• No results found

Zorg voor een gelijk speelveld dat helder

In document Toeristisch Toekomstplan Texel (pagina 24-27)

en duidelijk is

René Jager - TOP

TOERISTISCH TOEKOMSTPLAN TEXEL – 22 SEPTEMBER 2021

25

1. Behoud de planologische slaapplaatsenregistratie, maar houd deze up-to-date

We houden vast aan de planologische slaapplaatsenregistratiesystematiek.

Dit geeft een goed beeld van de slaapplaatsen die op verschillende locaties vergund zijn en is in de bestemmingsplannen goed verankerd. Het is een dynamisch systeem: bij wijzigingen in slaapplaatsen, worden deze ook genoteerd. Wel kan een actualisatieslag gemaakt worden. Daarnaast kan in de toekomst ook worden onderzocht of voor een beter, actueel overzicht kan worden geïnvesteerd in een digitaal nachtregister.

Zie als voorbeeld ook www.visitordata.nl

2. Behoud de concentratiegedachte (voor verblijfsrecreatie) Houd vast aan de concentratiegedachte om verdere verstening op het eiland tegen te gaan. Uit alles blijkt dat er geen draagvlak is voor nieuwe ontwikkelingen, of nieuwbouw, op locaties die niet als zodanig voor ver-blijfsrecreatie bestemd zijn.

3. Registratieplicht voor toeristische verhuur van (delen van) woningen

Om inzicht te krijgen in het aantal recreatieve slaapplaatsen in particu-liere woningen en de daadwerkelijk verhuur hiervan komt er een registra-tieplicht voor alle vormen van toeristische verhuur in woningen: of dit nu de gehele woning (bij tweede woningen) betreft of een deel (logies/

ontbijt).¹³

4. Duidelijkheid over logies met ontbijt

Voor veel mensen is het aanbieden van logies met ontbijt een belangrijke bron van (neven)inkomsten. De woningprijzen zijn op Texel daarom veelal ook wat hoger dan het landelijk gemiddelde. Aan de andere kant is een tendens waar te nemen dat logies met ontbijt-adressen steeds luxer wor-den en de inkomsten uit logies met ontbijt bijna een hoofdinkomen zijn geworden. Met al deze factoren moet rekening worden gehouden. Wat verstaan we onder ondergeschiktheid of onder het begrip 'in de woning'?

Er komt regelgeving met heldere, en ook handhaafbare, toetsingscriteria voor logies met ontbijt.

5. Herijking van aantal definities in bestemmingsplan

Een aantal definities uit de bestemmingsplannen wordt onder de loep ge-nomen en er wordt bekeken of ze nog voldoen aan de huidige tijdsgeest.

Dit betreft onder andere: kampeermiddel en reëel agrarisch bedrijf.

6. Tegengaan van verstening

We nemen maatregelen om verdere verstening tegen te gaan. Denk aan het versmallen van de stolpenregeling of het opnemen van een extra toetsmoment voor het beoordelen van een omgevingsvergunningaanvraag bij verblijfsrecreatieve terreinen.

7. Verzamel data over de (gewenste) bezoeker

Om de juiste bezoeker te kunnen aantrekken zijn meer datasets nodig:

over het profiel, gedrag en ook de behoeften van de bezoeker. Maar ook over de tevredenheid in relatie tot pijler 4: hoe ervaart de bezoeker gastvrijheid op Texel? Hierbij is het belangrijk dat er verschillende bronnen van informatie bij elkaar worden gebracht.

Adviezen

¹³ Zie voor meer toelichting over de registratieplicht en de Wet toeristische verhuur van woonruimte paragraaf 4.3.2 en bijlage 7

TOERISTISCH TOEKOMSTPLAN TEXEL – 22 SEPTEMBER 2021

26

Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P's:

People, Planet en Profit (later is Profit vervangen door Prosperity). Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie - mens, milieu en welvaart – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en ook op langere termijn leefbaar blijft.¹⁴

Veel ondernemers hebben deze drie P's intussen geadopteerd als richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Duurzaamheid wordt bij deze pijler dus bedoeld in de breedste zin van het woord. Het gaat hier niet alleen over het plaatsen van windmolens, zonnepanelen of oplaadpunten, maar het duurzaam verbeteren van Texel als woon- en werkomgeving, en als vakantiebestemming. Dat kan in kleine zaken toegepast worden, bijvoorbeeld in de inkoop.

