• No results found

Website optimalisatie

In document Independent DJ Network (idjn.nl) (pagina 30-36)

4.4 Social Media

4.5.1 Website optimalisatie

Om een technisch goede website te maken is er eerst gekeken naar een aantal essentiële factoren die niet kunnen ontbreken op een website. Op Frankwatching.com (2009) hebben diverse Frankwatchingexperts een stappenplan gemaakt om een website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Een belangrijk onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid is de mate waarin een website gevonden kan worden. Google (2011) heeft een handleiding vrijgegeven waar er per stap wordt uitgelegd hoe een bedrijf een website zo goed mogelijk kan optimaliseren om gevonden te worden in de zoekmachines.

Laadtijd

Om te beginnen bij de laadtijd van de website. Mensen die vaak op het internet surfen zitten niet te wachten op een trage website. Daarom is een korte laadtijd van de website essentieel. Mensen beoordelen binnen vijf tot tien seconden wat zij van de site vinden. Het is dus erg belangrijk dat de site in ieder geval tussen die secondes volledig is geladen. Een goede laadtijd is ook essentieel voor Google AdSense. De snelheid van de website wordt meegenomen in de beoordeling van de website door AdSense. Hoe sneller de site hoe beter de beoordeling. De snelheid van een website kan eenvoudig getest worden met Pingdom Tools (Frankwatching, 2009).

Werking in meerdere browsers

Hoewel Google Chrome met 60.1% van alle internet gebruikers de populairste browser is, zijn er ook nog bezoekers die andere browsers gebruiken. Op de tweede plaats staat Firefox met 24.7% en op de derde plaats staat Internet Explorer met 8.3% (W3Schools, 2014). Om er voor te zorgen dat de website voor alle browsers even goed functioneert kan de website gecheckt worden op Browsershots.org (Frankwatching, 2009).

Search engine optimization

De meeste sites worden gevonden via de online zoekmachines. Het is daarom van groot belang om goed vindbaar te zijn via deze zoekmachines. De tekst dat tussen de <title>-tag staat wordt als eerste weergegeven in de zoekmachines. Het is daarom handig dat er niet een globale term in de title-tag staat maar een niche term. Bijvoorbeeld: als iemand zoekt naar “muziek”, zijn daar duizenden sites voor te vinden. Maar als iemand zoekt naar “muziek van talentvolle DJ’s” is het aantal sites al een stuk minder (Google, 2011). De meta-data van de website wordt ook opgenomen door de zoekmachine. Deze data wordt onder de titel van de pagina weergegeven. De meta-data is ook wel een kleine samenvatting van het paginaonderwerp. Het is dus de bedoeling dat de meta-data relevant genoeg is voor de webpagina (Frankwatching, 2009).

In afbeelding 6 staat een goed voorbeeld van een resultaat uit de zoekmachine met de title-tag en meta-data.

URL’s worden ook weergegeven in zoekresultaten. Het is ook daarom ook belangrijk om het belangrijkste zoekwoord terug te laten komen in de URL.

Lange URL’s met weinig herkenbare woorden en veel cryptische URL’s kunnen mensen afschrikken. Het is bovendien ook lastiger voor de gebruiker om deze URL te onthouden. Het gebruiken van goede anchortekst leidt ook tot een beter zoekresultaat. Anchortekst is klikbare tekst die de gebruiker doorverwijst naar een andere pagina. Goede anchortekst laat de klikbare tekst direct zien waar er naar toe verwezen wordt. Hoe duidelijker de anchortekst hoe gemakkelijker het voor de zoekmachine is om te snappen waar de link naar toe leidt.

Ook afbeeldingen kunnen geoptimaliseerd worden om beter vindbaar te zijn. Elke afbeelding kan zijn eigen bestandsnaam en alt-attribuut hebben. Een alt-attribuut is de alternatieve tekst die verschijnt als de afbeelding niet geladen kan worden op de website. Het is voor een zoekmachine als Google gemakkelijker om afbeeldingen te begrijpen als ze goed

geoptimaliseerd zijn met een alt-attribuut en een duidelijke bestandsnaam (Google, 2009).

