• No results found

weergave van de door leerlingen ingevulde vragenlijsten

Overprikkeling heeft minstens 20 minuten nodig om te laten betijen

Bijlage 12: weergave van de door leerlingen ingevulde vragenlijsten

Vraag 1:

In onderstaande tabel vind je een lijst met kenmerken die voor kunnen komen bij hoog sensitieve leerlingen.

Kruis aan of je deze eigenschap of dit kenmerk bij jezelf herkent. Als je het herkent geef je aan of je last hebt van deze eigenschap of deze juist als een kwaliteit ervaart.

Leerling kenmerken Ja: ik heb last van

dit kenmerk gezegd wordt wat ik moet doen

3 6

4 Ik ben creatief 4 2

5 Ik handel intuïtief (handelen volgens een ingeving)

1 1 3

6 Ik ben meestal erg eerlijk 6

7 Ik neem dingen intens waar (ik zie bijvoorbeeld veel details)

13 Ik heb snel door waar problemen en oplossingen liggen

22 Gevoelens hebben bij mij snel een lichamelijk effect (hoofdpijn, vermoeidheid, maagpijn)

4 2

23 Ik word soms depressief van alles wat ik voel 5 1

24 Ik heb nachtmerries 2 1 4

25 Ik slaap slecht als er op een dag teveel prikkels zijn geweest

32 Ik ben gevoelig voor onverwachtse gebeurtenissen, ik kan daar onrustig van worden

6

33 Ik lijk vaak verlegen maar ben dit niet 4 1 2

Praktijkgericht onderzoek Marjon Velsink Vraag 2

Je hebt waarschijnlijk een aantal eigenschappen aangekruist waar je last van hebt.

Hoe uit zich dat op school?

- Het kost veel moeite om alles onder ‘controle’ te houden en om mijzelf te contoleren.

- ik ben vaak heel stil in de klas, terwijl de rest heel druk is, maar heb er meestal geen last van, tenzij het heel erg druk is. En soms stress ik teveel over bepaalde dingen en kan ik mij niet concentreren.

- ik vind het moeilijk om bijvoorbeeld te presteren, daar kan ik wel bang voor zijn. Met sterke persoonlijkheden om me heen wil ik me vaak terugtrekken en word ik onzeker. Ik kan wel stress krijgen als dingen niet gaan zoals ze moeten en er tijdsdruk achter zit.

- Vooral door de drukte/prikkels van school word ik snel vermoeid. Stress van school heeft ook vaak invloed op mijn humeur, maar ook op mijn lichaam: hoofdpijn, onverschilligheid, in schulp kruipen, geprikkeld

- ik vertrouw mensen niet vaak dingen toe. Dat vind ik erg vervelend. Ook kom ik vaak hard uit de hoek. Terwijl het zo niet de bedoeling is. Anderen nemen dit dan erg slecht op.

- in de klas zien ze mij waarschijnlijk als en stil meisje maar eigenlijk ben ik heel spontaan, maar dat uit ik niet als ik me niet op mijn gemak voel. Als een vriendin mij iets verschrikkelijks verteld kan ik er wel de hele dag mee zitten en dan kan ik me ook niet concentreren. Als er teveel onverwachtse dingen gebeuren, heb ik geen zin meer in de dag en wil ik het liefst naar huis en even helemaal niks doen.

Vraag 3

Wat zou er op school moeten veranderen zodat jij minder last hebt van deze eigenschappen?

- Zorgen dat dingen wat duidelijker zijn zodat ze minder onverwacht komen en het duidelijker is wat de bedoeling is. Zorgen dat het bij proefwerken gewoon rustig is. Minder proefwerken in één week, voor de stress. En beter plannen, samen met de leerlingen.

- De proefwerkband afschaffen en niet te lange dagen door tussenuren, want door lange dagen ga ik alleen maar meer stressen en nadenken over dingen die ik nog allemaal moet doen. En de

proefwerkband is in het 8ste uur, terwijl ik het 6de uur al uit ben. Duidelijkheid, ritme, gezag (op een rustige manier), rust in de klas.

- Er wordt wel veel rekening mee gehouden bij mij. Maar dat het duidelijk is wat je in een les moet doen en dat het rustig is.

- Docenten les geven in hoe ze een klas rustig moeten houden. Want het begint er steeds meer op te lijken dat leerlingen de baas zijn. Daar krijgen sommige leerlingen last van. Planning moet beter bij alle docenten. Elke docent moet bijvoorbeeld rekening houden en op de hoogte zijn van de

uitwisseling.

