• No results found

3 D OELSTELLINGEN EN S TRATEGIEËN

3.6 A CTOREN

Hier volgt een bespreking van de belangrijkste actoren die bij dit programma betrokken zullen worden en die bepalend zullen zijn in de realisatie van het programma. De diverse actoren, hun rol en mogelijk invloed worden toegelicht.

Daarnaast wordt ook ingegaan op de mate waarin ze als actor belangrijk kunnen zijn voor het welslagen van het SBP ende mate waarin deze betrokkenheid over het volledige Vlaamse gewest geldt, dan wel of de actoren eerder uitsluitend op lokaal/regionaal niveau een invloed kunnen hebben. Deze actoren worden opgenomen in Tabel 14.

Pagina 82 van 174 Tabel 14: Overzicht actoren

Actor Functie/relatie binnen het

soortbeschermings-programma en link

Natuur en Bos Initiatiefnemer/coördinator van het

soortbeschermingsprogramma Coördinerende rol of aansteller van coördinator, maar eveneens beheerder op het terrein die bepaalde maatregelen/acties in de praktijk kan uitvoeren of laten uitvoeren.

Gezien het biotoop van de grauwe kiekendief in grote mate overlapt met landbouwgebied (en de soort dan ook op in gebruik zijnde landbouwpercelen voorkomt) is de landbouwsector een belangrijke actor die in dit plan betrokken dient te worden.

De betrokkenheid van de landbouwsector is dan ook essentieel.

o Beheer/teelt van gewassen in gebieden waar grauwe kiekendieven kunnen voorkomen.

o Betrokkenheid bij het aanleggen/beheren van stroken/percelen ten gunste van de soort.

o Agrobeheergroepen kunnen het beheer ten gunste van de grauwe kiekendief waar mogelijk coördineren

o Landbouwers hebben een essentiële functie bij het nemen van gerichte maatregelen voor de soort, alsook bij de uitvoering van actieve nestbescherming.

Essentieel/ volledig SBP

Vlaamse

Landmaatschappij De VLM is het coördinerende agentschap m.b.t.

de uitvoering van beheersovereenkomsten in kader van PDPO-maatregelen. Tevens heeft de VLM de nodige contacten met landbouwers die beheer kunnen uitvoeren.

o Maatregelen ten gunste van de grauwe kiekendief werden deels geïmplementeerd in

het PDPOIII-programma.

Aangepaste/aanvullende beheerpakketten in functie van grauwe kiekendief zullen worden uitgewerkt in het kader van dit SBP. Dit kan in belangrijke mate bijdragen tot het

Pagina 83 van 174

Actor Functie/relatie binnen het

soortbeschermings-programma en link beheer. Aandacht voor de grauwe kiekendief bij de opstelling en opvolging van deze projecten is belangrijk.

o VLM–bedrijfsplanners zijn belangrijke

contactpersonen inzake de

planning/uitvoering van beheermaatregelen ten gunste van akkervogels/grauwe kiekendief. natuurverenigingen zijn eigenaar van en/of beheren natuurgebieden, en hebben lokaal een specifieke werking uitgebouwd rond akkervogels.

o Coördinatiepunten van vele natuur- en milieuvrijwilligers en actief in natuurstudie en natuurbeheer. In relatie tot grauwe kiekendief betekent dit het sturen van vrijwilligers, maar daarnaast is de kennis tot het monitoren van mogelijk broedgevallen en hieraan gerelateerd acties inzake nestbescherming aanwezig. Hiervoor kan gesteund worden op een uitgebreid vrijwilligersnetwerk, dat voor een vrij iconische soort als de grauwe kiekendief zeker ingeschakeld kan worden.

o Uitgebreid netwerk voor het uitvoeren van communicatie en sensibilisatie omtrent de soort

o Eigenaar/beheerder van

gebieden/natuurreservaten ten gunste van akkervogels

Essentieel / volledig SBP

Pagina 84 van 174

Actor Functie/relatie binnen het

soortbeschermings-programma en link

natuurwerkgroepen We spreken hier voornamelijk over

natuur(studie)werkgroepen die reeds in sterke mate actief zijn rond akkervogels en/of

kiekendieven. Deze zijn goed op de hoogte en organiseerden reeds beschermingsmaatregelen te gunste van akkervogels en/of kiekendieven.

o Belangrijke kennis omtrent de doelsoort aanwezig

o Aansturing van netwerk van lokale vrijwilligers

o Inzet en uitvoering van akkervogel-beschermingsmaatregelen.

o Ze hebben reeds in belangrijke mate ervaring met beschermingsmaatregelen (bv.

Natuurwerkgroep de Kerkuil staat reeds jaren in voor beschermingsmaatregelen voor de bruine kiekendief, Werkgroep de Grauwe Gors nam in 2012 maatregelen voor de bescherming van het broedgeval van de grauwe kiekendief in Tongeren.)