Gebruiksvriendelijkheid

Dit begrip is gemakkelijk te definiëren; het is het gemak waarmee bezoekers hun taken kunnen volbrengen op de website (Encyclo, z.j.). Een website die een digitaal kunstwerk is hoeft niet gebruiksvriendelijker te zijn dan een wat minder mooie website. In werkelijkheid moet een website eerst goed bruikbaar zijn voor de bezoekers.

Om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten van een website moet er vaak genoeg getest worden. De vraag: “is mijn website gebruiksvriendelijk?”, kan alleen beantwoord worden door de gebruikers zelf. Thilley (2011) raadt aan om bij elke grote stap die er gemaakt wordt een nieuwe test uit te voeren.

Toegankelijkheid

Een deel van de gebruiksvriendelijkheid van een website is de toegankelijkheid.

Ongeacht op welke doelgroep de website zich focust het moet voor iedereen toegankelijk zijn; voor jong, oud, bejaard, gehandicapt, enzovoort. Er zijn een aantal manieren om er achter te komen of een website toegankelijk is voor iedereen.

Een screenreader is daar één van. Met een screenreader wordt de tekst die op de website staat voorgelezen met een spraaksynthese. Een screenreader is speciaal ontworpen voor mensen die problemen hebben met het lezen van tekst vanaf een scherm.

Een andere manier is door te navigeren op de website zonder een muis. Sommige mensen vinden het moeilijk om met een muis te gebruiken. In plaats van een muis gebruiken zij een toetsenbord of een joystick.

Om er voor te zorgen dat de website voor iedereen vlot leesbaar is, moet er op het taalgebruik gelet worden. Om een goede indruk te krijgen of de website goed leesbaar is kan er gebruik

gemaakt worden van het programma Leesniveau Tool. Dit is een softwareprogramma dat een aantal tests uitvoert waarbij de leesbaarheid getest wordt (Tilley, 2011).

Een interne zoekmachine op de website is erg behulpzaam. Veel mensen gebruiken de zoekmachine als er één aanwezig is op de website. Vaak dient de zoekmachine ook pas als mensen het niet kunnen vinden via de hoofdnavigatie. Om de zoekopdracht gemakkelijker te maken kan er gezorgd worden dat de zoekfunctie een suggestie geeft zoals: “bedoelde u dit:” (Frankwatching, 2009).

404-Foutmelding pagina

De 404 pagina verschijnt wanneer de bezoeker op een pagina komt die niet meer bestaat. De 404 pagina is een pagina die vaak vergeten wordt om te optimaliseren, maar waar 10% van het totale verkeer van een site op terecht komt. Toch bestaan er een aantal manieren om deze pagina toch levendig te houden (Frankwatching, 2009).

1. Humor

De bezoeker moet zich prettig voelen op de site. Dit schrikt af met een lege 404- pagina. Het is daarom een optie om van de 404-pagina toch de sympathie van de bezoekers op te wekken door humor te gebruiken. Wel moet er rekening gehouden worden met de doelgroep, de humor moet aansluiten bij de doelgroep. Vervolgens moet de 404-pagina weer zo toegankelijk mogelijk zijn voor de bezoekers om van de pagina af te komen. In afbeelding 7 staat een goed voorbeeld van een 404-pagina waar humor is toegepast.

2. Excuseren

Een andere manier om een 404-pagina in te vullen is door te excuseren. De bezoeker moet niet het gevoel krijgen dat zij een fout hebben gemaakt. Vervolgens kan er uitgelegd worden wat er fout is gegaan en hoe dit kan worden opgelost. 3. Herkenning

De bezoeker die op de 404-pagina terecht komt moet wel het idee hebben dat het nog steeds op dezelfde website zit en niet op een andere.

Hier kan voor gezorgd worden door onder andere de huisstijl en het logo terug te laten komen.

