• No results found

We Will End Femicide Platform – 5 mei 2020

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/aciklamalar/2912/nisan-2020-basvuru-karsilama-raporu

April 2020, Het rapport over ontvangen meldingen 5.5.2020

In deze periode zien wij een stijging van het aantal vrouwen die voor steun contact opnemen met de vrouwelijke wethouders van de gemeente Manisa, via onze meldingslijn (02129124243), WhatsApp ondersteuningslijn (05050041198), social media accounts, e-mail adres. Wij publiceren ons rapport met de gegevens en evaluaties over de ontvangen meldingen in april 2020.

Als Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Het platform om vrouwenmoord te stoppen) en Kadın Meclisleri (vrouwenraden) staan wij achter elke vrouw die aan geweld is blootgesteld of het risico loopt om met geweld geconfronteerd te worden.

Laat de toename van geweld tegen vrouwen ons niet tot wanhoop drijven tijdens deze coronadagen die wij thuis moeten doorbrengen. Wij kunnen wat doen. Wij hebben kanalen waar wij al onze rechten kunnen bespreken, met name het recht op leven.

In deze periode zien wij een stijging van het aantal vrouwen die voor steun contact opnemen met de vrouwelijke wethouders van de gemeente Manisa, via onze meldingslijn (02129124243), Whatsapp ondersteuningslijn (05050041198), social media accounts, e-mail adres. Wij publiceren ons rapport met de gegevens en evaluaties over de ontvangen meldingen in april 2020. Wij publiceren ons rapport met de gegevens en evaluaties over de ontvangende aanvragen in april 2020. We zijn van plan om deze rapporten vanaf nu regelmatig –elke maand- met het publiek te delen.

De belangrijkste gegevens met betrekking tot de meldingen die in april bij ons zijn ingediend, zijn als volgt:

1.Vrouwen uit 28 verschillende gemeenten van Turkije hebben meldingen bij ons gedaan.

2.In april steeg het percentage van degenen die onze hulplijn belden met 55%.*

3. Het aantal mensen dat getuige was van geweld tegen vrouwen is met 60%

gestegen.**

4. De meeste meldingen waren vanwege fysiek geweld.

5. Meldingen van digitaal geweld zijn toegenomen.

De problemen van vrouwen die in april een melding hebben gemaakt, zijn als volgt:

1. Vrouwen stellen gerechtelijke procedures uit vanwege de coronavirus.

2. Vrouwen die hun huis willen verlaten om naar hun familie buiten de stad te gaan, worden belemmerd door het reisverbod..

3. Het is moeilijk om hulpdiensten voor noodgevallen te bereiken, zoals 155, 183.

4. Vrouwen worden niet geïnformeerd over geweldplegers die zijn vrijgelaten en met verlof zijn uit de gevangenis.

5.De gevangenisstraf wordt meestal niet uitgevoerd wanneer geweldplegers tegen vrouwen hun straatverbod hebben overtreden.

6. Vrouwen, die het slachtoffer zijn van geweld, zijn bang om naar het

politiebureau, gerechtshof, ziekenhuis of opvangcentrum te gaan vanwege het virus.

Nu zullen wij deze evaluaties hoofdstuksgewijs nader uitwerken.

In april,steeg het percentage van degenen die onze hulplijn belden met 55% .

Door de uitbraak zijn mensen in maart en april thuis gebleven. Wij zien dat het aantal meldingen toenam in deze periode.

Deze stijging bedroeg in maart 44% ten opzichte van de eerste twee maanden van 2020. In april, vergeleken met de eerste drie maanden van 2020, zijn het aantal meldingen via onze hulplijnen met 55,4% gestegen.

Vrouwen uit 28 verschillende gemeenten van Turkije hebben meldingen bij ons gedaan.

