• No results found

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT

1. VERBINTENIS VAN DE STAD

De stad Brugge verbindt zich ertoe acties te ondernemen opdat, binnen de geldigheidsduur van dit convenant, de uitvoering of gunningsprocedure opstart van projecten die resulteren in de terbeschikkingstelling van 60 bij-

komende sociale huurwoningen. Minstens spreekt zij met de initiatiefnemers af dat zij op het lokaal woonover- leg rapporteren over de voortgang van de projecten in kwestie.

De procedure voor de planning, de programmatie en de realisatie van sociale woonprojecten is opgenomen in het Procedurebesluit Wonen van 14 juli 2017.

Afschrift voor Wonen-Vlaanderen en de VMSW

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

2. TOEZEGGING DOOR DE VLAAMSE REGERING OVER DE FINANCIERING

De Vlaamse Regering stelt een gesubsidieerde financiering conform het Financieringsbesluit van 21 december 2012 ter beschikking voor de realisatie van het onder punt 1 vermelde aantal sociale huurwoningen op voor- waarde dat de projecten binnen de geldigheidsduur van dit convenant de beleidstoetsen succesvol doorlopen en als gevolg daarvan op de Projectenlijst worden opgenomen, en dat er voldoende middelen beschikbaar zijn op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap op de desbetreffende begrotingsartikels van het beleidsveld wonen. Het convenant wordt ook aangewend om projecten te financieren op een of meer van de andere financierings- wijzen, vermeld in artikel 1, 9°, van het Procedurebesluit Wonen van 14 juli 2017.

3. EVALUATIE

Elke initiatiefnemer kan, via de beslissingen van de Beoordelingscommissie, de opname van de verrichtingen in de meerjarenplanning en de kortetermijnplanning opvolgen. Daarnaast geeft het Projectportaal het saldo van het overeengekomen aantal bijkomende sociale huurwoningen weer.

In opdracht van de Vlaamse Regering kunnen Wonen-Vlaanderen en de VMSW de uitvoering van dit convenant evalueren en, in voorkomend geval, bijsturen op een overleg met de stad.

4. DUUR EN INWERKINGTREDING

Dit convenant heeft uitwerking met ingang van 1 september 2020 en wordt aangegaan voor een periode van drie jaar vanaf deze datum.

Opgemaakt in evenveel exemplaren als er partijen zijn, en waarvan elke partij verklaart een exemplaar te heb- ben ontvangen. Partijen verbinden zich ertoe een afschrift van dit convenant te bezorgen aan de VMSW.

Voor de Vlaamse Regering Voor de stad Brugge Matthias Diependaele

Getekend door: Matthias Diependaele (Sign Getekend op: 2020-09-14 10:20:02 +01:00 Reden: Ik keur dit document goed

Vlaams minister van Financiën en Begroting, Voorzitter Algemeen Directeur Wonen en Onroerend Erfgoed Gemeenteraad

24 2020_GR_00360 Ruimtelijke ordening - deelname oproep noodwoningen - goedkeuring.

GOEDGEKEURD

Notulen

Raadsleden An Braem, Janos Braem en Stefaan Sintobin komen tussen. Schepen Franky Demon antwoordt.

Notulen stemresultaten

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

Beschrijving

Aanleiding en context

Aanleiding

De noodkreet vanuit de welzijnssector luidt jaar na jaar steeds luider dat er een structureel gebrek is aan opvangmogelijkheden voor gezinnen die getroffen zijn door tegenspoed of calamiteit en daardoor dakloos dreigen te worden. Brugge beschikt over 12 woningen om gezinnen met

een hoge woonnood te helpen. Geen enkele woning beschikt over 3 of meer slaapkamers. Er zijn 4 studio's zonder aparte slaapkamer; 3 woningen met 1 slaapkamer; 1 woning met 2 slaapkamers en 4 appartementen met 2 slaapkamers. Dit betekent dat jongens en meisjes samen in dezelfde kamer moeten slapen.

Als Brugge ook over woningen met 3 of 4 slaapkamers zou beschikken dan kunnen jongens en meisjes apart slapen. Zeker voor gezinnen met tieners is dat geen luxe.

De afgelopen jaren is er een stijgend aantal gezinnen met kinderen die op straat dreigen te staan. Thuisloos zijn is voor iedereen een onrecht. Zeker voor kinderen. Wanneer ze dakloos worden dan tekent dit trauma hen voor de rest van hun leven. In een welvarende stad als Brugge is dat onaanvaardbaar.

