• No results found

Inzichten van de experts

In document Independent DJ Network (idjn.nl) (pagina 45-48)

Naast de deskresearch is er ook fieldresearch gedaan. Er zijn daarbij interviews afgenomen met experts.

7.1 Vormgeving

Op het gebied van de vormgeving merkt Jon Ruigrok dat flat design een moderne trend is maar dat het voor een EDM-gerelateerde website als IDJN niet meer of minder bezoekers gaat opleveren. Jon Ruigrok geeft aan dat visual storytelling ook niet belangrijk is voor IDJN, want zelfs met een lelijke website kan IDJN bezoekers krijgen, mits de content de doelgroep aanspreekt. Sieb Kroeske vindt storytelling ook niet interessant, hij is meer van de buttons in plaats van eindeloos scrollen.

Jon Ruigrok is wel positief over een mobile menu. Hij beweert dat veel thema’s op

Themeforest.com1 een mobile menu hebben. Over de micro UX effecten zijn Sieb Kroeske en Jon Ruigrok beide positief. Zij vinden dat deze effecten een jongen doelgroep aanspreken. Het UX effect van YourEDM waar bezoekers een track kunnen beoordelen valt in de smaak bij zowel Jon Ruigrok als Sieb Kroeske.

Jon Ruigrok is net als Denis Doeland niet positief over het blokkendoosmodel, zij vinden beide dat IDJN deze trend moet negeren. Denis Doeland gaf tijdens het interview al snel aan dat de vormgeving niet het belangrijkste is en dat IDJN geen enkele trend hoeft te volgen. Hij gaf aan dat het voor IDJN noodzakelijk is dat de website responsive, dit is volgens hem de toekomst. De website moet er op elk schermpje dat een webbrowser heeft goed uit zien zei hij. Jon Ruigrok en Sieb Kroeske zijn het daar mee eens: het maakt in principe niet uit hoe de website er uit ziet als de content maar goed aanslaat bij de doelgroep en op een juiste, geoptimaliseerde, manier aangeboden wordt.

Jon Ruigrok gaf als voorbeeld de website startpagina.nl. Deze website heeft nog dezelfde vormgeving als in 1998 maar is nog steeds erg populair omdat de content die aangeboden wordt erg sterk en helder is. Jon Ruigrok en Sieb Kroeske vinden daarom dat YourEDM.com een goede website is omdat de content op een heldere manier wordt aangeboden

7.2 Content

Over de content zijn alle drie de experts het met elkaar eens. Zij vinden dat de content op de website alleen moet bestaan uit de content die de DJ uploadt. Sieb Kroeske vindt net als Denis Doeland dat er veel gebruik gemaakt moet worden van user-generated content. Zij denken allebei dat user-generated content op een website als IDJN heel erg goed toepasbaar is. De user-generated content die IDJN sowieso moet toepassen, en waar alle drie de experts het met elkaar over eens zijn, is het beoordelingssystem van YourEDM.com. Bezoekers van de website

1

YourEDM.com kunnen door middel van een beoordelingssysteem laten weten wat ze van een track vinden. Jon Ruigrok geeft aan dat mensen zich op deze manier betrokken gaan voelen bij de website doordat zij tracks kunnen beoordelen, de doelgroep bestaat uit muziekliefhebbers. Ook de mogelijkheid om te reageren op een bericht levert volgens Jon Ruigrok en Sieb Kroeske veel traffic op. Jon Ruigrok zei dat mensen tegenwoordig vaak een tabblad met Facebook open hebben staan in hun webbrowser. Daardoor moet er een mogelijkheid zijn om ook te kunnen reageren via Facebook, en dit vervolgens te delen op ditzelfde sociale medium.

Jon Ruigrok en Sieb Kroeske zijn beide enthousiast over de content op datpiff.com. Op deze website kunnen beginnende hiphop artiesten hun mixtape plaatsen en kunnen bezoekers deze mixtapes vervolgens beoordelen. Zij denken dat IDJN ook zo’n systeem kan toepassen. Denis Doeland vindt echter wel dat de content die geplaatst wordt wel eerst door een curator gecontroleerd moet worden. De content die geplaatst wordt moet volgens alle experts mobiel vriendelijk zijn. Dit betekent dat de content op elk willekeurig schermp goed zichtbaar moet zijn. Jon Ruigrok zei dat IDJN een jonge doelgroep aanspreekt en dat deze doelgroep veel op mobiel zit, “de mobile ervaring van IDJN moet dus top-notch zijn”, aldus Jon Ruigrok . Volgens Sieb Kroeske moet de content in een top-10 vorm op de homepage verschijnen. De populairste DJ bovenaan en de minst populaire DJ onderaan. Jon Ruigrok spreekt dit tegen. Hij vindt dat een top-10 geen eerlijke kans verschaft voor de DJ’s. De populairste DJ’s die bovenaan de website staan zullen meer bekeken worden dan de DJ’s die onderaan staan. Jon Ruigrok vindt dat de content die op de homepage staat de laatste geüploade tracks moeten zijn met daarnaast een top 10 tracks. Denis Doeland vindt dat de content aangeboden moet worden zoals dancingastronaut.com. Grote blokken met grote afbeeldingen.