4. Verder helpen

Er kan ook gekozen worden om de hoofdnavigatie terug te laten keren op de 404- pagina. Hierdoor kunnen de bezoekers meteen nieuwe keuzes maken om ergens heen te gaan. Ook kan er een zoekmachine geplaatst worden op de 404-pagina. Met een zoekmachine kan de gebruiker gemakkelijker verder zoeken.

Afbeelding 7: Voorbeeld van een 404-Foutmelding pagina met humor

Contactpagina

Eén van de belangrijkste pagina’s van een website is de contactpagina. Om bezoekers tevreden te houden moeten ze de mogelijkheid hebben om contact te kunnen zoeken met de website. Op een goede contactpagina moeten minimaal de volgende dingen staan (Karelgeenen, z.j.):

 Bedrijfsnaam/persoonsnaam

 Adresgegevens

 Telefoonnummer

 Emailadres

 Emailcontactformulier

Er moet bij het emailcontactformulier gezorgd worden dat er op een klantvriendelijke manier wordt gehandeld. Bijvoorbeeld na het versturen van een formulier een melding met een bedankje erin (Frankwatching, 2009).

5 Concurrenten

Om een goed overzicht te krijgen van de concurrenten is er eerst gekeken naar het verschil tussen directe en indirecte concurrenten.

Directe concurrenten zijn bedrijven die hetzelfde soort product of dienst aanbieden. Indirecte concurrenten zijn bedrijven die niet hetzelfde product of dienst aanbieden, maar een

alternatief (Coutinho, z.j.). IDJN is gericht op het aanbieden van nieuwe muziek van onbekende DJ’s die willen doorbreken. Na divers onderzoek is gebleken dat er nog geen directe

concurrenten bestaan die uitsluitend nieuwe muziek van nieuwe DJ’s aanbieden. Wel zijn er indirecte buitenlandse concurrenten: youredm.com en edmtunes.com, en er zijn indirecte binnenlandse concurrenten: djbroadcast.nl en clublifemagazine.nl. Deze sites bieden, net als IDJN, EDM-gerelateerde content.

Om een goed overzicht te krijgen van wat de concurrenten goed en fout doen is er onderzoek gedaan naar de onderwerpen die al eerder behandeld zijn in de deskresearch: vormgeving, content, verdienmodellen, social media, usability. Er is eerst een systematisch overzicht gemaakt van de trends die de websites eventueel hebben toegepast. Daarna zijn de websites met elkaar vergeleken en is onderzocht welke overeenkomsten er zijn tussen de websites.

5.1 Youredm.com

De eerste buitenlandse indirecte concurrent die behandeld wordt, is Youredm.com. Youredm is, zoals zij het beschrijven op hun website, “de meest bezochte en spraakmakende website in de Electronic Dance Music wereld”. Youredm heeft meer dan 4 miljoen bezoekers per maand. In de maand september 2014 had Youredm.com volgens Compete.com1 373.918 unieke bezoekers. Youredm plaats dagelijks de meest up to date en aangrijpende

nieuwsberichten over EDM. Met meer dan 473000 Facebook fans en 44900 Twittervolgers kan er geconcludeerd worden dat Youredm een sterke positie heeft in de online wereld van het aanbieden van EDM-gerelateerde content.

5.1.1 Vormgeving

Het eerste onderdeel dat behandeld wordt, is de vormgeving van de website. Bijlage 3, afbeelding 10, is een screenshot van de homepage van Youredm.com. Op het eerste gezicht is meteen duidelijk dat de website veel visuele content gebruikt. Bij elk bericht wordt een afbeelding gebruikt. Aan de rechterkant op de homepage staat de nieuwste muziek afgebeeld in de vorm van een afbeelding met daarin de titel + artiest van de track. Het is meteen zichtbaar dat er op deze website geen gebruik wordt gemaakt van de trend flat design. Youredm heeft er wel voor gekozen om een mobile menu toe te passen op de website. Als er op de knop ‘Sections’ wordt gedrukt verschijnt er rechts op het scherm een mobile menu. In bijlage 3 staat een afbeelding hoe dit menu er in zijn geheel uit ziet.

