• No results found

Corona Impact Analyse

In document Programmabegroting 2021 (pagina 174-194)

Programma 5 Ruimte & ontwikkeling

D. Kengetallen

5.10. Corona Impact Analyse

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 174

5.10. Corona Impact Analyse

BESTUURLIJKE PRIORITEITEN (UIT RAADSNOTA CIA)

Kerngroep Wonen

Regiegroep Woningbouwstrategie

(Beleids)voornemen Extra impuls voor de Oosterhoutse woningbouw

Conclusies • De coronacrisis leidt niet tot een andere opgave op het gebied van woningbouw. De opgaven blijft, ook landelijk gezien, groot. Oosterhout moet ambitie blijven tonen om daarvoor een (extra) inspanning te leveren en bijvoorbeeld zijn verantwoordelijkheid nemen in de landelijke woningbouwimpuls.

• Ook al vanwege het economisch belang van de bouwsector is het verstandig te komen tot een versnelling van de woningbouwproductie. Thuisvester geeft aan ook een verantwoordelijkheid te voelen door eventueel extra (anticyclisch) te investeren in “lastige projecten”.

• De ontwikkeling van de woningmarkt laat zich lastig voorspellen, dus bouw flexibel en divers.

• De sector middeldure huur wordt belangrijker, nu als gevolg van de economische crisis koopwoningen uit het bereik van bepaalde groepen raken.

• Blijf inzetten op innovatie en bedenk dat de crisis kansen biedt voor verduurzaming.

Portefeuillehouder(s) Willemsen, Kastelijns

Afdeling/opgave Opgave Strategische Woningbouw Verdere acties (planning)

De (aangescherpte) ambitie van de gemeente Oosterhout krijgt vorm en inhoud in de, in september aan de raad, aangeboden (concept-)Woningbouwstrategie. Hierin wordt onder andere beschreven hoe de gemeente de jaarlijkse woningbouwproductie wil opschroeven naar gemiddeld 300 woningen per jaar. Op die manier kan ook een (extra) economische impuls worden gegeven aan de bouwsector.

In de woningbouwstrategie wordt verder een principe-uitspraak gedaan om de komende jaren niet alleen in te zetten op inbreiding, maar nadrukkelijk ook op uitbreiding. Dat laatste is nodig om te kunnen voldoen aan de nog immer groeiende vraag naar grondgebonden woningen.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 175

Kerngroep Wonen

Regiegroep Wijkimpact

(Beleids)voornemen Versterken van de kracht van de wijk

Conclusies • De bereidheid iets voor elkaar te betekenen, is, op het niveau van de wijken, buurten en kerkdorpen, groot.

• Er zit veel kracht en potentie in de wijken, voor Thuisvester mede aanleiding om de eigen organisatie hierop aan te passen. Investeer in de wijk, zoek naar onalledaagse oplossingen.

• Denk na over hoe je zorg op het niveau van de wijk beter kunt organiseren.

• Buurt- en wijkorganisaties en professionele

instellingen als Surplus en Thuisvester moeten meer voor elkaar kunnen betekenen, zeker waar het gaat om het bereiken van mensen uit de kwetsbare doelgroepen. Hier is dus verbinding nodig.

Portefeuillehouder Clèmens Piena

Afdeling/opgave Opgave implementatie wijk- en buurtgericht werken Verdere acties (planning)

Vanaf september 2020 krijgt wijk- en buurtgerichte werken in de gemeente Oosterhout een aanzienlijke impuls door de aanstelling van een aantal wijkcoördinatoren. Zij zullen, samen met bewoners en maatschappelijke organisaties, daadwerkelijk hieraan vorm en inhoud gaan geven. De hierboven genoemde aspecten zullen in die aanpak worden

meegenomen.

Daarnaast is het ook de bedoeling op het niveau van de kerkdorpen en de wijken het gesprek aan te gaan met bewoners over de vraag welke consequenties zij van de coronacrisis ervaren op de eigen woon- en leefomgeving.

Kerngroep Werken

Regiegroep Binnenstad

(Beleids)voornemen Doorpakken in de binnenstad

Conclusies • Bouw voort op de goede band tussen de binnenstad en de eigen inwoners door loyalty-programma’s en initiatieven als Shop Lokaal.

