• No results found

Aankoop, inrichting, omvorming en SN

Validatie en kalibratie van EGM

7 Technische beschrijving: de kostenberekeningen

7.4 Aankoop, inrichting, omvorming en SN

Deze rekenstap bestaat uit twee queries:

In de query [aankoop_inrichting_sn] worden de arealen en kosten berekend voor: • aankoop,

• inrichting, • omvorming,

• functie verandering onder de SN regeling, en • omvorming.

De input hiervoor zijn de tabellen: • OKE_dataopvraag

• grond (aankoopkosten en functieverandering) • InrichtingNDT (inrichting en omvorming)

In de query [aankoop_inrichting_sn_select] wordt op basis van een aantal selectie-switches bepaald met welke ecopatches verder wordt gerekend.

[aankoop_inrichting_sn]

De velden die gebruikt om de toepasbaarheid van deze verschillende maatregelen te testen zijn: • [NATKWAL];

 0=wateren, randen van water ed. (aankoop en inrichting zijn niet aan de orde)  1=Nog geen natuur

 2=Natuur, maar niet beoogde vegetatiestructuur  3=(Minimaal) de beoogde vegetatiestructuur

• [OPP_NIET_I]. Dit is een correctieveld voor gebieden die nog niet zijn ingericht, maar wel als NATKWAL 2 of 3 zijn aangeduid.

• [MULTI_NAME]. De “P” in Multi_name is een aanduiding voor particulier natuurbeheer onder de SN regeling; dit is níet multifunctioneel, maar blijft wel in particulier handen. Hiervoor worden dus geen aankoopkosten berekend.

• [GRAFIEK CLUSTERING]. Hierin staat waarde 7 voor “reservaatsakker en multifunctionele akker”

en “multifunctioneel grasland”. Dit zijn gronden die in particulier (agrarisch) bezit blijven met een multifunctioneel natuurdoel, deze doelen worden dus uitgesloten van aankoop. (Deze waardes zijn gekoppeld via tabel [doelnr (2)] aan nummers 17(25) en 24a, die staan voor de bovengenoemde classificatie.

Er is een aantal situaties van toepassing op de aankoop, inrichting, omvorming en het beheer van EHS gebieden, die de kosten bepalen, en die bepaald kunnen worden aan de hand van de bovenstaande velden:

• Natuur die al aan de eisen voldoet (natkwal=3 en [OPP_NIET_I]=0) of water(kant) is (natkwal=0):

geen actie, dus geen kosten.

• Agrarisch natuurbeheer (SAN): wordt in dit model (deze query) niet meegenomen (Grafiekclustering=7): geen actie, dus geen kosten.

• Agrarische grond die aangekocht en ingericht moet worden; aankoop en inrichting. Aankoop en inrichting vindt plaats wanneer:

o NATKWAL=1 en o Grafiekclustering <> 7 o LEFT(MULTI_NAME,1) <> “P”

Natuur die omgevormd moet worden: (natkwal=2): omvorming. Omvorming vindt plaats wanneer: • NATKWAL=2 en

• Grafiekclustering <>7

Agrarische grond die in privaat eigendom blijft, waarop geen agrarisch natuurbeheer mogelijk is, maar wel EHS-natuur wordt: SN functieverandering en SN inrichting. SNfunctieverandering & SNinrichting vinden plaats wanneer

• NATKWAL=1 en • Grafiekclustering <> 7 • LEFT(MULTI_NAME,1) = “P”

Aankoopkosten worden berekend uit de tabel Grond, de kosten voor grond zijn 4/100=4% van de grondprijs (rente, geen afschrijving).

Inrichtingskosten worden berekend uit de tabel InrichtingNDT, over een periode van 30 jaar, (namelijk vermenigvuldigd met 4/100 of te wel 1/25e). De uiteindelijke uitvoer is inrichtingskosten en dat zijn

de kosten per jaar voor de omvorming van de betreffende unit.

Voor de inrichting van recreatiedoelen (Multi_Name met een ‘R’) is één standaardprijs van 92.616 euro per hectare aangenomen.