1

5.1.2 Content

Een opvallend gegeven is dat de website Youredm.com niet mobiel vriendelijk is. Uit de deskresearch is gebleken dat steeds meer mensen op het internet surfen via een telefoon (Frankwatchingexperts, 2014). Op de website is er wel gebruik gemaakt van een user- generated content. Onder elke bericht kan er namelijk via Facebook een reactie geplaatst worden. Er is door Youredm niet gekozen om de content te plaatsen in de vorm van visual storytelling, maar gewoon in één oogopslag onder elkaar. Na het analyseren van dertien willekeurige EDM-gerelateerde nieuwsberichten op de website blijkt dat twaalf berichten geen reactie hebben en één bericht slechts één reactie heeft. Uit een analyse van dertien berichten waarin nieuwe muziek wordt aangeboden, blijkt dat elk van deze berichten minimaal één reactie hebben. Onderaan de berichten zijn er ook opties om de berichten te delen op social media. De berichten kunnen gedeeld worden op onder andere: Facebook, Reddit, Twitter en Google +. Uit een analyse naar de interactie tussen twee berichtsoorten blijkt dat er een duidelijk verschil is. In Bijlage 3 kan dit overzicht gevonden worden. Uit deze analyse blijkt dat een bericht met nieuwe muziek gemiddeld 4 reacties krijgt, 1 keer gedeeld wordt via Google +, 1204 likes krijgt en 1227 keer gedeeld wordt op Facebook, 19 keer gedeeld wordt via Twitter en 2 keer via Reddit. Bij EDM-gerelateerde nieuwsberichten ligt dit aantal fors lager. Dit bericht krijgt gemiddeld 0 reacties, wordt 0 keer gedeeld via Google +, krijgt 25 likes en wordt 24 keer gedeeld op Facebook, 9 keer op Twitter en 0 keer op Reddit. Er kan dus geconcludeerd worden dat content waarbij nieuwe muziek aangeboden wordt populairder is en meer interactie oplevert dan EDM-gerelateerde nieuwsberichten.

5.1.3 Verdienmodellen

YourEDM maakt gebruik van Google AdSense en ook hebben zij een webshop waar zij diverse merchandise aanbieden. Op shop.youredm.com kunnen onder andere, shirts, petten, armbanden, hoodies en diverse andere dingen gekocht worden.

5.1.4 Usability

Uit de deskresearch bleek dat de bezoekers van een website binnen 5 tot 10 seconden een oordeel hebben over deze website. Het is dus erg belangrijk dat een website binnen deze seconden in ieder geval volledig geladen is. Pingdom.com is een website die de laadtijd van websites kan berekenen. In bijlage 3 is te zien dat de laadtijd van YourEDM.com 3.76 seconden is. Dit is een snelle laadtijd, want slechts 43% van alle andere websites is sneller dan

YourEDM.com (Pingdom, z.j.). YourEDM heeft er voor gekozen om herkenning toe te passen op de 404-foutmeldingpagina. In bijlage 3 staat een afbeelding van deze 404-pagina. Het logo en de hoofdnavigatie is nog steeds zichtbaar. De hoofdtitel van de pagina is niet geheel slim gekozen. De hoofdtitel is namelijk: “You Lost Bro?”. Met deze titel sluit de website indirect de vrouwelijk bezoekers uit en in de deskresearch blijkt dat een website toegankelijk voor iedereen moet zijn. Via de deskresearch werd duidelijk dat een contactpagina de bedrijfsnaam, adresgegevens, telefoonnummer, emailadres en emailcontactformulier moet bevatten. Bijna alle facetten zijn aanwezig, behalve de adresgegevens en het telefoonnummer. De

In document Independent DJ Network (idjn.nl) (pagina 30-36)