• Ondernemers in de binnenstad willen soms innoveren, maar weten vaak niet hoe.

Ondernemersorganisaties en gemeente zouden

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 176

moeten nadenken over hoe ze hierin ondersteuning kunnen (laten) bieden.

• Blijf investeren in de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Denk aan de reconstructie van De Heuvel, maar ook aan een aantrekkelijk aanbod van kleinschalige activiteiten.

• Als er meer mensen in eigen land met vakantie gaan, dan biedt dat kansen voor horeca en middenstand.

Hierin zal de samenwerking met de toeristische sector moeten worden gezocht.

• Het lukt de horeca, nu terrassen weer open zijn en bezoek beperkt is toegestaan, redelijk goed om de oudere doelgroep te binden. Met jongeren is dat een stuk lastiger. Die hebben een horecabeleving die zich moeilijk in “anderhalve meter” laat gieten. Bovendien valt voor deze doelgroep gedurende een langere periode het aanbod aan grootschalige evenementen weg. Het is daarom goed met jongeren het gesprek aan te gaan over mogelijke alternatieven.

Portefeuillehouder Wethouder van der Helm

Afdeling/opgave Opgave Bruisende binnenstad Verdere acties (planning)

• Promotie van binnenstad zal (vooral via het binnenstadsmanagement) ook in 2021 en verder vorm behouden. Het lokaal shoppen zal hierbij een thema blijven.

• Met ondernemersorganisaties zal gekeken worden hoe we ondernemers kunnen ondersteunen in innovatie.

• Ook in 2021 zal er, in samenspraak met de Stichting Bruisende Binnenstad, ruimte zijn voor ruimtelijke investeringen in de binnenstad. Op de evenementenagenda zullen kleinschalige evenementen steeds vaker plaats gaan vinden, ook na de corona-crisis.

• Gemeente zal initiëren in samenwerking tussen binnenstad en toeristische sector, onder andere door samenwerking met Stichting Bruisende Binnenstad en Platform Toerisme.

• Jongeren worden actief betrokken in de tweede fase van de CIA. Met betrekking tot uitgaan en evenementen zal ook horeca betrokken worden. Vooral handhaving van het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 is daarbij een onderwerp van gesprek.

Kerngroep Regio en bestuur

Regiegroep Bestuur

(Beleids)voornemen Sturen op samenwerking in de regio

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 177

Conclusies • Oosterhout opereert in een sociaal-economisch sterke regio. Blijf vooral op zoek naar kansen voor sterkere samenwerking binnen de regio Breda-Tilburg.

Portefeuillehouder Burgemeester, Wethouder van der Helm

Afdeling/opgave Opgave Strategie en externe oriëntatie Verdere acties (planning)

Kansen voor sterkere samenwerking dienen zich aan in het kader van de

Verstedelijkingsagenda Breda-Tilburg. Oosterhout moet zich een prominente plek zien te verwerven in die verstedelijkingsagenda (afspraken met het rijk), zodat wij onze ambities ook richting provincie en rijk – onder andere rondom woningbouw, economie en mobiliteit – kunnen uitdragen en vastleggen.

Kerngroep Werken

Regiegroep Arbeidsmarkt

(Beleids)voornemen Investeren in samenwerking onderwijs, ondernemers en overheid

Conclusie • Het is zaak in te zetten op hervorming van de arbeidsmarkt, overeenkomst externe adviezen (commissie-Borstlap) die er momenteel liggen.

• Zorg voor voldoende geschoold personeel als de economie straks weer aantrekt. Heb daarbij aandacht voor de competenties die die economie dan nodig heeft en richt daarop je onderwijs in.

• Om dat te bereiken, moet de samenwerking binnen de drie o’s (onderwijs, overheid en ondernemers) verder worden versterkt. Maak afspraken over het blijven aanbieden van stageplaatsen en

leerwerkplekken. Hier ligt absoluut een verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven.

• Er wordt her en der gespeculeerd op een verschuiving van de productieketen: de maakindustrie zou in belangrijke mate weer terugkeren naar Nederland, waarmee de afhankelijkheid van het buitenland zou kunnen worden gereduceerd. Die verschuiving wordt echter niet aannemelijk geacht, zolang deze landen (ver) onder de Nederlandse kostprijs hun goederen kunnen produceren en transporteren.

