• No results found

Aandachtspunten vanuit het ontwikkelingsscenario

In document Plan-MER Omleiding doortocht Adinkerke (pagina 38-42)

Rekening houdend met de geplande ontwikkelingen in het gebied, kunnen een aantal aan-dachtspunten worden geformuleerd met betrekking tot het ontwikkelingsscenario. Het gaat hier-bij om aandachtspunten met betrekking tot de toegang van Plopsaland vanaf de parking en aandachtspunten met betrekking tot de P+R zone van De Panne.

4.3.1 Langzaam verkeerslink tussen parking en toegang Plopsaland

In het ontwikkelingsscenario wordt uitgegaan van een herstructurering van de parkeervoorzie-ning(en) van Plopsaland in functie van het realiseren van een vlotte doorstroming van verkeer van de omleidingsweg het parkeerterrein. Concreet betekent dit een parkeervoorziening:

• ingepast in de ruimte ten noorden van de spoorlijn De Panne-Gent tussen de omleidingsweg en de N34 De Pannelaan;

• met een rechtstreekse (en conflictvrije) ontsluiting via de omleidingsweg;

• met een inrichting en toegangsweg waardoor toekomend verkeer voldoende kan gebufferd worden om terugslag van verkeer op de omleidingsweg te vermijden.

De toegang tot Plopsaland vanaf de parking kruist de doortocht N34 (die in de toekomst een lokale functie zal vervullen) alsook de tramlijn. Voor deze kruising zijn volgende alternatieven mogelijk:

• Gelijkvloerse kruising

• Ongelijkvloerse kruising van tramlijn en doortocht via een onderdoorgang

Een overbrugging wordt niet weerhouden omwille van het groot hoogteverschil (in vergelijking met een onderdoorgang) en de moeilijke ruimtelijke inpasbaarheid van de toegangshellingen.

Planbeschrijving

4.3.2 P+R De Panne

De P+R De Panne vormt een belangrijk element in een duurzaam mobiliteitsbeleid ten aanzien van de ontsluiting van De Panne. Door het realiseren van de omleidingsweg wordt de P+R be-ter bereikbaar vanaf de E40 waardoor de parking potentieel bebe-ter kan functioneren in vergelij-king met de huidige situatie. In de huidige situatie is de bereikbaarheid vanaf de hoofdweg op drukke momenten immers problematisch door de doorstromingsproblemen op de N34.

Voor de P+R De Panne zouden in principe in functie van de aangepaste ontsluiting alternatieve locaties kunnen onderzocht worden. Namelijk alternatieve locaties die ruimtelijk aansluiten op de nieuwe omleidingsweg (bijvoorbeeld nabij het waterzuiveringsstation). Op basis van volgen-de argumenten worvolgen-den echter geen alternatieve locaties onvolgen-derzocht:

• Er is een bijkomende tramhalte nodig op korte afstand van bestaande haltes

• Het risico dat de P+R als ‘overloopparking’ voor Plopsaland functioneert is groter dan bij be-houd op de huidige locatie waarbij een duidelijke loskoppeling kan worden gerealiseerd

• Er is geen zinvol programma als invulling van de huidige P+R in de keerlus van de kusttram

• De betekenis als overstappunt-transferium gaat verloren: geen bundeling meer met trein en bus.

5 Juridische en beleidsmatige context

Bijlage 2 geeft een gedetailleerd overzicht van de relevante juridische en beleidsmatige rand-voorwaarden.

Het plangebied is gelegen in het gewestplan Veurne-Westkust. Op het plan vinden we een dui-delijke afbakening van de woonkern van Adinkerke (woongebied).De spoorlijn vormt een scher-pe noordelijke begrenzing, waarbij het woongebied noordelijk enkel nog doorloopt langsheen de N34. Hier vinden we ook een ‘gebied voor dagrecreatie’ terug waarin zich Plopsaland bevindt.

Op het overgangsgebied van duinen naar polders vinden we westelijk van de N34 een ‘gebied voor verblijfsrecreatie’ en oostelijk van de N34 een ‘gebied voor toeristische recreatieparken’.

De meer noordelijk gelegen Oosthoekduinen zijn gelegen in natuurgebied en vormen deels ook een ‘waterwingebied’.

De kern van Adinkerke wordt functioneel verder vervolledigd door twee ‘gebieden voor ge-meenschapsvoorzieningen en openbaar nut’ nl. enerzijds in de omgeving van het trein- en tramstation en de P+R-parking, anderzijds aan het rotondekruispunt N34-Dijk-Buizeleedstraat.

Het gebied gelegen tussen de kern van Adinkerke en de E40 autosnelweg ten westen van de N34, heeft als bestemming ontginningsgebied met als nabestemming recreatiegebied. Tenslotte vinden we ten westen van de kern van Adinkerke - tussen spoorlijn en Kanaal – een groot woon-uitbreidingsgebied terug.

De open ruimte ten westen en ten zuiden van de kern van Adinkerke heeft een bestemming als

‘landschappelijk waardevol agrarisch gebied’; de open ruimte ten oosten van de kern van Adin-kerke heeft dan weer een bestemming als ‘agrarisch gebied’. De duinen van Garzebekeveld-Cabour hebben een bestemming ‘natuurgebied’ en zijn tevens aangeduid als ‘waterwingebied’.

Langsheen het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en de E40 autosnelweg vinden we brede reserva-tiestroken terug.

In de nabije omgeving van het plangebied liggen een aantal beschermingszones die de huidige ecologische en landschappelijke waarde van het gebied aanduiden en beschermen. Het gaat hierbij om:

• Habitat- en Vogelrichtlijngebieden ‘Duingebieden inclusief Ijzermonding en Zwin’ en ‘West-kust’ (Kaart 7);

• VEN-gebied ‘Westkust’ (Kaart 7);

• Vlaams natuurreservaat (Kaart 7);

• gebieden aangeduid binnen het Duindecreet (Kaart 7);

• beschermde landschappen ten noorden van de kern Adinkerke ‘Duinen gelegen tussen de Noordzee, Franse grens en gemeenten Adinkerke en De Panne’, ten westen van Adinkerke

‘domein Cabourg’ en ten zuiden van de E40 ‘de Moeren’;

• ankerplaats ‘Westhoekduinen-Duinen Cabourg-De Moeren-overgang plateau van Izenberg-he’ vastgelegd bij MB van 24/12/2008 (Kaart 8);

• relictzones (Poldergebied oostduinkerke-Adinkerke, Duinen Westkust en Frans-Belgische Moeren) en lijnrelicten (Velderleed en het Langgeleed) (Kaart 8).

Juridische en beleidsmatige context

Binnen de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische structuur, regio Kustpolders – Westhoek worden een aantal concepten geformuleerd met ebtrekking tot het be-houd en de versterking van de natuurlijke en landschappelijke structuur en worden eveneens belangrijke, samenhangende landbouwgebieden aangeduid als HAG, waaronder de polder ten oosten van Adinkerke en de open ruimte ten zuiden van de E40.

Het gebied behoort tot de Polder Noordwatering Veurne. de planingrepen kruisen voornamelijk een aantal niet geklasseerde waterlopen en het kanaal Veurne-Duinkerke. In de omgeving ko-men 2 recent overstroomde gebieden voor, waaronder één zone ter hoogte van Plopsaland.

6 Geplande ontwikkelingen

6.1 Acties voortvloeiend uit de Ruimtelijke visie voor landbouw, natuur en bos –

In document Plan-MER Omleiding doortocht Adinkerke (pagina 38-42)