In april werd onze hulplijn gebeld uit 28 steden van Turkije. Steden met de meeste meldingen zijn: İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Antalya, Kocaeli. De proportionele verdeling is weergegeven in onderstaande tabel:

İSTANBUL 29%

ANKARA 10%

İZMİR 7%

MERSİN 6%

ADANA 4%

ANTALYA 4%

KOCAELİ 4%

ÇORUM 3%

KÜTAHYA 3%

BOLU 2%

BURSA 2%

ÇANAKKALE 2%

ÇANKIRI 2%

DİYARBAKIR 2%

ISPARTA 2%

KARS 2%

KIRKLARELİ 2%

KİLİS 2%

MANİSA 2%

Het aantal van mensen dat getuigen (moeder, broer, zus, vriend, buren enz.) was van geweld tegen vrouwen is met 60% gestegen

68% van de mensen, die onze hulplijn belden, waren degene zelf die om hulp vroegen. 32% bereikten ons via iemand anders. In maart was dit percentage 20%, dus in april steeg het aantal meldingen door derden met 60%. Tijdens deze

coronadagen, waar mensen meer thuis doorbrengen, zijn de mogelijkheden om hulp te vragen beperkt voor de vrouwen, ze wonen immers samen met hun

geweldplegers. Daarom is het belangrijk dat derden, die getuige zijn van geweld, niet zwijgen.

De meeste meldingen waren vanwege fysiek geweld tijdens de pandemie.

De reden voor contact was in april: 41% fysiek geweld, 18% psychologisch geweld, 12% economisch geweld of de vraag om financiële ondersteuning, 11% digitaal geweld, 4% seksueel geweld, 4% vrouwenmoordzaak, 10% niet-gewelddadige redenen.

Het is geen toeval dat het aantal meldingen wegens fysiek geweld toenam in deze periode. Ook in april was er een toename van het aantal vrouwen dat via sociale media voor digitaal geweld steun hebben gevraagd. Tijdens corona gaat de

communicatie vaker via sociale media. Digitaal geweld is vooral gericht tegen jonge vrouwen.

Onderstaand de contactverzoeken naar reden contact, grafisch weergegeven.

Vrouwen stellen gerechtelijke procedure uit vanwege het coronavirus - Hoewel ze in hun rechten staan, hebben sinds de coronacrisis vrouwen die met ons contact opnemen omdat ze slachtoffer van geweld zijn of willen scheiden, hun melding bij een officiële instelling om een rechtszaak aan te spannen, uitgesteld. Wij horen de lezing van officiële instellingen als volgt: "geweld tegen vrouwen is

afgenomen; vrouwenmoord is afgenomen". Gezien het feit dat vrouwen vermoord worden door de mannen van wie ze wilden scheiden of de relatie beëindigen,

kunnen wij voorstellen dat dit in deze periode tot uitstelgedrag heeft geleid. Dit impliceert echter ook dat vrouwen veroordeeld zijn tot een leven vol geweld.

Bovendien heeft de overheid als taak om de juridische processen , die in gang zullen worden gezet vanwege geweld tegen vrouwen, te faciliteren.

- De vrouwen die bij ons een melding hebben gedaan, verklaarden dat ze de noodnummers zoals 155, 183 niet konden bereiken en niet wisten waar ze hun klachten en meldingen moesten indienen. Tijdens de coronavirus moet een aparte ondersteuningslijn komen waar geweld tegen vrouwen kan worden gemeld. Deze moet 24/7 toegankelijk zijn en de KADES-app, die zowel op deze ondersteuningslijn als online kan worden geopend, moet worden uitgebreid.

-Hoewel de geweldplegers tegen vrouwen, die op grond van wetsartikel 6284 een straatverbod kregen opgelegd, deze straf hebben overtreden en ondanks dat vrouwen deze schendingen hebben gemeld aan de wetshandhavers, ontvangen wij berichten dat de straf in de wet niet wordt toegepast. Bovendien heeft familie van de vrouwen contact met ons opgenomen en verteld dat de vrouwen door de dader ernstig zijn mishandeld, doordat er geen maatregelen tegen de dader zijn genomen, ondanks dat meerdere keren geklaagd is. De wet zal uitgevoerd moeten worden om de vrouwen in leven houden. Effectieve handhaving van artikel 6284 moet

onmiddellijk in werking treden.

Vrouwen die hun huis willen verlaten om naar hun familie buiten de stad te gaan, worden belemmerd door het reisverbod

- De vrouwen die met ons contact opgenomen hebben, verklaren dat ze, hoewel ze hun huis willen verlaten om naar hun familie te gaan om geweld te vermijden, toch niet gaan vanwege de reisbeperking tussen de steden. Maatregelen ter bescherming van de gezondheid tijdens de coronavirus mogen vrouwen er niet van weerhouden hun rechten uit te oefenen. Vrouwen mogen vanwege de reisbeperking niet worden gedwongen terug te keren naar hun huizen waar ze het slachtoffer zijn van geweld en er moeten dringend maatregelingen worden getroffen om de benodigde

toestemming te verlenen.

