• No results found

Ouders zijn eindverantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind(eren). Vanaf het moment dat een kind bij KiWi komt wordt deze verantwoordelijkheid voor een stukje gedeeld met de BSO. Een goede samenwerking tussen de ouders en de pedagogisch medewerkers is voorwaarde voor een prettig verblijf van de kinderen bij KiWi. Een direct en open contact tussen de pedagogisch medewerker en ouders draagt in belangrijke mate bij aan het welbevinden van het kind.

5.1. Plaatsing

Plaatsing in de BSO is in principe voor minimaal één dagdeel en 40 schoolweken. KiWi heeft naast reguliere BSO ook vakantieopvang. Bij KiWi is afname van 40 weken niet verplicht, het is ook mogelijk dat ouders alleen vakantiepakketten afnemen.

Voor vakantieopvang biedt KiWi verschillende pakketten aan:

Pakket 1: 12 weken

NB: de pakketten kunnen ook afgenomen worden inclusief 1 margeweek. Zo kan pakket 5 ingezet worden als 8 vakantieweken óf als 7 vakantie weken + 1 margeweek. Een margeweek kan ook gebruikt worden als de school bijvoorbeeld een studiedag heeft.

5.2. Elk kind heeft een mentor

Ieder kind in de BSO krijgt een mentor. Ook de kinderen die op wisselende dagen naar de BSO gaan.

De mentor is een pedagogische medewerker uit de groep van het kind. De mentor stimuleert de ontwikkeling van het kind, bijvoorbeeld door doelen te stellen. Wanneer er bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van het kind kan de mentor de ouders doorsturen voor eventuele verdere hulp.

5.3. Gesprekken bij de start van de opvang

Na aanmelding nodigt de mentor kind en ouders uit voor een startgesprek. Omdat kinderen van de BSO op een leeftijd zijn dat ze al goed over zichzelf kunnen vertellen richt de mentor zich vooral op het kind, de ouders zitten ernaast en kunnen aanvullingen geven. In het startgesprek kan het kind vertellen wat belangrijk is voor de pedagogisch medewerker om te weten: waar speelt hij graag mee, is er een allergie, zijn er andere zaken om rekening mee te houden etc. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de thuissituatie is het belangrijk dat kinderen vertellen wat ze nodig hebben om een fijne tijd op de BSO te hebben. Tijdens dit gesprek vertelt de mentor hoe het er op de BSO aan toegaat:

hoe laat start de BSO, welke activiteiten zijn er, wat wordt er gegeten en gedronken etc. De mentor legt uit wat het mentorschap bij KiWi betekent en wat kinderen en ouders ervan kunnen en mogen verwachten. Ook wordt er tijdens het gesprek toestemming van ouders gevraagd voor een aantal onderwerpen, o.a. deelname aan excursies en uitstapjes, vervoer met BSO-bus en het uitwisselen van informatie met de basisschool. Hiervoor wordt het toestemmingsformulier ingevuld.

De mentor zorgt ervoor dat de informatie uit het startgesprek en het toestemmingsformulier in Konnect komen te staan, zodat ook de andere pedagogisch medewerkers de van het team de

informatie kunnen lezen. Aan het eind van het kennismakingsgesprek maken mentor, kind en ouders afspraken over de wenperiode.

5.4. Wenperiode

Eén week voor de plaatsingsdatum/nieuwe basisgroep komt een kind een keer wennen op de BSO-groep. Als het nodig is kan het kind gehaald worden met één van de vervoersmiddelen van KiWi.

Ouders mogen ook meekomen. Zij kunnen zo ook kennis maken met de pedagogisch medewerkers en de manier van werken op de BSO.

Op de wenmomenten wordt het kind voorgesteld aan de andere kinderen in de groep. Nieuwe kinderen krijgen een maatje. Dat is een kind dat al langer op de BSO komt en het nieuwe kind wegwijs kan maken. De pedagogisch medewerkers observeren hoe het met het kind gaat. Als het nodig is kunnen ze het kind helpen en begeleiden bij het kiezen van activiteiten, bij het ontdekken van de ruimte en het kennismaken met andere kinderen.

Tijdens de wenperiode houden de pedagogisch medewerkers contact met de ouders over hoe het kind uit school is gekomen, wat het kind op de BSO heeft gedaan en wat de indruk van de

pedagogisch medewerker is over het welbevinden van het kind. Samen met ouders zorgt KiWi zo voor een goede start, zodat kinderen zich snel veilig en vertrouwd voelen en met plezier naar de BSO gaan.

Voor een kind dat net 4 jaar is geworden gebeuren er veel nieuwe dingen: voor het eerst naar school en voor het eerst naar de BSO. Dit is spannend en intensief. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders is dit een hele overgang. De pedagogisch medewerkers weten dat en ondersteunen het kind en de ouders in die eerste weken.

5.5. Haal- en brengtijden

Kinderen kunnen ’s morgens, voor schooltijd, van opvang gebruik maken: voorschoolse opvang (VSO) van 6.30 uur - 8.00 uur. ’s Middags halen de pedagogisch medewerkers de kinderen uit school.

