• No results found

4. Wat is er nodig voor de opzet van een succesvolle online community?

5.1 Achtergrond van de online gemeenschappen

Ik heb vijf online gemeenschappen uitgekozen, omdat ze allemaal over een erfgoedaspect

beschikken. De gemeenschappen dienen ieder een andere doelgroep, maar hebben toch een aantal gemeenschappelijke aspecten.

5.1.1 Erfgoed20.nl (http://erfgoed20.nl/about-2/, 14-05-2016)

Erfgoed 2.0 is een onafhankelijk kennisnetwerk voor professionals in de erfgoedsector en voor alle anderen die in erfgoed geïnteresseerd zijn. Het netwerk heeft veel aandacht voor media, de creatieve industrie en aangrenzende gebieden van deze industrie. De gemeenschap, de bijbehorende LinkedIn- groep en het Twitteraccount zijn de belangrijkste pijlers van dit netwerk. Daarbinnen staan de uitwisseling van kennis en (praktijk)ervaring centraal. Erfgoed 2.0 stimuleert ontwikkelingen, ervaringen, discussies, tips en best practices op het gebied van erfgoed, publieksparticipatie en nieuwe media beschikbaar voor de sector. Erfgoed 2.0 werkt nauw samen met Erfgoed Zaak, Erfgoed Nieuws, Collectiewijzer en Inheritage.eu. Al deze kanalen en netwerken worden beheerd door Stichting E30, die zich sterk maakt voor meer professionalisering, innovatie, transities en

ondernemerschap in de erfgoedsector, die daardoor als broedplaats voor de toekomst kan dienen. 5.1.2 Archief 2.0 (http://www.archief20.org/, 14-05-2016)

De Archief 2.0-community is bedoeld om contacten te leggen en om kennis met elkaar te delen. Er worden tips gegeven en initiatieven worden ontplooid. Archief 2.0 is een sociaal netwerk voor mensen, niet voor bedrijven of organisaties. Individuele medewerkers kunnen ook lid worden. Iedereen wordt uitgenodigd om vanuit zijn of haar expertise deel te nemen aan Archief 2.0, maar acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Zo blijft het netwerk voor alle leden transparant en eerlijk. Op de website zijn verschillende vormen van sociale media te vinden: er is een prikbord, een forum en er zijn blogs. Via het prikbord op de profielpagina (tab ‘Mijn pagina’) kunnen leden van de

gemeenschap berichtjes voor andere gebruikers achterlaten. Iedereen mag en kan een blog schrijven op Archief 2.0. Gebruikers kunnen een blog gebruiken om bijvoorbeeld verslag te doen van een

congres waar ze zijn geweest, om ervaringen te delen over een project waaraan ze hebben gewerkt of om hun mening over een actueel onderwerp te ventileren.

De oc biedt ook nog andere functionaliteiten aan, zoals een agendafunctie. De agenda wordt gebruikt om evenementen of activiteiten die iets te maken hebben met archieven, zoals studiedagen en dergelijke, te plaatsen.

De online gemeenschap heeft ook een bestandenbox, wat vrij uniek is ten opzichte van de andere gemeenschappen die zijn onderzocht. Via de bestandenbox worden onder andere scripties,

voorpublicaties van artikelen, onderzoeksrapporten en notities van projecten gedeeld. Een gebruiker kan een bestand niet zelf toevoegen aan de bestandenbox, want dat gaat via de beheerders van de site.

5.1.3 Biebtobieb (https://www.biebtobieb.nl/over/over-biebtobieb, 14-05-2016) Biebtobieb is het kennis- en innovatieplatform van de openbare bibliotheken. Het is een levendig en kleurrijk digitaal platform waar kennis gehaald of toegevoegd kan worden. Ook zijn er mensen met een bepaalde functie of expertise te vinden en kan er samengewerkt worden in groepen. Biebtobieb wil gemak, genot en gewin bieden aan de gebruiker (http://www.den.nl/nieuws/bericht/4551/, 10-06- 2016). Gebruikers kunnen het platform gemakkelijk integreren in het dagelijks werk en er intuïtief mee aan de slag. Biebtobieb is ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van het delen van kennis en sociale media.

Deze gemeenschap is bedoeld voor de bibliotheeksector en voor geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van bibliotheekwerk.

5.1.4 Historici (https://www.historici.nl/over-ons, 14-05-2016) Historici.nl is een website voor iedereen die interesse heeft in de Nederlandse geschiedenis.

Onderzoekers, studenten, docenten, archivarissen, museummedewerkers en historisch

geïnteresseerden vinden hier het laatste nieuws op het gebied van geschiedenis. De website biedt toegang tot een grote collectie online onderzoeksmateriaal en publicaties en er is een community voor discussie en samenwerking. Historici.nl bevordert kennisdeling, discussie en samenwerking tussen historici en historisch geïnteresseerden. Daarnaast laat de site aan het grote publiek zien dat geschiedenis ertoe doet. Op de website komt de bezoeker via de TAB-community op het interactieve gedeelte van de website. Daar kan de bezoeker vervolgens een persoonlijk profiel aanmaken om deel te nemen aan discussies en om samen te werken met collega's.

De online gemeenschap van historici.nl maakt samenwerken met collega-historici mogelijk. Leden kunnen deelnemen aan verschillende groepen en daar discussies volgen of starten. Leden kunnen ook agenda-items aanmaken en hier andere leden voor uitnodigen.

5.1.5 Eye Museum Exposed (https://www.eyefilm.nl/over-eye/exposed, 14-05- 2016)

Exposed is een community voor jonge cultuurliefhebbers van het EYE Filmmuseum. Het is een peerproject waarbij het EYE Filmmuseum samenwerkt met de doelgroep.

Het team van Exposed geeft op nieuwe wijze inhoud aan het aanbod van het EYE Filmmuseum via een eigen online magazine en via evenementen. De teamleden zijn verantwoordelijk voor het hele proces; van het creatieve concept tot de uitvoering. Ze werken samen met opkomend talent vanuit verschillende kunstdisciplines en zorgen ervoor dat de online content en de programmering van het evenement thematisch aansluit bij de inhoud van de tentoonstellingen en activiteiten van EYE. Twee keer per week verschijnt er een verdiepend artikel, een tip of een interview met jonge cultuurmakers op de website. Daarnaast organiseert Exposed bij iedere nieuwe tentoonstelling in het EYE Filmmuseum een uniek openingsevent.