• No results found

Werkgelegenheid & economie

In document Programmabegroting 2021 (pagina 49-62)

W W W

W at willen we bereiken?

Bedrijventerreinen

Behoud en versterking van de werkgelegenheid door het faciliteren van nieuwvestiging of uitbreiding van bedrijven en het bevorderen van een goed ondernemersklimaat.

Bruisende binnenstad / Citybranding

Versterken aantrekkelijkheid van het stadshart tot een bruisende, ondernemende binnenstad.

Toerisme & recreatie

Een goed toeristisch recreatief klimaat, waarbij de ligging van Oosterhout optimaal benut wordt.

Ondernemen

Behoud en versterking van de werkgelegenheid door het stimuleren van een duurzame economie, door het bevorderen van een goed ondernemersklimaat en door een goed relatiebeheer.

W W W

W at gaan we ervoor doen?

Bedrijventerreinen

2021

Toekomstvisie 2030/Bestuursakkoord 2018-2022/Financieel Perspectief 2020/2021

Verbetering bereikbaarheid

In samenwerking met de Bedrijvenverenigingen en de BIZ Weststad worden mogelijkheden bekeken om de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen te verbeteren. Zo wordt in

2020/2021 de rotonde Bromtol omgevormd worden tot een 5-taksturborotonde. Verder wordt er voor de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen aansluiting gezocht bij de mobiliteitsvisie om te bekijken hoe we deze per openbaar (of collectief) vervoer kunnen verbeteren.

Kwaliteitsverbetering openbare ruimte

Voor het upgraden van Weststad worden in 2021 verschillende verbetermaatregelen in de openbare ruimte opgepakt.

Overige ontwikkelingen

Everdenberg Oost

Het nieuwe bedrijventerrein wordt in 2021 verder gefaseerd bouwrijp gemaakt. Ook zullen de eerste nieuwe bedrijven zich vestigen op Everdenberg-Oost. Met belangstellende bedrijven worden gesprekken aangegaan voor de uitgifte van de bedrijfskavels. Door de aanleg van een tijdelijke weg zal Everdenberg Oost aangesloten worden op de N629. In het kader van parkmanagement wordt er een vereniging van eigenaren opgericht.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 50 Revitalisering Weststad

In 2020 wordt de revitalisering van een 4-tal wegen op Weststad voorbereid, de uitvoering hiervan staat gepland 4e kwartaal 2020-1e kwartaal 2021.

Om tegemoet te komen in de compensatie van bomen en groen op en rondom Weststad wordt momenteel onderzocht om de gronden waar buisleidingen liggen, die momenteel verpacht worden, om te vormen naar groen door het aanplanten van bomen en kruidenrijk grasmengsel.

MEERJARENPERSPECTIEF 2022-2024

Onderwerp Wat willen we bereiken?

Bron Wat gaan we hiervoor doen? Jaar Everdenberg Oost Toekomstvisie Verdere uitgifte kavels,

aankoop gronden t.b.v.

ontsluitingsweg, mogelijke aanleg tijdelijke ontsluiting en aanleg groen rondom

Landelijke indicatoren Score

2017 Vestiging van bedrijven (aantal per 1.000 inwoners in

de leeftijd van 15 t/m 74 jaar)

113,5 118,3 123,8 LISA Aantal banen (aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd

van 15 t/m 74 jaar)

663,2 671,7 687,9 LISA Overige gemeentelijke indicatoren Score

2018 Aantal hectare direct uitgeefbare

bedrijventerrein

0 18,2 16,2 16,2 Eigen

gegevens Organisatiegraad bedrijven op **

bedrijventerreinen. (Aangesloten bij bedrijventerreinvereniging of vallend onder BIZ)

32% - - 35% Bedrijven

enquete

Bereikbaarheid bedrijventerreinen*:

Per auto (score 1-10) Per OV (score 1-10)

Aantal werkzame personen 28.105 28.952 28.000 www.oosterho

ut.nl, O&S informatieblad

* De bedrijven-enquête wordt 1x in de 2 jaar gehouden, laatste in oktober 2018.

** Nieuw opgenomen indicatoren vanaf 2018.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 51

Bruisende binnenstad / Citybranding

2021

Toekomstvisie 2030/Bestuursakkoord 2018-2022/Financieel Perspectief 2020/2021

Opgave Binnenstad

De Binnenstad is als opgave inhoudelijk nauw verbonden met de belangrijkste strategische doelstellingen uit de Toekomstvisie 2030. De Binnenstadsvisie uit 2017 is uitgangspunt voor de ontwikkelingen in de binnenstad en de te maken ruimtelijk-economische keuzes.

