘de goede dader’ voor met een bivakmuts over zijn hoofd. Echter, hoeft dit niet direct duidelijk te zijn voor mensen die het logo voor het eerst zien, zonder daarbij de ‘goede dader’ in het echt of op foto’s/video’s gezien te hebben.

De kleuren van het logo zijn opgebouwd uit de volgende kleuren:

Blauw: #009DDC

Rood: #EE3524

Grijs: #D1D3D4

Het logo bestaat uit een beeld- en woordmerk.

Beeldmerk: Een abstracte afbeelding van de ‘goede dader’, in een rood-witte kleur. Dit karakter is geplaatst in een blauwe cirkel met daar omheen een grijze rand.

Er is gekozen voor de kleur rood, omdat deze in het oog springt. Daarnaast wordt rood vaak geassocieerd met liefde en verbondenheid. ‘Liefde’ wordt tijdens de campagne kenbaar gemaakt door iets goeds doen voor een ander. Verbondenheid slaat terug op de kernwaarden van Intrige, namelijk ‘betrokken- heid’ en ‘humaniteit’.

Daarentegen kan rood ook geassocieerd worden met agressie. Aangezien de ‘goede dader’ alleen maar goede daden verricht tijdens de campagne, zal men inzien dat de rode kleur verband heeft met liefde en niet met haat.

Naast de kleur rood in het logo is gekozen voor de kleuren blauw en grijs. Rood en blauw zijn beide primaire kleuren. Door deze tegenover elkaar te zetten wordt het contrast vergroot. Ook lijkt het rood een stuk warmer, omdat het naast het koude blauw staat.

De kleur grijs is gekozen omdat de andere twee kleuren al goed in het oog springen. Het is slim om naast de kleuren rood en blauw een ietwat rustigere kleur te plaatsen, zodat het niet te schreeuwerig wordt. Daarnaast maakt Intrige ook gebruik van de kleur grijs in haar huisstijl, en wordt zij indirect betrokken bij het ontwerp.

Woordmerk: Het woordmerk ‘goededader’ wordt onder het beeldmerk weergegeven. Het woord ‘goede’ wordt, weer- gegeven in dezelfde kleur rood van het beeldmerk. Dit om het- geen waar de campagne om draait, namelijk ‘iets goeds doen’. Het woord ‘dader’ wordt weergegeven in dezelfde kleur grijs van het beeldmerk, zodat het woord ‘goede’ er extra

uitspringt.

Sticker

Tevens is het logo verwerkt in een sticker, wat vrijwel identiek is aan het beeldmerk. Toegevoegd is de tekst ‘Word ook goede dader ga naar www.goededader.nl’. Door middel van de sticker kan aandacht gegenereerd worden voor de actie. Het is de bedoeling dat ‘de goede dader’ deze sticker op straat geeft aan mensen die meer over de actie willen weten en mensen die een goede daad verrichten. Tevens wordt één sticker of meerdere stickers op de plek achtergelaten, ofwel opgeplakt, waar de ‘goede dader’ een goede daad heeft verricht.

De volledig uitgeschreven campagne is te vinden in bijlage L.

W or d o ok ee n g oed e d ade r! G a na ar

ww

w.goededader.

In document Intrige & social media (pagina 47-52)