• No results found

Ondersteuning van kinderen en jongeren Investeren in gezinnen

GEZIN, JEUGD EN ONDERWIJS

5.1 Ondersteuning van kinderen en jongeren Investeren in gezinnen

Stabiele, sterke en liefdevolle gezinnen vormen de veilige basis voor gelukkige kinderen die zich goed ontwikkelen. De ChristenUnie wil dat ouders handvatten aangereikt krijgen om te kunnen bouwen aan hun relatie en aan het ouderschap.

Inzet op ondersteuning en preventie bij relatieproblemen is nodig omdat daarmee kinderen in hun kwetsbare positie worden beschermd en veel relatieleed voor ouders wordt voorkomen.

De gemeente ontwikkelt, samen met professionals, een beleid voor echtscheidingspreventie.

Ouderschapscursussen en informatie over relatieondersteuning moeten laagdrempelig beschikbaar zijn.

Initiatieven zoals Marriage of Parenting Course komen in aanmerking voor gedeeltelijke financiële ondersteuning.

In Bunschoten biedt de verloskundige praktijk aan ouders prenatale voorlichting die gericht is op de lichamelijke en de mentale

voorbereiding op de komst van een kindje.

De ChristenUnie is voorstander van initiatieven waarin ouders andere ouders ondersteunen (bijvoorbeeld via Homies)

Zorg voor de jeugd

Om kinderen zich optimaal te laten ontwikkelen wordt steeds vaker een beroep op jeugdzorg gedaan. De gemeente moet hulp bieden waar dit nodig is. Maar niet alles kan opgelost worden. Daarom pleit de ChristenUnie voor preventie en vroegsignalering zodat in een vroeg stadium hulp geboden kan worden om erger te voorkomen.

De scholen in Bunschoten moeten in staat gesteld worden hun pedagogisch klimaat zo vorm te geven dat kinderen en jongeren niet uitvallen. Als dat toch dreigt is goede samenwerking is tussen jeugd scholen, jeugdzorg en gemeente nodig.

We blijven inzetten op een praktijkondersteuner bij de huisarts om jeugdigen met lichte psychosociale problematiek ondersteuning te geven.

Kinderen hebben het recht om op te groeien in een gezin. Soms kan dat niet, dan zoeken we een pleeggezin. Zo nodig bieden we maatwerk of kijken we of een gezinshuis een oplossing is.

De gemeente zorgt, samen met de zorgpartners, voor continuïteit van zorg en ondersteuning als jongeren in de jeugdzorg 18 jaar worden.

Bij multiprobleemgezinnen is er een integrale aanpak waarbij de

betrokken hulpverleningsinstanties nauw samenwerken: één gezin, één plan, één coördinator.

Inkoop van jeugdhulp gebeurt niet alleen op prijs, maar vooral op kwaliteit.

De gemeente Bunschoten biedt tienermoeders ondersteuning, zorg en begeleiding.

De ChristenUnie pleit voor voorlichting over digi-veiligheid op scholen en aan ouders, zodat kinderen bewust en veilig leren omgaan met internet en sociale media.

Wij willen aandacht voor de psychische gezondheid bij kinderen en ouders en extra inzet op het voorkomen van depressies en suïcide onder jongeren.

Er is vanuit de gemeente steun en waardering voor het werk van maatschappelijke organisaties zoals: Stichting Voorkom, Stichting De Hoop, Stichting Moedige Moeders, De Boei en Waypoint.

5.2 Onderwijs

Voor kinderen en jongeren is het onderwijs een belangrijke plek. Het is een plek waar ze zich cognitief en sociaal ontwikkelen en waar ze andere kinderen en jongeren ontmoeten.

De scholen in Bunschoten zijn niet van de gemeente, maar van

schoolverenigingen of -stichtingen. De gemeente en het onderwijs delen wel de maatschappelijke opdracht om kinderen en jongeren zich optimaal te laten ontwikkelen. In Bunschoten moet het onderwijs gelijke kansen bieden voor alle leerlingen, onafhankelijk van de school of de financiële situatie van ouders. In samenwerking met de schoolbesturen zijn het onderwijs, preventie en jeugdhulp goed op elkaar afgestemd zodat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en extra hulp krijgen indien nodig.