Bij het begin van de Vlaamse legislatuur kondigde de minister bevoegd voor wonen in zijn beleidsbrief aan dat er een oproep zou komen om bijkomende noodwoningen te voorzien. Van meet af aan was duidelijk dat er tegenover elke euro lokaal geld ook evenveel euro Vlaams geld zou staan.

Tijdens de opmaak van het woonbeleidsplan Brugge werd de nood aan bijkomende

noodwoningen onderzocht. Dit resulteerde in een aantal acties voor hulp en opvang bij dringende en ernstige woonnoden. Eén van de acties is het uitbreiden van het aanbod van

noodwoningen/doorgangswoningen (zie ook 2020_CBS_02939 - woonbeleidsplan).

In het lokaal sociaal beleidsplan dat in opmaak is wordt dit in detail uitgewerkt. Nu is echter al zeker dat er een tekort is aan opvangmogelijkheden, vooral voor gezinnen met kinderen.

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

Context

De Vlaamse oproep noodwoningen werd gelanceerd op dinsdag 30 juni 2020. De deadline om het aanvraagdossier in te dienen is 15 oktober 2020. Eén van de voorwaarden is dat er minstens een onderhandse koopovereenkomst (compromis) voor de woningen in het dossier moet zitten. Er moet dus snel beslist worden.

Om de deadline te halen moet het schepencollege de aankoop van concrete noodwoningen goedkeuren op 24 augustus 2020 (of 7 september 2020) en het dossier op de agenda van de gemeenteraad zetten op 14 september 2020 (= vaststelling agenda gemeenteraad). De

gemeenteraad moet op 28 september de beslissing van het CBS goedkeuren. Zoniet kunnen we de deadline niet meer halen. De aankoop van de 2 woningen wordt uitgevoerd door de dienst

eigendommen. Motivatie

Behoefte

Crisisopvang 't Sas schreef onderstaande motivering voor de behoefte aan noodwoningen:

Oproep noodwoningen

Een betaalbare woonst vinden in Brugge is geen evidentie, zeker niet voor personen die een leefloon genieten. We merken dat er nood is aan een individuele opvang om hen van daaruit de kans te geven een duurzame oplossing te vinden. We willen ons richten op personen die, ondanks de nodige inspanningen, na een crisisopvang op korte termijn, geen huisvesting vinden. Het lijkt dan ook aangewezen om meer doorgangswoningen op permanente te voorzien. We focussen ons op alleenstaanden en koppels met meerdere kinderen omdat er voor deze groep weinig aanbod is en we willen vermijden dat kinderen op straat terechtkomen. Deze doelgroep is ook aan het stijgen.

Bestaand aanbod:

Het OCMW Brugge stelt 12 woningen ter beschikking die dienst doen als noodwoningen. Een deel is eigendom en een deel is ingehuurd.

Op heden beschikken we hoofdzakelijk over woningen of appartementen met max. 2 slaapkamers. Aangezien er steeds meer thuislozen alleenstaanden met kinderen zijn, is er vraag naar

doorgangwoningen met 3 of meer slaapkamers. We willen ons richten op deze groep omdat er op heden geen aanbod is voor cliëntsystemen met meerdere kinderen, en we willen vermijden dat kinderen op straat terechtkomen.

Doelgroep bestaand aanbod:

Eigendom of huur Groenerei 8/2 Woning met 1 slaapkamer Eigenaar

Katelijnestraat 8 Woning met 1 slaapkamer Eigenaar Katelijnestraat 79 Woning met 1 slaapkamer Eigenaar Langestraat 181

Appartement met 2 slaapkamers

huur Maalse Steenweg 77a

1/2/3 en 4

4 Studio's zonder aparte slaapkamer

huur Potterierei 75 Woning met 2 slaapkamers Eigenaar Walakker 23/41, 55 en

81

3 appartementen met elk 2 slaapkamers

Wie aanspraak wil maken op een doorgangswoning, kent eerst een opname in Crisisopvang ‘t Sas. In uitzondering kan een toewijzing ook zonder een opname in Crisisopvang ’t Sas. De toewijzing van de woningen gebeurt op het Cliëntgericht Instroomoverleg (CLIO) na voorleggen van de casus, waar ook bekeken wordt wie de begeleiding op zich neemt.

Welzijnsvereniging ’t Sas, CAW Noord-West-Vlaanderen en OCMW Brugge staan in voor: de selectie, de toewijzing en de begeleiding van de bewoners van de doorgangswoningen. De

toewijzing gebeurt na advies van het CLIO, waarop de verschillende begeleidingsdiensten aanwezig zijn. Bij specifieke dossiers waar advies van de VAPH-sector of geestelijke gezondheidszorg nodig is sluiten de diensten van Oranje en PAAZ AZ Sint-Lucas aan.