Belangrijk uitgangspunt is een compacter centrum met minder m2 winkelvloeroppervlak en kortere looplijnen. Uitvoering wordt gegeven aan de opgave Bruisende Binnenstad. Inzet van deze opgave is het aantal bezoekers aan onze binnenstad te verhogen, de leegstand van de winkels terug te dringen en het algemene beeld van de binnenstad te verbeteren. Dit door te investeren in promotie, een gevarieerder aanbod aan beleving, de kwaliteit van het vastgoed, de openbare ruimte en in het aanbod van de voorzieningen.

Faciliteren transformatieproces

De aanpak van winkelleegstand blijft ook in 2021 hard nodig. De huidige Corona crisis heeft deze zelfs versterkt. Deze aanpak vraagt om het matchen van vraag en aanbod van

winkelruimte via de website Proeftuin Oosterhout. Daarnaast blijven we in gesprek met pandeigenaren om te zorgen dat de leegstaande winkelpanden er toonbaar blijven uitzien en mogelijk ook gebruikt kunnen worden voor nieuwe concepten. Waar mogelijk wordt dan ook medewerking verleend aan initiatieven die passen binnen de doelen van de Binnenstadsvisie.

Hiervoor is in de begroting binnen de post Investeringen jaarlijks een bedrag van € 100.000 opgenomen. Om het winkelaanbod structureel te verlagen, blijven we bekijken welke locaties zich lenen voor een transformatie naar anderen bestemmingen. De hoeveelheid te

transformeren winkelvloeroppervlak is ten gevolge van de Corona crisis zowel vergroot als versneld in tempo.

Verbeteren kwaliteit van de openbare ruimte in het centrumgebied

Beleving en onderscheidend aanbod zijn voor de verdere ontwikkeling van onze binnenstad bepalend. Naast de reeds ingeslagen weg naar een compacte binnenstad met eigentijdse winkels en horeca, is het belangrijk om oog te houden voor de kwaliteit van onze binnenstad.

In 2021 moet de binnenstad voor bezoekers een “place to be” zijn. In dat kader gaan we samen met pandeigenaren en ondernemers door met het verder vergroenen van de binnenstad en krijgt water een prominentere rol. Vergroening van de leefomgeving vergroot de kwaliteit van het samenleven en verkleint de gevolgen van klimaatveranderingen. Groen in de stad vermindert de kans op overstromingen, reguleert de grondwaterstand, zorgt voor afname van bodemvervuiling en vermindering van hitte. Bovendien draagt dit bij aan de sfeer in de binnenstad. De gemeente biedt ruimte aan initiatieven op dit gebied. Hiermee

versterken we niet alleen de sfeer in de binnenstad, maar draagt dit ook bij aan minder hittestress. Bij ruimtelijke ontwikkelingen in de binnenstad zullen we initiatiefnemers c.q.

ontwikkelaars vragen vergroening en het “water een plek geven” mee te nemen als uitgangspunt voor de inrichting van de openbare ruimte. En er wordt verder gewerkt aan diverse kwaliteitsverbeteringen in het centrum om te zorgen dat onze binnenstad er schoon en netjes uitziet.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 52 BIZ binnenstad

Op grond van de Verordening Bedrijveninvesteringszone Binnenstad 2018 wordt jaarlijks een directe belasting geheven. Deze BIZ-bijdrage wordt geheven ter dekking van de kosten die zijn verbonden aan activiteiten in de openbare ruimte en op internet, die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid, veiligheid, de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de binnenstad. De bijdrage is ingesteld voor een periode van 3 jaar en loopt 1 januari 2021 af. In 2020 zal in overleg met alle betrokken moeten worden besloten over verlenging van de bijdrage c.q. instandhouding van de BIZ Binnenstad. Inmidels is de intentie uitgesproken dat Arendshof aan de BIZ Binnenstad wordt toegevoegd, zodat er 1 BIZ

ontstaat voor de gehele Binnenstad. In de loop van 2020 zal een definitef besluit worden genomen over de vorming van de nieuwe BIZ, vooral ten gevolge van de huidige Corona crisis (financieel draagkarcht binnenstad, looptijd, ingroeimodel, overgangsjaar BIZ, etc.). De verwcahting op dit moment is een ingroeimodel naar een bijdrage van ca. € 150.000 binnen enkele jaren. Separate besluitvorming volgt medio 2020.