Afdeling/opgave Opgave Economie en Arbeidsmarkt Verdere acties (planning)

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 178

• De planning is dat het programma economie en arbeidsmarkt in het vierde kwartaal zal worden vastgesteld. In dit programma krijgt ook de samenwerking tussen de drie O’s aandacht. Op basis van het vastgestelde programma zal een verdere uitwerking plaatsvinden en zullen de acties voor de kortere termijn worden bepaald.

• De gemeente gaat periodiek (streven is ieder kwartaal) in overleg met de besturen van voortgezet onderwijs in de omgeving en ondernemers(verenigingen). Op de agenda komt bijvoorbeeld het blijven aanbieden van stageplaatsen en leerwerkplekken.

• De provincie heeft een actieplan arbeidsmarkt 2020-2023 vastgesteld. Op basis van dit actieplan zal de arbeidsmarktregio West-Brabant een uitvoeringsprogramma opstellen.

In dit uitvoeringsprogramma zal de samenwerking tussen de drie O’s en het onderwerp scholing ook de nodige aandacht krijgen.

• De agenda beroepsonderwijs West-Brabant richt zich er op om het beroepsonderwijs zo nauw mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van het regionale bedrijfsleven.

Daarnaast richt de agenda zich er op om het volledig arbeidspotentieel te mobiliseren onder andere door inzet van om- en bijscholing.

Kerngroep Wonen

Regiegroep Energietransitie

(Beleids)voornemen Houd duurzaamheidsdoelstellingen vast

Conclusies • Het is belangrijk de duurzaamheidsdoelstellingen voor de langere termijn vast te houden.

• De overheid doet er goed aan een omgeving te creëren waarin inwoners, bedrijven en organisaties durven te experimenteren.

• Het is verstandig om in de externe communicatie over duurzaamheidsinvesteringen vooral het accent te gaan leggen op de financiële voordelen die bedrijven en inwoners hiervan kunnen ondervinden. In tijden van economische crisis spreekt dat

hoogstwaarschijnlijk meer aan dan te behalen

“duurzaamheidswinst”.

• De overheid ontkomt er niet aan investeringen in duurzaamheid te blijven ondersteunen (bijvoorbeeld via duurzaamheidsleningen).

Portefeuillehouder Wethouder Willemsen

Afdeling/opgave Opgave Duurzaamheid Verdere acties (planning)

In 2021 blijft gewerkt worden aan de Energietransitie. Door college en gemeenteraad moet volgend jaar de RES 1.0 worden vastgesteld. De input voor Oosterhout wordt op ambtelijk niveau voorbereid. De lopende dossiers Zon op Bedrijfsdaken, Zonneweides, Windmolens,

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 179

Duurzaamheidsleningen (burgers en maatschappelijk vastgoed) focussen zich op bewustwording en actieve invulling van duurzaamheidsmaatregelen. Daarbij wordt zoals gebruikelijk ONE ingezet om met de burgers/bewoners in gesprek te gaan.

Relatief nieuw zal zijn de visie van Oosterhout hoe wij gaan voldoen aan de opdracht van de regering om in 2050 van het aardgas af te zijn. Naast een beleidsmatig document (RES 1.0) zal er een programmatische aanpak worden uitgewerkt (WijkAanpakPlan). Hierin wordt per wijk beschreven hoe, wanneer en met wie de wijk aardgasvrij wordt gemaakt.

Ook zal in 2021 de Routekaart Klimaatadaptatie worden vastgesteld. Doelstelling is om in 2050 klimaatbestendig te zijn. In deze routekaart wordt deze ambitie in een

programmatische aanpak uitgewerkt. De programmatische aanpak bestaat uit het ontwikkelen van beleid(skaders) en een concrete aanpak van prioritaire (grootste) knelpunten die mogelijk ontstaan als gevolg van droogte, wateroverlast en hitte. We streven ernaar voor de korte termijn een 5-10 tal projecten te benoemen. Voor zover de begrotingsruimte in 2021 dat toestaat, zal een begin worden gemaakt met de 1e projecten op het gebied van klimaatadaptatie.

