• No results found

WIE ZIJN WIJ

In document START UPS (pagina 36-39)

Alles begint bij mensen die vanuit persoonlijke betekenisgeving bij willen dragen aan het ontwikkelen van maatschappelijke waarde. Met de prototypes en broedplaatsmethodiek bieden wij mensen en organisaties houvast om zich los te maken van de functionele benadering, Om

vervolgens de vrij gekomen tijd en middelen met elkaar productief te maken vanuit de waardengedreven benadering. Met persoonlijke betekenisgeving als bron om met elkaar in beweging te komen.

In deel 1 beschreven we hoe we vanuit persoonlijke betekenisgeving aan de wieg hebben gestaan aan de ontwikkeling van diverse prototypes van maatschappelijke start ups. Maatschappelijke start ups als voertuigen voor het ontwikkelen van een inclusieve samenleving met inclusieve arbeidsmarkt. In het tweede deel beschreven we de ondersteunende structuur die we hiervoor hebben ingericht, om mensen en organisaties de voorwaarden te bieden voor maatschappelijke transformatie.

Deze ondersteuningstructuur is voortgekomen uit de persoonlijke betekenisgeving van de initiatiefnemers, die de afgelopen jaren met elkaar in beweging zijn gekomen, om tot een gezonde en veilige basis te komen voor het ontwikkelen van een compassievolle samenleving.

Een samenleving waarbinnen een ieder in staat gesteld wordt, binnen de eigen mogelijkheden, volwaardig bij te dragen. Hieronder de persoonlijke betekenisgeving en rollen van de initiatiefnemers.

Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld. Jaren heb ik bij UWV en ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gewerkt, met als intentie vanuit deze organisaties een bijdrage te leveren aan mensen in onze samenleving die kwetsbaar zijn.

Ik kwam er al snel achter dat hier in deze organisaties, ondanks alle goede bedoelingen, maar weinig ruimte voor was. Het effect was dat ik mij gevangen voelde tussen mijn eigen intenties en de manier van werken bij deze organisaties.

Bartele heeft me vervolgens uitgenodigd, om te helpen zijn broedplaatsmethodiek in de wereld te zetten welke er juist gericht is om dit soort verstoringen tussen leef- en systeemwereld te overbruggen, waardoor organisaties en mensen wel weer volwaardig bij kunnen bijdragen. Samen hebben wij het initiatief genomen tot het Shared Value Centre, een community waarin we mensen uit nodigen samen met ons vanuit persoonlijke betekenisgeving tot nieuwe maatschappelijke vormen te komen.

Of met anderen woorden: om met elkaar vanuit ‘gedeelde waarden’ tot ‘gedeelde normen’ te komen in onze samenleving.

Mijn rol binnen Cosensis en het expertisecentum de Lerende Samenleving is om deze balans gedeelde waarden te koesteren, zodat mensen die met ons mee gaan doen met elkaar zelf tot ‘gedeelde normen’ kunnen komen. Zodat iedereen weer mee kan doen en bij kan dragen.

Als mens en organisatieontwikkelaar heb ik ervaren dat veel mensen zich opgesloten of ongemakkelijk voelen in de sociale systemen (werk, familie, school, buurt) waar ze onderdeel vanuit maken. Met als gevolg dat mensen zich niet volledig thuis, prettig en gelukkig voelen en dus ook niet in staat zijn optimaal bij te dragen aan onze samenleving. Ook zelf heb ik hier veel last van gehad en geworsteld met mijn persoonlijke betekenisgeving.

Tien jaar geleden ben ik daarom met mijn compagnon Luc Verberne Cosensis begonnen. Cosensis staat voor samen betekenis geven aan en richt zich op persoonlijke betekenisgeving in relatie tot het duurzaam oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

De afgelopen 10 jaar heb ik vanuit Cosensis een broedplaatsmethodiek ontwikkeld om deze kloof tussen ‘leefwereld’ en ‘systeemwereld’ te overbruggen. En de afgelopen vier jaar zijn we vervolgens vanuit Cosensis en het expertisecentrum De Lerende Samenleving op reis gegaan om deze methodiek verder in de praktijk te beproeven.

Ondertussen zijn we samen tot een werkwijze en werkvormen gekomen waarmee we nu zowel mensen als organisaties de veiligheid kunnen bieden om met ons mee op transformatiereis te gaan. Om tot nieuwe vormen van samen werken en samenleven te komen, waarbij mensen zich wel thuis, veilig en prettig bij voelen. Nieuwe vormen, waarmee we mensen in staat stellen vanuit eigen betekenisgeving een eigen ‘functie’

en eigen ‘organisatie’ te ontwikkelen, welke volledig aansluit bij wat nodig is om vanuit persoonlijke betekenisgeving bij te dragen aan de wereld om ons heen. Voor mijzelf heeft dit ertoe geleid dat ik in mijn leven en werk veel meer betekenis kan geven.