SN kosten worden berekend als 80% van aankoopkosten.

SN inrichting en Omvorming hebben dezelfde kosten als gewone inrichting.

Op basis van de bovenstaande kriteria en rekenregels worden de de kosten voor aankoop, inrichting en omvorming wordt met de query in tabel 7.3 opgevraagd.

In de query [aankoop_inrichting_sn_select] wordt, op basis van voor de variant globale switches, besloten welke ecopatches is het verdere model worden doorgerekend (zie tabel 7.4).

Als de switches voor aankoop (AK) en/of inrichting (IR) uit staan (of te wel op 0 staan) dan worden gebieden die nog moeten ingericht en/of aangekocht niet meegenomen in de verdere berekeningen. Dit tenzij de N2K switch áán staat, in dat geval worden gebieden die in Natura2000 gebieden vallen wél meegerekend.

De selectie gaat op basis van drie velden uit de tabel [constanten]

AK=Aankoop. Als AK=1: aankoop wel doorrekenen, Als AK=0 niet doorrekenen IR=Inrichting. Als IR=1: inrichting wel doorrekenen, Als IR=0 niet doorrekenen

(omdat er als de inrichting wordt gestopt er ook geen aankoop plaats vindt is een OR genoeg om deze twee voorwaarden te combineren)

N2K=Natura2000 gebied: Als N2K=1 dan staat de aankoop van N2K áán en moet daar dus wel aangekocht en ingericht worden (met uitzondering van N2K=0,200 of 201).

De maatregelen Aankoop en inrichting en alle verdere maatregelen worden doorgerekend, behalve als tegelijkertijd het volgende geldt:

• aankoop en inrichting als maatregelen worden voor deze ecopatch niet uitgevoerd. • er wordt geen uitzondering voor Natura 2000 gebieden gemaakt.

Tabel 7.3: Query aankoop_inrichting_sn SELECT OKE_dataopvraag.NDT250GEM_ID IIf ( NATKWAL=1, IIf (OKE_dataopvraag.grafiekclustering=7, 0, IIF (LEFT([MULTI_NAME],1)="P", 0, [OPP])), 0) AS haaankoop ha

NZ(haaankoop*(grond.grondprijs*(4/100)),0) AS aankoopkosten ha*(€/ha/j)= €/j haaankoop + IIf (NATKWAL=3, IIf (OKE_dataopvraag.grafiekclustering=7, 0, OPP_NIET_I), 0) AS hainricht ha hainricht* (IIF (LEFT(Multi_name,2)="R-", 92616, Inrichting)) *(5.4/100) AS inrichtingkosten ha*(€/ha/j)=€/j IIf (NATKWAL=1, IIf (OKE_dataopvraag.grafiekclustering=7, 0, IIF (LEFT([MULTI_NAME],1)="P", [OPP], 0)), 0) AS haSN ha

NZ(haSN*0.8*(grond.grondprijs*(4/100)),0) AS SNfunctiekosten ha*(€/ha/j)= €/j haSN*(inrichting*(5.4/100)) AS SNinrichtingskoste n, ha*(€/ha/j)= €/j IIf(NATKWAL=2,IIf(grafiekclustering=7,0,[OPP]),0) AS haomvorm, ha

haomvorm*(inrichting*(5.4/100)) AS omvormkosten ha*(€/ha/j)= €/j

OKE_dataopvraag.*

FROM (OKE_dataopvraag LEFT JOIN

grond ON OKE_dataopvraag.PROV_CODE = grond.Provincie) LEFT JOIN inrichtingNDT ON OKE_dataopvraag.DOEL1 = inrichtingNDT.doel1;

Tabel 7.4: Query SELECT_aankoop_inrichting_sn

SELECT aankoop_inrichting_sn.*

FROM aankoop_inrichting_sn LEFT JOIN

constanten ON aankoop_inrichting_sn.variant = constanten.variant WHERE NOT (

((AK=0 And haaankoop>0) Or (IR=0 And hainricht>0))

AND NOT ((N2k=1)

De WHERE statement is zo te intepreteren: De maatregelen Aankoop en inrichting worden doorgerekend, behalve als tegelijkertijd het volgende geldt:

• aankoop en inrichting als maatregelen worden voor deze ecopatch niet uitgevoerd; • er wordt geen uitzondering voor Natura 2000 gebieden gemaakt;

• het natura 2000gebied, waarvan de ecopatch deel uit maakt heeft als nrs 0, 200 of 201.