Kerngroep Mobiliteit

Regiegroep Hoofdinfrastructuur

(Beleids)voornemen Positieve effecten voor mobiliteit waarborgen (lokaal mobiliteitspact)

Conclusies • Het rijk probeert met werkgevers tot een mobilteitsdeal te komen. De insteek is dat

bijvoorbeeld door bevordering van thuiswerken en het werken met gespreide bedrijfstijden de automobiliteit – en dan met name in de spits – kan worden

teruggedrongen. Het verdient aanbeveling een dergelijke afspraak ook op lokaal niveau, met het Oosterhoutse bedrijfsleven, te maken. Hierbij kan worden aangesloten bij het Brabants

Mobiliteitsnetwerk, een initiatief van de provincie.

Dergelijke afspraken zouden ook gemaakt kunnen worden met het Oosterhoutse onderwijs, zodat de stromen van haal- en brengverkeer (basisonderwijs) en fietsverkeer (voortgezet onderwijs) beter

gereguleerd kunnen worden.

• Van de gemeente mag, vanuit de voorbeeldfunctie, verwacht worden dat ook zij met dit initiatief actief aan de slag gaat.

Portefeuillehouder Wethouder Piena / Wethouder van der Helm

Afdeling/opgave Team Buiten Beleid / Opgave Economie en Arbeidsmarkt Verdere acties (planning)

Onderwijs

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 180

Voor het basisonderwijs gelden verplichte lesuren. Dat maakt spreiding van het halen en brengen in de tijd lastig. Om de risico’s vanwege halen en brengen zoveel mogelijk te beperken, is het wenselijk dat kinderen zoveel mogelijk zelfstandig te voet en te fiets naar school gaan en autoverkeer in de schoolomgeving zoveel mogelijk te beperken. Hierover vindt al periodiek overleg plaats met de basisscholen. Mede vanwege corona kijken we voorts specifiek naar het speciaal basisonderwijs (De Wissel) omdat deze leerlingen overwegend niet zelfstandig naar school kunnen komen.

Voor het middelbaar onderwijs hebben we vooralsnog geen acties gepland staan omdat dit geen risicogroep is en aandachtspunten voor deze doelgroep vooral het schoolgebouw (inpandig) betreffen en niet de route van en naar school.

Bedrijfsleven

De focus ligt vooralsnog op de voorbeeldfunctie van de gemeente als werkgever [zie ook format voorbeeldfunctie]. We vinden het lastig in te schatten in hoeverre het bedrijfsleven er nu op zit te wachten om afspraken te maken over het beperken van de automobiliteit.

Periodiek hebben we overleg met een afvaardiging van het Oosterhoutse bedrijfsleven.

Tijdens dat overleg kan verkennende ter sprake worden gebracht welke maatregelen bedrijven nu al hebben getroffen (en wat de ervaringen daarmee zijn) en in welke mate bedrijven voornemens zijn die maatregelen in het post corona tijdperk ook te handhaven.

Kerngroep Bestuur en regio

Regiegroep Bestuur

(Beleids)voornemen Versterken van de maatschappelijke dialoog

Conclusies • Zeker in moeilijke tijden hebben inwoners, organisaties en ondernemers behoefte aan een wenkend perspectief, een stip op de horizon. De Toekomstvisie Oosterhout 2030 voldoet daarvoor nog steeds. De manier waaróp dat beeld wordt

gerealiseerd, kan wel veranderen onder invloed van actuele ontwikkelingen. Dat is een kwestie van goed samenspel tussen het gemeentebestuur en de maatschappelijke partners.

• Zoek bij de aanpak van vraagstukken altijd naar de juiste schaal. Wijk- en buurtniveau zijn vaak ook goed geschikt om uitdagingen in de sociale infrastructuur aan te pakken. Wijk- en buurtgericht werken zou om die reden versneld moeten worden uitgerold.

• Uit gesprekken in meerdere groepen is gebleken dat jongeren/jongvolwassenen, als gevolg van de crisis, het risico lopen op een aantal terreinen de aansluiting te missen. Betrek hen daarom bij het vervolgproces.

Bovendien leent deze doelgroep zich bij uitstek voor experimenten met digitale vormen van participatie.

