• No results found

Zoals al aangegeven in hoofdstuk 3 is Sloop het gebouw afgeleid van het populaire spel Angry Birds (afbeelding 25), dat afgeleid is van het spel Crush the Castle. In beide spellen wordt een projectiel door middel van een lanceermechanisme (vanaf nu katapult genoemd) op een constructie geschoten. Het doel is deze constructie in zo weinig mogelijk schoten in te laten storten. Hierbij zijn er punten te verdienen als bepaalde personages geraakt worden.

30

Thema keuze

Dit thema kan succesvol zijn om de volgende redenen: • Wordt niet door de directe concurrenten

aangeboden

• Er zit een spel element in verwerkt • Kinderen zijn bekend met het spelconcept • Het bevat actie

K’nex heeft sets uitgebracht gebaseerd op Angry Birds. Echter zijn dit voornamelijk kleine sets (afbeelding 26). Doordat deze sets erg klein zijn is één keer schieten vaak al genoeg om de constructie in te laten storten. Dit zorgt voor weinig speel plezier. Daarnaast zijn de bouwstenen die gebruikt zijn voor de constructies eerder herkenbaar als Lego bouwstenen dan als K’nex onderdelen. Mede om deze redenen wordt er verwacht dat dit thema, mits goed uitgevoerd, nog steeds succes zal hebben.

Afbeelding 24 - Set van Cobi het Romans en Barbarians thema

Afbeelding 25 - Screenshot uit het Angry Birds spel

31

Hoofdstuk 04

Steampunk

Een fictieve 19e eeuw waar stoommachines aan de basis staan van de technologische evolutie. Deze omschrijving heeft in de jaren 60 van de vorige eeuw de benaming Steampunk gekregen. Het collage uit afbeelding 27 is gebruikt om de stijl van Steampunk in kaart te brengen. Hierin zijn ook verschillende bouwwerken van Lego in de stijl van Steampunk te vinden. Deze zijn gemaakt door particuliere gebruikers van Lego wat aangeeft dat er wel degelijk vraag is naar dit thema. Zoals in afbeelding 27 te zien is zijn bruin, koper, goud en blauw kenmerkende kleuren voor dit thema. Dit soort aparte voertuigen zijn in verschillende films en tv-series (zoals Avatar: The legend of Korra) te zien. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich kunnen relateren aan het onderwerp.

Dit thema kan succesvol zijn om de volgende redenen: • Wordt niet door de directe concurrenten

aangeboden

• Kinderen herkennen de voertuigen/stijl van tv • Fantasie wereld

• Actie

De vijfde MBA (Master Builder Academy) set van Lego heeft dit onderwerp ook als basis. Deze sets zijn echter nooit in Europa uitgebracht. Ook heeft iedere MBA set een eigen onderwerp en zijn dit geen volledige thema’s. Het thema Time Travels van Lego bevat ook voertuigen in dezelfde stijl, maar dit thema is al sinds 1997 gestopt. Er wordt daarom verwacht dat dit geen problemen zal opleveren wanneer de stijl van Steampunk als thema uitgebracht zal worden.

32

Thema keuze

4.3 Thema keuze

De in paragraaf 4.2 genoemde onderwerpen zijn op 23 april 2015 voorgelegd aan Sluban. Dit is gedaan door middel van een PowerPoint presentatie waarin de mogelijkheden en de voor- en nadelen van ieder onderwerp uit paragraaf 4.2 kort worden toegelicht. Hieruit volgde een discussie waarbij P. Nederlof (begeleider vanuit Sluban) en J. Nederlof (directeur) hun mening, opties en kritiek hebben geuit.

Sluban ziet in alle drie de thema’s succes, maar vanwege de tijdsduur van de opdracht kan er maar één uitgewerkt worden tot eindconcept. Bij de onderwerpen Steampunk en het Romeinse Rijk is het alleen nog nodig om sets te ontwikkelen. Deze zullen ontwikkeld worden met behulp van afbeeldingen. Bij Sloop het gebouw is er een nieuwe manier van sets ontwikkelen en onderzoek nodig. Hierin heeft Sluban geen ervaring. Er moet namelijk onderzocht worden welke katapult gebruikt gaat worden en hoe deze daadwerkelijk werkt. Ook moet er onderzocht worden hoe de gebouwen gebouwd worden: geraamtes of juist niet, 2D, 2,5D of 3D en hoe deze uit elkaar zullen vallen. Het maken van modellen op basis van afbeeldingen kan Sluban over laten aan zijn eigen ontwerpers. Sluban verwacht geen tijd en vaardigheden te hebben om de hierboven genoemde onderzoeken, die nodig zijn voor Sloop het gebouw, uit te kunnen voeren. Daarnaast scoorde Sloop het gebouw het beste op de basisschool en zit hierin een spelelement verwerkt waarmee de kinderen bekend zijn. Ook wordt er verwacht dat de doelgroep het meeste speelplezier aan dit thema zal beleven en het meest enthousiast zal zijn over dit thema wanneer deze op de markt wordt geïntroduceerd. Om deze redenen wordt er voor gekozen om Sloop het gebouw verder uit te werken tot eindconcept.

4.4 Conclusie thema keuze

Uit dit hoofdstuk kan geconcludeerd worden dat Sloop het gebouw duidelijk als nummer 1 naar voren komt uit de test op de basisschool. Daarnaast zijn het Romeinse Rijk en Steampunk onderwerp ook verder onderzocht. Deze drie onderwerpen zijn alle drie geschikt als nieuw thema.

Er is besloten om Sloop het gebouw uit te werken tot eindconcept. Hier is namelijk in tegenstelling tot de andere onderwerpen nog veel onderzoek op gebied van katapult, bouwstijl en manier van uit elkaar vallen nodig. Daarnaast wordt er verwacht dat de doelgroep het meeste speelplezier aan dit thema zal ondervinden en dit thema een rol speelt in de ontwikkeling van de doelgroep.

Sloop het gebouw sluit aan bij het assortiment van Sluban doordat dit een stoer jongens thema met actie is. Echter onderscheidt het zich doordat dit het eerste thema van Sluban is waar een spelelement in verwerkt zit. Ook zal de bouwstijl van dit thema anders zijn dan de andere thema’s van Sluban. Dit zorgt ervoor dat het assortiment van Sluban wordt verbreed en het nieuwe thema opvalt binnen het aanbod van Sluban.

Tijdens het spelen zal de motorische ontwikkeling en hand-oog coördinatie van de doelgroep bevorderd worden. Dit komt doordat de doelgroep op de gebouwen richt, schiet en vervolgens de positie en stand van de katapult aanpast op hoe het gebouw wordt geraakt of wordt gemist.

33

5. Idee fase sets

1. Inleiding

2. Analyse

3. Idee fase thema’s

4. Thema keuze

5. Idee fase sets

5.1 Toelichting thema

5.2 Bouwstijl

5.3 Mindmap gebouwen

5.4 Collages

5.5 Schetsvellen

5.6 Conclusie idee fase sets

6. Concepten

7. Detaillering

34

5. Idee fase

In dit hoofdstuk is er gekeken naar de invulling van het thema Sloop het gebouw dat in hoofdstuk 4