- Ik denk niet dat school hier iets tegen kan doen. Ik wil het liefst naar huis als ik het niet meer zie zitten Ik kan niet zomaar naar huis gaan. School is erg belangrijk. Aan mijn concentratie is ook weinig te doen, dat heb ik, of ik heb het niet.

- Ik heb vooral last van veel mensen en prikkels en ik denk dat de situatie op school niet erg kan veranderen.

Praktijkgericht onderzoek Marjon Velsink Vraag 4

Kun je een concreet voorbeeld geven van wat een vakdocent binnen een les kan doen zodat je minder last hebt van deze eigenschappen?

- Met groepjes vormen zit ik het liefst bij mensen waar ik goed mee kan samenwerken, zo voel ik me meer op mijn gemak en kan ik beter presteren

- Verdiepen in de opbouw van de klas en zo betere groepjes samenstellen bij groepsopdrachten of zelf groepjes laten maken.

- Controle over de klas houden. In het proefwerkband lokaal niet op en neer blijven lopen tussen de tafels.

- Zorgen dat de les gepland is en dat je weet wat je moet doen. Dat iedereen rustiger is. Voor mensen met deze eigenschappen zorgen dat er niet teveel druk is.

- Duidelijker dingen aangeven over proefwerken en niet aan ons zelf overlaten door op de elo te kijken. Want niemand kijkt daarop. En als het druk is in de les, orde houden.

- Zorgen dat het bij een proefwerk rustig is. Ik vind het altijd fijn als het stil is in de klas en dan duidelijk aantekeningen geven.

Vraag 5

Kun je ook een concreet voorbeeld geven van wat jouw mentor anders kan doen zodat je minder last hebt van deze eigenschappen?

- Eigenlijk niks

- Als er bepaalde dingen gepland staan en de leerlingen weten het niet, toch waarschuwen dat er bijvoorbeeld een proefwerk aankomt. De klas soms misschien beter in ‘bedwang’ houden.

- Op de hoogte zijn van hoe iemand zich voelt.

- Plannen met de klas samen - ik heb geen idee

- Strengere maatregelen nemen tegen onrustige mensen, want andere leerlingen hebben daar last van

Vraag 6

Als je eigenschappen hebt aangekruist waarvan jij vindt dat het een kwaliteit is, vind je dan dat je deze kwaliteit binnen school goed kunt gebruiken? Op welke manier?

- Soms. Het is wel lastig dat overal regels voor zijn. Zoals je altijd een opdracht krijgt, die je dan precies volgens de regels van de opdracht moet maken.

- Ik ben best creatief en dat kan ik voor van alles gebruiken. Ik kan problemen meestal zelf wel oplossen en ik ga zorgvuldig om met dingen. En ik wil alles perfect hebben, handig voor verslagen maken.

- Ik vind dat deze kwaliteiten op school niet zo belangrijk zijn, maar wel met vriendinnen bijvoorbeeld of met mensen helpen. Iedereen maakt wel iets heftigs mee en sommige vertrouwen dat mij toe omdat ik goed kan luisteren en het vaak kan begrijpen

- Ik kan mensen goed uit hun problemen halen. Als ze met zichzelf in de knoop zitten dan zorg ik

Praktijkgericht onderzoek Marjon Velsink

ervoor dat ze de goede en slechte kanten zien zodat ze zelf een beslissing kunnen nemen.

- Ik vind dat ik perfectionistisch ben en ook wel creatief. Dus dat vind ik wel een kwaliteit binnen school

- Ja. Ik kan creatief zijn en bij sommige lessen aandachtig als we aantekeningen krijgen.

Vraag 7

Als je vindt dat je deze eigenschappen niet goed kunt gebruiken, wat zou er dan moeten veranderen zodat je er wél iets mee kunt doen?

Kun je dit aan de hand van een concreet voorbeeld beschrijven?

- Misschien om ook docenten in je schrift te laten kijken voor een punt, omdat het er wel goed verzorgd uitziet. En zo een beetje je punt ophalen.

- Als ik goed met sommige eigenschappen om kan gaan zou dit niet in mijn nadeel hoeven te werken en heb ik ook voordelen aan deze eigenschappen.

- (niets ingevuld)

- Dingen meer op je eigen tempo doen.

- Zekerder van mezelf worden en niet vooruit denken, of denken aan dingen die ‘fout’ kunnen gaan.

- meer vrijheid in de vakken/opdrachten. Iedereen wil het op zijn/haar eigen manier doen.

Praktijkgericht onderzoek Marjon Velsink