Ouders kunnen de kinderen bij de BSO ophalen tussen 16.30 uur en 18.00 uur.

Er is altijd vroege opvang mogelijk vanaf 6.30 uur en late opvang tot 18.30 uur. Deze uren worden extra in rekening gebracht.

Tijdens vakantieweken en op margedagen is de BSO open van 8.00 uur tot 18.00 uur. Kinderen kunnen kinderen dan tussen 8.00 uur en 9.00 uur gebracht worden. Wanneer er in vakanties en op margedagen gebruik wordt gemaakt van halve dagen BSO is het haal- en brengmoment halverwege de dag tussen 12.30 uur en 13.00 uur.

De breng- en haaltijden zijn belangrijke momenten voor de ouders en de pedagogisch medewerkers om informatie over kinderen uit te wisselen.

5.6. Communicatie met ouders

KiWi vindt de dagelijkse overdracht tussen ouders en pedagogisch medewerker belangrijk. Op de BSO besteden pedagogisch medewerkers veel aandacht aan het contact met ouders. Dit gebeurt o.a.

bij het brengen (tijdens schoolvrije dagen) en halen, dan wisselen pedagogisch medewerkers en ouders informatie met elkaar uit. Pedagogisch medewerkers vertellen o.a. wat het kind die middag zoal heeft gedaan op de BSO. Ouders geven informatie over het kind in de thuissituatie. Zo kunnen pedagogisch medewerkers aansluiten bij thuis en hoeven het niet twee totaal verschillende werelden te zijn voor het kind.

Konnect

Naast de mondelinge overdracht vindt communicatie met ouders grotendeels online plaats via Konnect. Via de Konnect app in het ouderportaal kunnen ouders geplaatste berichten en foto’s van de pedagogisch medewerkers lezen en blijven ze op de hoogte van de dagelijkse gebeurtenissen van hun kind. Ouders krijgen via e-mail een melding wanneer er een nieuw bericht op Konnect staat. Zelf kunnen ouders ook berichtjes naar de groep sturen op momenten die hen het beste uitkomen.

Informatie voor ouders op meerdere manieren

Ouders ontvangen regelmatig nieuwsbrieven van de locatie met informatie over de groepen, personeel en landelijke ontwikkelingen. KiWi beschikt over een website met veel informatie en een actieve facebook pagina met foto’s van activiteiten (facebook.com/kinderopvangkiwi). Vooraf geven ouders wel of geen toestemming voor publicatie van foto’s. KiWi hanteert sowieso het beleid dat kinderen nooit herkenbaar in beeld worden gebracht.

Dankzij Konnect is communicatie tussen ouders en KiWi makkelijk te realiseren. Via Konnect kan er veel informatie gedeeld worden, zoals de vakantieplanning, de aanvraag van extra opvangdagen of afwezigheid (bv. bij ziekte). De afdeling Klantadvies van KiWi gebruikt Konnect onder andere voor de planning en voor het verspreiden van nieuwsbrieven. Facturen worden verstuurd vanuit de

kindadministratie. Bij plaatsing ontvangen ouders de inloggegevens voor Konnect om toegang te krijgen tot het ouderportaal.

5.7. Ophalen van de kinderen door iemand anders dan de ouder

Meestal halen ouders zelf hun kinderen op van de BSO. Maar het kan ook voorkomen dat een ander dan de ouder het kind ophaalt. Dit kan bijvoorbeeld een opa of oma zijn, een oom of tante,

vriend(in), een buurman of buurvrouw. In dat geval moet de ouder dat van tevoren duidelijk aangeven bij KiWi. Dit kan via Konnect of telefonisch bij Klantadvies.

In verband met de veiligheid van het kind geven pedagogisch medewerkers een kind niet mee aan iemand anders wanneer de ouder hen hierover niet van tevoren heeft geïnformeerd.

In sommige gevallen komt het voor dat één van de ouders het kind niet mag ophalen op grond van afspraken na een scheiding. De ouder met wie KiWi het contract heeft afgesloten brengt KiWi op de hoogte van de wettelijk geldende afspraken hieromtrent, zodat KiWi passende maatregelen kan treffen. Bovenstaande afspraken zijn onderdeel van het kennismakingsgesprek.

5.8. Afmelden van de kinderen

Het kan voorkomen dat een kind onverwachts, bv. door ziekte, niet naar de BSO kan. Wij horen dit graag op tijd, d.w.z. uiterlijk 2 uur voordat de school uit gaat. Het kan zijn dat een kind voor na schooltijd een speelafspraak heeft gemaakt. Ook dit moet ruim op tijd, uiterlijk 2 uur voor de school uitgaat, gemeld moet worden bij KiWi. Verder is het belangrijk dat KiWi tijdig weet welke kinderen wel of niet opgehaald moeten worden van school.

Afmeldingen kunnen doorgegeven worden via Konnect of via Klantadvies, waarbij de voorkeur uitgaat naar Konnect.

