• No results found

‘werkbaar leiding geven doe je niet alleen’

In document Voor niet-openbare woonzorgcentra (pagina 69-72)

Leidinggevenden ondersteunen en hun werk werkbaar houden. Dat is één van de acties uit het actieplan ‘werk-baar werk’. Georganiseerd in samenwerking met VERSO.

Wil u als leidinggevende eens even stilstaan, steun ervaren en inspiratie opdoen?

Dan is een lerend netwerk écht iets voor u. Want uw leervragen krijgen er alle aandacht die ze verdienen.

Samen met leidinggevenden uit andere organisaties gaan we ermee aan de slag zodat u er daarna weer met frisse moed tegenaan kan.

WAT?

We komen 6 keer samen met eenzelfde groep van leidinggevenden.

Op de eerste dag kiezen de deelnemers samen de thema’s waarrond ze gaan werken.

Voorbeelden van thema’s die vorige jaren aan bod kwamen zijn: omgaan met verandering en weerstand, feed-back geven, gesprekken met medewerkers, zelfzorg, ...

Dit zijn mogelijke thema’s. Jullie kiezen zelf waarrond jullie aan de slag gaan.

De sessies bestaan uit een mix van cases, oefeningen en introductie van bruikbare kaders.

VOOR WIE?

Voor leidinggevenden uit alle deelsectoren uit de social profit met minstens tien medewerkers onder zich.

PRAKTISCH

Interesse? Neem een kijkje op onze website via

https://www.vivosocialprofit.org/lerende-en-ondersteunende-netwerken.

Heeft u vragen rond dit aanbod?

Contacteer Patricia Van Dessel, pvd@vivosocialprofit.org, 02/ 227 59 80

1.4 SUBSIDIES

1.4.1 Nederlands op de werkvloer

a. Lessen

DOELSTELLING

Nederlandse taallessen aanbieden voor anderstalige werknemers zodat zij maximaal kunnen integreren in het woonzorgcentrum en het professionalisme in het algemeen wordt verhoogd.

Aansluitend kan ook een praktische taalcoaching nuttig zijn waarbij de communicatie wordt aangescherpt tussen anderstalige en Nederlandstalige medewerkers op de werkvloer. Dit via oefeningen bij bvb. het geven en begrijpen van instructies, het oefenen op helder taalgebruik (door de Nederlandstaligen) en het leren om uitleg te vragen (anderstaligen).

DOELGROEP

Uit alle functiegroepen: verpleegkundigen, zorgkundigen, schoonmaak, administratie, …

Algemeen dient u als woonzorgcentrum rekening te houden met de maximale diplomavereisten op p. 9

FINANCIËLE CRITERIA

Iedere werknemer uit een niet-openbaar woonzorgcentrum heeft voor het volledige jaar 2021 recht op max. 60 uur vorming. Het staat de woonzorgcentra ook vrij een cluster te vormen met werknemers uit andere instel-lingen om de kostprijs te doen dalen.

Tussenkomst van het Fonds is gebaseerd op max. 10€/cursistuur en max. 100€/lesgeversuur); naarmate het aantal deelnemers stijgt, stijgt ook de tussenkomst van het Fonds.

Als bijkomend criterium wordt een minimale tussenkomst voorzien van 50%!

• Voorbeeld 1: Eén werknemer volgt 40 uur vorming – lesgeverskost: 100€/uur Totale kost: 40 uur x 100€/

lesgeversuur = 4.000€

Tussenkomst Fonds: 1 WN x 40 uur x 10€/cursistuur = 400€ >< min. 50% van de factuur = 2.000€4

• Voorbeeld 2: een groep van 6 werknemers volgt 40 uur vorming – lesgeverskost: 80€/uur Tussenkomst Fonds: 6 WN x 40 uur x 10€/cursistuur = 2.400€ <> min. 50% van de factuur = 1.600€

• Voorbeeld 3: een groep van 3 werknemers volgt 60 uur vorming – lesgeverskost: 100€/uur Tussenkomst Fonds: 3 WN x 60 uur x 10€/cursistuur = 1.800€ >< min. 50% van de factuur = 3.000€

Meer info over berekeningswijze > zie website

OPGELET! Sommige opleidingsverstrekkers met een vzw-statuut dienen voortaan ook met BTW te factureren.

U informeert zich hierover het best vóór het afsluiten van de overeenkomst bij de opleidingsverstrekker van uw keuze.

HOE INSCHRIJVEN?

Af te spreken met de opleidingsverstrekker en in te schrijven bij het Fonds via het inschrijvingsformulier (zie inschrijvingsformulier op www.fe-bi.org > ouderenzorg > vorming > vormingsaanbod ouderenzorg ) en dit uiter-lijk 1 maand voor aanvang van de opleiding.

