• No results found

10.1 Kunst en cultuur

Kunst, cultuur en creativiteit verrijken het leven en de samenleving.

In onze lokale culturele omgeving werken professionals en amateurs samen aan het mooier maken van de Bunschoter samenleving. Kunst en cultuur zijn eerst en vooral van en voor de samenleving. De overheid vervult een belangrijke rol als subsidieverstrekker, opdrachtgever en hoeder van ons culturele klimaat en erfgoed.

Cultuur dichtbij

De ChristenUnie is voor kunst en cultuur in de breedte, dus bereikbaar en betaalbaar voor iedereen. We koesteren onze eigen lokale geschiedenis, de pijlers hiervoor zijn cultureel erfgoed, kunst, muziek, educatie.

De gemeente maakt in samenwerking met het Cultuurplatform en lokale instellingen een cultuurbeleidsplan, met daarin een beleid omtrent cultuur, kunst en erfgoed.

Om onze cultuurhistorie via verhalen uit Bunschoten zichtbaar te

maken voor haar inwoners en bezoekers, komt er een website waar deze verhalen gebundeld worden.

We zetten erop in om in de openbare ruimte de historische kenmerken van ons dorp te laten zien en daarover uitleg te geven.

De cursussen van de historische vereniging blijven ondersteund worden door de gemeente.

Kunst en cultuureducatie moet voor alle kinderen dichtbij en betaalbaar zijn. Kinderen uit gezinnen in armoede kunnen korting krijgen of gratis deelnemen, bijvoorbeeld met behulp van een minimapas, of via het Jeugdcultuurfonds. Dit wordt ook meegenomen in subsidievoorwaarden

voor culturele instellingen.

De culturele instellingen in de gemeente Bunschoten, zoals Museum Spakenburg, gaan de CJP-pas (Cultureel Jongeren Paspoort) accepteren, ook om de aansluiting met het onderwijs te krijgen. Dit wordt ook

meegenomen in subsidievoorwaarden voor culturele instellingen.

De gemeente stimuleert samenwerking tussen onderwijs en culturele voorzieningen in Bunschoten, via het cultuurplatform.

Er komt een onderzoek om het kunst en cultuuraanbod in Bunschoten te verbreden en te laten samenwerken. Dit kan worden ondersteund door een cultuurmakelaar of cultuurcoach.

Er wordt gestreefd naar aansluiting bij Kunst Centraal.

De kunstroute moet gesubsidieerd blijven. We zoeken naar uitbreiding door samenwerking met het onderwijs.

We maken een plan voor kunst in de openbare ruimte, zodat kunstwerken niet zomaar weggehaald kunnen worden.

Bibliotheek

Voor veel inwoners van Bunschoten is de bibliotheek de toegang tot boeken, informatie, een cursus en ontmoeting. Ook is de bibliotheek belangrijk als aanvulling op het leesonderwijs voor kinderen, laaggeletterden en nieuwkomers.

De bibliotheek moet eigentijds zijn en zich inzetten voor

laaggeletterdheid door middel van allerlei activiteiten, bijvoorbeeld de taalcafés.

Er komt een onderzoek naar mogelijkheden om de bibliotheek verder toekomst bestendig te maken door multifunctionele activiteiten waar jong en oud elkaar ontmoeten.

Monumenten en (varend) erfgoed

Bunschoten is boordenvol cultureel erfgoed en daar zijn wij trots op! Onze rijke geschiedenis van het vissersleven aan de Zuiderzee gecombineerd met het leven van de boeren die samen met de vissers een sterke economie opbouwden. Het ondernemerschap en arbeidsethos zit in ons bloed door onze geschiedenis. Dat houden we levend door ons erfgoed te koesteren, in te zetten en erover te vertellen.

Onze botters zijn onze varende monumenten en die willen we koesteren.

Dit doen we door gerichte ondersteuning zowel organisatorisch als financieel. Hierbij wordt samengewerkt met Stichting Behoud Museumhaven en Vereniging De Bruine Vloot.

De stadsweiden zijn een archeologisch rijksmonument. We kijken de komende jaren hoe we dit gebied aantrekkelijk kunnen maken voor haar gebruikers en omwonenden.