Bij hoogdringendheid (brand) kan de woning toegekend worden door het OCMW na overleg met ’t Sas. De toewijzing wordt dan achteraf besproken op het CLIO.

De woning wordt toegewezen voor maximum 4 maanden en kan na advies van het CLIO telkens verlengd worden voor 1 maand. Er wordt getracht het verblijf in de doorgangswoning zo kort mogelijk te houden en zo snel mogelijk doorstroom te verwezenlijken. De toewijzing van de woning wordt gekoppeld aan een begeleiding.

Er wordt telkens een aangepaste multidisciplinaire begeleiding voorbereid en uitgevoerd volgens de noden van de gebruikers van de doorgangswoning. In een periode van 4 maanden tracht men via een intensieve begeleiding samen met de cliënt een (permanente) huisvesting te vinden, om zo een duurzame oplossing te bieden aan de situatie van thuisloosheid. Tijdens de begeleiding wordt ook gewerkt aan de woonvaardigheden van de cliënt om deze verder te optimaliseren.

Een maatschappelijk werker staat in voor de coördinatie van de begeleiding en is het eerste aanspreekpunt voor de cliënt (=cliëntverantwoordelijke).

De cliënt krijgt een gebruiksovereenkomst en betaalt een gebruiksvergoeding per dag (van € 14 tot max € 20 per dag). In de gebruiksvergoeding zit de kost van de huur van woning, tv en

onderhoudscontract sanitair inbegrepen. Bij sommige woningen is dit ook inclusief de energiekosten.

Er is een grote nood aan extra tijdelijke opvang in Brugge voor gezinnen die aan het huidige aanbod kan toegevoegd worden.

In 2018 werden 74 cliëntsystemen (= 103 personen, waarvan 21 kinderen) opgevangen en begeleid in een doorgangswoning.

In 2019 zagen we een stijging van het aantal kinderen die verbleven in de doorgangwoningen. Er werden 96 personen opgevangen en begeleid, waarvan 25 kinderen. Van de 25 kinderen waren 14 kinderen jonger dan 12 jaar en waren 11 kinderen ouder dan 12 jaar.

De gemiddelde leeftijd van de volwassen bewoners in 2019 was 38 jaar. Dit is hetzelfde cijfer als in 2018. In 2019 merkten we wel dat de meeste mensen jonger zijn dan 25 jaar, waar in 2018 de meeste bewoners in de groep 36-45 jarigen vielen.

We merken dat er nood is aan een individuele opvang voor deze gezinssystemen om hen van daaruit de kans te geven een duurzame oplossing te vinden. Een betaalbare woonst vinden in Brugge is geen evidentie, zeker niet voor personen die een leefloon of een vervangingsinkomen genieten. Het lijkt dan ook aangewezen om meer doorgangswoningen op permanente te voorzien. Aangezien ons huidig aanbod van noodwoningen beperkt is voor (grote) gezinnen en we willen vermijden dat kinderen op straat terecht komen, is het aangewezen om het aanbod van

noodwoningen met meerdere kamers uit te breiden. Door de stijging in grote gezinnen (3 kinderen en meer) is het huidige aanbod vaak ontoereikend. Dit maakt dat kinderen soms met meer dan 2 op een kamer moeten slapen. Vaak heeft één of meerdere kinderen een beperking (bv. ASS), wat geen ideale situatie is en extra problematieken met zich meebrengt.

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

Wanneer huurders hun huur niet meer betalen, kan de eigenaar een uithuiszetting vorderen. We merken dat het aantal uithuiszettingen jaarlijks stijgt.

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Verzoekschriften 139 162 180 194 136 212 221 257 197 259 Vonnissen uithuiszetting 50 47 50 47 45 90 108 137 106 139 totaal aanmeldingen 157 173 184 196 139 247 379 286 223 296

In 2019 waren er 296 aanmeldingen, dit is een stijging van 33% t.o.v. het jaar 2018. Van deze 296 aanmeldingen kwamen er 259 verzoekschriften tot uithuiszetting via het Vredegerecht. Hiermee bereikten de verzoekschriften en de vonnissen tot uithuiszetting hun recordhoogte in het jaar 2019.

De stijging zorgt voor langere wachtlijsten van alle opvanginitiatieven. Dit zorgt voor zeer veel onzekerheid voor de mensen en gezinnen op een oplossing. Dit brengt extra stress en

problematieken met zich mee.

We stellen vast dat de meerderheid van de cliëntsystemen te kampen hebben met een multi- problematiek. Dit heeft als gevolg dat mensen vaak langer moeten begeleid worden, omdat er meerdere problematieken, die verweven zijn met elkaar, moeten aangepakt worden.