• No results found

8.1 Wonen

Beschikbare woningen

Een goed en betaalbaar huis in een prettige wijk, dat is voor ons allemaal belangrijk. De beschikbaarheid van de juiste woningen is helaas niet vanzelfsprekend. In Bunschoten zijn er vooral tekorten aan huurwoningen, starterswoningen, seniorenwoningen en woningen voor alleenstaanden.

Woningen zijn om in te wonen en moeten niet aangeschaft worden als beleggingsobject.

Rengerswetering ontwikkelen we de komende jaren helemaal tot aan de Zuidwenk. Bij de realisatie van de eilanden zorgen we voor gemengde wijken en worden vooral die typen huizen gebouwd waar behoefte aan is (volgens de Woonvisie).

Op de nieuwbouwwoningen wordt een zelfbewoningsplicht gelegd.

Kopers moeten zelf in de woning wonen en mogen dit niet gebruiken als beleggingsobject.

De nieuw te bouwen woningen van Rengerswetering moeten

beschikbaar komen voor onze eigen inwoners. Met projectontwikkelaars worden afspraken gemaakt en gestreefd naar een voorrangsregel voor inwoners van Bunschoten.

De vrij te komen gronden van de scholen worden benut voor het creëren van meer woningen. Het gaat om de gronden van: de Calvijnschool, Groenschool en het Talent. Er komen op deze plaatsen sociale huur- en sociale koopwoningen, woonvormen en woningen voor senioren en mensen met een beperking.

De huisvestingsverordening wordt verlengd en er wordt regionaal gekeken of er met voorrang woningen toegewezen kunnen worden aan mensen die binding hebben met Bunschoten.

Op Eemdijk worden met spoed nieuwe woningen gebouwd om de kern leefbaar te houden en de school met de Bijbel te laten voortbestaan.

De gemeente stelt alles in het werk om Eemdijk-Oost te realiseren.

Ook treedt de gemeente actief in contact met eigenaren van mogelijke inbreidingslocaties om extra woningen te creëren.

Langs de Oostdijk wordt een extra strook woningen gebouwd tot aan de Overtoom, ter uitbreiding van het Plan Zuiderzee.

Bedrijventerrein de Zuidwenk wordt steeds meer omgevormd naar een woonwijk. De gemeente treedt actief in overleg met bedrijven om verplaatsing naar Kronkels-Zuid te realiseren.

De ChristenUnie wil de transformatie van kantoorgebouwen en leegstaande winkels naar woningen bevorderen.

Ontwikkeling van nieuwe projecten

Bij alle bouwplannen geldt dat nieuwe ontwikkelingen integraal moeten

worden aangepakt. Er moet een stedenbouwkundige toekomstvisie van onze gemeente komen waarbij vastgelegd wordt welke gebieden niet bebouwd worden en hoe gemeentegrond goed gebruikt kan worden. Een integrale aanpak per gebied is daarbij een must! De Omgevingsvisie die we ontwikkelen biedt hier kansen voor.

Wijken die gerenoveerd worden of gebieden die ontwikkeld worden moeten klimaatadaptief ingericht worden. Het is belangrijk om naast het bouwen van huizen ook te zorgen voor groen, parkeerplaatsen en speelvoorzieningen.

We moeten voorkomen dat alle stukken groen bebouwd worden, want die neiging is er door het woningtekort. Wijken moeten groen blijven in plaats van volledig te verstenen.

Bij de ontwikkeling van nieuwe wijken wordt ook het onderhoudsplan meegenomen zodat de gemeente genoeg capaciteit blijft houden om te zorgen dat de wijken schoon en begaanbaar blijven.

Bij het invoeren van de Omgevingswet stellen we de inwoners centraal, proberen we procedures zo makkelijk mogelijk te maken en streven we er naar initiatieven vanuit de samenleving te realiseren, binnen de kaders van de omgevingsvisie.

Bij het invoeren van de Omgevingswet wordt een goede

participatieverordening opgesteld waarin beschreven staat hoe de participatie van inwoners vormgegeven wordt.

Ouderen

De ChristenUnie wil dat de gemeente Bunschoten de komende periode fors gaat investeren in (aangepaste) woningen en gemeenschappelijke woonvormen voor onze ouderen. Collectieve woonvormen zijn belangrijk omdat ze zorgen voor onderling contact, gezelschap en burenhulp. Ook bevordert het realiseren van voldoende woningen voor ouderen de doorstroom op de woningmarkt.

Er komt in Bunschoten ruimte voor woonzorgprojecten,

meergeneratiewoningen en collectieve woonvormen en hofjes voor senioren.

