• No results found

visualisatie die wordt gebruikt om drie dimensionale data te

Hoofdstuk 13 Conclusie Hoofdstuk 14 Advies

Hoofdstuk 15 - Tot slot

Hoofdstuk 16 - Bronnenlijst

Aan het begin van het project is als doel gesteld om een applicatie te ontwikkelen welke het test- en feedbackproces binnen Studio Stomp optimaliseert, zodat het voor Studio Stomp en haar klanten gemakkelijker wordt te testen en feedback te leveren.

Om de probleemsituatie te schetsen zijn er als eerst interviews gehouden met de creative director en project manager bij Studio Stomp (zie hoofdstuk 2). Daarin is vastgesteld dat het huidige proces verre van ideaal is. Er zijn vervolgens verdere interviews gehouden met Studio Stomp en haar klanten om meer te weten te komen over de doelgroep van de applicatie (zie hoofdstuk 3). In dit hoofdstuk is er dieper op de probleemsituatie ingegaan en is er gekeken naar de huidige manier van testen door Studio Stomp en haar klanten. Daar is naar voren gekomen dat er in het huidige proces enkele knelpunten bevinden. Om een applicatie te maken welke het mogelijk maakt websites te testen, moest er eerst onderzoek worden gedaan naar de verschillende testmethodes die er zijn om een

website te testen (zie hoofdstuk 4). Hieruit is de conclusie getrokken dat een website pas optimaal getest is zodra er zowel op functionaliteit als op gebruiksvriendelijkheid tests zijn uitgevoerd. Aan de hand van deze criteria en testmethodes is er gekeken naar de concurrenten in de markt (zie hoofdstuk 5). Hoewel elke reeds beschikbare tool in de markt zijn eigen sterke punten heeft, bestaat er geen tool waarbij het mogelijk is om zowel een functionele als een

gebruiksvriendelijkheid tests uit te voeren. Er is verder gekeken naar de verschillende belangen die er spelen bij de doelgroep als een product getest dient te worden (zie hoofdstuk 6). Aan de hand van interviews is er achterhaald dat de doelgroep om verschillende redenen test. Studio Stomp vindt het belangrijk om de kwaliteit van het product te waarborgen, de klant wil graag een product op de markt brengen die aanslaat bij de potentiële eindgebruikers en die willen op zijn beurt een product zonder fouten anders haken zij snel af.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten zijn er functionele eisen gesteld aan de applicatie (zie hoofdstuk 7). De applicatie ondersteunt zowel functionele tests, aan de hand van een checklist en een usability test doormiddel van user scenario’s. Door slim in te spelen met de nieuwste technieken is het mogelijk om binnen de applicatie een website te bekijken en daar feedback op te geven met behulp van screenshots en browser gegevens. Zo is het voor Studio Stomp meteen duidelijk waar het probleem zich voordoet. De klant hoeft op zijn beurt niet meer zelf achter de browser gegevens aan en kan altijd terughalen wat er met zijn feedback is gedaan. Alle functionaliteiten binnen de applicatie zorgen ervoor dat het test- en feedback proces

binnen Studio Stomp sneller, eenvoudiger en overzichtelijker verloopt.

De applicatie heeft de potentie om het test- en feedbackproces van Studio Stomp drastisch te verbeteren. Uit onderzoek, interviews en tests is naar voren gekomen dat het voor zowel Studio Stomp als de klant gemakkelijk in gebruik is en een hoop knelpunten wegneemt. Deze applicatie diende echter als proof of concept en is het nog niet zo ver ontwikkeld dat het nu ingezet kan worden. Om de applicatie gebruiksklaar te maken dienen er enkele toevoegen en aanpassingen gedaan te worden.

14.1 Backend

Op dit moment is alleen de front-end (voorkant) van de applicatie gerealiseerd. Echter dient er ook een backend (achterkant) gemaakt te worden. In de backend moet het mogelijk zijn voor Studio Stomp om project toe te voegen, versies te uploaden en tests aan te maken. Of hiervoor een externe

applicatie zou moeten worden gebouwd of dat de backend in de huidige applicatie past zou verder onderzocht moeten worden.

14.2 Features

Tijdens de laatste test zijn er enkele punten naar boven gekomen die de applicatie

sterk zouden verbeteren, maar waar geen tijd meer voor was om te realiseren.

14.2.1 Logboek

Bij een project kunnen meerdere versies worden geüpload. Elke versie verschijnt na een test- en feedbackronde. Een versie bevat verschillende bug fixes en verbeteringen. Voor de klant zou het overzichtelijk zijn om bij elke versie een logboek met de fixes en verbeteringen op de kunnen vragen. Zo weet de klant welke problemen er zijn opgepakt en wat er nog open staat.

14.2.2 Jira

Uit onderzoek blijkt dat Studio Stomp en de klant graag een koppeling ziet tussen de applicatie en het issue tracking systeem Jira. Met behulp van Jira zou het mogelijk zijn voor Studio Stomp om feedback om te zetten naar een issue. Jira heeft een eigen API, wat het gemakkelijk maakt om via een externe applicatie issues te importeren naar

dit systeem. Zo weet de klant wat er met zijn feedback wordt gedaan en scheelt het Studio Stomp tijd om feedback over te zetten naar het issue tracking systeem. De precieze invulling en hoe dit eruit zou zien moet verder onderzocht worden.

Dit rapport en de bijbehorende applicatie was nooit tot stand gekomen dankzij de hulp van verschillende mensen. Als eerst wil ik Studio Stomp bedanken voor hun tijd, creativiteit en technische hulp die zij tijdens het hele project beschikbaar stelden. Verder gaat mijn dank uit naar Avinash Changa van DSRPT, Dennis Maij van We Are Bold en Bas van Bokhorst van GreenBerry voor hun tijd die zij hebben vrijgemaakt voor interviews en testmomenten. Ook wil ik graag Robert van Boeschoten en Charlie Mulholland van het HVA bedanken voor de begeleiding tijdens het project.

Toen ik bij Studio Stomp bijna twee jaar geleden binnen kwam, teste ik mijn producten nooit op de juiste manier. Ik nam vaak aan dat producten werkte en teste het dan ook niet op de verschillende browsers. In de tijd dat ik bij Studio Stomp werkte ben ik steeds meer en meer gaan testen. Dit heeft mij ook doen inzien hoe belangrijk testen is voor een product en toen Studio Stomp met de vraag kwam om mijn afstudeerproject te gaan doen om het testproces van Studio

Stomp te verbeteren, was dit voor mij ook niet meer dan een logische vervolgstap. Dit project heeft mij geleerd dat testen nog altijd een moeilijk onderwerp is in het ontwikkelproces. Veel bedrijven hanteren verschillende methodes en er is geen één gouden regel voor testen. Het belangrijkste is dat er wordt getest en om de meeste fouten eruit te halen moet je zowel op functionaliteit, als op gebruiksvriendelijkheid testen.

Verder heb ik tijdens dit project veel nieuwe technieken geleerd die mij zullen helpen in de rest van mijn loopbaan als developer.

Als laatst gaat mij dank uit aan u voor het lezen van mijn rapport. Ik hoop dat u dit rapport met plezier heeft gelezen.