• No results found

Wensen toekomstige woning en wooncomplex

Tijdens de gesprekken met bewoners is er ook aandacht besteed aan hun wensen voor een toekomstige woning en complex. En de specifieke ideeën die zij daarvoor hebben. Zo zijn er vragen gesteld over de gewenste grootte van de woning, verhoging van de huurprijs, het belang van duurzaamheid en de situatie van (volwassen) thuiswonende kinderen.

7.1. Wensen voor toekomstige woning

Aan de hoofdbewoners is gevraagd welke wensen zij hebben ten aanzien van een nieuwe of vernieuwde woning.

Zij konden hierop meerdere antwoorden geven. In tabel 10 zijn de meest genoemde woonwensen beschreven.

Tabel 10: Meest genoemde woonwensen voor toekomstige woning (n = 33)

Aantal

Eengezinswoning 5

Tuin 5

Grote en moderne keuken 5

In dezelfde straat / wijk / stad kunnen blijven wonen 4

Ruime woning 3

Wat opvalt is dat het verhuizen naar een eengezinswoning en/of naar een huis met een tuin bovenaan het lijstje staat. Een aantal bewoners wil ook graag in dezelfde straat, wijk of stad blijven wonen. Daarnaast noemden bewoners diverse woonwensen die te maken hadden met de indeling en grootte van de woning en de grootte van bepaalde ruimtes. 22 van de 67 antwoorden hadden te maken met de grootte en indeling van het huis. In de tabel zijn de belangrijkste antwoorden (keuken, woning en badkamer) genoemd. Daarnaast werden ook een goede isolatie van de woning en het uitzicht op het kanaal genoemd.

7.2. Grootte van toekomstige woning

Bij de vorige vraag werd al aangegeven dat een aantal bewoners graag naar een eengezinswoning zouden willen verhuizen en dat velen behoefte hadden aan een grotere woning of grote kamers. Hoe denken alle gesproken bewoners over de grootte van een toekomstige woning?

Van de bewoners is 48 % tevreden met de huidige grootte van de woning. 42 % wil graag naar een woning verhuizen die anderhalf keer zo groot is als de huidige woning. Zie ook figuur 6.

Figuur 6: Gewenste grootte woning (n = 33)

Ook werd bewoners gevraagd hoeveel slaapkamers de toekomstige woning idealiter zou hebben. Zoals te zien is in tabel 11 wil bijna de helft van de bewoners graag een woning met drie slaapkamers.

Tabel 11: Aantal gewenste slaapkamers (n = 33)

Slaapkamers Aantal huishoudens Percentage

Ook is er gekeken naar de relatie tussen de gewenste grootte van de toekomstige woning van bewoners, hun huishoudomvang en de verschillende typen woningen waar zij wonen (maisonnettes, flatwoningen of halve woningen). In tabel 12 is te zien dat de meeste huishoudens op de Rooseveltlaan eenpersoonshuishoudens zijn of uit meer dan vier personen bestaan.8 Van de eenpersoonshuishoudens wil iets meer dan helft een woning die even groot is als de huidige woning. De andere helft van de eenpersoonshuishoudens wil graag naar een grotere woning. Zij wonen evenredig verspreid over flatwoningen en halve woningen.

8 Er is ook een analyse gemaakt van de relatie tussen gewenste grootte toekomstige woning, huidige woontype en omvang huishouden. Om redenen van anonimiteit zijn deze gegevens niet integraal als tabel in de rapportage opgenomen, maar er wordt wel naar gerefereerd in de tekst.

48%

Tabel 12: Gewenste grootte toekomstige woning, uitgesplitst voor omvang huishouden (n = 33)

Bij de huishoudens met meer dan vier personen wil iets meer dan de helft naar een woning die anderhalf keer zo groot is. Zij wonen momenteel bijna allemaal in een flatwoning. De bewoners die tevreden zijn met de grootte van hun huidige woning wonen nagenoeg allemaal in een maisonnette.