7.5 Beheer

De kosten voor het beheer worden berekend voor de ecopatches die aangekocht en ingericht zijn, op basis van de kostentabel voor beheer op basis van Beheertypen en op basis van de berekeninng van aan te kopen en in te richten arealen uit queries aankoop_inrichting_sn en aankoop_inrichting_sn_selectie (zie tabel 7.5).

Hierin zitten een aantal bijzonderheden: • Belevingsvariant

o Voor alle natuurtypen moeten de normkosten voor openstelling worden toegevoegd: 102,04 o Voor de recreatie natuur (R- voorloper):

 Als nog in te richten: De nog in te richten natuur wordt volledig ingericht als belevingsnatuur; hier moeten aparte beheerkosten van 3435.05 voor worden gerekend.

 Als al ingericht: een gedeelte (50%) wordt beheerd als belevingsnatuur: kosten zijn (3435,05+102,04)/2

• Natuurdoeltypen met de voorloper ‘L’; de typen die grotere gebieden beslaan (op landschapsniveau). Hiervoor zijn de normkosten voor grootschalige dynamische typen gekozen: o L.Du-x.x, L.gg-x.x = normkosten voor 'Duin -en kwelderlandschap' = 100,84

o L.Ri-x.x, L.Lv-x.x, L.Az-x.x, L.zk-x.x = normkosten voor 'Rivier en moeraslandschap'= 137,57 o L.Hz-x.x, L.Hv-x.x = normkosten voor 'zand en kalklandschap' = 81,75

Tabel 7.5: Query Beheer_regulier

SELECT

opp AS [beheer opp], Ha

IIf (LEFT(OKE_dataopvraag.Variant,3)="BEL", IIF (LEFT([ndtmulti.MULTI_NAME],2)="R-", IIF (hainricht>0, [kosten]*hainricht+3435.03*hainricht, [kosten]*opp+((3435.03+102.04)/2)*opp), [kosten]*opp+102.04*opp), IIF (LEFT([ndtmulti.MULTI_NAME],4)IN("L-du","L-gg"), 100.84*opp, IIf (LEFT([ndtmulti.MULTI_NAME],4)IN("L-ri","L- lv","L-az","L-zk"), 137.57*opp, IIf (LEFT([ndtmulti.MULTI_NAME],4)IN("L- hz","L-hv"), 81.75*opp, [kosten]*opp)))) AS [beheer kosten regulier], €/J [opbrengsten]*opp AS [beheer opbrengsten regulier] €/J FROM aankoop_inrichting_sn_select LEFT JOIN

7.6 Verdrogingsbestrijding- en vernattingsmaatregelen

De kosten van de maatregelen voor verdrogingsbestrijding en vernatting worden berekend in de query [verdroging_vernatting]

Input komt uit de tabellen [verdroging] en [vernatting].

De anti-verdrogingsmaatregelen worden genomen voor de ‘droge’ natuurdoelen waarbij het veld [droog_opp]>0, dat wil zeggen, in die ecopatches waarin verdroogd areaal voorkomt en dus verdrogingsmaatregelen dienen te worden genomen. De kosten worden toebedeeld aan het volledige areaal van de ecopatch. De kosten komen uit de tabel [verdroging].