In de omgevingsanalyse in hoofdstuk 5 staat dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. De bezoeker kijkt hier ook steeds meer naar. Ook Europese en landelijke regelgeving vereisen steeds meer van ons in de jaren tot 2030. Daarom is duurzaamheid de trendfase voorbij en in veel gevallen al een randvoorwaarde of uitgangspunt. Dus is dit de rode, of eigenlijk groene draad, voor de uitvoering van het Toeristisch Toekomst-plan. Die moet zichtbaar zijn bij nieuwe initiatieven op het eiland.

Texel is op een aantal punten al goed bezig. Zo staan in elk dorp nu water-tappunten. Hiermee wordt meteen ook het gebruik van plastic terugge-drongen. Veel parken scheiden hun afval al of gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaak- of bestrijdingsmiddelen. Een mooi voorbeeld van een circulair initiatief: TESO levert koffieprut aan zorgboerderij Novalishoeve waarop oesterzwammen worden gekweekt die vervolgens op de veerboot verwerkt worden in producten. En zo zijn er nog meer initia-tieven.

Niet alles kan in één keer. Soms is een langere adem nodig. Zo is de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander pas eind 2025 op orde.

Dit heeft consequenties voor duurzaamheidsplannen van ondernemers op het noordelijk deel van het eiland. In de tussentijd wordt gekeken naar andere oplossingen.

Pijler 6. Wees duurzaam in woorden en daden

¹⁴ Definitie uit Wikipedia 2 De weg naar 2030

TOERISTISCH TOEKOMSTPLAN TEXEL – 22 SEPTEMBER 2021

27

1. Zorg voor minder plastic op het eiland

Texel heeft zich gecommitteerd en een contract getekend voor 'Texel als plasticvrij eiland'. Draag dit uit zoals dat ook sinds het voorjaar van 2020 al op de boot van TESO gebeurt. Ondernemers op Texel kunnen en ¹⁵ moeten hier meer in meegaan. Dit moet verder uitgewerkt worden in de uitvoeringsagenda. Hier liggen kansen om dit samen met de andere Waddeneilanden op te pakken.

2. Stimuleer het gebruik van duurzame vervoermiddelen In de communicatie richting de gast (dagbezoeker/verblijfsbezoeker) wordt het dringend advies opgenomen zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame vervoersmiddelen. Niet alleen op de bestemming, maar ook al bij het boeken van de accommodatie.

Verhuurorganisaties kunnen mogelijk verder gestimuleerd worden om in de toekomst meer in te zetten op duurzame vervoermiddelen in de ver-huur. Hetzelfde geldt voor het opzetten van een elektrisch deelnetwerk.

Daarnaast moet het makkelijk zijn om van duurzaam vervoer gebruik te maken. In brede samenwerking tussen ondernemers, gemeente en TBO- Texel moet verder onderzoek plaatsvinden naar mogelijkheden voor ver-betering van het openbaar vervoernetwerk op het eiland of particuliere varianten, zoals een Hop-on Hop-off elektrische bus of strandbus.

3. Stimuleer projecten die inzetten op de circulaire economie en benut subsidiekansen

Provincie Noord-Holland heeft een Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025 opgesteld. Hierbij worden financiële middelen ingezet voor het op-starten van projecten waarop gemeenten/ondernemers/stichtingen kun-nen aanhaken en van kunkun-nen leren. Er wordt inmiddels ook gewerkt aan een subsidieregeling die gemeenten helpt om de circulaire economie te stimuleren. Bedoeld als aanjager van nieuwe ontwikkelingen.

Ook vanuit het Programma Waddeneilanden wordt, samen met de andere Waddeneilanden, gekeken naar kansrijke projecten. Voor het toerisme kan gedacht worden aan: ondersteunen van circulaire festivals en evenemen-ten, inzetten op lokale voedselproducten en slimmer omgaan met water (waterbesparing/hergebruik).

4. Stimuleer het verduurzamen van de sector

Ook ondernemers kunnen hun steentje bijdragen. Met het plaatsen van een laadpaal voor elektrische fietsen of auto's of het verminderen van afvalstromen.

In de toekomst gaat dit steeds meer spelen: in 2050 moeten alle vakantie-woningen van het aardgas af zijn. Klimaat adaptief bouwen is steeds meer een vereiste: woningen moeten bestemd zijn tegen extreme omstandig-heden (hittestress, wateroverlast, droogte).

Maar het kan ook in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: door duurzaam in te zetten op personeel, met veel individuele aandacht voor de medewerkers, zorgt een ondernemer voor betrokken en blij personeel en minder ziekteverzuim. Dat straalt ook af op de gast. Duurzaam gastvrij dus.

In document Toeristisch Toekomstplan Texel (pagina 24-27)