De enige twee bewoners die een kleinere woning willen vormen een tweepersoonshuishouden en wonen in een maisonnette of flatwoning.

Over het algemeen kan gezegd worden dat de overgrote meerderheid van maisonnette-bewoners graag wil dat de grootte van de toekomstige woning hetzelfde blijft. Van de bewoners van flatwoningen wil de meerderheid naar een woning die anderhalf keer zo groot is.

7.3. Aantal kinderen op zoek naar eigen woning

Ook zijn er vragen gesteld over het aantal thuiswonende kinderen, hun leeftijd en eventuele verhuisplannen. Op de Rooseveltlaan zijn er gesprekken gevoerd met 22 huishoudens met kinderen. De hoofdbewoners hebben, bij elkaar opgeteld, 31 thuiswonende kinderen. Van deze 31 kinderen is bijna de helft (45 %) onder de 18 jaar. 29 % van de thuiswonende kinderen is tussen de 19 en 23 jaar oud, en 26 % is ouder dan 24 jaar (zie figuur 7).

Figuur 7: Leeftijdscategorieën thuiswonende kinderen (n = 31 kinderen, n = 22 adressen*)

*Percentage in grafiek is ten opzichte van het aantal kinderen. Niet alle respondenten hebben deze vraag beantwoord.

45%

Aan hoofdbewoners met kinderen boven de 18 jaar is ook gevraagd of hun thuiswonende volwassen kinderen op zoek zijn naar een eigen woning. Van de 22 gezinnen met kinderen zijn er vijf gezinnen waarbinnen één of meerdere volwassen kinderen op zoek zijn. Bij drie gezinnen zijn er twee volwassen kinderen op zoek naar een eigen woning. En bij twee andere gezinnen is er één volwassen kind op zoek naar een eigen woning. In totaal zijn er dus acht volwassen kinderen die op zoek naar een eigen woning.

7.4. Duurzaamheid en energiekosten

In hoofdstuk 5 was te lezen dat veel bewoners klachten hadden over tocht, kou, gebrek aan dubbelglas en een algehele slechte isolatie van hun woning. Hoe denken bewoners over het belang van duurzaamheid en de hoogte van de energierekening van hun toekomstige woning? Wat zijn hun wensen op dit gebied?

85 % van de gesproken bewoners vindt duurzaamheid van de nieuwe woning erg belangrijk. De overige bewoners vinden het niet zo belangrijk, of staan er neutraal in.

De bewoners geven momenteel hele uiteenlopende bedragen uit aan de energierekening, variërend van € 30,- tot

€ 250,-. Een groot deel van de bewoners vindt dat ze teveel aan energiekosten betalen. Dit is een belangrijke reden waarom veel bewoners voorstander zijn van verduurzaming en energiebesparing:

Een bewoonster betaalt nu € 175,- per maand voor energie, dit vindt zij teveel. De hoge rekening komt door de tocht en het extra stoken. Daarom is verduurzaming gewenst. Zij wil wel graag blijven koken op gas.

Een andere bewoner geeft aan dat duurzaamheid belangrijk is, want stoken kost veel geld. Hij heeft zelf de woning al een stuk duurzamer gemaakt door dubbelglas en een cv te plaatsen, maar als het nog duurzamer kan, is dat mooi. Nu betaalt hij bijna € 150,- aan de energierekening. Dat vindt hij best wel veel voor iemand met een minimum inkomen.

7.5. Meer huur betalen voor nieuwe woning

Ook zijn de bewoners enkele vragen gesteld over de kosten van de huidige en toekomstige woning. Er is, onder andere, gevraagd of de hoofdbewoner op dit moment huurtoeslag ontvangt. Iets meer dan de helft van de bewoners (55 %) ontvangt momenteel huurtoeslag. En een iets kleiner percentage (45 %) ontvangt geen huurtoeslag.

Daarna is gevraagd of de bewoner bereid zou zijn om meer huur te betalen voor een luxer en nieuw appartement.

