• No results found

Paar 2 – Plezier (vraag 2): De (schrijf)opdrachten die ik voor en tijdens de les moest maken vond ik leuk om te

8 Aanbevelingen en suggesties

Na het bestuderen van de resultaten van dit praktijkonderzoek en het opstellen van de conclusies is het tijd om vooruit te kijken naar de toekomst. In dit hoofdstuk doe ik aanbevelingen voor de beroepspraktijk en lever ik suggesties aan voor verder onderzoek.

8.1

Aanbevelingen

In hoofdstuk 2 van dit onderzoeksrapport gaf ik aan dat een bijdrage leveren aan de ondersteuning van het taalbeleid van de school waar ik werkzaam ben, een van de doelen van dit praktijkonderzoek was, en dat, indien de resultaten tot tevredenheid zouden stemmen, dit onderzoek als een voorbeeld kunnen dienen voor andere docenten binnen de vakgroep of zelfs de hele schoolorganisatie.

Uit de resultaten, en de daaruit voortvloeiende conclusies, van dit onderzoek is gebleken dat de toepassing van de didactische uitgangspunten van taalvaardig vakonderwijs de productieve taalvaardigheid en historische kennis van de onderzoekspopulatie heeft verbeterd. Het onderzoek ondersteunt met andere woorden het voornemen van mijn school om het taalbeleid van de verschillende vakgroepen tegen het licht te houden. Gebaseerd op een interventie van slechts acht lessen stel ik niet voor om het taalvaardig vakonderwijs schoolbreed verplicht in te voeren, maar nodig ik mijn collega’s wel uit kennis te nemen van het onderzoek, zodat zij bewuster worden van de invloed van taalgerichte didactiek op de ontwikkeling van de taal van hun vak bij hun leerlingen. Binnen mijn eigen vakgroep kan het taalvaardig vakonderwijs een deel van het antwoord zijn op een probleem dat bij ons erg duidelijk speelt: de beperkte taalvaardigheid van leerlingen, en de relatie die deze beperkte taalvaardigheid heeft met het behalen van teleurstellende resultaten voor het schoolvak geschiedenis. Door elementen van het taalvaardig vakonderwijs toe te voegen aan het curriculum van het schoolvak geschiedenis, kan een stap in de goede richting gezet worden.

8.2

Suggesties voor verder onderzoek

Zoals is gebleken uit verschillende paragrafen in dit rapport, zitten er ook aan dit onderzoek nogal wat mitsen en maren vast. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre dit onderzoek reproduceerbaar is. Om hier achter te kunnen komen is het wellicht verstandig het onderzoek uit te voeren in verschillende leerlagen, op verschillende scholen, in plaats van slechts een leerlaag, op een school.

Indien het toch reproduceerbaar blijkt te zijn, is het geen overbodige luxe om de periode van de interventie te verlengen met een aantal weken, of gedurende een korte tijd de focus te leggen op slechts een van de onderzochte onderdelen (receptieve taalontwikkeling, productieve taalontwikkeling of historische kennis).

Om het probleem van de verschillende hoofdstukken en dus verschillende toetsen iets meer te ondervangen zou er gebruik kunnen worden gemaakt van een controlegroep die op de reguliere wijze lessen blijft volgen, naast de experimentgroepen die aan de interventie worden onderworpen.

Literatuur

Baarda, D. B., & Goede, M. P. M. de (2001). Basisboek methoden en technieken: handleiding voor

het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Groningen: Wolters-Noordhoff bv.

Bastiaans, C., Buskop, H., Dalhuisen, L., Geest, R. van der, Lindhoud, P., Steegh, F., et al. (2012). Sprekend Verleden: Havo handboek 4/5 (2e druk). Zutphen: Uitgeverij Walburg Pers

Educatief.

Beck, I. L., McKeown, M. G., & Kucan, L. (2002). Bringing words to life. New York: The Guilford Press. Beck, I. L., McKeown, M. G., & Kucan, L. (2002). Creating robust vocabulary. New York: The Guilford

Press.

Boxtel, C. van (1995). De complexiteit van begripsontwikkeling. Kleio, 2, 12-16.

Boxtel, C. van, & Drie, J. van (2010). Leer de vaktaal gebruiken: taalgericht geschiedenisonderwijs helpt de leerlingen de stof te begrijpen. Kleio, 3, 18-22.

Brinton, D. M., Snow, M. A., & Wesche, M. (2004). Content-based second language instruction. Ann Arbor: The University of Michigan Press.

Dalton-Puffer, C. (2007). Discourse in content and language integrated learning: (CLIL) classrooms. Amsterdam: John Benjamins Publishing Co.

Drie, J. van, Goudsmit, H., Hooghuis, F., Hoogt, T. van der, Kneppers, L., Loon, K. van, et al. (2012).

Taalgericht onderwijs in de mens- en maatschappijvakken: handreiking voor opleiders en docenten. Enschede: Printpartners Ipskamp.

Dueñas, M. (2004). The whats, whys, hows and whos of content-based instruction in second/foreign language education. International Journal of English Studies, 4(1), 73-96.

Hajer, M. (2008). De lat hoog voor vakonderwijs: taalbeleid in de klas via taalgerichte vakdidactiek.

Vonk, 38(1), 11-30.

Hajer, M., & Meestringa, T. (2004). Handboek taalgericht vakonderwijs. Bussum: Coutinho.

Krashen, S. D. (1982). Principles and practice in second language acquisition. Retrieved April 17, 2014, from http://www.sdkrashen.com/content/books/principles_and_practice.pdf

Land, J., (2009). Zwakke lezers, sterke teksten: effecten van tekst- en lezerskenmerken op het

tekstbegrip en de tekstwaardering van vmbo-leerlingen. Delft: Eburon.

Leeuw, B. van der, Hajer, M., Scharten, R., Vos, B. de (2013). Werken aan vaktaal bij mens- en

maatschappijvakken. Retrieved Februari 25, 2014, from http://www.slo.nl/organisatie/

recentepublicaties/vaktaalmenmaatschappijvakken/

Mehisto, P., Marsh, D., & Frigols, M. J. (2008). Uncovering CLIL: content and language integrated

learning in bilingual and multilingual education. Oxford: Macmillan Education

Prangsma, M. E., Boxtel, C. A. M. van, Kanselaar, G., & Kirschner, P. A. (2009). Concrete and abstract visualizations in history learning tasks. British Journal of Educational Psychology, 79, 371-387. Schaerlaekens, A. M., (2008). De taalontwikkeling van het kind. Groningen: Wolters-Noordhoff.

VanSledright, B. A., & Frankes, L. (2000). Concept- and strategic- knowledge development in historical study: a comparative exploration in two fourth-grade classrooms. Cognition and

Instruction, 18(2), 239-283.

Vaughn, S., Martinez, L. R., Linan-Thompson, S., Reutebuch, C. K., Carlson, C. D., & Francis, D. J. (2009). Enhancing social studies vocabulary and comprehension for seventh-grade English language learners: Findings from two experimental studies. Journal of Research of Educational

Effectiveness, 2(4), 297-324.

Wilschut, A., Straaten, D. van, Riessen, M. van (2011). Geschiedenisdidactiek: handboek voor de

Bijlage 1: Openboektoets met gesloten vragen (T1)