Toegankelijkheid wordt standaard meegenomen bij nieuwbouw, zodat alle nieuwe woningen levensloopbestendig zijn.

Bunschoten bouwt zoveel mogelijk levensloopbestendige woningen en wijken, waardoor men langer in het eigen huis kan blijven

wonen. Woningcorporaties grijpen renovaties aan om woningen levensloopbestendig te maken.

Betaalbare woningen, ook voor jongeren

Wonen is voor woningeigenaren die al decennia een huis bezitten meestal goed betaalbaar, voor jongeren en huurders in de vrije sector is betaalbaar wonen in onze gemeente een heel ander verhaal. Daar maken we ons grote zorgen over. >

Betaalbaar starten: Starters moeten in Bunschoten hun wooncarrière kunnen beginnen. We willen de schaarste eerlijk verdelen en een deel van de te bouwen en vrijkomende sociale huurwoningen reserveren voor starters, die op hun beurt doorstromen zodra hun inkomensniveau dat toelaat.

Om woningen voor starters financieel bereikbaar te krijgen, worden huizen goedkoper aangeboden met een anti-speculatiebeding. Dit beding geldt voor 10 jaar geeft de gemeente recht van eerste koop.

Bescherm huurders en particuliere kopers beter. De ChristenUnie wil dat Bunschoten een verhuurvergunning invoert om huisjesmelkers te bestrijden.

Er komt een middenhuurbeleid wat ervoor zorgt dat huurprijzen van middenhuurwoningen niet verder mogen stijgen dan de inflatie.

Woningcorporaties

De gemeente Bunschoten stelt met de woningcorporaties doelen op, gericht op het verbeteren van de energiehuishouding van woningen.

De gemeente maakt prestatieafspraken met de woningcorporaties over de beschikbaarheid van woningen en de soorten en aantallen nieuw te bouwen woningen en de duurzaamheid hiervan.

De gemeente zorgt er samen met de woningcorporaties voor dat er voldoende woningen beschikbaar zijn voor speciale doelgroepen zoals ambulant cliënten beschermd wonen en statushouders.

Huisvesting arbeidsmigranten

In samenwerking met lokale bedrijven en uitzendbureaus zorgt de gemeente voor huisvesting van arbeidsmigranten. Na de ingebruikname van het tweede migrantenhotel volgt er een evaluatie en wordt er

gekeken of meer huisvesting noodzakelijk is.

De gemeente blijft terughoudend met het vestigen van meer dan vier arbeidsmigranten in reguliere woningen binnen de bebouwde kom.

8.2 Ruimte

De openbare ruimte in onze gemeente is van ons allemaal. We willen dat de straat er netjes bij ligt, het groen goed onderhouden wordt en de wegen veilig zijn. Dat is prettig om in te leven en een schoon en net dorp is ons visitekaartje.

De openbare ruimte heeft ook invloed op onze gezondheid. Het is belangrijk dat we kunnen wandelen, spelen, of sporten in de buitenruimte. Genieten van buitengeluk. Daar moeten we ruimte voor houden.

In Bunschoten worden de speeltuinen worden zorgvuldig onderhouden en er wordt steeds meer kunstgras onder speeltoestellen aangelegd om goede valgronden te realiseren.

De openbare ruimte daagt uit tot spelen en bewegen, ook voor volwassenen.

De openbare ruimte wordt zo ontworpen dat die goed toegankelijk is voor minder validen.

Door middel van een (beeld)kwaliteitsplan maakt de gemeente met haar inwoners afspraken over de openbare ruimte. Openbaar groen wordt niet ingevuld met prikkelbosjes, maar meer vriendelijke beplanting. Bij wijkrenovaties wordt dit met de bewoners overlegd.

We houden van een schoon en opgeruimd dorp, daar hoort een beperkt onkruidniveau bij.

Langs de Oostelijke Randweg wordt het Bunschoter Bos gecreëerd, een plaats vol buitengeluk om te wandelen en recreëren, met een speeltuin.

Het open landschap willen we behouden.

Bij openbare ondergrondse afvalcontainers plaatst de gemeente zoveel mogelijk groen, gras en bloemen om op een positieve manier zwerfval tegen te gaan.

Bij de inrichting van de openbare ruimte in Bunschoten wordt rekening gehouden met (historische) landschappelijke elementen.

HOOFDSTUK 9 MOBILITEIT

Goede wegen, paden en OV-verbindingen zijn noodzakelijk om

economische, sociale en culturele activiteiten te ondernemen. Mobiliteit brengt mensen bij elkaar. Maar de groeiende mobiliteit mag niet ten koste gaan van onze leefomgeving.

