• No results found

Bedankt dat je tijd wilt vrij nemen om een interview met mij te houden. Zou je

jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Bas van Bokhorst. Ik heb sinds 2008 een online communicatie bureau genaamd GreenBerry. We maken veel online producten voor diverse klanten. Het geen wat we maken is gericht op inzichten en feiten. We maken geen werk wat er alleen leuk uitziet, maar niet

gebaseerd is op valide data en dergelijke. Ons bedrijf bestaat nu uit ongeveer 14 mensen en zijn gelegen in Utrecht. Verder werken we veel samen met partijen als Studio Stomp voor digitale realisatie.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Studio Stomp?

Ik ben benaderd door Benjamin. Hij had ons ontdekt via een reclame prijs die wij hadden gewonnen en niet zo heel lang geleden hebben wij ons eerste project gedaan.

Welke projecten heeft Studio Stomp voor jullie gedaan?

Wij hebben nu twee projecten gedaan en we zijn nu aan het oriënteren voor een derde project. Het eerste project dat we hebben gedaan was voor Teva. Een campagne waar een aantal retailers worden aangesloten en via een win systeem een reis naar de Grand Canyon kunnen winnen. Verder hebben wij onze eigen website bij Studio Stomp ondergebracht en die hopen wij eerdaags live te kunnen zetten.

Hoe test u het product dat Studio Stomp oplevert?

Dit gaat via drie stappen. Ik ga als eerst er naar kijken, ik ben eind verantwoordelijke

voor de kwaliteit. Dan kijk ik naar de kwaliteit en of alle functionaliteiten erin zitten.

Ik stel dan een lijst op met verschillende categorieën. Bugs, features, etc. en aan deze lijst hang ik dan prioriteiten. Deze lijst zet ik in onze project managementtool genaamd Basecamp. Vervolgens stuur ik dit door naar de project manager aan de kant van Studio Stomp. We orgineseren wekelijks meetings om deze lijsten door te nemen en een planning te maken om deze punten op te pakken. Vervolgens gaan we elke issue weer los testen of het is opgelost zodra Studio Stomp dat aangeeft. Naast dat ik er als

technicus naar kijk, kijkt er voor de rest een designer naar. Die kijkt echt of alles eruit ziet zo als het is bedoeld. Ook kijkt er nog een interaction designer na om te kijken of de flow van de website klopt. Een design is vaak statisch en je kan nog aangeven hoe je iets wilt hebben, je merkt pas dat het werkt als je het echt interactief voor je ziet. Daarom is het ook belangrijk om te testen. Wij willen graag een product op de markt zetten die aansluit bij de doelgroep en veel wordt gebruikt. Zodra er niet goed wordt getest kunnen wij de plank mis slaan.

Doen jullie dit op dezelfde manier voor projecten die je niet bij Studio Stomp laat doen?

Ja andere projecten verwerken wij eigenlijk op dezelfde manier. Het verschil is wel dat elk bedrijf andere tools hebben om issues te noteren. Wij werken met Basecamp en andere bijvoorbeeld met Jira of iets anders.

Is het voor u altijd duidelijk wat er met uw feedback wordt gedaan?

Niet altijd. Dit hangt er van af wie er bij betrokken is. Sommige developers zijn er goed in het bijhouden van hun takenlijst en het aangeven van bepaalde keuzes en sommige doen dat eigenlijk niet. Daarom is het belangrijk om veelvuldig contact te houden om zo te achterhalen of alles opgelost is of wordt. Maar over het algemeen geeft Studio Stomp goed aan wat er met de feedback is gedaan en wanneer het is opgelost.

Studio Stomp geeft meestal een deadline voor het leveren van feedback. Is dit voor u altijd duidelijk wanneer dit is?

Dit is voor mij wel duidelijk. Er wordt helder gecommuniceerd wanneer er een deadline is. Er is wel een aspect wat deadlines moeilijk maakt.

Verborgen feedback noem ik dat. Stel Studio Stomp meld aan ons dat ze nog een ontwerp missen voor een pagina, wij leveren dat aan en al heel snel daarna is een deadline om te testen. Dan is de pagina die is aangeleverd nog niet voldoende getest door Studio Stomp en komen er zo nog een paar kleine puntjes naar voren. Deze overlappen dan als ware de deadlines.

Als jullie zelf een product maken voor een klant, hoe leveren jullie dan jullie product op en op welke manier krijgen jullie feedback? Wij gebruiken altijd stagingservers en

proberen onze producten in versies op te leveren. We willen niet onze klant toegang geven tot onze ontwikkelomgeving. Dit leidt namelijk vaak voor verwarring want dan kan het zomaar zijn dat wij bezig zijn met het ontwikkelen van een functie waardoor de website het even niet doet. Als de klant dan gaat kijken raakt die in paniek, dit tegenover het op een stagingserver zetten waarbij wij een versie uploaden. Daar geven wij duidelijk aan welke zaken wel werken en welke niet. Zo komt de klant niet voor verrassingen te staan. Gaat het feedback dat jullie krijgen van de klant ook via Basecamp, of gebruiken jullie hier bijvoorbeeld Excel sheets voor?

Dit wisselt wel eens. Sommige klanten zijn niet gewend om met online tools te werken. Die schakelen dan over op Word of Excel. Dit is behoorlijk tijdrovend. Je moet elke issue één voor één uit het document halen en in ons systeem zetten. Daarom geven wij vaak de klant toegang tot onze Basecamp en leggen wij ze uit hoe ze daar hun feedback kunnen plaatsen.

Paper prototype