Ruimtelijke toekomstvisie Arendshof

In 2021 wordt een vervolg gegeven aan de uitwerking van de ruimtelijke toekomstvisie zoals eind 2020 ingezet. Ten gevolge van de Coronacrisis is medio 2020 het bestaande visietraject van Arendshof aangepast tot een scenario analyse aangaande de impact van Corona voor de gehele binnenstad. De grootste uitdaging tot transitie van winkels naar woningen zal in Arendshof blijven, echter de uitdaging in een groter gedeelte van de binnenstad zal ook opgepakt moeten worden.

Arendsplein

In april 2020 is de geactualiseerde visie geamendeerd vastgesteld door de gemeenteraad.

Ook zijn afspraken gemaakt over de kostenverdeling en grondwaardebepaling en is een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Vaststelling van het bestemmingsplan is voorzien in het tweede kwartaal 2021. Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan zal gestart worden met de sloop van de bestaande panden en de nieuwbouw van de woongebouwen en de herinrichting van het openbaar gebied.

Citymarketing

De ambities die de gemeente Oosterhout heeft rondom citymarketing, staan nog steeds overeind: het vergroten van de naamsbekendheid van “het merk” Oosterhout. Alleen de weg hiernaartoe is, onder invloed van de coronacrisis, een andere geworden. Er wordt (nog) niet voor gekozen om een geheel nieuwe citymarketingstructuur op te zetten, omdat hiervoor op dit moment onvoldoende financiën – zowel binnen als buiten de gemeente – gevonden kunnen worden. Er zal nu ingezet worden op een aantal praktische, specifieke acties voor de doelgroepen ondernemers, toeristen en (nieuwe) inwoners, aangejaagd vanuit de

gemeentelijke opgave Economie en Arbeidsmarkt.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 53

Overige ontwikkelingen

MEERJARENPERSPECTIEF 2022-2024

Onderwerp Wat willen we bereiken?

Bron Wat gaan we hiervoor doen?

Groen aanplanten in de binnenstad en

initiatieven uitvoeren om de kwaliteit en bele-vings waarde van de binnenstad te

Bestuursakkoord Wijzigen van bestemmingsplan.

Winkelaanbod in de gemeente 6,8 6,8 7,0

Burgerij-enq.

Waardering winkels voor dagelijkse boodschappen in de woonbuurt

7,9 7,9 8,0

Burgerij-enq Waardering afhandeling melding openbare ruimte 6,5 6,2 6,5

Burgerij-enq

Overige gemeentelijke indicatoren Score 2018 Gemiddeld aantal passanten in

binnenstad per week*

108.000 101.100 111.000 111.000 Centrum monitor

*Sinds 2019 andere manier van meten

Toerisme

2021

Toekomstvisie 2030/Bestuursakkoord 2018-2022/Financieel Perspectief 2020/2021

In het Bestuursakkoord en de Toekomstvisie is toerisme en recreatie aangeduid als een belangrijke pijler voor de lokale economie, met bovendien nog veel groeipotentie. Voor een deel komt dat door de kwaliteiten die Oosterhout zelf heeft maar het heeft ook te maken met de gunstige ligging van onze gemeente ten opzichte van grote toeristische trekpleisters. Om de toeristische aantrekkelijkheid van Oosterhout te vergroten, is het toeristisch fonds

ingesteld. Uit de in 2019 gehouden evaluatie toeristisch fonds 2017-2018 blijkt dat er (financieel en inhoudelijk) ruimte is voor nieuwe investeringen die het toeristisch profiel van Oosterhout versterken.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 54 Een initiatief waaraan gewerkt wordt, mogelijk in combinatie met het functioneel uitbreiden van zwembad de Warande, is het realiseren van een klimvoorziening in 2021. Daarnaast wordt gekeken of – in gelijktijdigheid met de bouw van woningen in de Zwaaikom – de aantrekkelijkheid van de jachthaven en omgeving voor waterrecreanten en campers kan worden verhoogd. De samenwerking met 7 buurgemeenten (Breda, Etten-Leur, Zundert, Rucphen, Baarle Nassau en Alphen Chaam) het waterschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in het streeknetwerk LandStad de Baronie is succesvol en wordt gecontinueerd.

Toerismefonds

De opbrengsten uit de toeristenbelasting zijn jaarlijks hoger dan in de begroting was opgenomen. Overeenkomstig de gemaakte afspraken gaat jaarlijks een deel van de inkomsten naar de algemene middelen en de overige werkelijke opbrengsten naar het

toeristisch fonds. De extra opbrengsten van € 140.000 worden in het toeristisch fonds gestort, waarmee de totale vulling van het toeristisch fonds naar verwachting zo’n € 300.000 op jaarbasis bedraagt. Zoals ook in 2020 zal in 2021 vanuit het toeristisch fonds een bedrag beschikbaar worden gesteld t.b.v. het ontwikkelen van citymarketing (€ 50.000) en het museumbeleid (subsidies) (€ 40.000).

