• No results found

Vragen rond diversiteit en ervaringen met discriminatie komen vaak tot uiting in het thuismilieu of bij andere vertrouwensfiguren op school, in de vrije tijd, in de buurt, enz. Maar het is niet altijd makkelijk om hierover te praten. Zoeken kinderen een luisterend oor of hebben ze een concrete vraag, dan kunnen ze terecht bij Awel en de Kinderrechtswinkel. Ouders met specifieke opvoedingsvragen kunnen terecht de Opvoedingslijn en de Opvoedingswinkels.

Hebben kinderen en jongeren een concrete ervaring met discriminatie en racisme en willen zij, hun ouders, vertrouwensfiguren en/of hun begelei-ders hiervan melding doen, dan kunnen ze terecht bij de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat en de Meldpunten Discriminatie van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Hieronder leest u hoe, waar en wanneer u hen kan bereiken.

Awel, de Opvoedingslijn en het Kinderrechtencommissariaat zijn voor ons nagegaan welke vragen en/of meldingen ze krijgen rond discrimi-natie en racisme bij minderjarigen (ofwel door de minderjarige zelf, ofwel door hun ouders of vertegenwoordigers). Hun analyses zijn terug te vinden op onze website, onder de rubriek “jaarthema 2015: etnisch-culturele diversiteit en migraties”

awel

Awel is een gratis en anonieme hulp- en informatielijn voor alle kinderen en jongeren. Awel is bereikbaar op 4 manieren:

Ƌ Telefoon, via het nummer 102: dagelijks van 16u tot 22u, behalve op zon- en feestdagen

Ƌ Chat, via de site awel.be: elke weekdag van 18u tot 22u, behalve op feestdagen

Ƌ E-mail, via brievenbus@awel.be: 100% beantwoording, antwoord binnen de 72 uur

Ƌ Forum, via de site awel.be: 100% beantwoording, antwoord binnen de 24 uur

Ƌ Een betrouwbaar aanspreekpunt: aansluiten bij het verhaal van de oproeper

125

Kinderrechtswinkel

De Kinderrechtswinkel vzw is een rechtbeschermingsinitiatief voor minderjari-gen. Al meer dan 25 jaar ijvert de Kinderrechtswinkel vzw voor de realisatie van kinderrechten in België.

De Kinderrechtswinkel vzw biedt een dienstverlening aan die in functie van de rechten van kinderen staat. Het aanbod van de Kinderrechtswinkel richt zich echter zowel naar kinderen als naar volwassenen, diensten en organisaties.

Om aan de behoefte van correcte informatie en bijstand in zeer concrete situaties tegemoet te komen, organiseert de Kinderrechtswinkel permanentie op maan-dagnamiddag (van 13 en 17 uur) en op woensdag (van 9 tot 17 uur). Tijdens zo’n spreekuur kunnen kinderen individueel terecht met hun vragen en problemen, zowel persoonlijk, telefonisch, per mail of via chat.

Vaak doen kinderen voor dit soort vragen een beroep op hun directe omgeving en zetten ze zelden de stap naar een onbekende en gespecialiseerde dienst.

Daarom kunnen ook volwassenen uit de directe omgeving van kinderen (ouders, leerkrachten, hulpverleners, …) vragen stellen aan de Kinderrechtswinkel ten behoeve van kinderen en hun rechten.

Het is daarnaast belangrijk dat diensten die dicht bij kinderen staan, hier een competentie ontwikkelen. De Kinderrechtswinkel levert hiertoe een bijdrage door enerzijds deze diensten/overheden te sensibiliseren. Anderzijds biedt de Kinderrechtswinkel deze diensten een gesystematiseerde opleiding en navor-ming aan.

Kinderrechtswinkel vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent www.kinderrechtswinkel.be

Contactgegevens voor minderjarigen, ouders, … info@kinderrechtswinkel.be

070/21 00 71

Contactgegevens voor professionelen:

jurist@kinderrechtswinkel.be 09/234 38 31

126

KINDERRECHTENFORUM 11| 2015 De effecten van discriminatie en racisme op kinderen

opvoedingslijn

De Opvoedingslijn helpt ouders met hun vragen over opvoeding. Ouders die mer-ken dat het met de opvoeding van hun kind de verkeerde kant lijkt op te gaan, hebben vaak nood aan een klankbord. Iemand die hen begrijpt, maar die ook een antwoord kan bieden op vele vragen.

De Opvoedingslijn is er voor vaders, moeders, grootouders, stiefouders, geschei-den ouders, opvoeders... Dus voor iedereen die behoefte heeft aan een gespreks-partner die luistert, ondersteunt, informeert of adviseert.

Ƌ Bel hen op: 078/15.00.10 Ƌ Van Ma-vrij 10u-13u/14u-17u Ƌ Do ook van 19u-21u

Ƌ Niet op woensdag

Ƌ Mail hen via opvoedingslijn@groeimee.be

Ƌ Ook op www.groeimee.be vind je heel wat informatie over opvoeding.

