• No results found

Aan de bewoners zijn ook een aantal vragen gesteld over hun ervaring met de contacten met buren in het wooncomplex en in de verdere buurt. In dit hoofdstuk worden hun antwoorden gepresenteerd.

6.1. Veel contact tussen bewoners

Meer dan twee derde van de gesproken bewoners geeft aan veel contacten te hebben met de andere buren. Zo zijn er diverse bewoners gesproken die al heel lang op de Rooseveltlaan wonen en daardoor goede contacten hebben met de buren:

De bewoner heeft contact met iedereen, hij woont hier al meer dan 30 jaar. Dus hij kent iedereen hier en heeft met iedereen contact.

Een bewoonster geeft aan dat ze hier al sinds haar derde woont. De buurt is één grote familie en ze bespreken alles wat je je maar kunt voorstellen met elkaar.

Ook geven bewoners aan dat ze hun buren dagelijkse spreken of zien en verschillende activiteiten met elkaar ondernemen:

Een bewoner geeft aan dat hij echt met iedereen in de buurt contact heeft: onderburen, bovenburen, maar ook de hele straat. De bewoner nodigt vaak mensen uit op feestjes, maar ook om te komen eten. Vaak zitten ze samen op de banken tegenover het complex.

Een andere bewoner geeft ook aan veel contact te hebben met de buren. Voornamelijk de overburen en bovenburen. Dit contact is dagelijks en heel afwisselend. Soms gaan ze bij elkaar op de koffie, soms helpen ze elkaar. De bewoonster heeft hier geen familie dus dit sociale contact is erg belangrijk voor haar. De buren vormen een sociaal vangnet.

De meeste bewoners ontmoeten hun buren buiten op straat of bij het kanaal, binnen in het woningcomplex, bij de moskee, in het winkelcentrum, bij hun thuis, of bij de school van hun (klein)kinderen.

Een kwart van de bewoners heeft weinig contact met andere buren en in de buurt, al wordt dit contact wel als positief ervaren:

Een bewoner geeft aan weinig contact met de buren te hebben, maar de buren zijn blij met elkaar en behulpzaam als het nodig is.

Een andere bewoner geeft aan dat de relatie met de buurtbewoners goed is, omdat mensen elkaar met rust laten. Bewoners groeten elkaar maar leven allemaal hun eigen leven.

Alle gesproken bewoners geven aan dat ze geen behoefte hebben aan meer contact: de meesten zijn tevreden met de hoeveelheid contact die er nu is, of dat nu veel of weinig is.

6.2. Contacten zijn belangrijk

De meeste bewoners geven aan dat zij de contacten met hun buren belangrijk vinden. In de eerste plaats is een goede verstandhouding met de buren belangrijk, ook voor het thuisgevoel en woonplezier van bewoners:

Een bewoner vindt het contact met de buren heel erg belangrijk. Dat maakt het wonen veel fijner. Als er geen fijne buren zouden zijn geweest zou dat kunnen leiden tot irritaties of dat je op je tenen moet lopen in je eigen huis. Op dit moment is het contact zo goed dat de buren altijd bij elkaar terecht kunnen.

Het contact met de buren is voor de bewoner erg belangrijk. Het contact met de buren is altijd al goed geweest en dat wil de bewoner graag zo behouden. Een slechte relatie zou erg vervelend zijn omdat je je dan ook niet thuis kunt voelen in je eigen woning.

Daarnaast geven veel bewoners aan dat hun buren hen helpen en steunen en vice versa. Hierdoor is er veel vertrouwen, zoals de voorbeelden hieronder laten zien:

Een bewoner heeft een goede en vertrouwde band met de buren en dat contact is erg belangrijk voor haar. Beter een goede buur dan een verre vriend. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat dan houden de buren je huis in de gaten.

Het contact met de buren is goed. Voornamelijk met de overburen. Ze weten allemaal wat ze aan elkaar hebben en het vertrouwen is daardoor groot. Vooral de vrouwen hebben onderling veel contact met elkaar, als het gaat om oppassen van de kinderen, als ze dingen van elkaar nodig hebben.