Project revitalisering recreatieterreinen

Vitale recreatieparken met een gezond toekomstperspectief kunnen bijdragen aan het versterken van het toeristisch product van Oosterhout.

Medio 2018 is gestart met het project revitalisering recreatieterreinen. In dit project worden uitgebreid de recreatieparken van de gemeente Oosterhout doorgelicht, waarbij de keuze is gemaakt te starten met recreatiepark de Eekhoorn. In 2020 is ondersteuning gegeven aan het toekomstplan van camping De Eekhoorn. In 2021 blijft de focus op aanpak en monitoring bij de Eekhoorn en wordt gestart met vitalisatieproces bij enkele andere recreatieparken. Er zal speciaal aandacht komen voor mensen die op recreatieparken wonen.

De aanpak is integraal, waarbij er aandacht is voor de vrijetijdseconomie, wonen, huisvesting buitenlandse werknemers, bouw en-brandveiligheid, veiligheid in het algemeen, gezondheid en welzijn van mensen

Overige ontwikkelingen

Als gevolg van de Corona crisis gaan we de komende jaren een toename zien van vakanties in eigen land. Een soort herwaardering van de eigen omgeving gekoppeld aan een wens voor duurzamere productie van voeding en verblijf. Streekproducten worden steeds beter

gewaardeerd.

Men is nog wat bevreesd voor vliegen en dat uit zich door extra vakanties in eigen land. Die ontwikkeling heeft positieve gevolgen voor de logiessector mits aan veiligheids- en

kwaliteitseisen wordt voldaan. Te overwegen valt een deel van het toeristisch fonds te

reserveren om innovatieve verbeteringen bij de logiessector te stimuleren. Daarnaast biedt de toegenomen belangstelling voor vakantie in eigen land kansen voor een versterking van het toeristisch profiel van Oosterhout via een op te stellen city marketing programma.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 55

MEERJARENPERSPECTIEF 2022-2024

Onderwerp Wat willen we bereiken?

Bron Wat gaan we hiervoor doen?

Ruimte om te ondernemen

2021

Toekomstvisie 2030/Bestuursakkoord 2018-2022/Financieel Perspectief 2020/2021

Opgave Economie en Arbeidsmarkt

Economie en Arbeidsmarkt is benoemd als kerndoelen en is inhoudelijk nauw verbonden met de belangrijkste strategische doelstellingen uit de Toekomstvisie 2030. Eind 2019 is een programma Economie en Arbeidsmarkt opgesteld. Dit conceptprogramma is in 2020 verder uitgewerkt waarbij ook aan uitvoeringsprogramma wordt gewerkt. Dit uitvoeringsprogramma wordt in 2021 samen met partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de partners op het gebied van re-integratie en kennisinstellingen tot uitvoer gebracht. Hiermee werken we aan een aantrekkelijke en in economisch opzicht toekomstbestendige stad. Daarbij wordt ingezet op:

- het versterken van het ondernemersklimaat;

- binden en verbinden van partijen;

- verhogen arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie;

- citymarketing en -branding.

Omdat begin 2020 er de nodige aandacht is besteed aan de gevolgen van de coronacrisis, is het programma Economie en Arbeidsmarkt pas in het najaar van 2020 concreter uitgewerkt.

Eind 2020 en begin 2021 moeten de eerste resultaten hiervan zichtbaar gaan worden.

Platform High Tech Industrie

In 2021 gaan we de ervaringen die met het Logistiek Platform Amerstreek (LPA) zijn opgedaan gebruiken voor nieuwe samenwerkingen in andere sectoren en dan met name sectoren waarin er sprake is van een mismatch tussen vraag naar en aanbod van personeel.

In 2021 willen we in navolging van het LPA in samenspraak met ROC West-Brabant en Avans Hogeschool een Platform High Tech Industrie oprichten / verder uitwerken (o.a.

agrofood). Hierbij zal ook nauw samen worden opgetrokken met Breda Robotics waarin ook Oosterhoutse bedrijven participeren.

Stages

Ook werken we verder aan de structurele samenwerking met praktijkschool de Zwaaikom en VMBO-scholen uit de regio om de leerlingen te laten “snuffelen” aan het bedrijfsleven door korte stages aan te bieden van werkgevers uit Oosterhout.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 56 Banenbeurzen

Door het organiseren van banenbeurzen proberen we aanbod en vraag naar arbeid te matchen. In samenspraak met de logistieke sector en het onderwijsveld wordt ook in 2021 wederom een dag voor de logistiek georganiseerd.

