• No results found

vertonen nuttige informatie en

worden vanzelf vernieuwd met

nieuwe data.”

(Tidwell 168)

Op de dashboard zijn de recente projecten, overzicht van de beschikbare tests en de agenda met daarin de deadlines te vinden. Meer over het totstandkoming van de dashboard is te vinden in hoofdstuk 8.4 Paper prototype.

11.2 Project pagina

Op de project pagina is een overzicht te vinden van alle projecten die gekoppeld

zijn aan de gebruiker. Een klant zal alleen zijn eigen projecten kunnen bekijken. Een

medewerker van Studio Stomp zal alle projecten kunnen bekijken die in de

applicatie zijn geplaatst. Om het voor Studio Stomp overzichtelijk te houden is er voor gekozen om projecten te groeperen bij klant.

11.3 Project detail pagina

Zodra een gebruiker een project opent zal hij op het project detail pagina komen. Op

deze pagina zijn alle versies van het project te bekijken. Er wordt een nieuwe versie

aangemaakt door Studio Stomp op het moment dat een test- en feedbackronde is afgerond en de punten zijn verbeterd en verwerkt. Tijdens het testen kwam naar boven dat de klant graag een overzicht zou willen zien van welke punten er zijn

opgepakt en verwerkt. In een volgende versie

van de test- en feedbackapplicatie zou dit moeten worden toegevoegd.

11.4 Bekijk project

Op het moment dat een versie wordt geopend door een gebruiker wordt de website

binnen de applicatie getoond. De gebruiker kan de website bekijken en gebruiken zoals hij normaal ook zou doen. Aan de zijkant van de applicatie is er een paneel. In dit paneel zitten verschillende opties. Zo is het mogelijk om al geplaatste feedback te tonen of te verbergen (de gele bolletjes op de pagina).

De gebruiker kan tevens nieuwe feedback plaatsen zodra hij of zij een fout of probleem tegen komt op de website. Hoe dit in zijn werk gaat kunt u lezen in hoofdstuk 10. Functionele prototype.

Verder is het mogelijk om te switchen tussen drie verschillende weergaven. Door middel van deze functie kan de website worden bekeken in de desktop weergave, tablet weergave en de mobiele weergave. Door op de gele bolletje in de pagina te klikken kan er reeds geplaatste feedback worden bekeken.

Dit voorkomt dat er dubbele feedback wordt geplaatst.

Boven aan de pagina is het mogelijk om naar de feedback pagina van het desbetreffende project te navigeren.

Komt de gebruiker voor het eerst op deze pagina dan zal er door middel van een tooltip informatie worden getoond over deze functies en hoe deze te gebruiken zijn.

11.5 Feedback van het

project

De feedback die is geleverd kan op twee verschillende manieren worden bekeken. Op het moment dat de feedback pagina wordt geopend ziet de gebruiker verschillende feedback blokken met daarin een screenshot, browser informatie en reacties. Dit is een visuele weergaven van al het feedback. Echter neemt deze vorm ook veel ruimte in beslag. Daarom is het mogelijk om ook over te gaan naar een lijstweergave. De lijstweergave zorgt voor meer overzicht en is handig voor projecten waar veel feedback op is geleverd. In beide gevallen is het mogelijk voor de gebruiker om te reageren op reeds geplaatste feedback.

11.6 Test overzicht pagina

De testpagina is vrijwel identiek aan de project pagina. Hier zal dan ook niet dieper op in worden gegaan. Zodra de gebruiker een project opent via de test pagina komt hij op de test overzicht pagina van dat project. Op deze pagina staat een overzicht van de open en afgesloten tests. Verder zijn er enkele statistieken te bekijken, om zo een snel

overzicht te hebben van het project.

De statistieken bestaan uit een weergave van het aantal open tests tegen het totaal aantal tests, aantal tests per testtype en hoeveel tests er reeds zijn ingevuld door gebruikers.

Er is gekozen om in de eerste versie twee type tests toe te voegen. Een functionele test in de vorm van een checklist en een usabillity test met behulp van user scenario’s. Meer over deze type tests is te vinden in hoofdstuk 4.2. User scenario’s en hoofdstuk 4.3. Functioneel testen.

11.7 Checklist test

Zodra een test wordt gestart komt de

gebruiker op een vergelijkbare pagina terecht als de bekijk project pagina. Echter is de paneel aan de zijkant anders. Bij een checklist test zal er in het paneel enkele vragen worden gesteld die kijken of de functionaliteiten

van de website werken. Door middel van de switches aan of uit te schakelen kan de gebruiker antwoord geven op de vragen. Zodra de gebruiker klaar is met de vragenlijst kan hij door op de groene knop te drukken verder gaan naar de volgende pagina of de test beëindigen (afhankelijk van de aantal pagina’s of secties binnen de website).

De checklist lijkt in zijn functionaliteit veel op die van Launchlist (zie hoofdstuk 5.3.

Launchlist). Launchlist is erg makkelijk en vriendelijk in gebruik en daarom is er ook gekozen om binnen de test- en

feedbackapplicatie niets te veranderen aan deze functionaliteit en deze over te nemen van Launchlist.

11.8 User scenario test

Bij een user scenario test krijgt de gebruiker een kort verhaaltje over een potentiële

gebruiker van de website. De gebruiker heeft een bepaald doel op de website en het

is aan de tester om dit doel te voltooien. Als de gebruiker het doel haalt zal de test

automatisch stoppen, lukt de gebruiker het niet om de test te halen kan hij de test alsnog stoppen door op de rode knop met beëindig test te klikken.

Tijdens de user scenario test wordt alles wat de gebruiker doet geregistreerd.

Gaat de gebruiker met zijn muis over een navigatie item? Dan zal dit in de test worden opgeslagen. Verder registreert de applicatie hoe lang een gebruiker bezig is met het uitvoeren van een test. Lange tijden kunnen betekenen dat het voor de gebruiker te moeilijk is om bepaalde doelen binnen de website te voltooien.

11.9 Test uitslag

Na het voltooien van een test komt de gebruiker op de test uitslag pagina. Op deze pagina is afhankelijk van de type test de uitkomsten te zien.

Bij een checklist test zal er een overzicht worden gegeven van de afgekeurde en goedgekeurde punten per pagina.

Bij een user scenario is een overzicht te zien van alle handelingen die er zijn gedaan tijdens het testen. Zo kan Studio Stomp precies

zien waar eventuele gebruiksvriendelijkheid problemen optreden. In een volgende versie van de test- en feedbackapplicatie zou het toevoegen van heatmaps extra inzicht kunnen leveren in de testresultaten.