De ChristenUnie gaat zich de komende periode verder inzetten voor

verduurzaming van de mobiliteit en voor vergroting van het aandeel lopen, fietsen en openbaar vervoer in de totale mobiliteit in Bunschoten.

De gemeente Bunschoten is (samen met de provincie en de rijksoverheid) verantwoordelijk voor infrastructuur van hoog niveau.

Wandelen en fietsen

Wandelpaden van en naar openbare voorzieningen wil de ChristenUnie voorzien van voldoende bankjes en prullenbakken.

Wandelpaden moet goed onderhouden worden en vrij zijn om te gebruiken. Ook mindervaliden moeten zonder barrières gebruik

kunnen maken van de wandelpaden. Rolstoeltoegankelijke stoepen en oversteekplaatsen zijn een must.

We maken een wandelroutenetwerk en een fietsroutenetwerk specifiek voor Bunschoten.

Er komt een wandel- en fietspad vanaf Wijdland tot de Palendijk en vanaf de Palendijk langs het Eemmeer en de Eem tot Eemdijk.

Rondom Kronkels-Zuid komt een fietsroute die aansluit op Haarburg-Zuid.

De gemeente zet in op een fietstunnel bij Kronkels Zuid.

De snelfietsroute op de Amersfoortseweg wordt gescheiden van het landbouwverkeer.

Openbaar vervoer

De busverbindingen met middelbare scholen in de regio worden verbeterd en er moet een directe verbinding komen met de scholen in Nijkerk, Baarn en Soest.

Er komt een snelbus naar Station Amersfoort vanaf het Kolkplein die binnen korte tijd de afstand aflegt zonder verdere haltes aan te doen. Bij de bushalte komt een fietsenstalling.

Het pontje van Eemdijk moet blijven.

We zoeken samen met de provincie naar slimme combinaties van doelgroepenvervoer (regiotaxi’s, scholierenvervoer, wmo-vervoer) en openbaar vervoer op plekken en tijden waar reguliere buslijnen onvoldoende rendabel zijn. Zo blijven kleine kernen ook zonder auto goed bereikbaar.

Parkeren

Parkeren blijft gratis in Bunschoten.

Er moeten voldoende parkeerplaatsen zijn voor vergunninghouders.

Parkeerplaatsen in het centrum moeten worden uitgebreid.

Herinrichting van het Schansplein en Visrokersplein is nodig in de komende periode.

Mindervaliden kunnen tegen gereduceerd tarief een parkeervergunning krijgen.

Het laadpalennetwerk wordt verder uitgebreid en er worden op parkeerterreinen van voorzieningen laadpalen gerealiseerd. Het aanvragen van een laadpaal moet makkelijk zijn.

Inwoners krijgen de mogelijkheid de eigen auto op te laden via een kabel over de stoep mits voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen (voorkomen van valgevaar passanten).

Verkeersveiligheid

Op basis van registratie van de ongevallen brengt de gemeente

tenminste elke vier jaar de zogenaamde ‘gevaarlijke plekken’ in beeld.

De gemeente zorgt voor veilige loop- en fietsroutes naar de scholen en richt de omgeving van scholen veilig.

De gemeente Bunschoten werkt actief mee aan het realiseren van verkeerslessen op basisscholen en bij instellingen.

Automobiliteit

Bij de herinrichting van het Spuiplein worden ook de verkeersstromen en inrichting van de Hoekstraat/Turfwal/Oude Schans meegenomen, waarbij dit gebied op zaterdag overdag autoluw wordt gemaakt.

De rotondes moeten overzichtelijk zijn met lage beplanting en gras rondom de rotondes.

De ontsluiting van de eilanden 1, 2 en 3 van Rengerswetering wordt verbeterd. Er komt een doseerlicht bij de rotonde op de Nijkerkerweg en er wordt een plateau aangelegd bij de ontsluiting van de eilanden zodat in twee keer de weg overgestoken kan worden. Als dit te weinig verbetering oplevert wordt er een extra ontsluiting gecreëerd.

In samenwerking met de provincie wordt de N199 verbreed naar een vierbaansweg om zo voorbereid te zijn op de groei van Bunschoten en Vathorst.

Om de ontsluiting van Bunschoten richting Amersfoort en Baarn te verbeteren komt er een onderzoek om de knelpunten bij de ontsluitingswegen op te lossen en de doorstroming te verbeteren.

Per dag rijden diverse pakketdiensten vele kilometers door de gemeente voor het bezorgen en ophalen van bestellingen. Een pakketautomaat op een centrale plaats en het stimuleren van het afhalen van pakketjes bij afhaalpunten in winkelcentra kan de omvang van dit verkeer beperken.

HOOFDSTUK 10