Essentieel / volledig SBP

Experts Wetenschappelijk opvolging- evaluatie van het SBP

Wetenschappelijke begeleiding en opvolging/effectiviteit van maatregelen + vergroten van ecologische kennis van de soort

Essentieel / volledig SBP

Provinciale

overheden Regionale partner die binnen werkingsgebied een belangrijke coördinerende functie kan uitvoeren of proefprojecten kan opzetten.

Voornamelijk een stimulerende, sensibiliserende rol. Het opnemen van de soort als provinciale aandachtsoort en hierrond communiceren (welke maatregelen zijn mogelijk?) zijn belangrijk aandachtspunten en is een rol die de provinciale overheden kunnen spelen.

Pagina 85 van 174

Actor Functie/relatie binnen het

soortbeschermings-programma en link

wateringen Lokale partners die binnen het werkingsgebied een belangrijke functie kunnen uitvoeren in het water(peil)beheer

Het polderbestuur kan betrokken worden bij het aanleggen en onderhouden van randstroken ten gunste van de grauwe kiekendief, wanneer deze

stroken gelegen zijn langs

waterlopen/grachten/…

Matig belangrijk / lokaal

Steden en

gemeentes Lokale partner bij coördinatie of uitvoering van

maatregelen De diverse lokale besturen kunnen een

belangrijke invloed uitoefenen i.v.m.

sensibilisatie en communicatie door de soort op te nemen in lokale natuur- en milieuvisies of de soort lokaal te adopteren als kensoort/koesterbuur.

Lokale besturen zullen worden aangezet om voor de grauwe kiekendief contraproductieve reglementen of verordeningen te wijzigen en om hun vergunningenbeleid in te zetten ter

Landschappen Samenwerkingsverband tussen diverse gebruikers van de open ruimte, waardoor deze een aantal van bovenstaande actoren samen kan brengen.

Coördinerende rol

Op lokaal/regionaal vlak hebben Regionale Landschappen veelal een belangrijke coördinatie- functie en stellen ze ook middelen ter beschikking voor maatregelen op zowel landschappelijk als perceelsniveau, dit veelal in nauwe samenwerking met de diverse actoren.

Binnen de Regionale Landschappen functioneert ook een belangrijk NME-werking. Deze educatieve werking kan de kennis over de grauwe kiekendief vergroten bij de diverse actoren.

Matig belangrijk / lokaal

Jagersverenigingen Grauwe kiekendief is geen jachtwild, maar jagersverenigingen zijn wel een belangrijke partner i.v.m. de wildbiotoop die van belang is

Jagersverenigingen kunnen een relevante bijdrage leveren door het in stand houden en stimuleren van een grote populatie haas en

Matig belangrijk / gewestelijk

Pagina 86 van 174

Actor Functie/relatie binnen het

soortbeschermings-programma en link

voor prooidieren van de grauwe kiekendief, waaronder ook wildsoorten zijn zoals haas en patrijs.

patrijs, prooisoorten voor de grauwe kiekendief, vnl. door de aanleg van bijkomende biotoop, bijvoorbeeld door de inzaai van landbouwgronden of akkerranden met kruidenmengsels voor wild en akkervogels. bos-, land- en natuureigenaars verenigt, mogelijke invloed door beheer terreinen. Het APB is specifiek opgericht voor het begeleiden en informeren uit eigen rangen van dergelijke eigenaars.

Op de diverse terreinen die in privé-eigendom zijn, kunnen ook maatregelen gunstig voor de grauwe kiekendief worden genomen. Hier liggen kansen voor structureel verankerde ecologische elementen. Het APB zal als aanspreekpunt betrokken worden bij het SBP.

Minder belangrijk/

lokaal

Vogelbescherming

Vlaanderen vzw Gewestelijk actieve vereniging

Deze vereniging beheert weinig gebieden, maar kan binnen het SBP wel een sensibiliserende rol spelen.

Vogelbescherming Vlaanderen kan een rol spelen in de educatie, sensibilisatie en studie omtrent de soort.

Verder heeft deze vereniging vele contacten en vrijwilligers die in het buitenland al met de bescherming van de grauwe kiekendief bezig zijn.

Minder belangrijk / gewestelijk

In mindere mate en voor specifieke locaties zijn er nog een aantal actoren die op lokaal niveau belangrijk zijn. Deze hebben veeleer een zeer lokale werking: bv. andere dan hierboven vermelde lokale natuur- en milieuverenigingen. Bij lokaal overleg bij de opstart van concrete maatregelen voor het SBP dienen deze wel betrokken te worden en is het de verantwoordelijkheid van de belangrijkste actoren om deze hierbij te betrekken. De acties (zie hoofdstuk 4) dienen verder ontwikkeld te worden met de diverse actoren.

Overlegmomenten met deze actoren zijn dan ook belangrijk in kader van de betrokkenheid en het engagement van de diverse partners. Een verslag van het actorenoverleg wordt als bijlage bij dit SBP gevoegd. Uit dit verslag moet duidelijk blijken dat de actoren die verderop in het actieplan betrokken worden in acties en maatregelen op de hoogte zijn van de voorgestelde acties binnen het voorliggende SBP.

Pagina 87 van 174