• No results found

We zijn een goed georganiseerde hogeschool

In document Jaarverslag. Hogeschool Leiden (pagina 24-28)

Strategische prioriteiten

Belofte 5: We zijn een goed georganiseerde hogeschool

• Eind 2019 hebben we een positief oordeel van het NVAO-panel gekregen voor de instellingstoets kwaliteitszorg (ITK).

Deze toets is een periodieke, externe en onafhankelijke beoordeling van de interne kwaliteitszorg van een hogeschool, uitgevoerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), de instantie die om de zes jaar ook de kwaliteit van opleidingen beoordeelt en accrediteert. Met de positieve beoordeling voldoet de hogeschool aan de vier kwaliteitsstandaarden die door de NVAO zijn gesteld. Het oordeel is begin 2020 formeel bekrachtigd door het bestuur van de NVAO.

• Datzelfde NVAO-panel oordeelde – parallel aan de ITK – eveneens positief over ons plan voor de inzet van

studievoorschotmiddelen, dat wij gedurende het verslagjaar in het kader van de kwaliteitsafspraken in dialoog met onze studenten, docenten, bestuurders, medezeggenschap en toezichthouders tot stand hebben gebracht. In dit plan laten wij zien waar wij met de inzet van de studievoorschotmiddelen naar streven voor de periode 2019-2024 aan de hand van zes landelijke thema’s voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Het positieve oordeel heeft in het voorjaar van 2020 geleid tot een positief besluit van de minister op basis waarvan de studievoorschotmiddelen definitief worden toegekend.

25

KWALITEITSAFSPRAKEN

26

Sectorakkoord

In het regeerakkoord 2017-2021 is vastgelegd dat de studievoorschotmiddelen die vrijkomen door de invoering van het leenstelsel direct ingezet moeten worden in de kwaliteitsverbetering van het hoger onderwijs. De Vereniging Hogescholen heeft daarop met de minister van OCW op 9 april 2018 het ‘Sectorakkoord hoger beroepsonderwijs 2018’ ondertekend.

Daarin hebben de partijen afgesproken dat alle hogescholen in dialoog met hun studenten, docenten, bestuurders, medezeggenschap en toezichthouders kwaliteitsafspraken maken. Iedere hogeschool dient haar kwaliteitsafspraken vast te leggen in een plan voor de inzet van de studievoorschotmiddelen. Daarin laat de instelling zien waar zij met de inzet van de middelen naar streeft voor de periode 2019-2024 aan de hand van zes landelijke thema’s voor de kwaliteitsverbetering van het onderwijs:

1. Intensiever en kleinschalig onderwijs (onderwijsintensiteit) 2. Meer en betere begeleiding van studenten

3. Studiesucces

4. Onderwijsdifferentiatie

5. Passende en goede onderwijsfaciliteiten

6. Verdere professionalisering van docenten (docentkwaliteit)

De beoordeling van de plannen en de voortgang omtrent de besteding van de middelen wordt in opdracht van het ministerie uitgevoerd door de NVAO.

27

Totstandkoming plan voor inzet studievoorschotmiddelen

In de zomer van 2019 heeft het college van bestuur in afstemming met de faculteiten en met instemming van de gezamenlijke vergadering (centrale medezeggenschap) en goedkeuring van de raad van toezicht het plan voor de inzet van de studievoorschotmiddelen van Hogeschool Leiden vastgesteld. In dit hogeschoolbrede plan beschrijven we onze keuze om – in lijn met de bestemming van de eerder gedane voorinvesteringen – de studievoorschotmiddelen die vanaf 2018 vrijvallen direct toe te kennen aan de faculteiten. Dit met als doel extra docentcapaciteit te realiseren en daarmee (op hogeschoolniveau) de verhouding tussen de formatie onderwijzend personeel (OP) en de aantallen studenten (OP-studentratio) verder te verbeteren.

Met de faculteiten is afgesproken dat zij de extra docentcapaciteit voor verschillende doeleinden kunnen inzetten.

Voorwaarde is dat deze doeleinden in het verlengde liggen van de beloftes uit ons instellingsplan en de ontwerpprincipes voor ons onderwijs in het bijzonder, én in lijn zijn met landelijke thema’s voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

De faculteiten hebben daarvoor meerjarige bestedingsplannen opgesteld waarin ze laten zien aan welke doeleinden zij de studievoorschotmiddelen zullen besteden. In 2018 hadden zij dit reeds gedaan voor het jaar 2019. In aanloop naar de begroting 2020 is hen gevraagd aanvullende meerjarige plannen op te stellen voor de besteding van de oplopende middelen voor de periode 2020-2024. Voor de totstandkoming van de bestedingsplannen is op facultair niveau het gesprek met studenten en medewerkers gevoerd via zogenaamde ‘faculteitsberaden’. Daarnaast is ook de gezamenlijke vergadering betrokken bij de totstandkoming van de meerjarige plannen.

Monitoring kwaliteitsafspraken

Voor de beoordeling van de uitvoering van de kwaliteitsafspraken is afgesproken dat dit zoveel mogelijk plaatsvindt via de reguliere planning- en controlecyclus. Om dat proces te borgen heeft de centrale medezeggenschap conform de WHW instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting (kaderbrief) en adviesrecht op de gehele begroting. Om de voortgang op de inzet van de studievoorschotmiddelen te kunnen beoordelen, krijgt zij bovendien jaarlijks inzicht in de facultaire bestedingsplannen en de manier waarop hierover binnen de faculteiten het gesprek is gevoerd. Tussentijds hebben faculteiten de opdracht om jaarlijks het gesprek over de voortgang omtrent de besteding van de middelen op facultair niveau te voeren. Daarnaast verantwoorden de faculteitsdirecteuren zich tijdens hun reguliere triaalgesprek met het college van bestuur (op hoofdlijnen) over de voortgang van de besteding. Daarbovenop worden de facultaire bestedingsplannen tweejarig geëvalueerd en waar nodig – en met instemming van de gezamenlijke vergadering – bijgesteld.

Voor wat betreft de monitoring bewaken we de impact en voortgang van de inzet van de studievoorschotmiddelen op basis van de OP-studentratio. Daarnaast volgen we de ontwikkelingen van het studiesucces van onze studenten. Daarvoor hebben we afgelopen jaar een apart monitoringsinstrument ontwikkeld met elf studiesuccesindicatoren die ons meer inzicht geven in het studeergedrag van onze eerste- en tweedejaars studenten. Dit monitoringsinstrument gebruiken we intern om de impact en de voortgang van de inzet van de studievoorschotmiddelen gedurende de looptijd van de kwaliteitsafspraken af te meten.

Planbeoordeling kwaliteitsafspraken

Op 21 november jl. concludeerde het visiterende NVAO-panel dat Hogeschool Leiden aan alle criteria van het

beoordelingsprotocol kwaliteitsafspraken voldoet. Het panel kwam op grond daarvan dan ook tot een positief eindoordeel.

Het bestuur van de NVAO heeft op 13 februari het advies van het panel overgenomen en de minister geadviseerd positief te besluiten ten aanzien van het planbeoordeling. De minister heeft dat advies overgenomen en op 1 april 2020 besloten om op grond van het artikel 4.30 van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008 de kwaliteitsbekostiging toe te kennen voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2024.

28

In document Jaarverslag. Hogeschool Leiden (pagina 24-28)