• No results found

Hoe kan ik leren om een leerling van Jezus te worden?

In document Wees niet bang Ik ben bij je (pagina 63-67)

Wie je ook bent en wat je ook doet, God roept je op om van Hem te leren. Als je een christen geworden bent, dan is de volgende stap om een ‘discipel’ te worden.

Dat betekent dat je een leerling wordt of een volger van de leer van Jezus. Als Rabbi had Hij zelf 12 discipelen die hem volgden en samen vormden zij een gemeenschap.

Het is niet de bedoeling dat de kerk hierin mensen uitsluit. Een inclusieve kerk is een kerk vol met mensen die hun hart hebben gegeven aan de Here Jezus en besloten hebben om Hem te volgen.

Mattheus 28: 16- 20

‘ De elf leerlingen gingen naar Galilea, naar de berg die Jezus hun had genoemd, en toen ze Hem zagen bewezen ze Hem eer, al twijfelden enkelen nog. Jezus kwam op hen toe en zei: ” Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat Ik jullie opgedragen heb.

En houdt dit voor ogen: Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.”

Een leerling van de Here Jezus moet dus eerst leren om een leerling te zijn.

Dat betekent dat je de ‘rol’ van leerling aan neemt en je bewust moet worden van al je eigen (voor)oordelen, meningen, visies, ideeën en beperkende overtuigingen over jezelf en anderen.

In de Bijbel staan een heleboel lessen om te leren en er zijn in Nederland genoeg kerken, Bijbelscholen en Bijbelleraren om je te helpen maar het belangrijkste is dat jij je hart hiervoor openstelt.

ook als je al je hele leven in de kerk zit op zondag…

ook als je al een heleboel Bijbelstudie hebt gedaan…

ook als je zelf denkt dat je het allemaal al weet…

ook als je denkt dat je zelf de leraar bent en geen leerling meer hoeft te zijn…

In 1 Korintiërs 3: 2 zegt de apostel Paulus ” Ik heb u melk gegeven; geen vast voedsel, daar was u niet aan toe. Ook nu nog niet.”

Het gaat hier over geestelijke groei of groeien in je geloof. Net als een baby begin je met de melk (leren wat het Evangelie eigenlijk is en wie de Here God is) maar gedurende je leven kun je groeien naar de volwassenheid waarin je ‘vast voedsel’ kunt gaan eten.

Op dat moment ben je een discipel van de Here Jezus en wordt er van je verwacht dat je anderen helpt te groeien in het geloof.

Binnen het Lichaam van Christus mag iedereen zijn zoals hij/zij is.

Ik heb al snel geleerd van de Here Jezus dat Hij iedereen als waardevol ziet. Of je nu gehandicapt bent of psychiatrische problemen hebt…of heel rijk of arm bent…de Here Jezus kijkt naar je hart en onderzoekt of Hij daar geloof vindt.

Lukas 5: 20

‘ Toen Hij hun geloof zag, zei Hij tegen hem: “Uw zonden zijn u vergeven.”

Dat Hij mij als waardevol zag was ontzettend lastig te accepteren voor me, al verlangde ik er met mijn hele hart naar. Ik vond mezelf namelijk niet zo waardevol. Ik zag geen enkele waarde in mezelf. Toen ik ruim 20 jaar geleden een leerling werd van de Here Jezus en ik de Bijbel ging bestuderen, snapte ik er gewoon niet veel van. Daar wil ik eerlijk over zijn. Maar met de jaren kwam steeds meer het besef wie God echt is en welke relatie Hij met mij (ons) wil hebben. Ik leerde langzaam wie ik in Zijn ogen ben.

Dat is heel anders dan hoe de wereld mij ziet en ook hoe ik mezelf heel lang zag.

Johannes 13: 34-35

‘ Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals Ik jullie heb lief gehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie Mijn leerlingen zijn.’

Op het moment dat je, als christen, in een rouwproces zit leer je om eerst naar de Here God te gaan voor troost. De vragen die je hebt kun je stellen in persoonlijk gebed. Dat hoeft niet perse mondeling maar kan ook in een brief, een gedicht, een tekening, een foto…de Here God kent jouw hart dus je bent helemaal vrij om te doen wat je wilt.

Het kan zijn dat je steun ervaart in de kerk maar het kan ook voorkomen dat jij je totaal niet gezien/

gehoord voelt. Het is mijn persoonlijke ervaring dat gesprekken over rouw en tegenslag moeilijk gaan vanwege de Nederlandse cultuur.

Je mag je vuile was niet buiten hangen, toch?

Besef dan dat je in de Bijbel heel veel voorbeelden vindt van mensen die ook door groot verdriet zijn heen gegaan.

Het is de manier waarop de Here God aan jou laat zien: je bent niet alleen…

Oefening

Als jij ook een leerling van de Here Jezus wilt worden/zijn dan kun je eens gaan nadenken over een soort leerplan. Dat leerplan kan jou helpen om, in tijden van rouw en tegenslag, troost en veiligheid te halen uit je geloof.

In jouw plan kun je aan de volgende punten denken:

Hoe ga ik Bijbelstudie doen? Ga ik dit alleen doen of in een groep? Wil ik naar een Bijbelschool of wil ik een groep zoeken in een kerk?

Lukt het mij om te bidden? Heb ik hulp nodig om te bidden? Wil ik alleen bidden of samen met anderen?

Wil ik naar een kerk gaan voor de diensten op zondag? Wil ik betrokken raken bij een kerk?

Wil ik eens praten met een geestelijk verzorger of een predikant? Heb ik vragen die beantwoord moeten worden zodat ik verder kan gaan en niet meer vastzit in onbegrip?

Wil ik me meer verdiepen in geloofsopbouw door boeken te lezen van andere christenen?

Wil ik mijn geloof doorleven door muziek te maken of te gaan zingen? Wil ik dit alleen doen of in een groep?

Jouw leerplan is gebaseerd op jouw eigen manier van leven. Er is geen goede of foute manier van leerling worden en zijn. Het heeft alleen zin als jouw leerplan zinvol is voor jou en het maakt dus niet uit wat andere mensen daarover zeggen. Discipelschap is een individuele leerweg omdat ieder mens een eigen manier van leren heeft.

In document Wees niet bang Ik ben bij je (pagina 63-67)