De gemeente heeft de taak de samenwerking tussen voor- en

vroegschoolse voorzieningen en het onderwijs, maar ook de samenwerking tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs en het onderwijs dat daarop volgt. Ook het aansluiten van onderwijs en arbeidsmarkt is een aandachtspunt in Bunschoten en die samenwerking moet door de gemeente bevorderd worden.

We gaan verder met de uitvoering van het huidige Integraal

Huisvestingsplan voor de scholend (IHP), dat betekent nieuwbouw van een school in Rengerswetering, verplaatsing van het Talent naar de Ark en verbouwing van de Bavinckschool. >

Er komt een nieuw IHP voor de verdere verbouwing en nieuwbouw van de overige scholen.

We blijven inzetten op het behoud van de school op Eemdijk.

Er wordt een visie ontwikkeld op huisvesting voor Integrale Kind Centra.

Voor het versterken van preventie en vroegsignalering werkt de

gemeente zoveel mogelijk samen met professionals in het onderwijs en de vroeg- en voorschoolse voorzieningen.

We zien voor de gemeente een stimulerende en mogelijk faciliterende rol, om projecten te ondersteunen op het vlak van:

- leesvaardigheid, bijvoorbeeld door ondersteuning van leesclubs en taal- en leesstimuleringsprogramma’s,

- voorkomen van pesten,

- gelijke kansen voor iedereen, mede gezien de impact van de coronacrisis,

- sporten door de jeugd, bijvoorbeeld door het eigen Sportplatform in te zetten,

- gezonde voeding onder jongeren, waarbij de lokale boeren kunnen voorlichten.

Kwetsbare jongeren uit het speciaal onderwijs krijgen de juiste begeleiding naar een waardevolle plek in onze samenleving. Er moet adequate ondersteuning zijn voor leerlingen die uit dreigen te vallen.

We zetten ons, samen met de schoolbesturen en het speciaal onderwijs, in voor inclusief onderwijs. Voor zover dat mogelijk is gaan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben in Bunschoten naar school en krijgen zij specialistische hulp binnen het reguliere onderwijs. Een eerste stap hierbij is gezet door de samenwerking van De Werf met de Grondtoon en de Groen van Prinstererschool. De andere scholen sluiten hierbij op hun eigen tempo aan.

Als ouders niet de financiële middelen hebben om van de geboden ondersteuning gebruik te maken, wordt zij hierin ondersteund door de gemeente of wordt deelname door de gemeente bekostigd.

Wij verzorgen en betalen het vervoer van leerlingen die onderwijs nodig hebben buiten de gemeente.

We zetten ons, samen met de schoolbesturen en het speciaal onderwijs, in voor inclusief onderwijs. Voor zover dat mogelijk is gaan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben in Bunschoten naar school en wordt de specialistische hulp aangeboden in het reguliere onderwijs. Een eerste stap hierbij is gezet door de samenwerking van De Werf met de Grondtoon en de Groen van Prinstererschool. De andere scholen sluiten hierbij op hun eigen tempo aan.

De ChristenUnie wil dat de gemeente binnen de arbeidsmarktregio inzet op een goede aansluiting van het onderwijs, overheid en het

bedrijfsleven in gemeente Bunschoten. Dit begint al op de basisschool en wordt voortgezet bij middelbaar en hoger onderwijs.

De gemeente Bunschoten moet stageplaatsen beschikbaar moet stellen voor de jongeren uit de eigen gemeente. We vragen vooral aandacht voor stages van (v)mbo-leerlingen.

We vinden het belangrijk de lokale middelen, die voor jeugdzorg en onderwijs bestemd zijn, zo beschikbaar te stellen dat de scholen er investeringen mee kunnen doen die de ontwikkeling van de leerlingen optimaal ten goede komen (meedenkende en faciliterende gemeente).

HOOFDSTUK 6

ECONOMIE