-Ons bereiken berichten dat vrouwen niet op de hoogte zijn dat geweldplegers tegen vrouwen die uit de gevangenis zijn vrijgelaten vanwege de executiewet of om andere redenen. Overheidsinstellingen mogen niet nalatig zijn met de

meldingsplicht, die een van de voorwaarden is van de circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Istanbul-Conventie.

-In april hebben derden, die getuige waren van geweld, contact opgenomen met onze hulplijnen waardoor het aantal meldingen van geweld toenam. Het is van cruciaal belang dat getuigen van geweld niet onverschillig blijven. Gezien de

moeilijkheden in deze tijd van persoonlijke melding van vrouwen die slachtoffer zijn van geweld, moeten meldingen van derden nauwkeurig worden afgehandeld door de wetshandhaving en alle betrokken autoriteiten.

- Wij worden ook benaderd door universiteitsstudenten die zijn teruggekeerd naar hun families in hun woonplaatsen vanwege de sluiting van de scholen en die getuige zijn geweest van geweld tegen van hun moeders tijdens deze periode. De

studenten, die het geweld niet elke dag zagen, zijn bang om te klagen over hun vader tijdens deze periode. Ze denken dat hun vader oud/ziek is of nergens heen kan. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om al deze problemen op te lossen, zoals de verblijfplaats van de dader, tot aan de bescherming van zijn gezondheid tijdens de epidemie.

-Vrouwen die onze hulplijn belden, durven tijdens deze coronaperiode niet naar het politiebureau of de rechtbank te gaan met hun klachten, en naar het ziekenhuis en opvangcentra voor het opmaken van een medische verklaring over de mishandling.

Deze situatie toont aan dat onlinesystemen voor meldingen van geweld tegen vrouwen moeten worden verbeterd en dat de hygiënefaciliteiten moeten worden uitgebreid voor de gevallen waarin fysieke bezoek nodig is.

- Vrouwen die werkloos zijn of in economische moeilijkheden verkeren als gevolg van de epidemie, nemen met ons contact op. Het beleid dat vrouwen economisch ondersteunt, moeten worden versterkt, vooral tijdens de pandemie.

- Een 65-jarige vrouw die werd onderworpen aan psychisch en fysiek geweld door een 85-jarige man, diende een klacht bij ons in. Deze situatie laat zien dat vrouwen van alle leeftijden worden geconfronteerd met geweld door daders van alle

leeftijden.

Vrouwen staan nooit alleen

De toename van het aantal meldingen in april 2020, dat bij ons (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri) is ingediend vanwege geweld is het bewijs dat de toename van geweld tegen vrouwen aantoont, vooral tijdens de coronaperiode.

Tijdens de coronaperiode blijkt, uit de ontvangen meldingen, dat vrouwen twijfelen aan hun rechten of het uitoefenen ervan uitstellen. Feit is dat de autoriteiten geen urgente maatregelen hebben genomen om het geweld tegen vrouwen tijdens de coronaperiode te stoppen en dat vrouwen met de klachten onvoldoende steun kregen en dat zelfs hulplijnen voor noodgevallen moeilijk bereikbaar waren.

Wij blijven vrouwen, die contact met ons opnemen vanwege geweld, informeren over hun rechten, Geven ze de nodige begeleiding en volgen het proces samen met juridische ondersteuningen, sociale media en publiciteit indien nodig.

Wij geven hier nog eens de hulplijnen waarmee u contact kunt opnemen in geval van geweld:

155 Politie 156 Gendarmerie

183 Ondersteuningslijn ministerie

Bovendien kunt u contact opnemen met onze meldingslijn (02129124243) en via WhatsApp (05050041198) om al uw rechten te weten en niets te vergeten. Vrouwen staan nooit alleen!

*Dit stijgingspercentage is verkregen door de eerste 3 maanden van 2020 te vergelijken met het aantal meldingen in april.

**Dit stijgingspercentage is verkregen door de meldingen van derden in maart 2020 te vergelijken met april 2020.