Gemeentelijke monumenten moeten behouden blijven. We zetten in om beeldbepalende en bijzonder panden of panden met een rijk verleden te bewaren.

De gemeente wijst voorlopig geen nieuwe gemeentelijke monumenten aan, maar gaat actief om met de huidige monumentenlijst en het huidige beleid.

Bij herbestemming van monumenten werken we samen met de Stichting Monumenten.

In samenwerking met de Historische Vereniging komt er een monument ter nagedachtenis aan de verdronken vissers van ons dorp.

We gaan zorgvuldig om met historische bomen in ons dorp en proberen te voorkomen dat deze gekapt worden.

Musea

Cultuur legt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Het bewaren en beschermen van objecten, gebouwen, monumenten,

documenten en gegevens uit lokale en regionale geschiedenis vraagt om zorgvuldigheid. >

We zijn blij met de lokale musea, zoals het Klederdracht- en

Visserijmuseum en Museum Spakenburg, en zetten ons in voor het behoud hiervan.

Voor het financieel ondersteunen van onze musea en het archief zoekt de gemeente ook samenwerking in de regio en bij derde (particuliere) partijen.

Evenementen

Evenementen in Bunschoten moeten veilig en gezond zijn. Niet alleen zijn ze goed toegankelijk maar ook komen er heldere afspraken over afval, geluid en volksgezondheid.

Plaatsen van hekken bij niet-commerciële evenementen moet weer gratis door de gemeente worden gedaan.

10.2 Sport

Sport brengt mensen in beweging. Sport stimuleert lichaam en geest tot optimale prestaties en bevordert een gezonde en vitale samenleving. Daarom is het nodig om ook voor de toekomst voldoende sportfaciliteiten te hebben; van openbare beweegplekken tot sportparken en sportaccommodaties. Bij sporten staat plezier voorop. Daarom kiest de ChristenUnie voor een toegankelijke sportwereld waarin iedereen kan meedoen. We stimuleren de breedtesport in Bunschoten. Jong, oud, mindervalide, arm, getalenteerd of gewoon gezellig met elkaar, voor iedereen moet sport beschikbaar zijn.

We zijn blij met de vele sportverenigingen in onze gemeente. Die zijn

sportief en sociaal van groot belang. De gemeente zorgt voor goede locaties en het beheer hiervan en geeft (financiële) steun waar nodig.

Naast het zo beweeg-vriendelijk mogelijk inrichten van de openbare ruimte is het belangrijk dat de sportaccommodaties goed onderhouden, toegankelijk voor mensen met een beperking en veilig zijn.

We zorgen ervoor dat er ook speeltuinen zijn voor kinderen met een beperking

Elk kind in Bunschoten heeft aan het einde van de basisschoolleeftijd zwemdiploma A en B.

Het schoolzwemmen blijft bestaan

Ieder kind krijgt de mogelijkheid om te sporten.

De gemeente Bunschoten ziet erop toe dat iedereen die er recht op heeft, het Jeugdsportfonds weet te vinden.

Buurtsportcoaches zijn belangrijk om de verbinding tussen sport, onderwijs en zorg te bevorderen en die willen we behouden.

Voor alle ouderen in onze gemeente ontwikkelt de gemeente

laagdrempelige sport- en beweegprojecten. Een gezonde leefstijl met voldoende beweging draagt ook voor ouderen bij aan zelfredzaamheid en sociaal contact.

De gemeente werkt samen met de sportverenigingen en het lokaal sportplatform, om het lokaal sportakkoord uit te voeren.

De gemeente stimuleert en ondersteunt zo nodig financieel

lokale sportevenementen, zoals de Eemmeerloop, Schoolsportdag, Avondvierdaagse, BHV.

De Christenunie wil dat er meer zichtbare (hard)looproutes in Bunschoten komen. Dit kan door o.a. bewegwijzering en overzichtsborden.

Sporthal De Kuil moet gerenoveerd worden.

Er moet een meerjarenplan komen voor de vernieuwing en renovatie van de sporthallen in Bunschoten.

De gemeente stimuleert dat sportclubs zich aan gaan sluiten bij Team:Fit, het initiatief om sportkantines gezonder te maken.