• Het is goed om, samen met instellingen als Theek5 en de ORTS, het brede maatschappelijk debat vorm

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 181

te geven rondom een aantal relevante ontwikkelingen in de gemeente.

• Voor het verdere proces van de Corona Impact Analyse is het goed te komen tot een externe klankbordgroep, met twee doelen: het adviseren van het gemeentebestuur over strategische

ontwikkelingen en tegelijkertijd het ondersteunen, met raad en daad, van bewonersinitiatieven.

Portefeuillehouder Burgemeester

Afdeling/opgave Strategie en externe oriëntatie Verdere acties (planning)

In de Corona Impact Analyse fase 2 is, ondersteund vanuit programma JONG, een actiegerichte dialoog met de jongere doelgroep opgenomen. De uitkomsten van deze dialoog vormen vervolgens de basis voor een grootschaliger enquête onder Oosterhoutse jongeren. Daarnaast kunnen de uitkomsten worden gebruikt om het gesprek aan te gaan met bepaalde sectoren binnen de Oosterhoutse samenleving (bijvoorbeeld horeca, evenementenorganisatoren etc.)

In de tweede fase van de CIA zal worden gekomen tot de oprichting van een externe klankbordgroep.

Kerngroep Sociaal

Regiegroep Wmo, participatie en jeugd

(Beleids)voornemen Corona-toets voor sociaal domein (amendement raad)

Conclusies • In de tweede fase van de Corona Impact Analyse wordt expliciet aandacht besteed aan de gevolgen van corona voor het sociaal domein. Hierbij wordt in het bijzonder de dialoog gezocht met de inwoners van Oosterhout, die gebruik maken van één of meerdere voorzieningen uit het sociaal domein. Op basis hiervan kan de manier waarop het sociaal domein in Oosterhout vorm krijgt op de onderdelen waarin dat nodig is, aangepast worden aan de nieuwe realiteit die door corona ontstaan is.

Portefeuillehouder Wethouder Piena, Wethouder van der Helm, Wethouder Willemsen

Afdeling/opgave Team beleid sociaal domein/strategisch adviseur Wmo Verdere acties (planning)

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 182

• De gevolgen van Corona zijn als belangrijke ontwikkeling meegenomen in de visie op het Sociaal Domein. Het versterken van de Sociale Basis en de vrij toegankelijke voorzieningen, zullen bijdragen aan vindbaarheid en beschikbaarheid voor en door inwoners.

• In cliëntervaringsonderzoeken vragen opnemen over de effecten van de coronacrisis.

Er moet nog wel bekeken worden of dit binnen de planning van de CIA gerealiseerd kan worden.

• In vervolg op de al uitgezette enquête voor het Sociaal Domein, gaan we specifieker inzoomen op de gevolgen van Corona door gericht vragen te stellen aan inwoners die hebben aangegeven open te staan voor vervolgvragen. Eventueel kan hierbij de Adviesraad Sociaal Domein worden ingeschakeld als de Adviesraad focusgroepen Sociaal Domein gaat organiseren. Dit onderzoek maakt nadrukkelijk deel uit van de tweede fase van de Corona Impact Analyse

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 183

UITWERKINGEN PER KERNGROEP

Nota bene: hierin worden opgenomen die uitwerkingen die géén plaats krijgen in de uitwerking van de hierboven genoemde beleidsprioriteiten.

1. KERNGROEP BESTUUR:

Alle hier genoemde conclusies hebben een plek in de uitwerking van de beleidsprioriteiten

“versterken van de maatschappelijke dialoog” en “sturen op samenwerking in de regio”.

2. KERNGROEP MOBILITEIT

Kerngroep Mobiliteit

Regiegroep Hoofdinfrastructuur en regionale infrastructuur (Beleids)voornemen Voorbeeldfunctie gemeente bij terugdringen/spreiden

automobiliteit eigen werknemers Portefeuillehouder Burgemeester

Afdeling/opgave Directie (Mariska Asmus) Verdere acties (planning)

Als werkgever faciliteren we thuiswerken en hanteren we flexibele werktijden. Vanwege corona wordt thuiswerken momenteel ook actief gestimuleerd.