7.3 Verdienmodel

Denis Doeland vindt dat een website als IDJN zoveel mogelijk gratis moet houden. Gratis content zorgt voor een betere toegankelijkheid en meer traffic. Sieb Kroeske is het hier niet mee eens. Hij vindt dat gratis content wordt gezien als slechte content. Hij zei dat als IDJN betaalde content gaat aanbieden dan zien bezoekers dit eerder als hoge kwalitatieve content gaan zien. “Hoe duurder, hoe exclusiever”, zei hij. Denis Doeland vindt dat IDJN één keer per half jaar een betaalde lezing moet gaan houden. Deze lezing wordt gehouden door een grote naam uit de muziekwereld. Sieb Kroeske vindt dat IDJN een ebook, bestaande uit diverse tips en tricks voor DJ’s, moet verkopen op de website. Denis Doeland vindt dit geen goed idee omdat een DJ die dit ebook gekocht heeft het kan doorsturen naar andere DJ’s. Hij zei dat IDJN beter een gratis ebook kan weggeven, maar dan wel achter een gate waar mensen zich kunnen identificeren. “Jij geeft hen een gratis ebook, maar dan wil jij wel hun e-mailadres”, aldus Denis Doeland. Met dit e-mailadres kan IDJN weer nieuwsbrieven versturen en geld verdienen. Sieb Kroeske vindt net als Jon Ruigrok dat IDJN ook voor een verdienmodel zou kunnen gaan waar DJ’s tegen een betaling per maand beoordeeld worden door een vakjury. Denis Doeland is het hier niet mee eens, hij vindt dat een gratis beoordeling door de vakjury juist een unique selling point is. DJ’s komen naar de site toe om gratis beoordeeld te worden, dit zorgt voor meer traffic. Over het plaatsen van banners op de site lopen de meningen van de experts ook uiteen. Denis Doeland vindt dat IDJN de omgeving niet moet vervuilen met lelijke banners,

terwijl Sieb Kroeske en Jon Ruigrok het een goed verdienmodel vinden om de kosten van de website te dekken.

Jon Ruigrok en Denis Doeland zijn het wel met elkaar eens als het gaat om affiliate marketing. Beide vinden zij dat het plaatsen van advertorials op de website een goed verdienmodel kan zijn voor IDJN. “Mits het authentiek is”, aldus Denis Doeland.

7.4 Usability

Alle drie de experts zijn het met elkaar eens als het gaat om de usability. De usability kan alleen getest worden met een prototype van de website. Wel zeggen alle drie de experts dat de website op elk scherm goed zichtbaar moet zijn. Dancingastronaut.com doet dit goed volgens Denis Doeland: “Op elk verschillend schermpje past de website zich aan”.

Alle drie de experts zijn het ook met elkaar eens als het gaat om de boodschap. Zij vinden dat er niet te veel onnodige informatie moet staan. Als een bezoeker op de website komt moet het meteen duidelijk zijn wat het doel is van de website; nieuwe dancemuziek. Jon Ruigrok en Sieb Kroeske zeggen dat IDJN ook goed moet opletten op de tekst, er mogen geen spelfouten in staan.

7.5 Social media

Alle drie de experts vinden dat IDJN social media moet inschakelen als traffic generator. Sieb Kroeske zei dat als IDJN een bericht plaatst op de website dit gedeeld moet worden op Facebook en Twitter, dit zorgt voor meer traffic naar de website toe. Denis Doeland vindt dat IDJN persoonlijke informatie moet delen op social media, dit slaat volgens hem erg aan bij de doelgroep. Jon Ruigrok zei dat IDJN social media moet inschakelen om DJ’s te zoeken. “Zoek op termen als #DJtalent en vindt de DJ’s”, aldus Jon Ruigrok .

In document Independent DJ Network (idjn.nl) (pagina 45-48)