• No results found

CNN Türk – 25 september 2020

https://www.cnnturk.com/turkiye/son-dakika-adalet-bakanligi-289-darbe-davasinin-276si-karara-baglandi

Breaking news…

Ministerie van Justitie: 276 van de 289 staatsgreepzaken opgelost 25.09.2020 - 11:30 | Laatste update: 25.09.2020 - 13:51 ABONE OL

De woordvoerder van het ministerie van Justitie en het hoofd van strategie-ontwikkeling, Ertugrul Cekin, verklaarde dat 276 van de 289 zaken, die waren ingediend over de couppoging van de Fetullah Terroristische Organisatie (FETÖ), een uitspraak is gedaan en dat aan 4.134 beklaagden een bevel tot aanhouding is gegeven.

Cekin organiseerde een informatiebijeenkomst in Ankara Hakimevi en hij verklaarde dat in het nieuwe rechtelijk jaar alle ministeries zullen werken aan nieuwe projecten en toepassingen, binnen het perspectief, dat de Minister van Justitie, Abdulhamit Gul, heeft vastgesteld.

Cekin verklaarde dat de maatregelen, die worden genomen in het kader van de strijd tegen het coronavirus (Covid-19), nauwgezet worden gevolgd en dat

bezoekers met een "HES-code" de penitentiaire inrichtingen binnen mogen gaan. Hij benadrukte dat het voor iedereen van groot belang is om volledig mee te doen met de maatregelen, die zijn genomen om de impact van de epidemie te verminderen.

Cekin zei dat het een misdaad is om de quarantainemaatregelen niet na te leven en om de strijd tegen de epidemie te saboteren.

Cekin verklaarde dat bij aanvang van het rechtelijk jaar enkele innovaties worden doorgevoerd in de gerechtelijke diensten. Na ongeveer 9 jaar zullen officieren van justitie de zittingen van de strafrechtbanken weer bijwonen.

In de jurisdictie zegt hij dat het aantal regionale rechtbanken, die

beroepsprocedures voeren, is toegenomen van 7 naar 8 met de opening van de regionale rechtbank van Adana. Hij verklaarde dat het bij geschillen bij

consumentenrechtbanken het verplicht is om eerst naar een mediator te gaan voordat een rechtszaak wordt aangespannen, en dat de implementatie, die op 27 juli is gestart, consumenten in staat zal stellen hun problemen sneller en met minder moeite op te lossen.

Cekin stelt dat met de herziende structuur in het nieuwe rechtelijke jaar, efficiëntie werd bereikt bij de uitvoering van vonnissen. Ook zegt hij dat de

pilot-implementatie van de "e-Duruşma", waarmee advocaten de hoorzittingen in de rechtbanken overal kunnen bijwonen, is gestart in het gerechtsgebouw van Ankara Bati.

Hij geeft aan dat de "e-Duruşma" -app, partijen, getuigen en deskundigen bij de procesgang zal betrekken. “Technologische innovatie, waardoor mensen in

penitentiaire inrichtingen videogesprekken kunnen voeren met hun familieleden, is ook een van de onderwerpen waaraan wordt gewerkt. De pilot-implementatie zal op 1 oktober 2020 worden gelanceerd in de Sincan Gesloten Strafinstelling voor Vrouwen.” aldus Cekin.

Cekin legde uit dat met de oprichting van de directoraten Juridische Ondersteuning en Slachtofferhulp werden er ook nieuwe toepassingen geïnitieerd en dat er juridische verhoorkamers werden geopend in 72 gerechtsgebouwen.

GESPECIALISEERDE RECHTERS AANGESTELD

Hij gaf aan dat gerechtelijke processen met betrekking tot het geweld tegen

vrouwen ook een van de aandachtsgebieden zijn, die voortdurend benadrukt worden door zijn ministerie. Hij zei dat alles op alles wordt gezet om de schending van de rechten en vrijheden van vrouwen te voorkomen en ervoor te zorgen dat degenen, die verantwoordelijk zijn voor dergelijke daden, onmiddellijk de bijhorende

juridische sancties krijgen.

Cekin zei dat er in voorgaande jaren belangrijke wijzigingen zijn aangebracht in de wetgeving met betrekking tot geweld en moord op vrouwen en dat regelgeving, waarin de institutionele verantwoordelijkheden worden benadrukt, is bijgewerkt door het ministerie.

Cekin maakte bekend dat gerechtshoven zijn ingesteld door de Raad van Rechters en Aanklagers (HSK) en dat in elk gerechtsgebouw gespecialiseerde rechters zijn aangesteld om te beslissen over sancties voor geweld tegen vrouwen.