Om de automobiliteit van onze werknemers terug te dringen, proberen we onze werk-nemers beter bekend te maken met de bike. Voor dienstreizen zijn inmiddels twee e-bikes beschikbaar. Om het gebruik van de e-bike voor woon-werk verkeer te stimuleren, zijn we voornemens om gedurende een periode van 6 maanden 8 e-bikes beschikbaar te stellen via een bedrijf dat de fietsen levert, gereedmaakt en na afloop ophaalt.

Medewerkers van onze gemeente kunnen een e-bike gedurende 3 weken uittesten om te kijken of en hoe het fietsen met een e-bike bevalt. Na 3 weken is er een wisselmoment en kunnen de volgende 8 medewerkers een e-bike uitproberen. Op die manier kan aan een grote groep medewerkers de kans worden geboden om het fietsen met een e-bike te ervaren.

Omdat het de bedoeling is dat de e-bikes ook worden gebruikt ten behoeve van het woon-werk verkeer zullen de e-bikes pas beschikbaar worden gesteld als weer een grote groep werknemers op het stadhuis werkzaam is (zolang thuiswerken de norm is, is het niet zinvol om het experiment met de e-bikes te starten).

Kerngroep Mobiliteit

Regiegroep Hoofdinfrastructuur en regionale infrastructuur

(Beleids)voornemen Zo contactloos mogelijk maken van verkeersinfrastructuur

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2021 184

Portefeuillehouder Wethouder Piena

Afdeling/opgave Team Buiten Beleid Verdere acties (planning)

Verkeerslichten

Veel verkeerslichten voor voetgangers en fietsers zijn voorzien van drukknoppen. Bij verkeerslichten voor fietsers zijn de drukknoppen veelal aanvullend op de detectielussen in het wegdek; de drukknoppen zijn er voor het geval de detectielussen de fietser niet

detecteren (dit kan voorkomen als de fiets weinig/geen ijzeren elementen bevat). Voor voetgangers geldt dat zij zich altijd moeten melden via de drukknop, anders krijgt men geen groen licht. Bij een aantal verkeerslichten zijn grotere drukknoppen toegepast die men ook met de arm/elleboog kan “indrukken” (het voorstaat veelal om deze grotere drukknoppen aan te raken).

Vanwege corona zullen extra onderhoudscontroles op de werking van de detectielussen voor fietsers worden uitgevoerd.

Bij de vervanging van verkeerslichten (jaarlijks worden 1 of 2 installaties vervangen) zal ook worden gekeken naar alternatieven voor de gebruikelijke drukknop voor m.n. de voetganger. Een alternatief is bijvoorbeeld het gebruik van thermische camera’s. Echter deze zijn relatief prijzig en de plaatsing en afstelling ervan let nogal nauw. Een ander alternatief zijn drukknoppen / -tegels die met de voet bediend kunnen worden. Deze zijn sinds 2020 op de markt en worden (vanwege corona) in toenemende mate toegepast in andere gemeenten.

Er komen ook steeds meer apps op de markt die kunnen communiceren met verkeers-lichten. Deze apps zijn ontwikkeld om beter in te kunnen spelen op de aanwezigheid van verkeer en het prioriteit te kunnen geven aan bepaalde groepen verkeer. Deze apps kunnen ook een bijdrage leveren aan het contactvrij maken van verkeerslichten.

Schwung en CrossCycle zijn apps die ontwikkeld zijn om de doorstroming van fietsers bij verkeerslichten te verbeteren. Deze apps communiceren zelfstandig met verkeerslichten.

Het verkeerslicht weet dankzij de app al ruim van te voren dat een fietser een kruispunt nadert en kan daarop anticiperen, bijvoorbeeld door eerder groen aan te vragen (waardoor de fietser niet hoeft te stoppen).

Of we als gemeente willen investeren in dergelijke apps en welke kruispunten we hiervoor geschikt zouden moeten maken, is een afweging die moet worden gemaakt in het kader van de uitvoeringsagenda van de mobiliteitsvisie.

Parkeermeters

Hét alternatief voor de parkeermeter is belparkeren. Als onderdeel van de eerste tranche

Hét alternatief voor de parkeermeter is belparkeren. Als onderdeel van de eerste tranche

In document Programmabegroting 2021 (pagina 174-194)