Graag help ik nu, als ervaringsdeskundige, mensen en organisaties het ‘samen werken’ en ‘samen leven’ meer betekenisvol in te richten. Met behulp van onze

BARTELE

Bartele.bouma@cosensis.nl 06 - 218 077 40

JAN

Janhof@publiekeveranderaar.nl 06 - 527 736 43

Als opbouwwerker heb ik ervaren hoe mensen met elkaar in de praktijk bezig zijn om van waarde te zijn. Ik heb echter ook gemerkt dat deze waarde lang niet altijd werd gezien door de betrokken maatschappelijke organisaties, waardoor veel van wat van waarde was, niet kon verduurzamen in de samenleving. Daarmee ging veel energie en potentieel in de wijk verloren en zag ik voor mijn ogen de kloof tussen leef- en systeemwereld groeien. Om dit op te lossen ben ik vervolgens als organisatieontwikkelaar voor overheden gaan werken. Ook daar heb ik gemerkt met hoeveel energie professionals proberen van betekenis te zijn om het verschil te maken en om mensen in staat te stellen weer mee te doen. Vanaf deze kant heb ik ervaren hoe deze initiatieven van professionals weer dood bloedden in de samenleving, op het moment dat projecten afgelopen waren. De laatste fase van mijn werkende leven heb ik daarom als missie deze twee werelden bij elkaar te brengen.

Door op zoek te gaan naar vormen om de energie van mensen in de wijk en die van professionals in organisaties, meer duurzaam aan elkaar te verbinden. Jan heeft mij toen uitgenodigd om met Bartele kennis te maken, omdat met zijn methodiek de kloof tussen leef- en systeemwereld is te overbruggen. Op basis van ervaringsleren in meerdere gemeenten, ontdekten we vervolgens samen wat het vraagt van het maatschappelijke systeem om bewoners en professionals met elkaar van betekenis te laten zijn. En nu zijn we tot nieuwe vormen (maatschappelijke start ups) gekomen waar mee dit daadwerkelijk kan. Wat mij bijzonder raakt is de enorme hoeveelheid energie die nu vrij kan komen en hoe zowel maatschappelijke als persoonlijke vraagtukken zich oplossen. Maar we hebben ook gemerkt hoe belangrijk het is om hier een goede structuur en begeleiding onder te leggen. Daarom ontwikkelden we het expertisecentrum de Lerende Samenleving en stellen we mensen en organisaties in staat om vanuit gedeelde waarden hun eigen maatschappelijke start up te

ontwikkelen. Waarmee ze hun eigen persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken duurzaam kunnen oplossen. Mijn rol is om mensen en organisaties te ondersteunen om met elkaar tot deze nieuwe vormen te komen.

We leven in een bijzondere en tegelijkertijd bizarre tijd en maatschappij. Een wereld van grote verschillen in wat kan en wat we doen en ervaren. Medisch-technologisch kunnen we veel, maar worden we daar wel blij en gelukkig van? We hebben de mogelijkheid tot enorme welvaart en welzijn, maar zetten we onze kennis en wijsheid ook in om te zorgen dat iedereen hierin mee kan delen? Andersom: blijven zoveel mensen apatisch aan de kant staan terwijl ze zoveel prachtige talenten hebben en zijn mensen zo druk met hun huisje-boompje-beestje op orde krijgen, dat ze vergeten te leven en te genieten. Ik heb mij als ondernemerscoach jaren ingezet om via de MKB Krachtcentrale te laten zien hoe er ook balans kan ontstaan tussen die polariteiten, door te werken met een missie (missie de baas), te organiseren vanuit gelijkwaardigheid en eigenaarschap en de organisatievorm aan te passen op de talenten en persoonlijke betekenisgeving van mensen (de baas in eigen (leer) loopbaan). En dit levert welvaart en welzijn op voor allen, en grootse groei van mensen en organisaties. Helaas is op enig moment mijn laatste werkgever zodanig gebureaucratiseerd, dat voor (mijn) persoonlijke betekenisgeving eigenlijk geen ruimte meer was. Als zelfstandige werk ik sindsdien om mensen te helpen vanuit eigen energie betekenisvolle dingen in de wereld te zetten en anders te organiseren om zo optimaal hun talenten in te kunnen zetten voor betekenisvolle zaken. Ik merk daarbij elke dag weer dat mensen uitstekend in staat zijn om aan te geven wat hun dromen en verlangens zijn en hoe ze hier in de praktijk betekenis aan willen geven.

Waar het veelal aan ontbreekt is de veiligheid en legitimatie om onvoorwaardelijk van betekenis te kunnen zijn vanuit eigen inzicht en talenten. Als moeder van een dochter met autisme ervaar ik elke dag wat de consequenties zijn van het ontbreken van deze veiligheid in onze samenleving en het wantrouwen van eigen-wijze wijsheid. In de samenwerking tussen Cosensis en het expertisecentrum de Lerende Samenleving voel ik weer de ruimte en vrijheid mijn eigen betekenis te geven om mensen met elkaar in staat te stellen hun eigen dromen en verlangens in de wereld te zetten. Ik ondersteun mensen om voluit vanuit eigen energie te leren leven en werken.

GENI

CONTACT

Met dit boekje bieden we mensen en organisaties een

In document START UPS (pagina 36-39)