• No results found

Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van online marketing om bezoekers naar een website te krijgen?

3. Theoretisch kader

5.6 Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van online marketing om bezoekers naar een website te krijgen?

Deze deelvraag geeft antwoord op de mogelijkheden die er zijn op het gebied van online marketing om bezoekers naar een website te krijgen. De technieken die hier beschreven staan, komen uit

deskresearch.

Job Vermeeren, een online marketing coach, geeft technieken waarmee een website meer bezoekers krijgt. Als eerst moet de SEO (Search Engine Optimization) van de website goed zijn. Ook moet er waardevolle content op de website worden geplaatst. Dit kan gemakkelijk door blogposts of

instructievideo’s. De website moet goed werken, dus hij moet snel laden en geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Het is belangrijk dat het merk wordt vermeld bij Google Mijn Bedrijf. De social media kanalen Facebook en Instagram moeten gebruikt worden en de organisatie moet actief zijn in een online community. Tot slot is het belangrijk om te leren van verzamelde websitedata (Vermeeren, 2018).

Astrid van Kolleburg geeft maar liefst 35 tips om meer bezoekers naar een webwinkel te trekken. Deze tips zijn onderverdeeld in de volgende acties: bloggen, zoekmachine optimalisatie, social media, nieuwsbrieven, online adverteren en offline webwinkel promotie (Van Kolleburg, 2018). Haar tips zullen per acties gebundeld zijn in een verhaalvorm.

Blog

Een blog wordt gezien als een onmisbare marketingtool. Het is belangrijk dat de blog aansluit bij de wensen van de doelgroep. In een blogpost moet gebruik worden gemaakt van links naar

productpagina’s. Ook is het belangrijk dat regelmatig blogposts worden geplaatst. Een nieuwe

blogpost moet onder de aandacht komen bij de doelgroep. Het is daarom van belang om deze te delen op zoveel mogelijk manieren (Van Kolleburg, 2018).

Zoekmachine optimalisatie

Het hebben van een goede positie in Google is een goede en kosteloze manier om aan bezoekers te komen. Het nadeel is dat deze manier relatief veel tijd kost. Zoekmachine optimalisatie begint met een analyse in zoektermen. Voor elke pagina van de webwinkel moet bedacht worden welke zoektermen de doelgroep zou gebruiken. Op basis van deze zoektermen moet de tekst van de pagina worden

aangepast. In de tekst zullen de zoektermen een aantal keer naar voren moeten komen (Van Kolleburg, 2018).

Social media

Op social media is het belangrijk dat er regelmatig berichten worden geplaatst. Het is belangrijk dat niet alleen reclame wordt gedeeld, maar ook bijvoorbeeld een quote of een video. De social media kanalen moeten niet gebruikt worden als eenrichtingsverkeer, maar er moet ook interactie ontstaan met de doelgroep. Dit kan door een vraag te stellen in een bericht (Van Kolleburg, 2018).

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn geschikt om bezoekers vaker naar de webwinkel te trekken. In de nieuwsbrief moeten links naar de webwinkel zijn opgenomen. Ook moet het geen nieuwsbrief zijn waarin alleen aanbiedingen worden vermeld. Het is juist van belang dat de nieuwsbrief ook tips en

achtergrondinformatie geeft (Van Kolleburg, 2018).

Online adverteren

Via Google Adwords kan er gewerkt worden aan SEA. Dit betekent dat er geadverteerd wordt in zoekmachines. Per klik op de advertentie wordt een bedrag betaald. Op korte termijn is hier veel uit te halen. Ook via Facebook kan geadverteerd worden. Het voordeel van Facebook is dat heel gericht geadverteerd kan worden op de doelgroep (Van Kolleburg, 2018).

Offline winkel promotie

Tot slot geeft Astrid van Kollenburg tips over offline winkel promotie. Een webwinkel kan bijvoorbeeld aanwezig zijn op evenementen en daar de webwinkel promoten. Ook kunnen visitekaartjes en flyers worden uitgedeeld. Ook is een tip om de webwinkel onder de aandacht te brengen via mond-tot-mondreclame (Van Kolleburg, 2018).

6. Conclusie

Op basis van de resultaten kan antwoord worden gegeven op de onderzoeksvraag:

‘Welke factoren zijn van invloed om potentiële klanten naar de webwinkel te trekken door middel van communicatie?’

Allereerst moet vastgesteld worden dat Bazaar S. een lastige productgroep heeft voor een webwinkel.

Het merendeel van de respondenten koopt woonaccessoires het liefst in een fysieke winkel. Daarbij komt dat Bazaar S. een onbekende speler wordt in een grote markt. Uit het onderzoek blijkt dat de naamsbekendheid een grote rol speelt bij de keuze van een webwinkel. Er is echter wel een kans voor Bazaar S., want slechts 7,3% van de respondenten geeft aan dat zij altijd bij dezelfde webwinkel een bestelling plaatsen. Voordat respondenten een bestelling plaatsen, weten zij al om welk product het gaat. De webwinkel staat vaak nog niet vast.

De consument zal eerst de webwinkel moeten bezoeken, voordat ingespeeld kan worden op de behoeften van de consument. Om erachter te komen hoe consumenten op een website komen, is gekeken naar de theorie. Het is belangrijk om met SEO en SEA de website onder de aandacht te brengen in de zoekmachine. Ook is er nog een techniek waaraan gedacht moet worden, het plaatsen van waardevolle content. Bij concurrenten is te zien hoe zij door middel van een blog wooninspiratie geven. Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten graag zoeken naar wooninspiratie. De

concurrenten maken daarnaast allemaal gebruik van Facebook en Instagram, een enkele ook van Pinterest. YouTube en Facebook komen uit het onderzoek naar voren als meest gebruikte social media kanalen.

De meeste respondenten uit het onderzoek plaatsen ongeveer één keer per maand een bestelling. Een online bestelling wordt het liefst gedaan omdat dit de mogelijkheid biedt om 24/7 te winkelen. Ook de mogelijkheid om prijzen te vergelijken is een belangrijke reden. De belangrijkste reden om in een fysieke winkel te winkelen is om het product te kunnen zien en aanraken. Uit het onderzoek blijkt dat alle genoemde factoren belangrijk zijn voor de keuze van een webwinkel, maar een gemakkelijke retourprocedure is daarbij doorslaggevend. De aanwezigheid van recensies en uitgebreide productinformatie wordt ook erg belangrijk gevonden door de respondenten.

Onder de doelgroep zijn vier formats van webwinkels getoetst. Hierin kwam naar voren dat een rustige en kleurrijke het meest aantrekkelijk is voor de doelgroep. Natuurlijk moet ook het DNA van Bazaar S.

terug te zien in de webwinkel. Om dit te bereiken wordt gekeken naar het jaar 1994, toen Bazaar S.

werd opgericht. Bazaar S. is een organisatie dat is ontstaan vanuit de gedachte: ‘Bazaar artikelen beschikbaar stellen voor het hele land’. Bij Bazaar S. staat service voorop. De marktgeoriënteerde organisatie hoopt over tien jaar te beschikken over een succesvolle webwinkel, waar zij een grote groep klanten van dienst kunnen zijn.

7. Advies

Op basis van het onderzoek kan antwoord worden gegeven op de adviesvraag:

‘Hoe kan Bazaar S. zich positioneren als aantrekkelijke webwinkel, zodat de doelgroep de webwinkel bezoekt?’