• No results found

Wilt u meer te weten komen over het onderwerp van deze publicatie en over (super)diversiteit, discriminatie en racisme in het algemeen? Deze organisaties en platformen werken stuk voor stuk rond deze thema’s en kunnen u ongetwijfeld verder helpen.

Kif Kif

Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme.

Kif Kif bouwt mee aan een solidaire, democratische en interculturele samenle-ving. Via kritische, sensibiliserende, interactieve en educatieve initiatieven geeft Kif Kif mensen de instrumenten in handen om een andere stem te laten horen in het maatschappelijk debat over de interculturele samenleving. Kif Kif steunt op die manier actief individuen en groepen die uitgesloten worden van grondrech-ten of gediscrimineerd worden en versterken hen om zelf op te komen voor hun rechten.

www.kifkif.be www.kifkif.be

Hand in Hand tegen racisme

Hand in Hand tegen racisme streeft naar een open, cultureel diverse Vlaamse samenleving.

Hand in Hand wil wegen op het beleid: antiracisme, respect voor de mensen-rechten en solidariteit zijn hierbij de belangrijkste leidraden. Dit gebeurt in eerste instantie vooral via campagnes.

Hand in Hand heeft haar wortels in de vredesbeweging, als coördinator van de antirakettenbetogingen in de jaren 80 (onder de naam VAKA).

Sinds 1992 legt Hand in Hand de klemtoon op inspraak en gelijke rechten voor alle inwoners van dit land, tegen racisme en tegen discriminatie van etnisch-culturele minderheden

http://www.11.be/onze-leden/item/hand-in-hand-tegen-racisme-vzw http://www.11.be/onze-leden/item/hand-in-hand-tegen-racisme-vzw Dailyracism

Als je racisme en discriminatie aan de lijve ondervindt of ziet in België, dan kan je op deze facebookgemeenschap terecht met jouw verhaal. Dit wordt gedeeld, om deze zaken aan te klagen, maar ook voor de mensen te informeren en bewust te maken over racisme.

https://www.facebook.com/Daily-Racism https://www.facebook.com/Daily-Racism

121

Ella vzw

Ella staat voor het kruispunt van gender en etniciteit. Ella wil actief werk maken van kruispuntdenken in alle sectoren, naar de vrouwenbeweging en in het alloch-tone middenveld, in onderwijs, sociale sector en welzijnssector.

www.ellavzw.be www.ellavzw.be Orbit vzw

ORBIT vzw is thuis in de wereld van diversiteit & migratie. Samen met mensen, organisaties en overheden zetten we in op:interlevensbeschouwelijke ontmoeting, rechtvaardig gratiebeleid, samenwerking in diversiteit en de effectieve aanpak van racisme.

www.orbitvzw.be www.orbitvzw.be School zonder racisme

vzw School zonder Racisme ondersteunt de vorming van leerlingen tot wereld-burgers die met open geest hun leven uitbouwen in de multiculturele samenle-ving.

Het project School Zonder Racisme beschikt over een uitgebreid ervaringsgericht pedagogisch aanbod voor alle types van het secundair onderwijs.

www.schoolzonderracisme.be www.schoolzonderracisme.be Minderhedenforum

Het Minderhedenforum geeft mensen met een migratieachtergrond in Vlaan-deren en Brussel een stem.

Al meer dan 10 jaar zorgt het Minderhedenforum ervoor dat etnisch-culturele minderheden gehoord worden en dat hun noden (h)erkend worden.

Ze brengen mensen bij elkaar en samen komen ze zo tot aanbevelingen die ze verdedigen bij beleidsmakers en presenteren in de media.

www.minderhedenforum.be www.minderhedenforum.be Démos

Démos is als kenniscentrum actief in het Vlaams Participatiedecreet. Ze zetten in op het vernieuwen en verdiepen van de participatie van kansengroepen aan cultuur, jeugd en sport. Hiervoor vertrekken ze telkens van de leefwereldper-spectieven van kansengroepen en een streven naar een meer open, inclusieve en democratische samenleving.

www.demos.be www.demos.be

Steunpunt diversiteit en leren

Het Steunpunt Diversiteit & Leren (SDL), verbonden aan de Vakgroep Taalkunde van de Universiteit Gent, biedt een wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning met betrekking tot het thema ‘Omgaan met diversiteit’. SDL beschouwt dit thema als een belangrijke hefboom om onze pluralistische en democratische samenle-ving te versterken en sociale rechtvaardigheid te bevorderen.

www.diversiteitenleren.be www.diversiteitenleren.be

School in zicht

School in zicht maakt van scholen terug echte buurtscholen: scholen die een afspiegeling zijn van hun buurt. Ouders gaan via School in zicht samen op bezoek in de scholen in hun buurt. Ook tijdens de infoavond en de terugkomavond ont-moeten zij elkaar en krijgen zij informatie over het scholenaanbod.

www.schoolinzicht.be www.schoolinzicht.be

Netwerken voor cultuursensitieve zorg

De Netwerken cultuursensitieve zorg bestaan in Antwerpen, Brussel en Gent. Het zijn samenwerkingsverbanden van Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW’s), Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG’s) en soms ook integratiecentra.

De Netwerken ondersteunen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) bij de uitbouw van cultuur-sensitieve zorg voor etnisch-culturele minderheden, vluchtelingen en mensen met een precair verblijfsstatuut in het bijzonder. Dit doen ze in samenwerking met relevante partners in hun regio.

http://www.pigmentzorg.be/toolbox/fiche/netwerken-cultuursensitieve-zorg http://www.pigmentzorg.be/toolbox/fiche/netwerken-cultuursensitieve-zorg vzw Motief

Vzw Motief ontwikkelt en organiseert vorming(sproducten) op het snijpunt van geloof/levensbeschouwing en samenleving.

Het Motief aanbod bestaat uit: een open vormingsaanbod, vormings-producten (brochures, boeken, spel- en gespreksmethodieken,...), vor-ming op maat (van organisaties),advies en begeleiding bij zoekproces-sen binnen organisaties omtrent de eigen levensbeschouwelijke identiteit, de betekenis en plaats van levensbeschouwing binnen hun werking, een actief pluralistisch beleid en informatie en documentatie omtrent het Motief thema (uitleenmogelijkheid gespecialiseerde bibliotheek, multimedia en methodieken)

www.motief.org www.motief.org

123

124

KINDERRECHTENFORUM 9 | 2013 De effecten van discriminatie en racisme op kinderen

Vragen en