5.9. Ruilen en extra opvang

Bij KiWi denken we graag mee met ouders. Als een ouder een keer op een andere dag BSO nodig heeft dan op de vaste dag, dan kan deze dag kosteloos geruild worden met een andere dag. Ouders kunnen een aanvraag doen via het ouderportaal van Konnect of via Klantadvies, waarbij de voorkeur uitgaat naar Konnect.

De voorwaarden voor het ruilen zijn:

- Ruilen kan als de groepssamenstelling dit toelaat;

- Ruilen kan als het volgens de personeelsplanning mogelijk is;

- Er kan geruild worden met de week ervoor of in de week zelf of de week erna;

- Een dag bestaat uit dagdelen, 1 hele dag kan ook geruild worden voor 2 ochtenden of middagen;

- Ruilingen worden voortijdig met de pedagogisch medewerker geregeld;

- Als een kind niet geweest is op de ruildag, kan de dag niet weer geruild worden.

Extra dagdelen afnemen is altijd mogelijk als de maximale groepsgrootte niet overschreden wordt en de beroepskracht-kind ratio klopt (zie §3.8). Kosten voor extra dagdelen worden apart in rekening gebracht.

5.10. Overdrachten

Van kinderdagopvang naar BSO:

Bij een overstap van kinderdagopvang naar BSO vindt er een overdracht van informatie plaats. De mentor van het kind op de kinderdagopvang vult het overdrachtsformulier in en bespreekt dit met de ouders. Na toestemming van de ouders gaat dit formulier naar de mentor van de BSO.

NB: een kind van de kinderdagopvang van KiWi gaat niet automatisch door naar de BSO van KiWi.

Ouders moeten het kind hiervoor aanmelden en er wordt een nieuw contract getekend.

Van school naar BSO:

Het kan voorkomen dat er iets met een kind gebeurt onder schooltijd, wat belangrijk is voor de pedagogisch medewerkers van de BSO om te weten. De leerkrachten dragen dat dan over aan de medewerkers van de BSO zodat zij er rekening mee kunnen houden. De BSO is niet verantwoordelijk voor de overdracht van informatie van school naar de ouder.

5.11. Afscheid van de BSO

Wij gaan er van uit dat de BSO stopt wanneer het kind afscheid neemt van de basisschool. Als de BSO tussentijds beëindigen wordt dan geldt een opzegtermijn van een maand. De afmelding moet

schriftelijk gemeld worden bij Klantadvies.

BELANGRIJK: Wanneer de BSO beëindigd wordt of bijeen wijziging van het aantal uren, moeten ouders dit zelf doorgeven aan de Belastingdienst en, indien van toepassing, bij de gemeente.

5.12. Ouder verwenmiddag

Eenmaal per jaar organiseren de kinderen van de BSO samen met de pedagogisch medewerkers een ouder verwenmiddag voor hun ouders. Op deze middag ontmoeten ouders elkaar en kunnen ouders op een informele wijze de sfeer proeven op de BSO.

5.13. Lokale oudercommissie en centrale oudercommissie

Bij KiWi vinden wij het belangrijk dat ouders kunnen adviseren bij onderwerpen over de opvang van hun kinderen. Daarom zijn de oudercommissies voor ons van grote waarde. KiWi kent lokale

oudercommissies (loc) en een centrale oudercommissie (coc).

De Wet kinderopvang stelt een oudercommissie op elke locatie verplicht en geeft deze adviesrecht op diverse onderwerpen. De centrale oudercommissie heeft geen wettelijke basis en

bestaat naast de wettelijk verplichte lokale oudercommissies. De centrale oudercommissie wordt gemachtigd om het adviesrecht voor een aantal onderwerpen over te nemen van de lokale oudercommissies. Locatie specifieke zaken behoren bij de lokale oudercommissie te blijven.

Lokale oudercommissies

In de lokale oudercommissies zitten ouders van de desbetreffende locatie. De lokale oudercommissie participeert, namens de ouders, in het beleid van de locatie en adviseert gevraagd en ongevraagd over adviesonderwerpen die in de Wet kinderopvang zijn vastgelegd. Door een goede invulling te geven aan het adviesrecht draagt de oudercommissie bij aan het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de opvang.

De werkwijze, procedures, afspraken en overige taken van de lokale oudercommissies zijn vastgelegd in het ‘reglement oudercommissie’.

Centrale oudercommissie

De centrale oudercommissie bestaat uit de voorzitters van de lokale oudercommissies en heeft als doel te participeren in het algemene beleid van KiWi. De lokale oudercommissies geven aan de centrale oudercommissie mandaat om te adviseren over overkoepelende onderwerpen, zoals o.a.

het algemene kwaliteitsbeleid, het algemeen pedagogisch beleid, het algemeen beleid op het gebied van veiligheid en gezondheid, vaststelling of wijziging van de klachtenregeling, openingstijden en wijziging van de prijs van kinderopvang.

De werkwijze, procedures en afspraken over de invulling van de centrale oudercommissie zijn vastgelegd in het ‘reglement centrale oudercommissie’.