• No results found

http://mezopotamyaajansi25.com/tum-haberler/content/view/114636

Onderzoek naar de soldaat, die slachtoffer is van een racistische aanval güncel

09:02 4 November 2020

MARDİN – De aanklacht van het onderzoek, dat werd geopend tegen 2 soldaten op de klacht van Cetin Dogan, veranderde in een aanklacht naar "terroristische propaganda" en "ongehoorzaamheid" tegen Dogan. Cetin Dogan werd mishandeld omdat hij het "onderwijs in het Koerdisch" tijdens zijn dienstplicht in Edirne verdedigde.

Cetin Dogan (20), die diende bij het 54ste Gemechaniseerde Infanteriebrigade in het district Suloglu in Edirne, werd op 15 augustus aangevallen door een groep soldaten omdat hij voorstander was van Koerdisch onderwijs. Dogan, die op diverse plekken op zijn lichaam werden geslagen met een HK33-geweer, had een gebroken neus, gebroken voorhoofdsbeen, gekneusde ribben en blauwe plekken op zijn benen.

Dogan werd na de aanval in het ziekenhuis behandeld gedurende drie dagen. Naar aanleiding van zijn klacht werd door het Edirne Suloglu Openbaar Ministerie een onderzoek ingesteld naar 2 soldaten op beschuldiging van "opzettelijke

mishandeling". In het kader van het onderzoek zijn twee soldaten verhoord.

ZOWEL SLACHTOFFER ALS VERDACHTE

Op basis van de verklaringen van de soldaten, startte het parket een onderzoek tegen Dogan met beschuldigingen van "het maken van propaganda voor een organisatie" en "ongehoorzaamheid". In het onderzoeksdossier heeft het parket de verklaringen van de partijen, de notulen over het incident en de ziekenhuisrapporten opgenomen, evenals de tekst van het nieuws dat op 14 september door

Mezopotamya Agency (MA) werd gepubliceerd.

BEKENTENIS VAN AANVAL

U.C.Y., een van de soldaten, die werd ondervraagd op beschuldiging van

"opzettelijke mishandeling", bekende de aanval op Dogan. U.C.Y. verklaarde dat Dogan het over het Koerdisch had en hij zei: "Wij hebben beiden martelaren gemaakt (redactie: Turken en Koerden)". In het vervolg van zijn verklaring zei hij:

“Wie zal gerechtigheid geven aan deze martelaren?” Daarna kon ik mij niet meer onder controle krijgen en ik sloeg op zijn voorhoofd met de kolf van het AK-47 Kalasjikov-geweer. Het plastic deel van de kolf is door de inslag afgebroken. Het bloed stroomde uit zijn voorhoofd. Niemand heeft het incident gezien. Daarna verliet ik de wacht. Ik heb er geen spijt van dat ik Dogan geslagen heb.”

Y.K., de andere soldaat, verklaarde dat hij niet had geprobeerd Dogan te slaan, hij stond met U.C.Y. op wacht en de mishandeling was gepleegd door U.C.Y.

OVERWINNINGSTEKEN BESCHOUWD ALS 'PKK-GEBAAR'

Het parket vroeg de twee getuigenverklaringen af met betrekking tot het onderzoek over Dogan. Een van de getuigen, verklaarde dat Cetin Dogan hen had verteld dat hij lid was van de HDP en een overwinningsgebaar had gemaakt. Hij zei: "Ik ben een

van hen en hij maakte het teken van de PKK met zijn twee vingers”. Dezelfde getuige beweerde ook dat een andere Koerdische soldaat, hetzelfde teken heeft gemaakt. Een andere getuige verklaarde dat "Cetin Dogan vertelde dat hij HDP-lid is en uit Koerdistan komt."

2 MENSEN AANGEVALLEN

Cetin Dogan legde zijn verklaring af als slachtoffer. In zijn verklaring met betrekking tot de onderzoeken, die gestart waren met de beschuldiging "propaganda maken voor een organisatie" en "ongehoorzaamheid aan de gevestigde orde", beschreef hij de aanval door de twee mannen en ontkende hij de beschuldigingen.

GESLAGEN MET EEN GEWEER

Emrullah Bilik, de advocaat van Dogan verklaarde dat zijn cliënt met een geweer was geslagen omdat hij sprak over het recht op onderwijs in zijn moedertaal. Hij gaf aan dat aan alle juridische eisen van "opzettelijke mishandeling" voldaan is. Hij zei dat, nadat het door het parket van het Forensische Geneeskunde Instelling (ATK) gevraagde rapport is ingediend, ze verwachten dat er een aanklacht wordt voorbereid.

In het kader van het dossier verklaarde hij dat de daders het misdrijf "opzettelijke mishandeling" hebben gepleegd. Bilik zei dat de daders probeerden ‘recht op onderwijs in het Koerdisch’ te laten overkomen als "propaganda voor een organisatie".

IMMUNITEITSBELEID

Bilik merkte op dat de dader niet was gearresteerd ondanks het feit dat hij zijn schuld bekende en geen spijt had. Hij heeft de situatie als volgt beoordeeld: “De verdachte erkende dat hij het misdrijf van opzettelijke mishandeling heeft begaan omdat er een of andere vorm van propaganda voor een terroristische organisatie werd gemaakt. Dit is een verklaring om zijn straf te ontlopen. Ook denken wij dat hij zo’n verklaring heeft afgegeven om een mogelijke toekomstige straf te ontlopen. Dit is eigenlijk een manifestatie van het vertrouwen op straffeloosheidsbeleid

(immuniteitsbeleid).

VALSE GETUIGENISSEN

De advocaat van Bilik, Soner Kurt zei dat de verklaring van zijn client zowel vanuit slachtoffer als verdachte is afgenomen: “Terwijl onze cliënt slachtoffer was, werd geprobeerd hem als verdachte te neer te zetten. Er werd geprobeerd onze cliënt te straffen voor terroristische propaganda door middel van valse getuigenverklaringen.

De verdachten zijn ook verhoord in deze context. Met andere woorden, men probeert mijn cliënt, Cetin Dogan, met lasterlijke verklaringen te beschuldigen van het maken van propaganda voor een organisatie en dat hij een gebaar maakte.”

Kurt gaf aan dat de daders verklaringen aflegden "alsof ze probeerden

strafvermindering te krijgen", en hij zei dat ze probeerden zijn client zoveel mogelijk in een kwaad daglicht te zetten.

Kurt zei dat de verklaringen van de getuigen en daders geen

beschuldigingsgrondslag over "propaganda van een terroristische organisatie"

bevatten. Hoewel het niet nodig was om zelfs maar een onderzoek te starten, heeft mijn cliënt zelf een verklaring afgelegd over deze beschuldiging. Vragen om

Koerdisch onderwijs is geen propaganda voor een organisatie. Over dit onderwerp

bestaat jurisprudentie. Dit is een basisrecht. Dogan concludeerde dat Koerdische onderwijs kan worden gegeven op scholen en dat hij is geslagen als afrekening voor de martelaren.

MA / Ahmet Kanbal