Kinderrechtencommissariaat – Klachtenlijn

Het Kinderrechtencommissariaat is de Vlaamse pleitbezorger van kinderrechten, opgericht door het Vlaams Parlement. Die rol maakt het waar door signalen van kinderen, jongeren en professionals te detecteren en om te zetten in concreet beleidsadvies. De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat onderzoekt klachten van schendingen en waakt over het toepassen en naleven van kinder-rechten in alle domeinen van de samenleving: school, sportclub, buurt, gemeente, jeugdbeweging, jeugdzorg, hulpverlening, overheden en officiële diensten. De Klachtenlijn is er vooral voor wie al overal hulp zocht, maar niemand vond die iets kan of wil doen. Voor wie compleet vast zit. Bemiddeling door de Klachtenlijn is gratis.

De Klachtenlijn is op verschillende manieren bereikbaar:

Ƌ Via de website www.kinderrechten.be.

Ƌ Per telefoon, op het nummer 0800 20 808, elke weekdag van 13u tot 16u en ook op dinsdagavond van 18u tot 20u.

Ƌ Per e-mail, via klachtenlijn@kinderrechten.be

Ƌ Op het Kinderrechtencommissariaat, Leuvenseweg 86 te Brussel, na afspraak.

Ƌ Via de Gentse ombudsvrouw, Mamme lokker, Botermarkt 17, 9000 Gent.

Ƌ Via de Antwerpse ombudsvrouw, Permeke (ingang Muizenstraat), De Coninckplein 25, 2060 Antwerpen.

127

Interfederaal Gelijkekansencentrum

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum is een onafhankelijke interfederale openbare instelling gespecialiseerd in het gelijkekansenbeleid en het non-dis-criminatiebeleid. Zijn opdracht, gebaseerd op de mensenrechten, is om gelijke kansen en rechten voor alle burgers te bevorderen en om discriminatie te bestrij-den. Het voert die opdracht uit met het oog op gemeenschapsontwikkeling en in een geest van dialoog, samenwerking en respect.

Het Centrum respecteert het privéleven en garandeert dat alle informatie die het krijgt wordt behandeld volgens de wettelijke bepalingen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Hebt u een algemene vraag voor het Centrum?

A Koningsstraat 138, 1000 Brussel T +32 (0)2 212 30 00

F +32 (0)2 212 30 30 Email: epost@cntr.be

Wilt u een medewerker van het Centrum spreken om discriminatie te melden of een vraag te stellen?

Ƌ Bel tussen de volgende tijdstippen naar het gratis nummer 0800 12 800 (van-uit België) of naar +32 (0)2 212 30 00 (van(van-uit het b(van-uitenland):

Ƌ Maandag 9.00-12.00

Ƌ Dinsdag 9.00-12.00 & 13.00-17.00 Ƌ Woensdag 9.00-12.00 & 13.00-17.00

Ƌ Donderdag De Antidiscriminatielijn wordt vervangen door juridische bij-stand op het Centrum (tussen 9u30 en 12u)

Ƌ Vrijdag 9.00-12.00

Ƌ Bezoek het Centrum zonder afspraak op donderdag tussen 9.30 en 12 uur Ƌ Neem contact op met één van hun lokale Meldpunten Discriminatie,

zie http://www.diversiteit.be/links#meldpunten Wilt u een vraag stellen via mail of via hun website?

Ƌ Stuur een e-mail naar epost@cntr.be Ƌ Gebruik hun onlineformulieren:

Ƌ Ik wil een melding doen: via een formulier http://www.diversiteit.be/

node/247 kunt u (mogelijke) discriminatie melden of advies vragen rond de wetgeving waarvoor het Centrum bevoegd is.

Ƌ Ik heb een andere vraag: via een formulier http://www.diversiteit.be/

node/34463 kunt u het Centrum een andere vraag stellen (over hun vorming, hun publicaties, hun website, enzovoort).

01

129

De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen is een netwerk van 26 niet-gouvernementele orga-nisaties die in de brede zin actief zijn rond kinderrechten. Haar voornaamste taak bestaat uit het toezien op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in België. Samen met haar Franstalige zusterorganisatie, la CODE, coördineert ze het alternatief rapport over de toestand van kinderrechten in België aan het VN-Comité voor de Rechten van het Kind in Genève.

De Kinderrechtencoalitie bestaat uit:

Arktos, Awel, Child Focus, CREFI, Gezinsbond, Jong & Van Zin, Minor-Ndako & Juna,

Kinderrechtenhuis vzw, Kinderrechtswinkel, Liga voor Mensenrechten, Plan België, Vivès, Ecpat België, GRIP, Medimmigrant, Onderzoekscentrum Kind en Samenleving, Rondpunt, Steunpunt Jeugdhulp, Tumult, Uit De Marge, UNICEF België, Vlaams

Welzijnsverbond, VCOV, KIYO ngo voor kinder-rechten, Vormen en Welzijnszorg.

Met de steun van de Vlaamse overheid en de Raad van Europa

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vzw Koningin Maria Hendrikaplein 5/103, 9000 Gent.

www.kinderrechtencoalitie.be info@kinderrechtencoalitie.be Facebook: Kinderrechtencoalitie Vlaanderen

TEL 09/225.90.25