De vernattigsmaatregelen zijn maatregelen die worden genomen om vernatting in landbouwgrond naast natuur te voorkomen en worden genomen op basis van de oppervlakte akker en overige landbouw in een bufferzone van 250 m rond de ecopatches. Deze oppervlaktes zitten in de variabelen [SUM_AKKER] en [SUM_OVLB]. Wanneer die samen groter dan 0 zijn moeten maatregelen worden genomen om vernatting van deze gronden tegen te gaan. Deze oppervlaktes (landbouw grenzend aan natuur) kunnen groter zijn dan de ecopatch zelf. Maar uiteindelijk worden het betrokken areaal en de kosten per hectare berekend op basis van het oppervlak van de ecopatch zelf, dat is Opp_vernatting. Het areaal van de de grond om de ecopatch heen is Opp_flankerend. De kosten komen uit tabel [vernatting].

De kosten worden berekend als: kosten = betrokken oppervlakte * kosten:

• Kostenverdroging = Nz(verdrogingsstap1.droog_opp *verdroging![kosten technisch 54%]),0); • Kostenvernatting = Nz((verdrogingsstap1.sum_akker*vernatting.akker) +

(verdrogingsstap1.sum_ovlb*vernatting.grasland),0).

Voor de functionele variant moeten in een aantal gevallen géén verdrogingsmaatregen worden doorgerekend. Dit zijn gronden die voor waterberging zijn aangewezen. In de FN variant is daarom het veld FN_Indeling aanwezig. De twee categorieen waar het om gaat zijn:

Fn_indeling=4: stadsbuffers Fn_indeling=7: komgronden

Tabel 7.6: Query verdroging_vernatting

SELECT

aankoop_inrichting_sn_select.NDT250GEM_ID -

(sum_akker+ sum_ovlb) AS Opp_flankerend Ha

IIF(Nz((sum_akker+sum_ovlb),0)>0,opp,0) AS Opp_vernat Ha Nz((sum_akker*vernatting.akker)+(

sum_ovlb*vernatting.grasland),0) AS kostenvernatting, ha*€/ha/j = €/j IIF(FN_indelin IN (4,7),0,IIF(Nz(droog_opp,0)>0,opp,0)) AS Opp_verdr Ha

IIF(FN_indelin IN (4,7),0,Nz(droog_opp*verdroging.[kosten

technisch 54%],0)) AS kostenverdroging ha*€/ha/j = €/j FROM (aankoop_inrichting_sn_select LEFT JOIN

verdroging ON aankoop_inrichting_sn_select.PROV_CODE = verdroging.Provincie) LEFT JOIN vernatting ON aankoop_inrichting_sn_select.PROV_CODE = vernatting.Provincie;

7.7 Depositiemaatregelen

De kosten voor de depositiemaatregelen worden berekend voor ecopatches waar depositie van stikstof groter is dan de kritische depositie. De kritische depositie verschilt per natuurdoeltype. Het verschil tussen de depositie en de kritische depositie is opgenomen in het veld [OMVANG_VERMESTING] (zie datavoorbereiding, 4.3.2) Dus daar waar de [OMVANG_VERMESTING] groter is dan nul worden kosten voor depositie maatregelen berekend. Depositiemaatregelen komen voort uit generiek beleid en uit lokaal beleid (zie Hoofdstuk 3).

Het generiek beleid wordt berekend in drie stappen, waarin maatregelen zijn opgenomen met oplopende kosten (en afnemende kosteneffectiviteit). De goedkoopste en meest effectieve maatregelen worden dus als eerste opgenomen. Daarna wordt lokaal beleid ingezet.

De berekeningen bestaan uit een aantal stappen:

1) Berekenen van de reductie als gevolg van (autonoom) stoppende bedrijven. (Query

[depositiestoppen]). De aanname is dat er een autonome ontwikkeling is van bedrijven die stoppen. Dit wordt voor alle ecopatches berekend, maar er is maar voor een klein aantal een daadwerkelijk effect.

2) Berekening van de kosten voor generiek beleid per stap en per mol reductie, in twee query’s: [grenzen dep] en [kostengeneriekpermol])

3) Berekening van de kosten en effecten van generiek beleid per stap; query [depositiegeneriek].