OPLEIDINGSVERSTREKKER PLAATS DATA UITERSTE

INSCHRIJVINGSDATUM Vrij te kiezen niet-commerciële

opleidingsverstrekker Af te spreken tussen werkgever en opleidingsverstrekker

Af te spreken tussen werkgever en opleidingsverstrekker

U kan doorlopend inschrijven

OPLEIDINGSVERSTREKKER

Voor financiële ondersteuning door het Fonds kan u beroep doen op een door u vrij te kiezen niet-commerciële opleidingsverstrekker (VDAB, Mentor vzw, VOKANS vzw, LLL vzw, Centra voor Volwassenonderwijs, Centra voor Basiseducatie, e.a.)

RANDVOORWAARDEN/OPMERKINGEN Bijkomende voorwaarden:

• U ontwikkelt een diversiteitsvisie. U bent van plan deze in concrete acties om te zetten. Dit doet u in samenspraak met de sociale overlegorganen (als die er niet zijn, betrekt u het personeel). Deze visie stuurt u - als bijlage bij het aanvraagformulier - op naar het Fonds;

OF

• U werkt aan een bredere omkadering van de lessen Nederlands door een taalbeleid te ontwikkelen . Hieronder vindt u meer informatie .

b. Taalbeleid – hoe en wat?

Als u lessen organiseert voor uw medewerkers, is het belangrijk dat u die goed omkadert. Als u ook buiten de lessen aandacht besteedt aan het Nederlands, zullen uw medewerkers het Nederlands dat ze in de les leren sneller in praktijk omzetten op de werkvloer.

Hieronder vindt u enkele tips om de kans op slagen van de lessen te vergroten:

• Communiceer goed en op een positieve manier over de geplande lessen, zowel naar de anderstalige als de Nederlandstalige medewerkers. Hoe meer personen op de hoogte zijn, hoe beter.

• Creëer gunstige praktische omstandigheden. Zorg ervoor dat de personen die naar de les gaan, zich tijdens de lessen enkel daarop kunnen concentreren, dat ze niet worden opgeroepen tenzij het echt dringend is.

• Bepaal vooraf duidelijk de doelstellingen van de lessen samen met de lesgever. Volg de lessen goed op en pols vaak bij uw medewerkers en de lesgever of alles goed verloopt.

• Werk aan een taalvriendelijke omgeving op de werkvloer: moedig de Nederlandstaligen aan om zoveel mogelijk “duidelijke taal” te gebruiken door bijv. dialect te vermijden, in korte zinnen te speken, begrip te tonen als een anderstalige iets niet begrepen heeft etc. Besteed ook aandacht aan de schriftelijke

communicatie door bijv. het arbeidsreglement, brieven voor het personeel etc. in duidelijke taal op te stellen.

Het Huis van het Nederlands geeft vormingen “Duidelijk Nederlands spreken en schrijven”. Contacteer het Huis in uw stad of provincie voor meer informatie.

• Geef uw anderstalige medewerkers het zakwoordenboekje “Opération NL / Operatie FR”. Dit woordenboekje op zakformaat is bedoeld voor zorgpersoneel en dient als geheugensteuntje en als aanvulling op de lessen.

U kunt het boekje digitaal bekijken op www.huisnederlandsbrussel.be/dictionaries of bestellen via dezelfde website aan €2,50 per stuk.

• Neem een abonnement op “Wablieft”, een wekelijkse krant in duidelijke taal (€29 voor een jaar, 48 nummers).

Leg de krant bijv. in de personeelsruimte.

• Koppel een Nederlandstalige peter of meter aan een anderstalige collega. De Nederlandstalige werknemer is een aanspreekpunt voor zijn/haar collega voor vragen i.v.m. Nederlands. Maak hierbij wel duidelijk dat de Nederlandstalige werknemer niet de rol van lesgever op zich moet nemen.

• Informeer anderstalige medewerkers over manieren om Nederlands te leren en te oefenen buiten het werk:

• de conversatietafels van Cafe Combinne in Vlaams-Brabant (www.cafecombinne.be) of Babbelut-conversatietafels in Brussel (www.nederlandsoefenen.be/brussel/taaloefenkans/

babbelut-conversatietafels);

• initiatieven als Patati Patata in Brussel (www.patati.be) of Taalmix in Oost-Vlaanderen (www.taalmix.be), die anderstaligen en Nederlandstaligen willen samenbrengen om hun talen te oefenen.

Stel een taalbeleidsplan op. In dit document neemt u de interne afspraken op over Nederlands leren en oefenen binnen uw woonzorgcentrum. U kunt in het plan ook een traject uitstippelen voor nieuwe anderstalige medewerkers. Op www.klaretaalrendeert.be vindt u een voorbeeld van een taalbeleidsplan van een woonzorg-centrum, samen met nog meer tips en goede voorbeelden om een taalbeleid op te starten.

In document Voor niet-openbare woonzorgcentra (pagina 69-72)