• No results found

Idee fase sets Gevangenis

6. Concepten 1. Inleiding

7.5 Windmolen Eindconcept

In afbeelding 76 is het eindconcept van de windmolen te zien. In bijlage I zijn het prototype, verschillende aanzichten en bijbehorende afmetingen te zien. In afbeelding 77 is een exploded view van de windmolen te zien. Dit exploded view is gebaseerd op de lossende onderdelen van de windmolen.

De bodemplaat (nummer 1 en 2) is aangepast aan het formaat van de windmolen. De opbouw van de windmolen is hoofdzakelijk hetzelfde gebleven. Er is meer ruimte aangebracht tussen de eerste en tweede laag. De hoofdvorm van de toren in de tweede laag is verstevigd door middel van horizontale plates (nummer 3). De top (nummer 4) en wieken (nummer 5) zijn lichter gemaakt waardoor de windmolen minder topzwaar is.

Oude windmolens bestaan voornamelijk uit hout. Deze zijn daarom vaak bruin. Er wordt verwacht dat een compleet bruine windmolen een te saaie uitstraling heeft. Er is daarom gekeken naar toevoeging van andere kleuren. De toevoeging van dezelfde blauwe kleur als bij de andere sets is hiervoor een oplossing. Het blauwe is gecombineerd met wit om de toren kleurijker en interessanter te maken. Wit is ook een veel gebruikte kleur bij (oude) windmolens. Ook past deze kleur goed bij de andere gebruikte kleuren. De hekwerken zijn zandkleurig om zo op te vallen tussen de bruine bodem van de windmolen.

Het model bestaat uit 114 bouwstenen. Met een gewicht van 121 gram komt de geschatte winkelprijs op € 8,45 Dit is inclusief één kogel, maar exclusief minifiguren.

Afbeelding 76 - Eindconcept van de windmolen in 3D Afbeelding 77 - Eindconcept van de windmolen in exploded view 1. 2. 3. 4. 5. 3.

65

Hoofdstuk 07

7.6 Gebruikerstest

De eindconcepten zijn getest door middel van een gebruikerstest. Deze test is uitgevoerd door een jongen uit de doelgroep en de onderzoekende student. De jongen uit de doelgroep (vanaf nu proefpersoon genoemd) heeft gebruik gemaakt van een oudere versie van de Ballista. Hiermee heeft de proefpersoon de kogel met band uit afbeelding 30 geschoten op een testopstelling uit het bouwstijl onderzoek van paragraaf 5.2 (afbeelding 78). De student heeft gebruik gemaakt van het prototype van de Ballista. Hiermee is de kogel en band uit afbeelding 30 geschoten op de prototypes van de gebouwen.

Uit de test met de proefpersoon blijkt dat deze geen problemen heeft met het gebruik van de Ballista. Deze wordt niet kapot getrokken en is op de juiste manier gebruikt. Het kwam wel voor dat de kogel af en toe

niet goed weg schoot. Voor de proefpersoon is het richten het lastigste geweest. De proefpersoon past wel de positie van de Ballista aan op hoe de kogel de testopstelling raakt of mist, maar de proefpersoon veranderde de hoek waaronder de Ballista de kogel wegschiet niet. Vooral het mikken op lage delen van de testopstelling is hierdoor lastig.

Tijdens de gehele test heeft de proefpersoon veel speel plezier getoond en werd de proefpersoon niet geïrriteerd door het uit elkaar vallen van de twee kogeldelen. Hoewel de proefpersoon regelmatig heeft gemist toonde hij enthousiasme en speel plezier door het roepen van onder andere “Bijna!”, “Oeii!” en “ Hij gaat bijna vallen!”.

Uit de gebruikerstest van de student blijkt ook dat het mikken op de lage delen van de gebouwen lastig is. Dit komt omdat de hoek van het wegschieten van de kogel dan erg laag is. Dit kan opgelost worden door het gebouw hoger te plaatsen dan de Ballista zoals is te zien in afbeelding 79. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van de doos waarin het model geleverd wordt. Het kasteel en de windmolen vallen beide goed uit elkaar. Bij beide is het nodig om bovenaan het gebouw te beginnen met onderdelen weg te schieten. Hierdoor valt het gebouw niet in één keer om en moet het weer worden opgebouwd om een tweede keer te

Afbeelding 78 - Screenshot van gebruikerstest met proefpersoon

66

Detaillering

7.7 Conclusie detaillering

Uit dit hoofdstuk kan geconcludeerd worden dat de hoofdkleuren van het thema donker grijs, licht grijs, bruin, blauw en wit zijn. Door deze kleuren (bijna) volledig in elke set terug te laten komen wordt er samenhang gecreëerd. Omdat het richten als moeilijkste wordt ervaren is het belangrijk dat dit goed wordt uitgelegd in de handleiding of door middel van een video wordt uitgelegd. Zo kunnen de werking en mogelijkheden van aanpassingen goed uitgelegd worden. Het wegschieten van de bouwstenen op de armen van het spanblok kan gevaarlijk zijn voor het gebruik. Er is daarom meer onderzoek nodig naar de gevaren van het gebruik van de Ballista voor de doelgroep.

De geschatte winkelprijzen van de sets liggen rond de gewenste prijsrange van 10 tot 15 euro. Hierbij zijn minifiguren echter niet meegerekend.

schieten. Bij de vuurtoren valt het hekwerk regelmatig tussen de tweede en derde laag en komt hier “vast” te zitten. Het is dan nog wel mogelijk om de toren volledig neer te schieten, maar dit wordt lastiger. Door meer ruimte tussen de eerste en tweede laag te houden kan dit opgelost worden.

Tijdens het testen is de Ballista niet stuk gegaan. Wanneer de Ballista wordt afgeschoten, zonder dat de kogel geplaatst is, kunnen de bouwstenen op de armen van het spanblok (afbeelding 80) wel los schieten. Doordat er gebruik is gemaakt van twee elastieken wordt de kogel met een grote snelheid weggeschoten. Voor een vervolg onderzoek is het verstandig om te onderzoeken of dit er voor zorgt dat het product gevaarlijk is voor kinderen uit de doelgroep.

Uit de test blijkt ook dat de twee kogel helften regelmatig uit elkaar vallen. Hoewel dit bij de proefpersoon niet als vervelend is ervaren wordt er wel aangeraden hier een oplossing voor te vinden. Dit kan bijvoorbeeld door de kogel uit één onderdeel of uit twee helften die beter in elkaar vastgezet kunnen worden te laten bestaan.

67

8. Conclusie

1. Inleiding

2. Analyse

3. Idee fase thema’s

4. Thema keuze

5. Idee fase sets

6. Concepten

7. Detaillering

8. Conclusie en aanbevelingen

8.1 Conclusie

8.2 Aanbevelingen