Het contact met de buren vindt de bewoner erg belangrijk. Het geeft hem voldoening dat er samenhorigheid onderling is.

Voor sommige bewoners is het contact met de buren zo goed dat het net voelt alsof ze familie zijn:

Een bewoner geeft aan dat het contact met buren ongelofelijk belangrijk is. Als hij een auto nodig heeft kan ik die gewoon van mijn buren lenen. Het zijn niet gewoon buren, maar het is familie geworden.

6.3. Contacten van invloed op woonwensen

Twee derde van de bewoners geeft bovendien aan dat het contact met de buren een grote invloed heeft op hun woonwensen en hun bereidheid om wel of niet te verhuizen. Veel buren ervaren een sterke sociale samenhang in de buurt, iets wat verloren zou gaan als men moet verhuizen of als de samenstelling van de bewoners verandert:

Het contact met de buren heeft invloed op de keuze om hier te willen blijven wonen. De bewoner is nu tevreden en niet weet of deze verstandhouding weer verworven kan worden in een nieuwe woning.

De bewoner vindt het contact met de buren belangrijk, want als hij moet verhuizen weet hij niet waar hij terechtkomt en wat voor buren hij krijgt. Hij gaat elke dag naar het jeu de boule veld tegenover de flat en de contacten daar zijn belangrijk voor hem, die wil hij niet verliezen: “Hoe zou jij het vinden als je 30 jaar ergens woont en dan opeens een nieuw leven moet beginnen in een nieuwe buurt met nieuwe mensen?

Waar moet ik heen?”

Een andere bewoner vertelt dat hij al zijn buren groet, met iedereen praat, ze zitten samen in het park, bij het kanaal, wandelen samen, drinken koffie bij Op Roose, spelen samen jeu de boules. Het is heel gezellig met elkaar en hij wordt er erg gelukkig van. Als we moeten verhuizen krijg je dat nooit meer terug. Het contact is heel bijzonder, Het gaat om veel meer dan alleen een huis. Mijn vrouw kent ook veel mensen, wandelt ook met hen, kookt samen met de buurvrouw, en als er een feest is worden we door iedereen in

de hele flat uitgenodigd. Ook als iemand gaat trouwen, of overleden is, dan lenen we de flat aan elkaar voor het bezoek, voor de mannen en vrouwen. Dit kan je na een verhuizing nooit meer terug krijgen en dat wil bewoner ook niet.

Voor een derde van de bewoners is het contact met de buren niet van invloed op hun woonwensen, zoals deze bewoner aangeeft:

De contacten met de buren zijn belangrijk maar beïnvloeden niet zijn keuze om te verhuizen of niet. Dat vindt hij ook een lastig punt. Hij wilt zijn keuze niet laten leiden door de buren omdat hij niet weet welke woningen hij zou kunnen kiezen bij het vertrek.

6.4. Samenvatting

In dit hoofdstuk zijn we ingegaan op de sociale contacten tussen de bewoners op de Rooseveltlaan. Ruim twee derde van de bewoners geeft aan dat ze intensief contact hebben met hun buren en dit contact ook heel belangrijk vinden. Sommige bewoners wonen al heel lang op de Rooseveltlaan of zijn er zelfs geboren. Zij kennen heel veel mensen in het complex. Ook ondernemen buren verschillende activiteiten met elkaar en er is vaak sprake van een sterk vertrouwen. Voor een aantal bewoners voelen de buren zelfs als familie. Een derde van de bewoners heeft minder contact met de buren maar ervaren het contact desalniettemin als positief.

Door de sterke sociale samenhang zijn verschillende bewoners ook bang om hun goede contacten met de buren te verliezen als zij moeten verhuizen naar een andere woning. Bewoners geven aan dat zij na een verhuizing niet weten wat voor buren ze krijgen en of ze diezelfde contacten weer kunnen opbouwen in een nieuwe buurt. Voor veel bewoners spelen de sociale contacten met de buren dus een belangrijk rol in hun wensen omtrent de toekomstplannen van de woning. In het volgende hoofdstuk wordt er dieper ingegaan op deze wensen.

7 Wensen toekomstige