SUCCESFACTOREN FACULTEITEN DER RECHTSGELEERDHEID

Hij zette uiteen dat het verbeteren van de juridische onderwijskwaliteit ook als doel is gesteld in de strategie van justitiële hervorming en de toetredingseisen tot de rechtenfaculteiten werd verhoogd waardoor het aantal studenten afgenomen is van 190.000 naar 125.000.

Cekin: “Wij, met de handtekening van onze minister, Bayın, hebben nieuwe

instructies aan YOK geschreven over het numerus fixus naar 100.000 studenten. In de komende periode zullen onze inspanningen om de succesranglijst te verhogen worden voortgezet in samenwerking met YOK.”

Cekin bespreekt ook de rechtsvervolging en zei dat vanaf heden is het succespercentage daarbij vastgesteld op 93%.

Cekin verklaarde dat er op sociale media enkele reviews zijn gemaakt over rechtszaken. Hij benadrukte dat het normaal is dat gerechtelijke beslissingen worden geëvalueerd en bekritiseerd maar dat ze ook voorzichtig moeten zijn bij sommige kwesties zodat het rechtvaardigheidsgevoel niet geschaad zal worden.

De woordvoerder Cekin zei als volgt:

“Kortom, het ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor het bepalen van het justitieel beleid en het uitvoeren van relevante analyses. Zoals u weet, wordt namens de Turkse staat de rechterlijke macht uitgeoefend door onafhankelijke en onpartijdige rechtbanken. Onze ministerie heeft geen enkele autoriteit met betrekking tot de lopende zaken. Niemand mag eraan twijfelen dat de rechtelijke autoriteiten onderzoeken en zaken uitvoeren binnen de werkingssfeer van de wet en dat de rechtsgang ook binnen het kader van de wet wordt uitgevoerd.”

Tijdens het beantwoorden op vragen van de journalisten verklaarde Cekin dat de minister van Justitie, Gul, in zijn eerdere verklaringen de benadering van alimentatie

voor onbepaalde tijd had genoemd en dat er analyseonderzoeken naar deze kwestie worden uitgevoerd.

Cekin gaf aan dat de nodige technische ondersteuning zal worden geboden als het wetgevingsproces wordt geïnitieerd door de politieke vertegenwoordigers.

Hij herinnerde eraan dat met de wettelijke regeling, die werd uitgevaardigd in het kader van de Covid-19-maatregelen, degenen die in de open gevangenis verblijven, verlof hebben gekregen. Hij zei dat deze permissies twee keer zijn verlengd, met niet meer dan twee maanden, en dat de onderhandelingen met het ministerie van Volksgezondheid worden voortgezet om de periode nog eens te verlengen.

Cekin onderstreepte dat ze alle soorten geweld tegen zorgverleners veroordelen. Hij legde uit dat er de wijzigingen in regelgeving zijn aangebracht om de straffen te verhogen, de detentievoorwaarden te herzien, het personeel dat in particuliere gezondheidsinstellingen werkt dezelfde rechten krijgt als overheidsfunctionarissen en ervoor te zorgen dat onderzoeken effectiever worden uitgevoerd.

Met betrekking tot de rechtszaken van FETÖ’s couppoging, zei de woordvoerder Cekin het volgende: “276 van de 289 staatsgreeprechtszaken die tot nu toe door onze rechtbanken zijn ingediend, zijn afgerond. Als resultaat van de processen zijn 4.134 mensen veroordeeld. Het proces gaat door in 13 staatsgreeprechtszaken.”

Met betrekking tot de beschuldiging, dat sommige organisaties zichzelf bewapenen, herinnerde Cekin eraan dat er een onderzoek is ingesteld door het hoofdofficier van Istanbul.

Op de vraag, of de verdachte van ‘Necip Hablemitoglu-moordzaak’ is uitgeleverd aan Turkije, was het antwoord van Cekin: “De hoofdofficier van justitie van Ankara voert er een onderzoek naar uit. Over de verdachte heeft Interpol een rood alarm

afgegeven. Uitlevering van de bewuste persoon is gevraagd aan de Oekraïne.”

Ertuğrul Cekin verklaarde dat het proces met betrekking tot de uitleveringsaanvraag doorgaat en dat de kwestie wordt vervolgd.

Cekin zei over de vraag over de status van het onderzoek naar de dood van Sema Esen en Gulay Uygun, die de namen van Aleyna Cakir gebruikten, en de vraag of deze dossiers konden worden samengevoegd: “Als de aanklager een verband tussen de dossiers ziet, kan dat. Dit is ter beoordeling van het parket.”