42 % van de bewoners wil of kan niet meer huur betalen dan dat ze nu doen. 27 % is wel bereid of in staat om meer huur te betalen voor een nieuwe of vernieuwde woning.

Tien bewoners (30%) gaven aan dat ze alleen een kleine huurverhoging van circa € 20,- tot € 50,- kunnen betalen.

Twee bewoners zeiden dat ze alleen meer huur kunnen betalen als hun huurtoeslag ook werd verhoogd. Twee andere bewoners gaven aan dat ze alleen meer huur willen betalen als de woning goed wordt opgeknapt.

7.6. Ideeën voor verbeteren toekomstige woning

Aan de bewoners is gevraagd om drie ideeën te noemen voor het verbeteren van hun toekomstige woning. Dus, welke aspecten van hun woning zouden zij aanpakken als zij de keuze hadden? In tabel 13 is te zien welke aspecten het meest genoemd zijn door de bewoners.

Tabel 13: Meest genoemde ideeën voor verbeteren toekomstige woning (n = 33)

Aantal Percentage

Nieuwe en veilige raamkozijnen 18 55 %

Nieuwe of gerenoveerde badkamer 12 36 %

Nieuwe keuken 12 36 %

Kachel en schoorsteen verwijderen 3 9 %

Grotere keuken 3 9 %

Andere ideeën 24

Totaal aantal antwoorden: 109

Bron: Labyrinth Onderzoek & Advies, 2021

Wat opvalt is dat het plaatsen van nieuwe raamkozijnen met stip bovenaan staat en door 18 bewoners genoemd wordt. Ook zouden veel bewoners graag een nieuwe of gerenoveerde badkamer, keuken en toilet willen. Verder vinden zeven bewoners dubbel glas een goed idee, terwijl zes bewoners voor een betere isolatie van de woning zijn. Ook zien de bewoners graag dat het balkon en de deuren van de woning worden aangepakt.

Een vijftal bewoners heeft aangegeven dat ze voor een algehele renovatie zijn. Een aantal daarvan noemen alleen

‘renovatie’ als oplossing voor de huidige klachten die zij ervaren, terwijl zij in totaal drie ideeën mochten noemen.

De overige noemen renovatie als idee in combinatie met andere specifieke aspecten, zoals het opknappen van de kozijnen badkamer of keuken.

7.7. Ideeën voor verbeteren toekomstige wooncomplex

Aan bewoners werd ook gevraagd om drie ideeën te noemen voor het verbeteren van het wooncomplex op de Rooseveltlaan. Hun antwoorden zijn beschreven in tabel 14.

Door de meeste bewoners (13) wordt het installeren van een lift genoemd. Dit wordt gezien als een belangrijke verbetering voor oudere en mindervalide mensen op hogere verdiepingen, maar ook voor het dragen van zware spullen en boodschappen. Daarnaast noemen 10 bewoners het vervangen van deuren. Het gaat hierbij zowel om de toegangsdeur van het complex (de hoofdingang) als de deuren van de woningen. Een aantal bewoners zou graag ook beveiligingscamera’s of een video-intercom in het complex geïnstalleerd zien worden. Daarnaast noemen drie bewoners het vernieuwen en ook veiliger maken van de trap.

Tabel 14: Meest genoemde ideeën voor verbeteren toekomstig wooncomplex (n = 33)

Camerabeveiliging installeren 4 12 %

Video-intercom installeren 3 9 %

Trap vervangen 3 9 %

Andere ideeën 15

Totaal aantal antwoorden: 58

Bron: Labyrinth Onderzoek & Advies, 2021

Wat verder opvalt is dat zes bewoners het slopen van het wooncomplex als idee aandragen, tegenover vier bewoners die renoveren noemen. Deze antwoorden dienen echter niet als indicatie voor hoeveel bewoners voor of tegen sloop of renovatie zijn. De gestelde vraag was namelijk ‘Heeft u ideeën voor het verbeteren van het wooncomplex?’ en bewoners konden hier ook andere antwoorden op geven.