Starters en start-ups

Initiatieven voor startende ondernemers vanuit de markt worden ook in 2021 zoveel mogelijk ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente. Rewin heeft in 2019 de opdracht gekregen om kansrijke, innovatieve start-ups in de gemeenten in de regio West Brabant te

ondersteunen op het gebied van kennis, financiering en netwerkontwikkeling. Ook in 2021 zal Oosterhout hier verder samen in op trekken met Rewin.

Winkelcentrum Zuiderhout

Als onderdeel van de onderhoudswerkzaamheden aan de Burg. Holtroplaan wordt in 2021 ook het parkeerterrein aan de zuidzijde van het winkelcentrum Zuiderhout opgeknapt. Er is in de reguliere begroting een jaarlijks budget opgenomen voor extra impulsen om de

aantrekkelijkheid van het winkelcentrum te behouden.

Winkelcentrum Arkendonk

In 2020 is de Toekomstvisie voor Arkendonk vastgesteld. In de visie zijn de programmatische, ruimtelijke en financiële kaders voor de toekomstige invulling van het gebied opgenomen. In 2021 wordt verschillende onderdelen verder uitgewerkt en wordt met de uitvoering gestart.

Statushouders op de arbeidsmarkt

In een aantal arbeidsmarktsectoren hebben werkgevers moeite om geschikt personeel te vinden. Hier tegenover staat nog onbenut arbeidspotentieel, onder andere onder

statushouders. Om statushouders sneller aan het werk te helpen verandert het inburgeringsstelsel vanaf 2020. Gemeenten krijgen meer regie en duale trajecten een centrale rol. Duale trajecten gaan bijdragen aan de versnelling van de (arbeids) participatie door de vroege focus naar werk en het sneller leren van de Nederlandse taal, o.a. op de werkvloer.

Afgestemd op de vraag op de arbeidsmarkt zullen in samenwerking met ondernemers, overheid en onderwijs (online) re-integratie projecten worden opgezet om meer statushouders naar de arbeidsmarkt te begeleiden.

Overige ontwikkelingen

Niet van toepassing.

MEERJARENPERSPECTIEF 2022-2024

Onderwerp Wat willen we bereiken?

Bron Wat gaan we hiervoor doen?

de in- en doorstroom van personeel in de sectoren logistieke en High

Tech bevorderen

Bestuursakkoord de samenwerking met LPA voortzetten en regionaal uitrollen. De ervaringen die met het LPA zijn opgedaan naar en aanbod van personeel (o.a. High

2022.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 57 Tech Industrie en agrofood)

Gebiedsvisie Arkendonk

Bestuursakkoord Uitvoering van de opgestelde gebiedsvisie

2022 e.v.

Landelijke indicatoren Score

2017

Werkgelegenheid in de gemeente 6,9 6,9 7,2

Burgerij-enq.

Overige gemeentelijke indicatoren Score 2018 Aantal oprichtingen van ondernemingen

(per 1.000 vestigingen).

94,8 n.b. 170 100 Waar staat je gemeente.nl

Aantal opheffingen van ondernemingen (per 1.000 vestigingen) Krapte indicator Arbeidsmarkt **

- Technische beroepen;

- Commerciële beroepen - ICT beroepen;

- Transport & Logistiek

Krap

- Transport & Logistiek

3.200

* De bedrijven-enquête wordt 1x in de 2 jaar gehouden, laatste in oktober 2018, de eerstvolgende in2021.

** Spanningsindicator arbeidsmarkt (score in derde kwartaal): 0 tot 0,25 zeer ruim aanbod, 0,25 tot 0,67 ruim aanbod, 0,67 tot 1,50 gemiddeld aanbod, 1.50 tot 4,00 krap aanbod, 4,00 of meer zeer krap.

*** Aantal openstaande vacatures bij UWV (in derde kwartaal) in de regio West-Brabant.

Prognoses ten gevolge van Coronacrisis erg onzeker.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 58

W W W

W at gaat het kosten?

Kosten en opbrengsten

Bedragen * € 1.000 - = voordeel

Hiervoor wordt verwezen naar paragraaf 6.5. Actualiseringen.

Investeringen

Investeringen binnenstad 350 350 350 100

Totaal 350 350 350 100

Voor het overzicht van de projecten van bovenstaande investeringen in 2021 wordt verwezen naar bijlage 3 Overzicht investeringen 2021.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 59

jh100

Programma 4

De levendige gemeente

Portefeuillehouders: R.van der Helm, C.Piena, A.Kastelijns

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 61

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 62

In document Programmabegroting 2021 (pagina 49-62)