• No results found

Hoe weet ik dat God voor me zorgt?

In document Wees niet bang Ik ben bij je (pagina 41-45)

Ik heb er heel lang over gedaan om mijn zorgen over geld los te laten en het allemaal in de handen van de Here God te leren leggen.

Het was de angst om tekort te komen, niet genoeg te hebben om van te leven. Door grote veranderingen in mijn leven werd ik, min of meer, gedwongen om mezelf onder de loep te nemen en hiermee aan de gang te gaan. Ik besefte dat het niet zozeer om geld ging maar om ‘de zorgen’ die ik me sowieso maakte in het leven. Ik ontdekte dat ik best heel angstig in het leven stond….ik moest de controle houden want anders zou alles ‘fout’ gaan!

Mattheus 6: 27

‘Wie van jullie kan zich door zich zorgen te maken ook maar een el aan zijn levensduur toevoegen?’

Door Bijbelstudie kwam ik erachter dat ik juist dit stuk los moest gaan laten: me zorgen maken over mijn leven, over andere mensen, over mezelf…

1 Petrus 5: 7

‘U mag uw zorgen op Hem afwentelen, want u ligt Hem na aan het hart.’

Psalm 94: 19

‘Toen ik door zorgen werd overstelpt,

was Uw troost de vreugde van mijn ziel.’

Ezechiël 34: 11

‘Dit zegt God de Heer: Ik zal zelf naar Mijn schapen omzien en zelf voor ze zorgen.’

Als christen wist ik wel dat ik dit moest doen, alleen deed ik het niet. Niet uit koppigheid of eigenwijzigheid maar uit ongeloof. Ik kwam erachter dat ik niet werkelijk geloofde dat de Here God voor mij zou zorgen: voor mijn dagelijkse eten en drinken, kleding, woonlasten, benzine enz. Ik dacht dat ik dit allemaal zelf in de hand had en dat ik, door hard werken en goed mijn best doen, het zelf voor elkaar zou krijgen….

Dat is niet zo.

Maar de wereld om mij heen zit wel zo in elkaar en zelfs sommige christenen in de kerk denken zo: je moet het allemaal zelf doen. Hard werken. Slim met geld omgaan. Tijd is geld. Geld opent deuren. Zo worden we opgevoed en zo wordt ons iedere dag voorgehouden door anderen.

Totdat ik alles kwijtraakte en ik alleen voor de Here God stond met lege handen. Op dat moment besefte ik dat ik alleen nog verder kon leven in volledige afhankelijkheid van Hem.

Mattheus 6: 24

‘Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen en de mammon.’

De Here Jezus legt ons uit dat we een Vader hebben die precies weet wat we nodig hebben. Iets nodig hebben is anders dan ‘dingen willen hebben’. De wereld om ons heen stort een overvloed aan reclame over ons uit waardoor we alsmaar aan het kopen blijven. En om veel te kunnen kopen moeten we weer veel geld verzamelen.

Op het moment dat je echt na gaat denken over wat je, als mens in Nederland, nodig hebt om te kunnen leven dan komen er hele andere dingen naar voren. Ik weet nu dat de Here God mij iedere dag weer voorziet van datgene wat ik nodig heb om Hem te kunnen dienen: in mijn dagelijkse leven, mijn werk als kunstenaar….Iedere keer weer verwonder ik me erover dat ik voorzien wordt door Hem.

Maar het vroeg wel een duidelijke keuze van mij:

Ik wil mijn leven aan U wijden, Here en geloof dat U voor mij zal zorgen op de manier waarop U dat het beste vindt zodat ik U kan dienen in Uw koninkrijk.

Mijn besluit om de Here Jezus te willen volgen heeft als gevolg dat al mijn dagen om Hem gaan. Door over de Here God te schrijven, te praten en mijn hart in mijn kunst te leggen. Door te studeren in de Bijbel, door gebed en door dagelijks een kaarsje te branden: Heer, ontferm U over ons…

Oefening

Wil je een pen en papier pakken?

Ga dan zitten en kijk eens om je heen naar al je bezittingen. In en om je huis ligt het vast vol met spullen die, in meer of mindere mate, een emotionele waarde voor je hebben. Maak dan een eerste lijst van de bezittingen die het meest waard zijn qua geld. Maak daarna een tweede lijst van de bezittingen die de meeste emotionele waarde voor je hebben.

Welke lijst is langer?

Hoe hard heb je moeten werken voor deze bezittingen en hoeveel geld en tijd heeft het je ongeveer gekost?

Maak nu een derde lijst van de dingen die je echt nodig hebt om te kunnen overleven in deze wereld….

Het maken van deze lijstjes kan je helpen om te beseffen dat God voor je zorgen wil maar dat Hij je wel wil voorzien van de dingen die je echt nodig hebt. Het gaat niet om status, genot, entertainment of welvaart. Het gaat erom dat je begrijpt dat God je zorgen weg wil nemen door je te laten zien dat Hij voor je zorgt maar wel volgens Zijn maatstaf.

In document Wees niet bang Ik ben bij je (pagina 41-45)