Van de zes bewoners die sloop als idee noemen, waren er twee die alleen slopen noemden, en geen andere ideeën. Eén persoon vond of slopen de beste oplossing, of het complex tot aan het geraamte strippen en weer opnieuw opbouwen. De anderen noemden sloop in combinatie met specifieke ideeën of voorwaarden, bijvoorbeeld over dat ze op dezelfde plek moeten kunnen terugkomen, en het minimum aantal benodigde slaapkamers. Van de vier bewoners die renovatie als idee aandroegen waren er twee bewoners die alleen renovatie noemden en geen andere ideeën. Eén bewoner zei dat renovatie de eerste keuze was en sloop de tweede keuze. De vierde bewoner wilde alleen renovatie en noemde renovatie in combinatie met specifieke aspecten, zoals een vernieuwde trap, installeren van een lift, enzovoort.

7.8. Interesse om voorbeeldwoning te zien

Ook is aan bewoners gevraagd of zij interesse zouden hebben om een voorbeeldwoning te zien. Dit is een woning waarbij er al een renovatie heeft plaatsgevonden, of een totaal nieuwe woning. Van de bewoners op de Rooseveltlaan had 75 % interesse om zo’n voorbeeldwoning te zien. De overige bewoners hadden daar niet persé behoefte aan.

7.9. Samenvatting

In dit hoofdstuk zijn de woonwensen van bewoners ten opzichte van hun toekomstige woning en wooncomplex beschreven. Het maken van een wooncarrière naar een eengezinswoning en/of naar een huis met een tuin staat bovenaan de lijst van woonwensen. Een aantal bewoners wil ook persé in dezelfde plek of op dezelfde straat, wijk en stad blijven wonen. Bijna de helft van de bewoners aan de Rooseveltlaan is tevreden met de grootte van de huidige woning. Dit is vooral het geval voor bewoners van maisonnettes. Twee vijfde wil graag naar een grotere woning. Zij wonen nu vaak in een flatwoning. Op de Rooseveltlaan hebben we gesproken met 22 gezinnen met thuiswonende kinderen. Daarvan zijn er vijf gezinnen waarbinnen één of meerdere volwassen kinderen op zoek zijn naar een eigen woning in toekomst. Het gaat hier totaal om acht volwassen kinderen.

Er is met de bewoners ook gesproken over de kosten van de huidige en toekomstige woning. Meer dan de helft van de bewoners op de Rooseveltlaan ontvangt momenteel huurtoeslag. Twee vijfde kan of wil niet meer huur

betalen dan dat ze nu doen. Eén derde is daartoe wel bereid. Verder vinden bewoners dat zij vanwege de gebrekkige isolatie van de huidige woning teveel energiekosten moeten betalen. De overgrote meerderheid wil daarom graag dat de nieuwe of vernieuwde woning duurzamer en energiezuiniger wordt.

Daarnaast hebben bewoners verschillende ideeën gegeven voor het verbeteren van de toekomstige woning en wooncomplex. In een (ver)nieuw(d)e woning willen veel bewoners graag nieuwe raamkozijnen. Ook staat een nieuwe of gerenoveerde badkamer, keuken en toilet bovenaan het lijstje bij veel bewoners. Ook zien veel bewoners in het nieuwe complex graag een lift en willen ze ook een nieuwe toegangsdeur en voordeuren. 75 % van alle bewoners heeft interesse om een voorbeeldwoning te zien die compleet nieuw is of waar een renovatie al heeft plaatsgevonden.

Naast de wensen die bewoners hebben voor de toekomstige woning, maken diverse bewoners zich ook zorgen over het proces van besluitvorming omtrent renovatie en sloop en eventuele verhuizing naar een andere woning en buurt. Dat is het onderwerp van het volgende hoofdstuk.

8 Toekomstplannen